- 2400 Yıllık Felsefe Okulu Behramkale Köyü
- Assos Antik Liman Gezisi
- Babakale, Osmanlının Yaptırdığı Son Kale
- Bababurnu, Asya Kıtası’nın En Batı Ucu
- Geyikli Plajı’nda Bir Gün (Odunluk İskelesi)
- Polente Feneri’nde Gün Batımı
- Bozcaada Ayazma Plajı’nda Bir Gün
- Bozcaada Tekne Turu
- Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir?
- Bozcaada Sokakları’nda Küçük Bir Gezi
- Her Şeyiyle Bir Bozcaada Gezisi
- Alexandria Troas Antik Kenti
- Kilitbahir Kalesi, Piri Reis’in Dünya Haritasını Çizdiği Yer
- Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi
- Tarih ve Deniz Harikası Assos
- Çanakkale Şehitler Abidesi
- Conk Bayırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulduğu Yerdir.
- Mehmet Akif Ersoy Evi
- Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? konusu yazması da zevkli bir konu. Küçük bir Ege adasındasınız. Ne yenir denince ilk aklınıza gelecek şey tabii ki kahvaltıda eşsiz reçeller ve damla sakızlı bademli kurabiye, öğlen zeytinyağılar, akşam ise yöresel şarap veya rakınız eşliğinde muhteşem ege mezeleri ve deniz ürünleri.
Sırasıyla gidelim o zaman. Bozcaada reçelleri bir alem. Hiç tatmadığınız domates, karpuz, gelincik vb. reçelleri yiyip şehirli edasıyla vay be diyorsunuz. Kahvaltı anlayışınız bile değişiyor.
Damla sakızlı bademli kurabiye muhteşem bir tat ama tek değil. Sofia badem, badem lokumu ve çatlak kurabiyeyi de unutmamak lazım.
Lezzetli zeytinyağı yemeklerin adresi merkezde bulunan ufak ve şirin esnaf lokantaları.
Ada üzüm bağları ile kaplı. Siyah beyaz fark etmez muhteşem üzümleri var. Çarşıda kurulan köylü pazarına takılırsanız hayatınız boyunca yemediğiniz kadar sert ve güzel üzüm yiyebilirsiniz.
Bu tabii ki adanın şaraplarına da yansımış. Gün batımında yöresel bir şarap eşliğinde Polente Feneri civarında yerinizi almış olmak pek bir makbul. Şarap müdavimi iseniz buraya gelme zamanınız ise Eylül ayının başı bağ bozumu olmalı.
Meyhaneleri ile de ünlü ada. Sokaklar boyunca devam eden meyhaneleriyle. Pahalıdır biraz tabii ki ama Ege’nin en güzel mezeleri de bu sokaklarda tüketilir. Bir de ahtapot ızgarası vardır adanın. O ahtapot ki bütün Ege’de ünlü.
İşte size basitçe özetledim ne yiyeceğinizi Bozcaada’da ama burada önemli olan husus ise bunları nerede yiyeceğiniz. Zaten yazımı yazma amacım da bu değil mi zaten. Başlayalım o zaman anlatmaya..
Bozcaada’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Gideceğiniz yerleri daha rahat sınıflayıp planlayabilmeniz için 2014-2018 arasında deneyimlediğimiz yerleri öğün bazında paylaşmayı daha doğru buldum. Yazımı da bu çerçevede hazırladım.
Kahvaltı
Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında sizlere kahvaltı için deneyimlediğimiz 3 yer öneriyorum.
-Rengigül Konukevi
Kahvaltı için ilk durağımız tarihi olarak da özel bir konuma sahip Rengigül Konukevi. Burası 1876 yılında inşa edilmiş eski bir Rum Konağı. 1. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin karargahı olarak kullanılmış ve savaş sonrasında da kaymakamlık binası olarak hizmet vermiş.
Ev; mimari yapısıyla olduğu kadar dekorasyonu ile ilgi çekici, eski zamanlara dair kendinizden bir çok şey bulabileceğiniz bir mekan.
Ev sahibesi evini yüzlerce resim, rengarenk bebekler, kitaplar, meraklı işi porselenler, kilimler, kuru ve yaş çiçek demetleri ile donatmış.
Özellikle açık büfe kahvaltısı ve o muhteşem arka bahçesi çok ünlü. Kişi başı 40 TL (2018). Sadece nakit ödeme yapılıyor ancak İstanbul’da böyle bir kahvaltıya (tabii ki bulabilirseniz) hatırı sayılır bir para ödeyeceğinize garanti ederim. Böyle bir ortamda yapacağınız sohbet de artısı…
Özellikle ev yapımı reçeller çok gözde olduğu zengin kahvaltı sunuluyor. Bazı reçelleri hayatımda ilk defa gördüm ve yedim. (Kırmızı biber, domates, gelincik reçeli vb.). Özellikle dağ kekikli zeytinyağının kullanıldığı ürünler ise ayrı bir güzel. Adaya gelenlerin kesinlikle burayı denemeleri lazım. Tabii ki makinenizi almayı ihmal etmeyin çünkü çok fazla çekim yapacaksınız.
Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Atatürk Cad. No:31 17680 Bozcada/Çanakkale Telefon: (0286) 697 81 71
-Çınaraltı Cafe
Bozcaada’nın merkezinde bulunan Çınaraltı Cafe kahvaltı için başka bir alternatif mekan. Buranın en önemli özelliği sabah akşam buluşma mekanı olması. Sanırım adanın en bilinen ve en kalabalık yeri burası.
Kahvaltısı 30 TL (2018) ama çok tavsiye edemem. Kalabalık olduğu için servisi de doğal olarak zayıf. Burası kahvaltısı ile değil daha çok patlıcanlı böreği ve likör eşliğinde sunulan damla sakızlı Türk kahvesi ile ünlü. Yine başka bir ünlü tat olan Damla Sakızlı Bademli Kurabiyeyi (Çiçek Pastanesi’nden alınacak) kahve ya da çayınızın yanında deneyebilirsiniz. Emin olun her biri çok ama çok hoşunuza gidecek. Burası 07:00-23:59 saatleri arasında açık.
Adres: Çınarçarşı Caddesi 17680 Bozcada/Çanakkale Telefon: (0286) 697 81 33
-Çiçek Pastanesi
Adanın en özel tatlarından biri de Çiçek Pastanesi’nin kurabiyeleri. Hakikaten insanın yedikçe yiyeceği geliyor.
Çınaraltı Cafe’de çay ya da kahvenizi içerken yudumlayacağınız kurabiyeler işte burada satılıyor. İsterseniz alıp gün batımına da götürüp çayınızı ya da şarabınızı yudumlarken de yiyebilirsiniz. Her durumda harika gidiyor.
Ne zaman giderseniz gidin mutlaka kuyruk oluyor. Çünkü adaya gelenler kurabiyeleri sadece yemek için değil sürümü yüksek ve çok taze olduğu için hediyelik olarak da tercih ediyor.
Çeşitlere ve fiyatlara gelince klasik ünlü damla sakızlı kurabiyenin yanında fotoğrafta gördüğünüz çeşitler de mevcut. Yine gördüğünüz gibi fiyatlar da 50-70 TL/Kg (2018) olarak değişiyor. Burası 07:00-23:59 saatleri arasında açık.
Adres: Alaybey Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı No:17 17680 Bozcaada/Çanakkale Telefon: 0286 697 82 26
-Güveç Lokantası
Adada gördüğüm bence en iyi esnaf lokantası Güveç Lokantası. Ege’nin güzelliğinin ve tatlarının yansıdığı lokanta oldukça da popüler.
Öğle yemeği için ideal olduğunu düşündüğüm lokanta da işkembe çorbası, arnavut ciğeri, fırında makarna ve ıspanaklı yumurta denedik. Hepsi de birbirinden güzeldi.
Zaten Anadolu’da bir söylem vardır acıkırsan yemeğini restoranda değil esnaf lokantasında ye çünkü esnaf da orada yediği için yemekler her zaman güzeldir, güzel olmak zorundadır. Fiyatlar da uygundur. Böyle sevimli bir lokantada içecekler de dahil karnınızı kişi başı 20-30 TL’ye (2018) doyurmanız mümkün. Hem de fast food yemeden ekmeğinizi de banarak….
Adres: Cumhuriyet Mahallesi Çınar Çarşı Cad. No:40 17680 Bozcaada/Çanakkale Telefon: (0286) 697 03 65
Akşamüstü
-Cabbar
Akşamüstü gün batımından önce hem bir şeyler atıştırıp hem de bir şeyler içerim derseniz Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında işte Cabbar derim. Yeni açılan yerlerden olmasına rağmen şimdiden adada efsane olmuş gibi.
Manzarası, atmosferi, esprili duvar yazıları ve sıcak ortamı ile ada müdavimlerinin yeni gözdesi. Akşam üstü için yazdığıma bakmayın adada bar değil de Ege rakı balık masaları ön planda olduğu için böyle yazdım siz isterseniz yemekten sonra da takılabilirsiniz.
Burası 09:00-03:00 saatleri arasında açık.
Adres: Cumhuriyet Mahallesi Kazanlar Sokak 12/1, 17680 Bozcaada/Çanakkale Telefon: 0532 415 92 70
Akşam
-Simyon
Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir ? kapsamında akşam için tercihimiz geleneksel bir meyhane olan Simyon. Herkesin kendine göre duyduğu ya da müdavimi olduğu yerler vardır tabii ki ama bizim adaya her geldiğimizde mutlaka uğradığımız çok sevdiğimiz bir mekandır Simyon.
Adada sevilir, sayılır, müdavimi de çoktur. Kışın bile açık olan bir kaç meyhaneden biridir. Geleneksel bir Ege meyhanesidir. İllaki deniz ürünleri yiyecekseniz tam doğru yerdir.
Tek zorluğu vardır o da REZERVASYON. Aman ha akşama bırakayım sonra bakarız demeyin sabah denize gitmeden önce mutlaka ama mutlaka rezervasyon yaptırın yoksa akşamınız cehenneme döner.
Gündüz denize girmiş yorgunluğunuzu atmış olarak oturursunuz masaya. Açtırırsınız bir ada şarabını. Başlarsınız güzel bir Ege muhabbetine..
Yemeklere gelince sezon balıkları dışında açık ara adanın en iyi mezeleri buradadır. Girit ezmesi, deniz börülcesi, kaya koruğu, kabak çiçeği dolması ve ahtapot ızgarası muhteşemdir. Ahtapot demişken ahtapot ızgarası adanın en önemli lezzetlerinden biridir. Adadayken mutlaka tadılmalıdır. Yeri ise Simyon’dur.
Akşam olması ile birlikte müdavimler de masalarda yerlerini almaya başlar ve sokakta sohbetler güzelleşip muhabbet koyulaşır. Simyon’da da ortam güzelleşir bir anda ortalamanın da üstüne çıkar. Rakı, şarap mezelerle dans etmeye başlar.
Sizler de böyle bir ortamda güzel bir akşam geçirmenin keyfini yaşarsanız. Kusurları yok mudur vardır tabii ki talep gören bir yer olunca kalabalık da oluyor servis yavaşlıyor. Yapacağınız şey aceleniz de yoksa akışına bırakıp keyfini çıkarmak.
Fiyatlar ise tuzludur ama kaliteyi de hak eder. Kişi başı içkiniz de dahil 150-200 TL (2018) ödeyerek hayatınızda güzel gecelere birini daha katarsınız. Sonuç olarak hakikaten yeni bir şeyler tatmak, güzel ortam ve sohbet muhabbet olsun diyorsanız Simyon kesinlikle tavsiye edeceğim yerdir.
Adres: Cumhuriyet Mahallesi Alsancak Sok. No:37 17680 Bozcaada/Çanakkale Telefon: (0286) 697 84 45
Değerlendirme
Bu küçücük ada ünlü bir çok lezzete de sahip. Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında tüm öğünlerde adaya has yeni bir şey görmeniz ya da tatmanız olası.
Kısa kısa da olsa bu yazımda Bozcaada’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusuna deneyimlerimiz ölçüsünde cevap vermeye çalıştım. Gideceğinizi bildiğimden yazıyorum Ayazma Plajı içinde benzer bir yazı hazırladım ancak sadece merkez bölgeyi hedeflediğimden bu yazıma eklemedim. Ayazma Plajı için tavsiyelerimi de Bozcaada Ayazma Plajı‘nda Bir Gün başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Ada ve Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi ‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın..