- Rıdvan’ın Yeri, Hem Deniz Hem Balık İsteyenlere
- Copacabana, Çeşme Altınkum Plajı’nda Güzel Bir Beach Club
- Roka 35 Güzelbahçe’de Bir Tebessüm
- Çeşme’de Nerede Yüzülür?
- Balıklıova Tüm Gezi Detayları | Urla – İzmir
- Sezonda Yapılan Bir Çeşme Gezisi
- Döneminin New York’u Efes Antik Kenti Gezim
- Teos Plajı ve Teos Antik Limanı Gezisi
- Teos Antik Kenti Gezisi
- Ege’nin Uyuyan Güzeli Sığacık Gezisi
- Denize Girebileceğiniz Sığacık Plajları
- Sığacık’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?
- İzmir Atatürk Müzesi Gezisi
- Tarih Kokulu Ödemiş Birgi Köyü
Bugün programımızda İzmir’de Urla’nın sakini Balıklıova’da bir gezi var. Balıklıova ismini çoğunuzun yeni duyduğuna eminim. Burası Çeşme-Karaburun-Urla üçgeninde gerçek gezginlerin uğramayı çok sevdiği 500 hanelik küçük bir balıkçı köyü.
İzmir’in Urla İlçesi’ne bağlı. Gece hayatıyla değil özgürlük, deniz mahsulleri ve güzel koyları ile ünlü.
Köyün adı 100 yıl öncesi mübadele döneminden geliyor. O dönemde bir Rum köyü. Adı ise Polikhne.
Rumlar giderken Türkler bölgeye yerleşmiş. Köy sakinleri bir gün uyandıkları zaman suyun 7 km çekildiğini ve su üstüne çıkan ovanın balıklarla kaplı olduğunu görmüşler. O gün bu gündür köyün adı Balıklıova olmuş.
2005 senesinde bölgeye ilk defa geldiğimizde akşam üstü burada deniz kenarındaki balıkçılardan birinde deniz çuprası ısmarlamıştık. Önden atıştırmalık olarak ikram kocaman barbunlar gelmişti.
Balıklıova çok kalabalık, restoranlar tıklım tıklım doluydu. Güneş batarken tablo gibi bir ortamda balıklarımızı yemiş, yemek sonrası fiyatları da görünce dehşete düşmüştük. O zaman öğrendik ki İzmirliler hafta içi ya da hafta sonu buraya sırf uygun fiyatla taze balık yemeye geliyormuş.
Bugün aynı manzarayı bulacağımı umarak geldiğim Balıklıova’da ise maalesef şunu gördüm. O zamanın kalabalığından eser yok. Bir dönem balıkların sürü sürü yüzdüğü koyda, şimdi ne balık ne de çeşidi var……Olan da çok pahalı.
Servis öncesi ikram olarak gelen barbunların restoran giriş fiyatı bile Rıdvan’ın Yeri’nin işletmecisi Mehmet Bey’den öğrendiğime göre bugün 150 TL/Kg (2018) imiş.
Doğal olarak restoranlar artık çok zengin işi olmuş. Gelen müdavimlerin giyim ve arabalarından anlaşılıyor zaten. Burada orta sınıf yok olmuş.
Balıklıova Gezisi
Balıklıova’ya Ulaşım
İzmir’e 70 km, Urla’ya 30 km uzaklıkta bulunan köye ulaşım çok zor değil.
İzmir ekspres yolu üzerinden Narlıdere, Güzelbahçe, Siteler, Urla, Gülbahçe istikametinde arabayla 1 saatte ulaşmak mümkün.
Arabanız yoksa İzmir Üçkuyular, Fahrettin Altay Meydanı’ndan kalkan minibüs ve 735 numaralı otobüslerle de aynı istikamette 1,5 saatte buraya varabilirsiniz.
Balıklıova’da Gezilecek Yerler
Hem deniz hem de yemek için günübirlik geldiğimiz Balıklıova’da plaj olarak 2 yer deneyimledik. İlki Yuvakent Sitesi’nin Plajı, diğeri ise Rıdvan’ın Yeri.
-Yuvakent Sitesi’nin Plajı
Köyün kuzeyinde Yuvakent Sitesi’ne ait olan plaja dışarıdan ücreti karşılığında girmek mümkün.
Plaja köyden yürüyerek 5 dakikada ulaşabilirsiniz. 2 kişi şezlong ve şemsiye ücreti 20 TL (2018). Kabini yok mayo değişimi için tuvaleti kullanmak zorundasınız.
Duş imkanı yok. Yiyecek ve içecek tesisleri var. Tek güzel tarafı güneş batarken Balıklıova fotoğraflarını çekmek için uygun yer olması. Kısacası bu şartlarda ben burayı kesinlikle önermiyorum.
–Rıdvan’ın Yeri
Buranın en ünlü deniz mahsulleri restoranlarından biri. Belki de en ünlüsü. Köyün merkezinde bulunuyor. Hem plaj hem balık isteyenler için doğru yer.
İskelede olduğunuz için yemeğinizi yerken bile denize girebilirsiniz. Duş ve kabin imkanı da var. Yemek yiyenlerin plajı kullanmak için ücret ödememesi de büyük artısı.
Rıdvan’ın Yeri ile ilgili deneyimlerimizi tüm detayları ile Rıdvan’ın Yeri, Hem Deniz Hem Balık İsteyenlere başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Balıklıova’da Alışveriş
Köyün bilinen en ünlüsü un kurabiyesi. O kadar ünlü ki İzmirliler bu bölgeden geçerken mutlaka hediyelik ya da yemelik olarak un kurabiyesi alıyor.
Biz de bu hakkımızı hemen merkezde bulunan Kumru Ekmek Unlu Mamulleri’den karşıladık.
Değerlendirme
Burası sahil ve sakinliğin beraber gezdiği güzel bir köy.
Şimdiye kadar burayı görmediyseniz, Ege’de yeni yerler keşfetmek ve muhteşem deniz mahsullerinin tadına bakmak istiyorsanız burayı da mutlaka programınıza dahil edin derim.
Ancak, yatılı kalmak için bir sebep göremiyorum.
Urla ve İzmir ile ilgili diğer yazılarımıza İzmir Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Keyifli tatiller…