- Kapadokya Balonların Uçuş Hazırlığı
- Kapadokya Güvercinlerinin Evi Güvercinlik Vadisi
- Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Dünya’nın İlk Gökdeleni Uçhisar Kalesi
- Kapadokya’da yaptığımız Avanos Gezisi
- Göreme Açık Hava Müzesi
- Kızıl Vadi’de Gün Batımı
- Zelve Açık Hava Müzesi Gezisi
- Kapadokya’nın Başkenti Göreme Gezisi
- Paşabağ Vadisi Gezisi
- Dervent Vadisi’nde Bir Gezi
- Ürgüp, Sarının 50 Tonunda Bir Gezi
- Alternatif Bir Kapadokya Gezisi
- Kapadokya Balon Turu
- Kaymaklı Yeraltı Şehri Gezisi
Kapadokya Güvercinlerinin Evi Güvercinlik Vadisi, bölgede mutlaka gidip görmeniz ve fotoğraflamanız gereken birkaç vadiden biri. 4 km uzunluğundaki vadinin tarihi de adını veren güvercinlerin öyküsü de dikkat çekici. Manzarası ise eskinin güzelliğini görmek ve fotoğraflamak için harika. Genel olarak ya seyretmek için ya da yürümek için tercih edilen vadi, çevresindeki tesisleriyle aynı zamanda konaklamaya da uygun. Uçhisar ve Göreme‘nin tam ortasında yer alan vadi aynı zamanda 2 noktaya da çok yakın ve eşit uzaklıkta…Haydi başlayalım o zaman anlatmaya….
Güvercinlik Vadisi Gezisi
Güvercinlik Vadisi’nin Adı Nereden Geliyor?
Kapadokya Bölgesi’nin peri bacalarından sonra en çok neyi meşhurdur, desem… Çömleklerinin yanı sıra tabii ki üzümleri ve o lezzetli üzümlerden yapılan şarapları diyeceksiniz.
Fakat biz bugün güvercinlerden ve de üzüm ile aralarındaki bağlantıdan bahsedeceğiz.
Uzun soluklu geçmişi olan bir konu bu…Vadide güvercin yetiştirilmeye başlanması anlatılanlara göre 1100 yıl öncesine dayanıyor. Yüz yıllar boyunca güvercinler çiftçiler tarafından özenle korunmuş ve bakılmış.
4 km uzunluğunda olan vadi boyunca tüf kayalara güvercinler için çok katlı yaşam alanları oyulmuş ( Vadi ayrıca Kapadokya’da bulunan çok sayıdaki trekking parkurlarından biri)
Güvercinler bölgede niçin bu kadar önemli, şimdi ona gelelim
İki temel sebebi var
Birincisi; güvercin gübresinin üzümlerin kalitesindeki önemi.
İkincisi; bölgedeki çok sayıdaki kilisenin renkli fresklerinde yumurtaların kabuğunun renk tutucu özelliğinden yararlanılması.
Güvercinlik Vadisi’nde Gezilecek Yerler
-Dilek Ağacı
İlk durağımız Dilek Ağacı. Göreme-Uçhisar yolunda Göreme’den 2 km uzaklıktaki Güvercinlik Vadisi’ne bakan bir seyir tepesinde yer alıyor.
Bu güzelliği anlatmak için kelimeler gerçekten eksik kalıyor…”Mutlaka görmeliyim! ” listenizin bir yerine iliştirin benden söylemesi.
Mesela buraya gelip doğa yürüyüşü yapın. Gerçekten çok güzel bir yer. Etraftaki mekânlardan birinde oturup gün batımını çay eşliğinde karşılamak gibisi yok.
Yerli ve yabancı turistler, Güvercinlik Vadisi’ndeki dilek ağacı önünde dilek tutup, ağacın dallarına nazar boncuğu takıyor. Ağaca nazar boncuğu asmanın uğur getirdiğini düşünen turistler, böylece dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyor.
-O Ağacın Altı
İkinci durağımız Kapadokya fotoğraflarında görüp çok şirin bulunan nazar ağaçlarından “O Ağacın Altı” isimli “yer.
Göreme-Uçhisar yolunda Göreme’den 1,5 km uzaklıktaki Güvercinlik Vadisi’ne bakan bir seyir tepesinde yer alıyor.
Ağacın etrafında gelenlere yöreye özel hediyelik eşya satan birçok işletme var. Aslında pek bir olayı yok. Hani şu üzerinde masmavi nazar boncukları olan ağaç var ya ! İşte onu görebileceğiniz yerlerden birisi burası. Ama zaten hemen hemen bütün bölgede benzer süslenmiş ağaçlar var.
Ancak güneşin batmasına yakın bol köpüklü Türk kahvesi eşliğinde yerinizi alıp nefis manzaranın seyri için mükemmel yerlerden biri olduğunu söyleyebilirim.
-Güvercinlik Vadisi
Önce vadiye bir göz atalım. Karşıda görünen şehir, kalesiyle birlikte Uçhisar. Güvercinlik Vadisi solda şerit halinde uzanıyor.
Kızılırmak’ın yatağından toplanan yumuşak kilden yapılan çömlekleriyle de oldukça meşhur. Çömlek atölyeleri ise Özellikle Avanos‘ta.
Hatıra fotoğrafı için hoş bir yer. Derin vadi, korkuluğun hemen sınırından başlıyor.
Vadide 2018 yılı itibarıyla sayıları 70’i bulmayan güvercinler tek bir sürü halinde hareket ediyor. Yüzlercesinin aynı anda havalanıp aynı anda konduğu görkemli anlara artık rastlanmıyor.
Sayıları azaldıktan sonra üzümlere muhtemelen artık yapay gübreler kullanılıyor.
Yüzyıllar önce vadi boyunca yapılmış güvercin evleri.
Evlere biraz daha yakından bakalım. Kayalar çok katlı oyulmuş.
Bu evlere gübre toplamak için uğrayan yok artık. Vadi uzun zamandır yalnızca görsel ve tarihsel yönüyle turistik önem taşıyor. Bir de bahsettiğim gibi doğa yürüyüşü parkuru olarak son birkaç yıldır ilgi çekmeye başladı.
Oldukça ilginç bir atmosferi olan bu ortamda zamanın nasıl geçtiğini anlamak mümkün değil. Kapadokya’nın dünyada eşi olmadığı söyleniyor. (Öğrendiğime göre Tebriz yakınlarında benzer bir yer var ve Küçük Kapadokya olarak anılıyor. Çok yakında oraya gidip gözlemlerimizi de aktarmayı umuyoruz.)
Güvercinlik Vadisi’ne koruma altındaki güvercinleriyle hoşça kal diyelim.
Kapadokya serisinin diğer bölümlerinde görüşmek üzere…
Sağlıcakla kalın
Kapadokya ile ilgili diğer yazılarımız için Kapadokya Gezi Rehberi ‘ne bakmayı unutmayın.