- Antalya’nın Adı Nereden Geliyor?
- Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (Birinci Bölüm)
- Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (İkinci Bölüm)
- Antalya’nın Güzeli Düden Şelalesi
- Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (Üçüncü Bölüm)
- Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (Dördüncü Bölüm)
- Gelidonya Feneri, Türkiye’nin En Güzel Manzaralı Feneri
- Olimpos Antik Kenti’nde Bir Gezi
- Ramazan Kaptan ile Adrasan Kalkışlı Tekne Turu
- Antalya’nın Saklı Cenneti Adrasan ‘da Bir Gezi
- Dünyaca Tanınmış Kaputaş Plajı
- Patara, Avrupa’nın En Güzel 10 Plajından Biri
- Meis; Kendisi Küçük, Keyfi Büyük Ada
- Kaş’ta Bir Küçük Çakıl Plajı
- Limanağzı Nuri’s Beach
- Antalya’da Bir Konya Mutfağı “TİRİTÇİZADE”
- Bir Antalya Klasiği, Şişçi Ramazan
- Kaş, Antalya’da Bir Yasemindir
- Manavgat Şelalesi ‘nde Bir Gezi
- Side Antik Kenti Gezisi
- Antalya’nın Tatil Köyü Side Gezisi
- Günübirlik Alanya Gezimiz
Aynen başlık gibi “Gelidonya Feneri, Türkiye’nin En Güzel Manzaralı Feneri” dersem kimse bana karşı çıkmaz sanırım. Zaten çoğu gezgin ve fotoğrafçı bu görüşte hem fikir zaten. Ben de bugün size burada yapmış olduğum fotoğraf çekimlerinin altyapısını oluşturan Antalya Doğa Sporları Kulübünün (ANDOSK) düzenlemiş olduğu Gelidonya Feneri’ne yönelik doğa yürüyüşümüzden bahsetmek istiyorum. Çünkü burası 500 km’lik tarihi Likya Yolu’nun en güzel manzaralı etabı ve bu yürüyüş tümüyle doğada geçiyor.
Gelidonya Feneri’ne Gidiş

Yürüyüşün başlangıç noktası Akdeniz’in güzel koylarından Adrasan. Antalya’dan Adrasan’a araçla yaklaşık 2 saatte vardık. Yürüyüşe başladıktan itibaren sadece doğanın sesini duyduk çünkü bu etapta doğayla tamamen iç içeyiz.

Sol tarafımızda bulunan Sulu Ada manzarası seyrederek devam Gelidonya Feneri’ne kadar devam ediyoruz. Bu etapta rahat etmeniz için tura çıkarken rahat bir giysi ve doğa yürüyüşüne uygun sağlam bir spor ayakkabısı giymeniz önemli. Yanınızda da küçük sırt çantası, su ve atıştırmalık bisküvi veya çikolata olabilir.
Gelidonya Feneri

Sonunda Gelidonya Feneri’ne ulaştık. Gelidonya’nın sözcük anlamı ‘kırlangıç’. Kırlangıçlar göç yolunda burada konaklamaya çalıştığı için adını da bu kuşlardan almış.

Buraya kadar edindiğim şu. Bu yürüyüşü tamamlayabilmek için uzun yokuşları çıkıp, inebilmeniz, iyi bir dengeye ve en az 6-7 saat yürüyebilecek bir kondisyona sahip olmanız şart çünkü Adrasan’dan başlayarak en az 14-15 km yürüyeceksiniz.
Önce size fener hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Fener 1936 yılında hizmete açılmış. Bulunduğu yer Taşlık Burnu. Türkiye kıyılarının en yüksek feneri. Tam 227 m yükseklikte. Bir özelliği daha var. Genelde fenerler kıyıda olur ya bu fener değil. Denizden tam 3 km içeride.

İşte o dillere destan manzara. Doğanın yalnızlığında, çam ağaçları kokuları arasında Gelidonya Feneri.

ve Beş Adalar. Ada dediklerine bakmayın aslında onlar Görece Dağları’nın deniz içerisindeki uzantıları…

Beş adanın en büyüğü 2 km uzunluğu ile Uzun Ada.

Grup olarak da fotoğraf çekmeyi ihmal etmiyoruz tabii ki. Bir tüyo daha…Burası ters akıntılardan dolayı Antalya Körfezi’nin en tehlikeli yeriymiş. Antik dönemde burada sayısız gemi kayalara sürüklenerek batmış. Bu nedenle bu bölge bir su altı mezarlığına dönüşmüş. Hatta Türkiye’de ilk bilimsel su altı araştırması da 1960 yılında bu bölgede gerçekleşmiş. Dalgıçlara göre burası Türkiye’nin Sharm el Sheikh’i çünkü bu bölge çok derin, temiz ve su altı canlıları bakımından çok zenginmiş. Sanırım insanlara uzak ve tehlikeli oluşundan….
Değerlendirme

Benim size tavsiyeme gelince. Bence buradan harika gün doğumu fotoğrafları çekilebilir. Hem de çam ve adaçayı kokuları arasında hem de Türkiye’nin en etkileyici en güzel manzaralı deniz fenerinin yanında…..