Midyat’ın incisi Meryem Ana Kilisesi için 12 Kral parlak bir yıldızın izini sürdü der tüm hikaye….
Kuzey Irakta bulunan çivi yazıtlarının çevirisi yapıldıktan sonra Sümerlerle ilgi bilgiler edinmeye başlandı ilk olarak…..
şimdi ise bulunan yazıtların tamamı okunmuş lakin bildiğimiz dinsel,,,tarihsel anlamda tüm inanışlarımızı altüst edip tarihi yeniden yazmak gerekeceğinden sansür bile uygulanmış…
Çağımızın araştırmacı bilim insanları Sümerler ile ilgili edindikleri bilgilerden bu uygarlığın zannettiğimizden çok çok daha ileri olduklarını belirtiyorlar,,
Bu ileri seviyeli uygarlık ile ilgili bazı araştırmacı bilim adamları işin içinden çıkamayınca kurgusal bir takım açıklamalarda bulunmaya bile başladılar…
12 Tanrı yıldızlardan dünyaya Mezopotomya bölgesine geldiklerinde başladı tüm macera…ve Tanrılar aralarında konuşup ,,, insanlara tüm dilleri..yazıyı, sanatı, hukuku, tarımı, gök bilimini öğretmeye karar verdiler… Mezopotamya tüm medeniyetin başlangıç noktası oldu böylelikle..
Mantıksız da değil…çünkü insanlık birdenbire muhteşem bir medeniyet haline gelivermişti….
Veee Tanrılar ya da gelişmiş bir uygarlığın misafirleri tüm herşeyi öğrettikten sonra derler ki :
Hoşgörülü olun.. yasalara uyun…kadınlara iyi davranın… bilimden sanattan kopmayın.. biz şimdi gidiyoruz ama eğer ki siz bu dediklerimizi yapmayıp insanlık anlayışından şaşarsanız yine geleceğiz..ve iyi insanların yanında olacağız derler ve giderler….
tüm hikaye aslında böyle başlar…
bence muhteşem bir hikaye…,
12 Tanrı o kadar sevilir ve o kadar özlenir ki… zamanla 12 Tanrının adı bazı inanışlarda İştar olur Bazı medeniyetlerde Zeus olur ..Bazı medeniyetlerde İnanna olur bu böyle böyle devam eder…
12 sayısı bir sembol olur bir özlem olur bir umut olur…çünkü onlar insana insan olmayı öğretmiştir…
derken….
12 Kral parlak bir yıldızın izini sürdü…
YILDIZ, onları Hah Kralı’na kadar getirdi. Burada ayrılan yolculardan üçü Kudüs’e gönderildi. Arananı bulanlar, hediyelerini sunup kendilerine verilen bezi alarak geri döndü.
Hah’ta bezi paylaşmak istediler ancak gönülleri bu kutlu emaneti parçalamaya razı olmadı. Bezi yakıp küllerini paylaşmaya karar verdiler. Alevler yükseldiğinde kül yerine on iki altın madalya belirdi. Krallar, mucizeye karşılık sonsuza dek ayakta kalacak bir mabed yaptı.
Meryem Ana Kilisesi
Efsane böyle der… Midyat’ın Anıtlı köyündeki Meryem Ana Kilisesi’nin hoş öyküsü böyle..
Hz. İsa’nın doğumu anısına yapılmış…Eski adı Hah olan mabed, 6. yy.dan kalmış ve eklenen çan kulesiyle birlikte son halini almış…
Kare planlı kubbe muhteşem süslemeleriyle dikkat çekiyor…. Kubbeyi taşıyan kemerlerin üzerinde yükseldiği başlıklar, akantus yaprakları ve girlandlarla bezeliymiş ..
İki bin yıllık anıtın üzerinde kurulan Meryem Ana Kilisesi, Hz.İsa’nın ruhunu simgeleyen güvercin figürlü haçla da dünyada benzersiz.
güvercin barış demek…kurtuluş demek çünkü…
Anıtlı köyü şirin bir köy…halkı da çok güzel çok hoş..kilisenin üst katında bir odada bir araya gelmiş köyün bayanları imece usulü içli köfte yapıyorlardı… sohbetleri çok tatlıydı kendileri de öyle keza..,
Birbirileriyle samimi bir şekilde şakalaşıp hem işlerini yapıp hem de bu muhteşem kilisede bile kendilerine yer edecek bir oda bulmuşlar ki bence bu çok kutsal bir şey… Allah’ın evinde misafirlerine yemek hazırlarken şakalaşıp gülüşen bir kadın topluluğu…
…yabancıları hiç yadırgamıyorlar… köylerini de seviyorlar tarihlerini de çünkü kime sorsak hemen 12 kralın öyküsünü anlatmaya başlıyor…çocuklar bile öyle.., 12 kralın hikayesi her birinin hikayesi olmuş … sanki medeniyet buradan doğmuş gibi bir şey …Tanrının evinden uzak kalmayın o ev sizin eviniz yemeğinizi misafirinizi ağırlayabileceğiniz gülüp konuşacağınız hikayelerinizi anlatabileceğiniz yer diye…
Değerlendirmem
Fotoğrafçı arkadaşlarım özellikle size derim ki Midyat’ın incisi Meryem Ana Kilisesi’ne gidin ve ışık gölge oyunlarıyla muhteşem kareler çekin…insanlarıyla sohbet edin…eğer zamanınız geniş ise bekleyin ki o hoş insanlar size içli köfte ikram edebilsinler…zira benim içimde kaldı..biz tadamadık.. dönmemiz gerekiyordu yolumuz uzundu…
ben çok sevdim o köyü .. yine gideceğim hem de bir akşam üstü…
Mardin ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Mardin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.