- Antalya’nın Adı Nereden Geliyor?
- Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (Birinci Bölüm)
- Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (İkinci Bölüm)
- Antalya’nın Güzeli Düden Şelalesi
- Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (Üçüncü Bölüm)
- Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (Dördüncü Bölüm)
- Adrasan Kalkışlı Tekne Turu
- Dünyaca Tanınmış Kaputaş Plajı
- Meis; Kendisi Küçük, Keyfi Büyük Ada
- Kaş’ta Bir Küçük Çakıl Plajı
- Limanağzı Nuri’s Beach
- Antalya’da Bir Konya Mutfağı “TİRİTÇİZADE”
- Bir Antalya Klasiği, Şişçi Ramazan
- Antiphellos Antik Tiyatrosu Gezisi
- Kaş, Antalya’da Bir Yasemindir
- Manavgat Şelalesi’nde Bir Gezi
- Side Antik Kenti Gezisi
- Antalya’nın Tatil Köyü Side Gezisi
- Günübirlik Alanya Gezimiz
- Kurşunlu Şelalesi ve Yeşilin 50 Tonu
- Günübirlik Tazı Kanyonu Gezisi
- Saklıkent Kayak Merkezi-Antalya
- Evdir Han Antalya’da Bir Selçuklu Kervansarayı
- Zeytinpark-Antalya Gezisi
- Patara Antik Kenti ve Patara Plajı
- Olimpos Antik Kenti ve Olimpos Plajı
- Yazın Yaptığımız Adrasan Gezisi
- Dünyanın Ucundaki Gelidonya Feneri
1983 yılında tedavülden kalktığına göre bugün 40 yaş ve üzerinde olanlardan bayramlarda harçlık olarak almış olanlar sanırım hatırlarlar şelaleli 5 Liraları (6. Emisyon, 1. Tertip). Bugün biz de işte tam da o paraların arkasında görünen manzarasında Manavgat Şelalesi’nde Bir Gezi yapacağız.
Eski para koleksiyonlarından, atılamamış eski cüzdanların içlerinde bir yerlerden, tozlu kitaplarınızın arasından çıkabilir belki bu Manavgatlı 5 Liralar. Hiç bulamazsanız internette 15-20 liraya satılıyor koleksiyoncular tarafından.
Manavgat’a giderken yanınızda bulunsun bir tane. Paradaki şelale resmi ile Manavgat Şelalesi ‘ne bakan herkesin fotoğraf çektirdiği seyir noktası hemen hemen aynı manzara.
Manavgat Şelalesi
Oraya gelin, gözlerinizi kapatın, şelalenin sesi kulaklarınızı doldururken, parmaklarınız paranın dokusunda gezinsin.
Dedenizin, ninenizin, ya da herhangi bir aile büyüğünüzün size harçlık verdiği ana; bakkaldan Tipitip sakızı, Elvan gazozu, 100 g kare bisküvi, leblebi tozu aldığınız enstantaneyi hatırlayacaksınız…(Hatırlarsanız bir köşeye geçip ağlayabilirsiniz.)
Manavgat Şelalesi’nin debisi, Manavgat Nehri üzerine kurulmuş bulunan, Türkiye’nin 8. büyük hidroelektrik santralini de bünyesinde barındıran Oymapınar Barajı’ndan salınan su miktarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Suların seyir terasında bulunan tel örgülerin trabzanlarına kadar çıktığı da zaman zaman görülebiliyor.
Bugün Manavgat Şelalesi’ne gittiğinizde, cüzi bir miktar giriş ücreti ödedikten sonra nasıl aktive olduğunu asla anlayamayacağınız sihirli turnikelerden geçerek alana giriyorsunuz. Çok geniş olmayan meydanda yiyecek-içecek ihtiyacınızı giderebileceğiniz, hediyelik eşyalar alabileceğiniz yerler bulunuyor.
Ayrıca şelale kıyısında, serinlikte oturup demli çayınızı yudumlarken sohbet edip hoş vakit geçirebileceğiniz çay bahçeleri var.
Manavgat Şelalesi’nde Sanat
Cam ustaları denince akla hemen Venedik Murano Adası gelir herkesin aklına. Çoğumuz bilmez ama cam ustalığı ülkemizde de oldukça gelişmiştir aslında. O ustaların toplandığı yerlerden biri de Manavgat Şelalesi..
Bu ustalardan biri de Manavgat Şelalesi meydanında ürettiği cam işlerini sergileyen Mustafa Ağabey. Kendisi ile cam ustalığı konusunda uzun uzun hasbıhal ettik. Uzun yıllar önce Kandıra’dan Manavgat’a göç etmiş, burada cam işleme sanatı icra ediyor. Venedik-Murano’da aynı işi yapan ustalara taş çıkarır eserleri.
Kendisinin bu uğraşısı ile ilgili çok anlamlı bir sosyal faaliyeti var. Doğu Akdeniz Üniversitesi Onkoloji Bölümü hastalarına cam işleri üzerine kurs veriyor. Birikim ve tecrübelerini onkoloji hastalarına aktarırken, onların iyileşme süreçlerine katkıda bulunuyor.
Meydanda faaliyet gösteren sanatkarlardan bir diğeri de Nadir SAYAR. Nadir Bey de Samsun’dan gelmiş Antalya’ya. 78’den beri cam işleri üretimiyle uğraşıyor. Aynı zamanda kristal işlemeleri de yapıyor.
Mustafa Ağabey’in komşusu Canan BURAN Hanım. Manavgat’ta karakalem, yağlıboya, yakma yöntemiyle kaligrafi sanatı icra ediyor. Kendisi bir “Atanamayan resim öğretmeni”. Eğitim ordusunun adaylarından birisi ve uzun bir süredir görev bekliyor.
Eserlerini burada sergilerken sanatını ticarete devşirmiş Manavgat’ta ancak; öğretmenlik gibi kutsal bir mesleğe mensup olmanın hazzının hiçbir şeye değişilmeyeceğini ifade ediyor.
Bir de Denizlili sakini var Manavgat’ın. Serkan, Denizli’de imal edilen “sulu düdükler” getirmiş.
Çocukların çok ilgisini çeken bu düdükler, küçük bir testi minyatürü modelinde, içine su doldurup üflediğinizde bir düdüğe dönüşüyor.
Manavgat Şelale manzarası fonunda tropikal, renkli papağanlarla fotoğrafınızı çeken fotoğrafçılar var. Şelale açısının en iyi olduğu yerde çekmiş oldukları fotoğraflarınızı hatırı sayılır bir ücret karşılığında size takdim ediyorlar.
Geçip papağanla poz verirseniz ne ala; ancak elinizde tripodla kendi manzara fotoğrafınızı çekeceğinizi görürlerse; hasmane bir tutum içerisine girerek, asgari nezaketten uzakta, -manzara adeta kendi mülkleriymiş gibi- sizi oradan kovma derecesine getirebilirler.
Manavgat Şelalesi’nin güvenliği M. Ali AKCAN’dan ve Ali YILDIZ’dan sorulur. Adeta kuş uçurtmuyorlar.
Sonuç olarak Manavgat Şelalesi Türkiye’nin en güzel sahnelerinden biri. Gerek gezginler gerekse foto severlerin uğrak noktası. Ayrıca bir çok sanatkar ve çalışanın da ekmek kapısı. Bölgeye gelirseniz güzel bir gün geçirmek ya da güzel fotoğraflar çekmek için mutlaka yarım gününüzü buraya ayırın.
Manavgat ve Antalya ile ilgili diğer yazılarımız için Antalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Başka bir güzellikte görüşmek üzere…