- Bodrum Akyarlar Gezisi
- Yazın Yaptığımız Gümüşlük Gezisi
- Gün Batımında Bodrum Değirmenleri
- Tanrıların Tahtı Beşparmak Dağları
- Aşk Adına Kurulan Kent: Stratonikeia
- Cennet Koyu ; Bodrum’un En Güzel Koyu
- Huzuru Bulduğum Yer Akyaka
- Türkbükü, Sosyetenin Gözdesi Televole Kültürünün Merkezi
- Uygarlıklar Başkenti Milas’ta Bir Gezi
- Bir Günlük Dalyan Gezisi
- Aklımda Kalan Bodrum Gezisi
- Hayalet Şehir Kayaköy ve Afkule Manastırı
- Bodrum’un Gizli Cenneti Çökertme
- Bafa Gölü Kıyısında Bir Köy: Kapıkırı
- Likya Yolu’nun Anlatılmazı Kelebekler Vadisi
- Cennetten Bir Köşe Kabak Koyu
- Yamaç Paraşütçülerinin Gözdesi Babadağ
- Adı Üstünde Fethiye Cennet Koyu
- Labraunda Kutsal Alanı
- Alternatif Bir Rota Olarak Girdev Yaylası Gezisi
- Iasos Antik Kenti, Güllük Körfezi’nde Koca Bir Tarih
- Milas’ta İki Çiçek: Biri Çomakdağ Diğeri Etrim
- Karya’da Bir Kış Günü Turu
- Euromos Antik Kenti Gezisi
- Pandemiye Uygun Bungalov Tatili
- Barglos’un Anısı Bargilya Antik Kenti
- Göcek’in Simgesi Yassıca Adaları Turu
- Kleopatra Hamamı Koyu
- Göcek Sıralıbük Koyu
- Göcek Tersane Adası
- Bedri Rahmi Koyu
- Domuz Adası – Simavilerin Özel Mülkü
- Göbün Koyu Gezisi
- Size Özel Göcek Tekne Turu
- Ölüdeniz, Dünya’nın En Güzel Plajı
- Datça Vineyard Gezisi
- Datça Bademleri
- Eski Datça’da Bir Gezi
- Datça’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Yazın Yaptığımız Ovabükü Gezisi
- Yazın Yaptığımız Palamutbükü Gezisi
- Knidos Antik Kenti Gezisi
- Yazın Yaptığımız Datça Gezisi
- Gökova’daki Cennet Akbük Koyu
- Çınar Beach Club
- Akyaka Kitesurf Kampı
- Akçapınar Gezisi
Yazın Yaptığımız Gümüşlük Gezisi benim de ilçeye yaptığım ilk gezi oldu. İtiraf etmeliyim ki Gümüşlük, gelmek için çok geç kaldığım bir yermiş. Daha önce görmemiş olmam gerçekten büyük bir kayıp.
Bodrum yarımadasının en batısında yer alan Gümüşlük; fotoğrafta görmüş olduğunuz Tavşan Adası, zambakların ve begonviller süslediği evler, güzel balık restoranları, el sanatları ve Nejat İşler’in takımı Gümüşlükspor ile ünlü. İskender’in kuşatıp alamaması ve Brütüs’ün Roma İmparatorluğu’na karşı burayı karargâhı olarak kullanmasını da unutmamalı.
Gümüşlüğün sit alanı olması sebebiyle yapılaşma Bodrum’un diğer yerlerinden çok farklı. Son dönemde buranın bohem havasını bozan mekanlar açılmasına, günübirlik ziyaretçilerin çoğalmasına rağmen hâlâ çok huzurlu bir görünüm sergiliyor. Hiç kuşkusuz bunun sebepleri; Bodruma uzak olması, Turtgutreis yol aksında olmaması ve yollarının hala bozuk olması. Sanırım belirttiğim sebepler bir avantaj olacak ve daha uzun bir süre Gümüşlük güzelliğini koruyacak.
Foto sever arkadaşlarım size liman bölgesinden gün batımı fotoğrafı çekmeniz mümkün değil çünkü liman dik olarak batıya bakmıyor. Ancak gün batımında ışık güzel olduğu ve özellikle de denizin gümüş rengini alması nedenleriyle çok iyi fotoğraflar çekmek mümkün.
Adına gelince eskiden tepelerde bulunan gümüş madenlerinden aldığını söylüyorlar. Hatta 1. Dünya Savaşı’na kadar müttefikler buradan çıkardıkları tüm gümüşü yükleyip savaş malzemesi yapmak üzere götürüyorlarmış. Bazıları ise isminin gün batımına doğru gümüş rengine dönen denizden geldiğini iddia ediyor.
Gümüşlük hala bir Ege balıkçı kasabası görünümünü de korumakta. Taş evlerin günümüzde neredeyse hepsi ya pansiyon ya da balık restoranı olarak hizmet veriyor. Bu evlere çivi çakmak yasak olduğundan Gümüşlük eski dokusunu korumayı başarıyor. Bodrum’un tersine dalga sesleriyle dolu bir tatil için tam yeri.
Gümüşlük Gezisi
Gümüşlüğe Ulaşım
Gümüşlük; Bodrum Havalimanı’na 61 km, Bodrum’un merkezine 25 km uzaklıkta bulunuyor.
Bodrum’dan araba ile yarım saatte, Bodrum terminalinden kalkan otobüs ya da midibüsler ile 45 dakikada buraya varmak mümkün. Ama ben size başka bir yol öneriyorum hem de son derece lüks arabalar ile…….
Bodrum’da taksimetreler bile anormal çalışıyor. Fiyatlar ise gerçekten fahiş. Eğer 3-4 kişi iseniz ve rakınızı rahat rahat sonrasını düşünmeden içmek istiyorsanız Bodrum’da kaldığınız yerden buraya son derece lüks arabalarla yarım saatte buraya varabilir ve Otopark, sigorta, çevirme vb. derdi olmadan gecenizi daha da kaliteli hale getirebilirsiniz.
Bunu tabii ki bildiğimiz taksilere göre çok makul fiyatlar veren İnci Taksi’yi arayarak sağlayacaksınız. Tel: 0538 982 8090 Serdar Bey’e selamımı söylemeyi unutmayın. Hemen size tüm yarımadanın tarifesini de göndersin tatiliniz boyunca rahat edin.
Gümüşlüğün Tarihi
Myndos, Halikarnossos Kralı Maosolos tarafından M.Ö. 640 yılında bir tapınma yeri olarak kurulmuş. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender Myndos’u kuşatmış ancak alamamış. M.S. 44 yılında Brütüs ve Cassius Sezar’ı öldürüp buraya kaçmış Roma İmparatorluğu’na karşı burayı karargâh olarak kullanılmışlar. İşte Gümüşlük bu antik Myndos şehri’nin üzerine kurulmuş.
1. Dünya Savaşı’na kadar müttefikler buradan çıkardıkları tüm gümüşü yükleyip savaş malzemesi yapmak üzere götürmüşler. 2. Dünya Savaşı’nda vurulan bir müttefik savaş gemisi Gümüşlük Koyu`na saklanmış. Tamir muhtemelen planlı olarak uzun tutulmuş ve arkeolojik kazılar neticesinde bulunmuş olan kalıntıların çoğu söz konusu gemiyle batı ülkelerine kaçırılmış.
Bu nedenlerle tüm bölge1975 yılında sit alanı ilan edilmiş. Yani bölge koca bir tarihin üzerinde oturuyor. Şu anda iskelenin olduğu yer eski tarihi liman, Tavşan Adası ise o zamanlar mendirek görevini görüyor. Dolayısıyla yapılaşma izni oldukça kısıtlı kalmış.
Tavşan Adası
Gümüşlüğün en çekici noktası antik liman bölgesi ve Tavşan Adası. Tavşan Adası’nın Myndos dönemindeki adı Asar Adası. O dönemlerde inşa edilen bir dalgakıran ve üzerindeki kral yolu ile adaya gitmek mümkünmüş.
Yolu zamanında Halikarnossos Kralı Mousolos yaptırmış. Kral Artemisia adında bir sevgilisi varmış. Bu adaya giderek tavşanları besliyorlar gün batımını da buradan izliyorlarmış. Mendirek zamanla çökünce bugün gördüğünüz muhteşem görüntü ortaya çıkmış.
2012‘den beri adada yapılan arkeolojik kazılar sebebiyle adaya çıkmak yasak ama Kral yolu yıkıntıları üzerinden adaya gidip gelmek artık adet haline gelmiş. Bu tarihi yolculuğu mahvetmek istemiyorsanız sakın plaj terliklerinizi almayı unutmayın!
Gümüşlükte Ne Yenir? Nerede Yenir?
Sanırım Beyoğlu’ndan taşınan mekanlarla ilgili olsa gerek son dönemde buraya yeni Asmalımescit deniliyor.
Burada yapılacak en güzel şeylerden biri arkadaşlarınızı, ailenizi ya da sevgilinizi alıp gün batımına karşı yemek yemek, sohbetler eşliğinde günü batırmak. Gümüşlüğün en önemli özelliği de zaten bu değil mi?
Gümüşlük, özellikle gün batımında sahil kenarındaki ışıklandırılmış balık restoranları ile bir başka güzel. Tercihinize bağlı ama burada deniz kenarına oturup mezelerinizi söyleyip güneşin batışını izlerken; bir yandan da rakı-balık yapmadan dönerseniz gerçekten çok şey kaçırırsınız.
Denizi yapma ağaç ve kabak aydınlatmalar ile öyle güzel süslemişler ki insan tok olsa bile oturup bu sahnenin bir parçası olmak balık restoranlarında oturmak istiyor.
Sahilde yer alan balıkçı lokantalarından sadece birkaç tanesi balıkçı aileleri tarafından işletiliyor. Onlardan biri de Ali Rıza’nın Yeri. İnternette “Türkiye’de en iyi balık nerede yenir?” sorusunu sorup çıkan cevaplara baktığınız da Ali Rıza’nın Yeri’ni her zaman çok üstlerde görebilirsiniz.
Buranın en eski restoranı olan Ali Rıza’nın Yeri 1976’dan beri burada hizmet veriyor. Pişirilen balıkların günlük olmasına çok önem veriliyor. Yemeklerin, mezelerin sunumu zaten mükemmel. Ustaca pişirmiş bir deniz balığına, tadı kıvamında nefis deniz ürünleri ve mezeler eşlik ediyor. Tatlı ve meyve tabakları ise sohbeti daha da koyulaştırıyor. Ortamla birlikte sabahlar olmasın havasında mutlu olup kendinizden geçiyorsunuz.
Biz de Ali Rıza’nın Yeri’nin değerli işletmecisi Ayşe Hanım ve değerli eşi Yiğit Bey’in daveti üzerine bahsettiğim eşsiz lezzetlerden tatma imkânı bulduk. Tek kelime ile yediğimiz her şey mükemmeldi.
Ali Rıza’nın Yeri’nin özel yemekleri arasında tuzda balık, yaprak sarma ve kabak çiçeği dolması bulunuyor. Deniz ürünleri noktasında ise gerçekten ünlerini hak ediyorlar. Bu güzel yemeği de güzel bir fotoğrafla anılaştırmadan olmaz tabii ki.
Gümüşlükte Alışveriş
Genel olarak kabaktan ya da deniz kabuklarından yapılan ışıklandırma aparatlarının ve değirmenlerin hatıra olarak almaya değer olduğunu düşünüyorum.
Değerlendirme
Çok kısa bir süre de yaptığım gezi sonucunda kendime çok kızdım. Bölgeye çok fazla geldim gittim. Ancak neden şimdiye kadar buraya yolum düşmedi. Anlamıyorum.
Bodrum’da yiyeceğiniz bir akşam yemeğini mutlaka ama mutlaka Gümüşlüğe ayırın. Gün batımıyla birlikte çok hoş bir zaman geçireceksiniz. Rivayete göre Bodrum’a gelen turistlere “Gümüşlükte balık yemeden dönersen Bodrum’u gördüm demeyin” diyorlarmış ben yerel halkın yalancısıyım ona göre.
Bodrum ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımıza Muğla Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.