Sakarya’nın incisi Maden Deresi Kocaali ve Karasu İlçeleri arasında buluyor. Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri. Üstelik İstanbul ve Ankara’ya da çok yakın.
Kaynağını Hendek İlçesi’nde bulunan Çam Dağı’ndan alıyor. Derenin adı ise Osmanlı Devletinin son zamanlarında burada bir Fransız firması tarafından işletilen madenden geliyor.
Maden Deresi Gezisi
Maden Deresi’ne Ulaşım
Buraya TEM otoyolu Hendek çıkışından devam ederek Kuyumcu Köyü sapağı üzerinden tabelaları takip ederek gelmeniz mümkün. Bölgeye giriş için araba başına 15 TL (2018) ücret alınıyor. Kişi başı ise herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Maden Deresi’nde Yürümek
Dere bölgesi oldukça sık ormanlık bir alan. 30 km uzunluğunda derince bir vadinin içerisinde yer alıyor. Bu nedenle de her zaman serin.
Yani özellikle yazları serinlemek için bile harika bir yer. Yürümeye başladım. Derenin sonundaki şelaleye fotoğraf çeke çeke ilerliyorum.
Şelaleye gitmek için iki alternatifiniz var. Biri şimdi ilerlediğim dere yolu diğeri ıslanmadan yürüyebileceğiniz maden yolu. Dere yolu dediğime bakmayın. Ayrı bir yol yok. Yol, derenin içindeki taşlardan oluşuyor. Bu yüzden burada çizme kullanmakta fayda var. Ancak yine de muhtemelen ıslanacaksınız. Fotoğraf makinenize, cep telefonunuza ve cüzdanınıza dikkat edin.
Derenin iki yanında yoğun şekilde kayın, kestane ve çınar ağaçları var. Ağaçların arasındaki serin sularda saatlerce yürüyüş yapmak mümkün.
Derede yürürken etrafımda yüzen sazan ve alabalıkları görebiliyorum. Burası olta balıkçılığı için de çok güzel bir yer. Fotoğraflarını çekmek istiyorum ancak o kadar hızlılar ki mümkün olmuyor.
Maden Yolu
Dere yoluna bir diğer alternatif bahsettiğim maden yolu. Dere boyunca manzarayı izleyerek maden yolunu da kullanabilirsiniz. Yol üzerinde raylar ve kazılmış tünelleri hala görmek mümkün. Hatta bu tünellerde gezmek de…
Ancak, maden yolunun dar ve engebeli. Ayrıca dik yürümek de zor. Özellikle riskli olduğunu düşündüğüm bu yolu çocuğunuz varsa tercih etmeyin.
Maden Deresi Şelalesi
Sonunda şelaleye vardım. Harika değil mi? Bu arada bilmelisiniz. Gördüğünüz manzaralar eşliğinde bu muhteşem şelaleye varmak yaklaşık 1 saatinizi alıyor.
Derenin suları iki ayrı koldan yan yana yaklaşık 10 m yükseklikten küçük bir gölcük üzerine düşüş yapıyor.
Sanırım artık bir saatlik bu yorucu yolculuktan sonra biraz dinlenebilirim?
Şelalelerin hemen arkasında Cenevizlilerden kaldığı söylenen yaklaşık 15 m yüksekliğinde bir set var.
Maden Deresi’nde Nerede Kalınır?
Konaklayacak yere gelince şelale dönüşünde kiralanabilecek ahşap evler var veya kamp için çok müsait yerler de mevcut.
Maden Deresi’nde Ne Yenir?
Ayrıca, isterseniz balık yiyebileceğiniz, isterseniz piknik yapabileceğiniz alabalık ve dinlenme tesisleri de var.
Sakarya ile ilgili diğer yazılarımız için Sakarya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Görüşmek üzere..