- 2400 Yıllık Felsefe Okulu Behramkale Köyü
- Assos Antik Liman Gezisi
- Babakale, Osmanlının Yaptırdığı Son Kale
- Bababurnu, Asya Kıtası’nın En Batı Ucu
- Geyikli Plajı’nda Bir Gün (Odunluk İskelesi)
- Polente Feneri’nde Gün Batımı
- Bozcaada Ayazma Plajı’nda Bir Gün
- Bozcaada Tekne Turu
- Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir?
- Bozcaada Sokakları’nda Küçük Bir Gezi
- Her Şeyiyle Bir Bozcaada Gezisi
- Alexandria Troas Antik Kenti
- Kilitbahir Kalesi, Piri Reis’in Dünya Haritasını Çizdiği Yer
- Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi
- Tarih ve Deniz Harikası Assos
- Çanakkale Şehitler Abidesi
- Conk Bayırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulduğu Yerdir.
- Mehmet Akif Ersoy Evi
- Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
Bozcaada‘ya gelip de Bozcaada Sokakları’nda Küçük Bir Gezi yapmadan da olmaz tabii ki. Bu nostaljik sokaklar o kadar güzel ve samimi ki ayrı bir gezi yazısı olmayı kesinlikle hak ediyor.
Zaten bu sokaklarda gezmek bence adada yapılacak en önemli aktivitelerden biri.
Ana cadde olan Çınarlı Çarşı Caddesi Bozcaada’nın merkezini ikiye ayırıyor. Denize baktığınızda sol tarafınız Rum Mahallesi, sağ tarafınız ise Türk Mahallesi.
Bozcaada Sokakları
Mahalleler arasında mimar farkı gözle görülebilecek kadar net. Bozcaada sokaklarında gezerken bunu rahatlıkla görebiliyorsunuz.
İtiraf etmek gerekir ki Rum Mahallesi hem sokakları hem de evleri ile daha çekici durumda.
Rum Mahallesi bakımlı ve düzenli sokakları, rengarenk ve pitoresk evleri ile göz doldururken Türk Mahallesi biraz daha geride kalmış ama son dönemdeki turizm odaklı gelişme ile birlikte Türk Mahallesi’ni de peşinden sürüklemeye başlamış.
Bozcaada tamamen doğal ve arkeolojik SİT alanı ilan edilmiş durumda dolayısıyla Bozcaada Sokakları da. Bu nedenle inşaat yapılamadığından talebi karşılayabilmek için artık mahalle farkı olmaksızın adada ki tüm evler pansiyon ve otel olarak da kullanılmaya başlanmış.
Normalde Bozcaada Sokaklarını hızlıca 1-1,5 saatte gezmek mümkün ama fotoğraf çekmek için geldiyseniz işte orada durun. Detaylara ve ara sokaklara girdikçe bu sokaklardan yarım günde çıkamazsınız.
Çıkamazsınız çünkü her bir evin ayrı hikayesi var ve ev sahibeleri evlerinin duvarlarına o hikayeleri yansıtmak için özel çaba sarf etmiş. Size de o hikayeleri önce anlayıp sonra fotoğraflara yansıtmak kalıyor.
Benim size tavsiyem hızlıca sokakları gezip ışığı da düşünerek nerede ve ne zaman çekim yapacağınızı belirleyip daha sonra çekimlere başlamanız. Yani burada ön gözlem bence daha önemli bir konu. Bu konuyu ciddiye almanızda fayda var.
Rum Mahallesinde bulunan evler ve oteller fotoğraf sahneleri ile daha ön planda. Özellikle renkli kapı ve pencereler, rengarenk çiçekler ile çok güzel dekor oluşturulmuş. Detaylar es geçilmemiş.
Çok keyifli bir yer bu sokaklar özellikle de eskiyi korumuş olmaları harika. Arnavut kaldırımlı ve doğaya saygılı bu sokakların mevcut halinin bozulmamasını diliyorsunuz yüksek sesle.
Bozcaada Sokaklarındaki Grafitiler
Sokakları gezerken son dönemde Avrupa’da da oldukça ön plana çıkan grafitileri de ayrı değerlendirmek gerek.
Bu dünya çılgınlığı izlediğim kadarıyla adaya da ulaşmış ve sokaklarda bir grafiti çılgınlığı da başlamış.
Tüm dünyada yaygın aslında. Görsel şölene de katkı sağlıyor ortama uygun ve güzelse..
Hatta bu grafitilerden popüler olanların önünde fotoğraf kuyruğu bile oluyor.
Değerlendirme
Bozcaada Sokakları hem gezginler hem de fotoğrafçılar için mutlaka uğranılması gereken yer. Özellikle de akşam üstü gün batımı saatleri arası.
Adaya gelirseniz ve iyi bir foto sever iseniz önce lütfen tüm sokaklarda hızlıca bir gezi yapın. En fazla yarım saatinizi alır. Sonra da tam gün batımında belirlediğiniz noktalarda çekimlerinizi yapın. Muhteşem olacak göreceksiniz.
Ada ve Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi ‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.