- Bulak Mencilis Mağarası’nda Bir Gezi
- Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’nun Güzeli
- Safranbolu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Sonbaharda Bir Safranbolu Gezisi
- Tokatlı Kanyonu Parkuru
Bana Safranbolu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? diye sorsalar hiç düşünmeden hiçbir şey derim. Biliyorum belki bölgenin insanı bana kızacak, orada yememeliydin, bunun yeri şurasıdır vb. diyecekler.
Hayır arkadaşlar konu ilk defa yer değil. Gittiğimiz yerler de kötü yerler değil. Konu içerik. Yani yöresel bazda farklı olarak size ne sunulduğu ya da farklı bir tat alıp almadığınız.
Malesef yemek konusunda Safranbolu oldukça başarısız. Normalde turizm ile yemek kültürü bir bütündür.
Bir yere ilk defa gelen insanlar gezilecek görülecek yerlerin yanında yeni tatlar da ararlar. Deneyimledikleri ve keyif aldıkları her tat gidilen şehri de pozitif etkiler. O güzel tatlar zamanla yaygınlaşır, sitil olarak sizin mutfaklarınıza bile yansır.
Biz ise geniş bir tarihe sahip, safranın ve lokumun ana vatanı Safranbolu’yu yemek konusunda oldukça zayıf, yemeklerini ise oldukça yavan ve zorlama bulduk. İşin özeti bu.
Diğer taraftan turizm ile öne çıkan bir şehrin hala içkili mekanlar ile sorunlu olması çok vahim bir durum.
Koskoca Safranbolu’da ailece içkiniz eşliğinde yemek yiyebileceğiniz bir tek mekan yok. Yerel halkın söylediğine göre kısa süre önce olanları da kapatmışlar. 2 tane bara tıkılmış gençler daracık ortamlarda eğlenmeye çalışıyor. Sonra turist niye gelmiyor.
Gelmez tabii ki eğlence anlayışı özgürlük değil azami közde kahve eşliğinde canlı müzik olan bir yere gençler de gelmez, turist de gelmez. Etkileşim olmayınca da kendinizi geliştirip herkesin yemek isteyeceği tatlar da geliştiremezsiniz doğal olarak… En azından 1-2 tarihi sokak bu anlayışla kullanılsa ne kadar mistik ve güzel olurdu.
Safranbolu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Ben yine de bu anlayışın değişeceğini umarak deneyimlediğimiz yer ve tatları Safranbolu’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? başlığı altında sizlere aşağıda anlatmaya çalışacağım.
-Çevrikköprü Restaurant
Safranbolu’ya gelmeden önce Safranbolu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yaptığımız araştırmalarda kuyu kebabının çok methedildiğini görünce şehre geldiğimizde mutlaka denemeye karar vermiştik.
Hem kaldığımız otelin sahibinin hem de yerli halkın tavsiyesi üzerine Çevrikköprü Restaurant’a geldik. Restoran Kadiefendi Restaurant ile yan yana. Safranbolu’nun 12 km dışında Kastamonu yolu üzerinde bulunuyorlar.
Her 2 restoranın da en önemli spesiyalitesi kuyu kebabı. Normalde her 2 restoranın da Safranbolu merkezinde şubeleri var ama kebabın yapıldığı kuyuların geldiğimiz tesislerde olduğu ve kebabın burada pişirilip servis edilmek üzere merkeze de götürüldüğünü öğrenince tercihimizi doğal olarak buradan yana kullandık ve Çevrikköprü Restaurant’a girdik.
Oturduğumuz yerden camdan bakınca bir dere kenarında olduğumuzu anladık. Meğerse tam altımızdan Araç Çayı geçiyormuş.
Önce bir mercimek çorbası ısmarladım. Son derece sıradandı. Daha sonra sadece 1 porsiyon kuyu kebabı, iç pilav ve bir salata siparişi verdik. Garson kuyu kebabı yağlı mı yağsız mı diye sordu. Yağsız olsun dedik.
Kuyu kebabı gelmeden bal ve tereyağı getirdiler. Yenmeyeceği için geri gönderdik. Sonradan öğrendiğime göre bu ikram değilmiş parasını da alıyorlarmış.
-Kuyu Kebabı ve Bükme
Kuyu kebabımız gelince gördük ki porsiyon oldukça ufak ve zayıftı. 1 porsiyonda 250 gr. et olmalı ama bence burada o kadar et yoktu.
Tadı ise son derece yavan. Yağsız olduğu için değil gerçekten yavan ve sıradan. Tandır etini kuyuda pişirmişler hepsi bu. Özel değil her yerde yiyebileceğiniz türden bir kebap işte.
Üstelik 250 gr.lık gördüğünüz 1 porsiyon kuyu kebabı 45 TL (2018). Yani kuyu kebabının kilosu da 180 TL (2018).
Kuyu kebabından sonra bir de yöre halkının dilinden düşmeyen hatta pidelerin şahı dedikleri Bükme Pide’yi denedik. Cesaret edemediğimiz için yarım pide aldık.
İçerik; ıspanak, bolca soğan ve kıyma. Pidenin güzel olmaması bir yana kıyması az soğan pidesi olması başka bir yana. Açıkçası bir pidede malzeme oranlaması çok önemlidir. Kıymanın ön planda, ıspanak ve soğanın tat verici olarak geri planda olması gereken bir pidede maliyet baskısı ile soğan ön planda olursa o bükme değil bildiğiniz soğan pidesi olur ve hiç güzel olmaz.
Sonuç olarak bu bir restoran meselesi değil. Garson çocuklar ellerinden geleni yapıyor. Başka yerlerde de denedik aynı tatları. Kuyu kebabını da, bükme pideyi de burada ya da başka yerde yemezseniz bir şey kaybetmezsiniz üstelik paranız da cebinizde kalır. Çevrikköprü Restaurant’a ise gelmeyi sakın düşünmeyin biz bir de buraya taksi ile gelip döndük ki kesinlikle değmez….
1 porsiyon kuyu kebabı, 1 tabak iç pilav, yarım bükme pide ve 1 salataya 86 TL (2018) ödedik. İyi ki adam başı söylememişiz diye düşündüm kendi kendime. Çayımızı içip kalktık. Restoran hafta sonları gece 02.00’a kadar açık.
Adres: Üzeri 6.Km, Kastamonu Yolu, 78000 Kuzyakaköseler Köyü/Safranbolu/Karabük Tel:(0370) 737 21 19
-Safranbolu Sofrası
Safranbolu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği için Safranbolu Sofrası’nı deneyimledik. Şirin mi şirin güzel bir restoran. İnternet sıralamalarında da ilk sıralamalarda yer alıyor.
Bir porsiyon etli yaprak sarma bir porsiyon da yayım söyledik.
Yemek öncesinde getirilen sıcak pideye sürebileceğiniz bir domates sosu ve biberli lor peyniri ikram ettiler. Özellikle domates sosu çok güzeldi.
-Etli Yaprak Sarma ve Yayım
Etli yaprak sarmayı domates sosu ve yoğurt ile servis ettiler. Onlar yöresel dese de yaprak sarma Beypazarı usulü yapılmıştı. Yine de Safranbolu’da yediğimiz en güzel yemekti.
Değişik bir tat olarak yayımı da denedik. Bildiğimiz köy makarnasının üzerine ceviz serpmişler. Erişte sevenler için belki güzel bir yemek olabilir. Hepsi bu. Birkaç çatal alıp geri gönderdik.
Sonuç olarak Safranbolu Sofrası’na uğrarsanız burada etli yaprak sarma yiyebilirsiniz. Yayımı zorlama olarak düşündüğüm için tavsiye etmiyorum.
1 porsiyon etli yaprak sarma, 1 tabak yayım ve içeceklere 49 TL (2018) ödeyip kalktık.
Burayı isterseniz kahvaltı için de tercih edebilirsiniz. Kişi başı serpme kahvaltı 30 TL (2018).
Adres: Çeşme Mahallesi, Hıdırlık Ykş. Sok. 78600 Safranbolu/Karabük Tel:(0370) 712 14 51
-Yörem Mutfak
Safranbolu’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği için ikinci deneyimlediğimiz yer Yörem Mutfak.
Burada yine tatmak adına 1 porsiyon peruhi, tatlı olarak da 1 adet safranlı zerde söyledik. Yemek öncesinde burada da Safranbolu Sofrası kadar olmasa da bir ikram geliyor. Ancak ikram edilen sos ve turşunun marketten alındığı çok açık.
-Peruhi ve Safranlı Zerde
Peruhi bizim bildiğimiz mantının peynirlisi. Hepsi bu. Tabağın yarısını bitirip geri gönderdik.
Değişik bir tat olarak çayın yanında safranlı zerde denedik. Çok sıradan bir tat olduğu için yarısını zor bitirdik.
Sonuç olarak peruhi ve safranlı zerdeyi zorlama olarak düşündüğüm için tavsiye etmiyorum.
1 porsiyon peruhi, 1 adet safranlı zerde tatlısı ve çaylara 35 TL (2018) ödeyip kalktık. Restoran 09:00-23:00 saatleri arasında açık.
Adres: Çeşme Maha. Celal Bayar Cad. No:26 78600 Safranbolu/Karabük Tel:(0370) 712 18 30
-Hıdırlık Seyir Terası
Safranbolu’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında çayınızı ya da kahvenizi yudumlamak için önerebileceğimiz ilk yer Hıdırlık Seyir Terası.
Teras özellikle turların da uğrak yeri. Çünkü en güzel Safranbolu fotoğraflarını buradan çekebilirsiniz. Biz turlar gelmeden fotoğraf işimizi hallettiğimiz için biraz da manzaranın keyfini çıkarmak istedik. Eşim kahve ben de Safranbolu’ya has Bağlar Gazozu söyledik.
Safranbolu’da genel olarak kahve üzerine odaklanmış yerlerde sunum bakır tepside lokum, su ve karadut şerbeti eşliğinde yapılıyor.
Bağlar Gazozu ise yerel halkın tercih ettiği ve her yerde içtikleri bir gazoz. Gaz oranı biraz daha yüksek ama güzel bir gazoz.
Sonuç olarak Hıdırlık Seyir Terası’na gelip kahve ve gazoz zevkini yaşamanızı tavsiye ederim.
1 kahve ve 1 gazoza 15 TL (2018) ödeyip kalktık. Ayrıca seyir terasına giriş için de kişi başı 1,5 TL (2018) ödedik. Burada bulunan çay bahçesi 09:00-01:00 saatleri arasında açık.
Adres: Çeşme Mahallesi, Naip Tarlası Sok. No:24 78600 Safranbolu/Karabük
-Saraçoğlu Kahve Evi
Safranbolu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında çayınızı ya da kahvenizi yudumlamak için önerebileceğimiz alternatif bir yer de Saraçoğlu Kahve Evi.
Semerciler Sokakta bulunan mekanın artısı közde pişmiş kahvelerinizi yudumlarken hafta sonları canlı müzik de dinleyebilmeniz. Canlı müzik derken canınız da sıkılabilir ona göre. Bizim dinlediğimiz grup bize hayli acı çektirdi çünkü.
Sokak özellikle hafta sonu yerli turistlerin yeri. Eşim ve ben birer kahve ve bir dilim pasta söyledik.
Közde kahvenin pozitif tarafının ne olduğunu bilmiyorum hiç bir zaman da anlam veremedim. Sunum ise yine bakır tepside lokum, su ve karadut şerbeti eşliğinde yapılıyor. Yanına aldığımız pasta ise tam bir felaketti.
Sonuç olarak zamanınız varsa elzem değil burada kahve içmenizi tavsiye ederim.
2 kahve, 1 pasta ve 1 suya 35 TL (2018) ödeyip kalktık. Kişi başı 2,5 TL müzik parası da bu ücrete dahil. Mekan 08:00-02:00 saatleri arasında açık.
Adres: Çeşme Mahallesi, İzzet Paşa Sok. 78600 Safranbolu/Karabük Tel:0543 246 47 78
Değerlendirme
Safranbolu’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? kapsamında yöreye ait mutlaka yenmesi gereken bir tada rastlamadığım için bir tavsiye de veremiyorum. Közde kahve bana yeter diyorsanız o zaman ne mutlu size.
Safranbolu ile ilgili diğer yazılarımız için Safranbolu Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.