- 2400 Yıllık Felsefe Okulu Behramkale Köyü
- Assos Antik Liman Gezisi
- Babakale, Osmanlının Yaptırdığı Son Kale
- Bababurnu, Asya Kıtası’nın En Batı Ucu
- Geyikli Plajı’nda Bir Gün (Odunluk İskelesi)
- Polente Feneri’nde Gün Batımı
- Bozcaada Ayazma Plajı’nda Bir Gün
- Bozcaada Tekne Turu
- Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir?
- Bozcaada Sokakları’nda Küçük Bir Gezi
- Her Şeyiyle Bir Bozcaada Gezisi
- Alexandria Troas Antik Kenti
- Kilitbahir Kalesi, Piri Reis’in Dünya Haritasını Çizdiği Yer
- Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi
- Tarih ve Deniz Harikası Assos
- Çanakkale Şehitler Abidesi
- Conk Bayırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulduğu Yerdir.
- Mehmet Akif Ersoy Evi
- Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
Çok sevip birkaç kez geldiğim Bozcaada’yı son gezimden sonra yeterli deneyime de sahip olduğumu düşünerek Her Şeyiyle Bir Bozcaada Gezisi başlığıyla yazmaya karar verdim.
Adayı çok yönlü olarak fotoğraflama imkanı bulduğum için yeteri kadar materyale de sahip oldum.
Bu sebeple Bozcaada Gezisi ile ilgili yazımı linkleriyle birlikte okursanız şimdiye kadar görmediğiniz değişik fotoğraflar da görebileceksiniz.
Adayı sizlere işinize yarayacak başlıklar altında anlatmaya çalışacağım. Başlangıç olarak şunu söyleyebilirim. Çanakkale İlimize bağlı Bozcaada Kuzey Ege’de tatil yapılacak en güzel yer.
Bozcaada 38 km² yüz ölçümü ile Türkiye’nin 3. büyük adası. Resmi nüfusu 2.543 ancak yazları 10.000’e kadar çıkabiliyor.
500 yıl beraber yaşayan Türk ve Rum nüfus dengesi 1960’lı yıllardan sonra bozulmuş. Göç nedeniyle bugün neredeyse adada Rum nüfus bulunmuyor.
Buraya Kuzeyin Bodrumu demek abartılı olmaz. Ancak 80 li yılların Bodrumu……Çünkü Bodrum’un tersine ada hala tüm imar tecavüzlerine hala ciddi şekilde direniyor. halkı ile çevreci bir ada. 2008 yılından beri adada naylon poşet kullanımı bile yasak.
Bir de adanın kendine özgü bir iklim yapısı var. Akdeniz iklim ortamında olmakla birlikte boğazın azında olması nedeniyle kuzey rüzgarlarına da açık bir ada. Yani yazın en sıcak zamanda bile nemli bir ortam olmuyor. Ama denize girilecek yeri de yine o rüzgarlar belirliyor.
O rüzgarlar bununla da kalmıyor rüzgar gülleri sayesinde bugün adanın tüm enerjisini de karşılıyor.
Bozcaada Gezisi
Bozcaada’nın Tarihi
Adanın tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayanıyor. Boğazlara yönelik stratejik konumu adayı tarih boyunca öncelikli hedef haline getirmiş.
Yunanlılar Troya Savaşı sırasında adayı üs olarak kullanmışlar. Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler derken ada 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Gökçeada ile birlikte Osmanlı Donanmasınca fethedilmiş. Bu tarihten sonra Osmanlılar ve Venedikliler arasında Bozcaada için çok mücadele olmuş. Hatta, adanın hakimiyeti zaman zaman Venediklilere bile geçmiş.
1806-12 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rusya tarafından işgal edilmiş.
Çanakkale Savaşı’nda ada İngiliz ve Fransız kuvvetleri tarafından işgal edilmiş ve lojistik destek için kullanılmış. Bu dönemde müttefik kuvvetler Ayazma Tepesi’nde, Habbele Ovası’nda ve Habbele Tepesi’nde savaş uçakları için 3 pist yaptırmış.
1912’de Yunanistan tarafından işgal edilen ada, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakılmış.
Bozcaada Gezisi-Bozcaada’ya Ulaşım
Ana karadaki bağlantı noktası ise Geyikli’ye 6 km uzaklıkta bulunan Bozcaada İskelesi.
-Araba Feribot
Bir adaya gittiğimiz için doğal olarak ulaşımı GESTAŞ Geyikli Feribot İskelesi üzerinden düşünüyoruz. İskele İstanbul’a 356 km ( 5-6 saat), Ankara’ya 740 km ( 9-10 saat), İzmir’e 289 km ( 4-5 saat) ve Çanakkale’ye 60 km ( 1 saat) mesafede bulunuyor.
Özellikle uzun süreli bayram tatillerinde ve sezonda araba ile giderseniz çok kuyruk olabileceğinden her ne kadar zamana bağlı kalmaksızın seferler sıkılaştırılsa da feribot zamanlaması da önem kazanıyor. Feribot seferleri 50 dakika sürüyor. Sefer saatleri ve ücretleri için tıklayınız.
-Otobüs Feribot
Adaya otobüs ile giderseniz maalesef iskeleye kadar gitme şansınız yok. Otobüsler sizi Geyikli Terminali’ne kadar bırakıyor.
İstanbul’dan 8 saatte (80 TL (2018)) , Ankara’dan 12 saatte (120 TL (2018)) Geyikli Terminali’ne ulaşmanız mümkün.
Buradan ya taksi tutmanız ya da Ezine’den kalkıp Geyikli üzerinden iskeleye de giden minibüslere binmeniz gerekiyor. Geyikli Terminali-GESTAŞ Geyikli Feribot İskelesi arası 5 km. Taksi ile 18 TL (2018) ödeyerek 10 dakika iskeleye ulaşabilirsiniz. Minibüs ile bu yolculuk ise en az 30 dakika sürüyor.
Diğer illerden ise sadece Çanakkale ve Ezine Terminallerine ulaşım imkanı var. Burada iskeleye 1 saatte giden direkt minibüslere binebilirsiniz.
Özellikle uzun süreli bayram tatillerinde ve sezonda her ne kadar zamana bağlı kalmaksızın seferler sıkılaştırılsa da feribot zamanlaması da önem kazanıyor. Feribot seferleri 50 dakika sürüyor. Sefer saatleri ve ücretleri için tıklayınız.
-Deniz Otobüsü
Adaya Çanakkale’den de deniz otobüsü seferleri yapılıyor. Ancak geçici bir süre ara verilmiş durumda.
-Uçak
Adaya en yakın havaalanı 56 km uzaklıktaki Çanakkale Havaalanı. Çanakkale’ye Anadolujet ile Ankara Esenboğa Havaalanı üzerinden ve Onurair ve Borajet ile Sabiha Gökçen Havaalanı üzerinden 50 dakikada ulaşabilirsiniz.
Çanakkale’ye ulaştıktan sonra araç kiralamayacaksanız 5 km mesafedeki otogara ulaşıp buradan midibüslerle 1-1,5 saatte iskeleye ulaşmanız mümkün. Taksi ile bu yol yaklaşık 180 TL (2018) tutuyor.
Bozcaada Gezisi-Bozcaada’da Ulaşım
Adada kendi arabanız yoksa seyahat dolmuş vasıtasıyla sağlanıyor. Dolmuşun yanı sıra bisiklet ve motor da kiralanabilir.
Sabah 09.30’dan itibaren her 15 dakikada bir merkezden hareket eden dolmuşlarla güneydeki plajlara; 11.00’dan itibaren saatte bir merkezden hareket eden dolmuşlarla güneydeki plajlara ulaşım mümkün. 3-4 kişi iseniz dolmuşu boş verin. Taksi ile adanın her yerine 40 TL (2018) bir bedelle ulaşmanız mümkün. Akşam dönüşte de saat verirseniz aynı ücrete sizi alıp merkeze bırakırlar.
-Geyikli’de Kalanlar
Bizim gibi adada kalmayıp Geyikli’den gelip gidecekseniz sabah adaya ilk feribot 08:00’da, akşam ise dönüş 21:00 hafta sonu ise 24:00’a kadar vapur var.
Yani adada güzel bir akşam geçirip Geyikli’ye geri dönmek mümkün.
Malesef son dönemde 24:00 Bozcaada-Geyikli Feribotu seferi talebe rağmen yapılmıyor. Geyikli’de kalan hiç kimse Bozcaada’da masadan saat 9.30 da kalkmaz. Tabii ki bu seferin yapılmamasının nedeni kim ne derse desin iyi niyetli değil. Hatta niyet aslında çok açık.
Bozcaada Gezisi-Bozcaada’da Gezilecek Yerler
-Bozcaada Sokakları
Bozcaada’nın tamamının doğal ve arkeolojik SİT alanı olması resmen adayı da sokaklarını da kurtarmış. Gözle görülür bir çarpık yapılaşma neredeyse yok.
O kadar ki Bozcaada’ya gelip de Bozcaada Sokaklarında bir gezi yaptığınızda belirli sembollerde fotoğraf çektirme kuyrukları görürseniz şaşırmayın.
Özellikle Rum Mahallesi sokak süsleme ve dekorasyonunu ülkemizde pek görmediğimiz bir sanata çevirmiş. Bunun da açık ara ekmeğini yemeye başlamış.
Bu nostaljik sokaklar o kadar güzel ve samimi ki ayrı bir gezi yazısı olmayı kesinlikle hak ediyor. Bozcaada Sokakları ile ilgili tüm detayları ve fotoğraflarımı Bozcaada Sokakları’nda Küçük Bir Gezi başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
-Bozcaada Kalesi
Adanın kocaman ve heybetli bir kalesi var. Sebebi tabii ki adanın tarihteki stratejik konumu ve her zaman öncelikle işgal edilecek hedef olarak görülmesi.
Bozcaada Çanakkale Boğazı’na en yakın ada. İstanbul’u hatta Karadeniz’i kontrol etmek isteyen tüm medeniyetler mutlaka bu adaya sahip olmaya çalışmış.
Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler derken kale Osmanlının eline geçmiş. Zaten ilk halini de biraz da İstanbul’u koruma amaçlı olarak 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet vermiş. 150 yıl boyunca Venedikliler birçok kez kaleyi ele geçirmeye çalışmış.
O zamanlar kalenin etrafında su dolu hendekler varmış. Kaleye de asma kapıdan girilebiliyormuş. Venedikliler kaleye çok zarar verseler de ele geçirememişler.
1806-12 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rusya tarafından kale tümüyle yıkılmış. Bugün gördüğünüz son halini ise 1815 yılında II. Mahmut vermiş.
Ülkemizin en iyi korunmuş kalesi ise şimdi ziyaretçilerini bekleyen bir çekim merkezi durumunda. Kale 08:30-19:30 saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 5 TL (2018). Müzekart geçmiyor.
-Polente Feneri ve Gün Batımı
Bozcaada Polente Feneri’nde gün batımı adanın başta gelen aktivitelerden biri. Ufukta Ege, hafif bir rüzgar, rüzgar türbinlerinin sesleri, eski Polente Feneri, yüksek bir uçurum ve tüm tatlarıyla yaşanması gereken bir gün batımı….
Doğal olarak tüm bu bileşenler gün batımı saatinde romantik bir topluluğu burada buluşturuyor. Mutlu oluyorsunuz onlarla bir arada bulunmaktan, burada gün batımına tanık olmaktan.
Bu romantik ve özel yer de ayrı bir gezi yazısı olmayı kesinlikle hak ediyor. Polente Feneri’nde Gün Batımı ile ilgili tüm detayları ve fotoğrafları Polente Feneri’nde Gün Batımı başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
-Bozcaada Tekne Turu
Bozcaada Tekne Turu adanın yapılması gereken en önemli gezisi. Neden? Bozcaada’ya gelen biri için gündüz 2 seçenek var. Adanın plajlarında yüzmek ya da tekne turu yapmak. Bir tercih yapmak zorundaysanız mutlaka ve mutlaka hiç düşünmeden tekne turuna katılın. Çünkü tekne ile tüm adayı dolaşıp Bozcaada’nın en güzel plajlarında zaten mola da veriyorsunuz. Adanın çevresinde bulunan 17 adacığı da görebiliyorsunuz.
Eğer kuzey rotalı bir tekne turu yapacaksanız kaptan sizi zaten Polente Feneri’ne de Ayazma ve Habbele Plajları’na da götürüyor.
Şezlong şemsiye parası, arabayı nereye koyacağım ? dolmuş nerede ? taksi gelecek mi ? derdini de unutun. Turun fiyatı ise mükellef bir yemek dahil 90 TL (2018) .
Tabii ki tercih sizin bize ise anlatmak paylaşmak düşer…Sadece bir düşünün istedim…
Bu güzel ve hayli doyurucu tekne turunu da özet geçmek istemedim ayrı ve detaylı bir yazısını yazdım. Bozcaada Tekene Turu ile ilgili tüm detayları ve fotoğraflarımı Bozcaada Tekne Turu , Adada Yapılacak En Güzel Gezi başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
-Bozcaada Plajları
Bozcaada aynı zamanda her tarafında yayılan temiz ve bakir plaj ve koyları ile ünlü bir ada. O kadar çok plajı var ki ne kadar kalabalık olursa olsun sizin için her zaman tenha bir plaj bulmanız mutlaka mümkün. Tek yapmanız gereken şey rüzgarın yönüne göre doğru plajı seçmek.
Rüzgar güneyden esiyor ise kuzey ve doğu; güneyden esiyorsa kuzey koyları seçilmeli. Batı da koy olmadı için her zaman tercih edilebilir. Deniz suyu sıcaklığının en yüksek olduğu aylar ise eylül-ekim ayları.
Adanın en güzel plajı ise ünlü Ayazma Plajı. Söz konusu plaj çok sıcak olmasa da turkuaz denizi ve sapsarı altın kumu ile gerçekten de görülmesi yaşanması gereken bir plaj. Aynı zamanda adadaki günübirlik tesis destekli tek plaj.
Plaj ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Bozcaada Ayazma Plajı’nda Bir Gün başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
Bozcaada’da poyrazda Sulubahçe Koyu, Habbele Plajı, Beylik Koyu, Akvaryum Koyu; lodosta Çayır Koyu, Tuzburnu Koyu, Poyraz Limanı Koyu, Tekirbahçe Koyu denize girilebilecek alternatif plaj ve koylar.
-Bozcaada Bağları, Sulubahçe Bağ Yolu ve Şarap Üretimi
Bozcaada üzümleri ve şarapları ile de ünlü bir ada. Zaten adanın 1/3 ü üzüm bağları ile kaplı. Çünkü üzümün tadını etkilediğine inanılan kuzey rüzgarlarına açık.
Özellikle ağustos ayında giderseniz merkezde köylülerin sattığı adaya özgü Kuntra, Karalahna, Çavuş ve Vasilaki üzümlerini mutlaka tadın. Gerçekten çok kaliteli üzümler olduğunu siz de kabul edeceksiniz.
Bir de Türkiye’nin tek bağ yolu da burada. Sulubahçe’de bulunan yol boyunca adaya özgü tüm üzümleri görebilir bağ be bağcılık yöntemleri hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.
Üzümlerin de olduğu temmuz-eylül dönemi ise en ideal dönem. Üstelik burası hem Ayazma hem de Sulubahçe Plajı’na da yürüyerek bile çok yakın.
Ada da şarap üretimi 3000 yıl ötesine dayanıyor. Uzun yıllar Rumlarca yürütülen üretime 1925 yılından sonra Türkler de katılmaya başlamış. Merkezde ya da merkez dışında şarap fabrikalarını görebilirsiniz. Bunlardan Talay, Corvus ve Amadeus şarap fabrikaları talebe göre tur da düzenliyor. Burada hem tadım hem alışveriş de yapabilirsiniz.
Bozcaada Gezisi-Bozcaada’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Bozcaada mutfağı tipik bir Ege mutfağı. Reçeller, deniz ürünleri, otlar ve zeytinyağı baş mutfak bileşenleri. Özellikle otlar zeytinyağlı yemek ve salataların vazgeçilmezi.
Ada göç yolları üzerinde olduğundan balıkçılık kapsamında da oldukça zengin. Yine bölgenin vazgeçilmezlerinden asma yaprağında sardalyeyi hepiniz biliyorsunuz zaten.
Kalamar ve ahtapot ise denizleri de çok temiz olduğundan adanın özeli. Özellikle kömürde ahtapot ızgara muhteşem bir tat.
Gittiğim her yerde bölgenin yemek kültürünü, deneyimlerimi ve mekanları mutlaka iyi ve kötü yönleriyle yazmaya özen gösteriyorum. Bu çerçevede edinmiş olduğumuz deneyimlerimizi geniş ve detaylı şekilde Bozcaada’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
Bozcaada Gezisi-Bozcaada’da Alışveriş
Bozcaada’ya geldiğinizde hediyelik ya da eviniz için giderken mutlaka götürebileceğiniz adaya özgü çok fazla ürün var.
Ancak bunların içerisinde sizin için özel olanlardan ilki adadan başka hiç bir yerde bulamayacağınız gelincik, domates, patlıcan vb. reçeller.
İkincisi Çiçek Pastanesi’nin muhteşem kurabiyeleri. Kilosu 50-70 TL (2018) arasında satılan bu kurabiye çeşitleri muhteşem bir lezzete sahip.
Üçüncüsü ve en özeli ise adanın üzümleri ile adanın fabrikalarında üretilen adanın şarapları. Talay, Corvus ve Amadeus Şarap Fabrikaları talebe göre merkezden fabrikalara tur düzenliyor. Burada tadım yapıp şarap da alabilirsiniz.
Bozcaada Gezisi-Bozcaada’da Nerede Kalınır?
Bozcaada doğal ve arkeolojik SİT alanı olması nedeniyle 5 yıldızlı otellere ve tatil köylerine sahip bir yer değil. İyi ki de değil. Adanın toplam 2500 civarında bir yatak kapasitesi var.
Daha çok adalı ailelerin işlettiği daha samimi ve nostaljik 2 yıldız seviyesinde yatak ve kahvaltı tipi butik konukevi ve otelleri barındırıyor. Yatak sayısı kısıtlı olduğu için sezonda rezervasyon kesinlikle şart.
Bunu dışında yine yerel halkın işlettiği yatak ve kahvaltı veren pansiyonlar da daha uygun diğer bir alternatif. Otel ya da pansiyon kahvaltı da göreceğiniz tüm yiyecek ve içecekler ev ya da otel sahibinin kendi bahçe mahsullerinin kullanıldığı ev yapımı ürünler. Yani adada kalmanın en büyük artısı muhteşem ve kaliteli kahvaltılar.
Bu butik anlayış nedeniyle adada konaklama fiyatları da maalesef yöredeki 5 yıldızlı oteller seviyesinde. Kişi başı ücret butik otellerde günlük kişi başı 250-300 TL (2018), pansiyonlarda 150 TL (2018) civarında. Tercih ederseniz bağ evleri de günlük 300 TL’ye (2018) kiralanabiliyor.
Değerlendirme
Bozcaada genellikle yaz tatili için tercih edilen ancak 4 mevsim de gezi değeri olan bir yer. İklimi, doğası, yemekleri ve şarapları ile tam bir kültürel çekim merkezi. İdeal gezi zamanı ise sonbahar. Deniz yazın değil sonbaharda ısınmış oluyor. Aynı dönemde de bağ bozumu devam ediyor.
Dinlenirim diyenler için 5 gün, gezerim diyenler için 2 gün yeterli. Ancak herkese gönül rahatlığıyla gitmesini tavsiye ederim. Özellikle foto sever arkadaşlarıma.
Ada ve Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.
Yorumlar (2)
Oldukça keyifli bir paylaşım olmuş emeği geçenlere teşekkür ederim. Eylül de Bozcaada ya gitmeye değer mi sizce ? Konaklama fiyatları nasıldır ? Cevabınızı bekliyorum..
Tabii ki gidilir hatta sezona göre oda fiyatları düşeceğinden harika olur. Denizin soğukluğu da bilinenlerin tersine Eylül ayında en yüksek seviyededir. İyi eğlenceler diliyorum. Takipte kalın.