- Kars Hanımeli Restoranı
- Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Donmuş Çıldır Gölü Gezisi
- Kış Ortasında Ani Harabeleri Gezisi
- Türkiye’nin İlk ve Tek Peynir Müzesi
- Kış Ortasında Kars Gezisi
- Lale Devrinin İncisi İshak Paşa Sarayı
- Doğu Ekspresi ile Ankara’dan Serhat Şehri Kars’a Yolculuk
- Serhat Şehri Kars Gezimiz
Kış Ortasında Ani Harabeleri Gezisi yapılır mı? Ne düşündüğünüzü biliyorum. Cevabım kocaman bir evet. Tabii ki yapılır. Hatta bence en güzel dönemi de kıştır.
Kışın ortasında buraya gelip bundan 1000 yıl önce Sultan Alp Arslan’ın Anadolu’ya girdiği yerde 100:000 kişilik nüfusuyla İpek Yolu ticaretinin en önemli merkezlerinden birinde hissetmekten daha güzel ne olabilir?
Düşünsenize Kars‘ın bir diğer güzelliğinde tüm kültür ve dinlerle bir aradasınız ve kış ortasında Ani Harabeleri’nde o insanlarla yürüyüp onların hayatlarını tahayyül etmek ne kadar güzel bir duygu…..
Ben de sizlere kendi fotoğraflarımla elimden geldiğince bu duyguyu aktarmaya çalışacağım.
Ani Harabeleri Gezisi
Ani Harabeleri’ne Ulaşım
Değerli arkadaşlarım yakın bir yerde kalabileceğiniz her hangi bir otel yok. Kars merkezde kalmak ve planlamanızı buna göre yapmak zorundasınız.
Ani Harabeleri Kars merkeze yaklaşık olarak 44 km uzaklıkta. Her ne kadar şoförlüğünüz kuvvetli olsa da özellikle kışın buraya gelirseniz sakın ola araba kiralama riskini almayın. Yolları tanımıyorsunuz. Hava şartları ani olarak değişebiliyor.
Biz oradayken bile arabalarıyla karda mahsur kalanları gördük, okuduk. Eğer 3-6 kişiyseniz size tavsiyem bölgenin tamamına hâkim Osman ÖZAYAĞ. Biz kendisi ile İshak Paşa Sarayı, Ani, Çıldır, Boğaztepe Köyü, Havaalanı-Otel-Havaalanı intikali paket olarak 840 TL (2018) bir bedele anlaştık. 5 kişi olduğumuz, 650 km yol yaptığımız, rehberlik ve özgürlük düşünülürse inanın çok komik bir para. Tel : 0530 69177 91
Ani Harabeleri
Ören yeri tam Ermenistan sınırında bulunuyor. Bir kent haline gelişi net bilinmemekle birlikte milattan önceki asırlara, şehrin surlarının tarihi ise 900’lü yıllara dayanıyor. 4,5 km uzunluğunda 8 m yüksekliğinde surlarla çevrili.
Şehir 1064 yılında Sultan Alp Arslan tarafından fethedilmiş ve yönetimi vali Ebu’l Manuçehr’e bırakılmış. Harabeleri görmek için müze Kartınız yoksa kişi başı 8 TL (2018) ücret ödüyorsunuz.
Şehre, üzerinde kükreyen bir arslan kabartması ile Ebu’l Manuçehr tarafından koydurulan bir kitabenin bulunduğu arslanlı kapıdan giriliyor. Şehrin bu kapı dâhil 7 kapısı var.Bulunan belgelere göre Ebu’l Manuçehr Cami yapılırken şehrin nüfusu 100000 imiş. Bu nedenle burası İpek Yolu üzerinde ki önemli ticaret noktalarından biriymiş.
Bunun en önemli delili ise tüm dinlere ait ibadethanelerin ayakta olması. Şimdi ise bu bölgede sadece sessizlik hâkim.
Ören yerinin güneydoğusunda 1036 yılında inşa edilen Aziz Prkitch Kilisesi büyük katedrale yakın bir noktada bulunuyor. Yarısı yıkılmış halde. Tadilat çalışmaları devam ediyor.
Ören yerinin kuzeybatısında 980 yılında inşa edilen Abughamrents Kilisesi’nin tek kapısı var. Sekizgen kubbenin her kubbesinde ise birer pencere bulunuyor. Anıt mezar olarak da kullanılan kilisenin güney cephesinde bir güneş saati var.
Ani Katedrali temelleri 987 yılında atılmış 1010 yılında ise bitirilmiş. Kilisenin orta kubbesi yıkılmış durumda. Kiliseyi yapan ise aynı dönemde Ayasofya’nın tamirinden sorumlu Tiridat Usta’ymış. Bölgede bulunan en büyük yapı olması nedeniyle her yerden seçilebiliyor.
İç kaleye çıkan yolun üzerinde bulunan cami 1072 yılında Selçukluların Ani’yi fethinden hemen sonra Ebu’l Manuçehr tarafından yaptırılmış. Caminin en önemli özelliği Anadolu’da İnşa Edilen İlk Cami ve bilinen en eski Selçuklu eseri olması.
Cami 2 katlı, dikdörtgen şeklinde ve 4 odalı. Direkt olarak Arpaçay’a bakıyor. 99 basamaklı aynı zamanda gözetleme kulesi görevini de yapan minaresi ise hala sapasağlam ayakta.
10. yy.da Bagradi Krallığı döneminde Arpaçay üzerinden İpekyolu geçişi için inşa edilen köprünün bugün sadece ayakları var. Ancak şunu belirtmeliyim ki Ebu’l Manuçehr Camii’nin Ermenistan’a bakan pencerelerinden İpekyolu Köprüsü’ne doğru yapılacak çekimler bence buranın en güzel sahnesini oluşturuyor.
Değerlendirme
Öncelikle buraya kışın gelinmez fikrini aklınızdan çıkarın. Evet hava soğuk. Burası Kars. Ancak bazı şeyler yaşanmalı ki o heyecanı hissedebilesiniz. Çünkü burası anlatılmaz yaşanır bir özelliğe sahip. Diğer taraftan karşı tarafta başka bir ülkenin sınırında olmak da çok değişik bir duygu.
Kars ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Kars Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.