Tüm gezginlerin ve fotoğrafçıların programlarında mutlaka bir Sonbaharda Bolu Gölcük Tabiat Parkı Gezisi vardır. Çünkü Gölcük Gölü sonbaharda ayrı bir güzel ayrı bir çekici olur.
Bolu il sınırları içerisinde yer alan, ortalama 1200 m yüksekliğindeki Gölcük Tabiat Parkı, Bolu il merkezine sadece 13 km uzaklıkta.
Gölcük Tabiat Parkı’nın batısında Aladağlar ve Karasu, güneyinde Seben İlçesi var. Seben tarafındaki dağlar ise, Köroğlu’nun Bolu Beyi’ne selam gönderdiği Köroğlu dağları.
Gölcük Tabiat Parkı; oksijen deposu havası, şifalı suları ve eşsiz bitki örtüsü ile şehir stresinden, görsel kirlenmeden uzak, doğa ile baş başa kalabileceğiniz bir mesire yeri. Bilenler için söylüyorum bence burası için Abant Tabiat Parkı‘nın küçük kardeşi de diyebiliriz.
Gölcük Tabiat Parkı çok da fazla bilinen bir yer değil. Çevre illerden günübirlik gelenler daha çok Abant Tabiat Parkı’na gitmeyi tercih ediyor.
Ancak, dağların tepesinde şahane bir manzara sunan Gölcük Gölü de dikkate alındığında Gölcük Tabiat Parkı da bence güzel bir alternatif.
Aklınızın bir köşesinde bulunsun diye yazıyorum. Yolları farklı olduğu için planlamanızı aynı gün içerisinde değil hafta sonu olarak yaparsanız istediğiniz azami faydayı da sağlayacağınızı düşünüyorum.
Bölgeye hâkim bitki örtüsü göknar. Ortam gerçekten çok güzel. Adım başı orijinal sahneler, orijinal objeler. Bolu ormanları sürprizlerle doludur. Fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmayın.
Gölcük Tabiat Parkı Gezisi
Bolu Gölcük Tabiat Parkı’na Ulaşım
Ankara, İstanbul vb. Bolu’ya kadar geldikten Gölcük Tabiat Parkı şehir merkezine sadece 13 km uzaklıkta.
Nasıl ulaşacağınıza gelince merkezde göreceğiniz Karacasu levhasını takip edin. Buradan da Gölcük-Seben-Kıbrısçık yönündeki kıvrıla kıvrıla giden asfalt dağ yolundan devam ederek dağın zirvesindeki Gölcük Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Fotoğrafçılar için söylüyorum bu yoldaki köyler de sizin için ekstra…
Gölcük gölü kıyısı araba trafiğine kapalı. Tabiat parkına girince arabalarınızı gölün kenarındaki otoparklara park ediyorsunuz. Otopark ücreti 15 TL, giriş ücreti kişi başı 5 TL (2018).
Bolu Gölcük Tabiat Parkı
Tabiat parkının çekim merkezi olan Gölcük Gölü sanılanın aksine yapay bir göl, yani gölet. İlk olarak 1958 yılında oluşturulmuş, yıllar içerisinde adım adım büyütülmüş.
Bu güzel gölete görsel güzellik katması ve su sistemini tamamlaması için nilüfer gibi bazı su bitkileri sonradan yerleştirilmiş.
-Gölcük Gölü Kıyı Yapıları
Gölet kıyısında sadece 2 yapı var. Bunlardan biri estetik mimarisi ile Orman Bakanlığı Konukevi, diğeri ise herkesin yararlanabileceği Gölcük Gazelle Restoran.
Dağ, orman ve göl manzarasını tamamlayan konukevi buraya gelen hemen herkeste ah şu evde ben otursam hissi uyandıran bir yer.
Zaten konukevi için Bolu’nun sembolü ya da Türkiye’de en çok fotoğrafı çekilen evlerden biri de demek mümkün.
Nasıl çekilmesin ki şu muhteşem duruşa bakar mısınız. Merak edenler için de belirteyim konukevi halka açık değil.
Gölcük Gazelle Restoran ise göl manzarası eşliğinde öğle yemeğinizi ya da sabah kahvaltınızı alabileceğiniz güzel bir mekan.
Buraya gelince ilk yapacağınız şeylerden biri içinde bulunduğunuz kartpostalın resmini çekmek! Sonrasında gölün etrafında mutlaka bir tur atın.
-Gölcük Gölü Turu
Gölcük Gölü’nün çevresi 1320 m. Abant Gölü’nün aksine bölgeye arabayla girilemediği için mangal kokuları dışında havası oldukça temiz. Göl etrafında güzel bir yürüyüş yolu var. Temiz hava ise insanı çarpıyor.
Zaman zaman soluklanıp bu havayı içinize çekmeyi ihmal etmeyin. Buraya gelmişken uzun uzun yürüyüşler yapın. Göknar cinsi çam ormanının ortasında yüzük taşı gibi parıldayan gölün etrafında bir tur atmak, ortalama bir fiziki kondisyona sahip kişi için yaklaşık olarak 45 dakika sürüyor.
Gölün etrafında 2 tahta iskele var. Gazelle Restoran’ın önündeki ilk iskele. Çok zor ama boş bulursanız çekiminizi hemen yapın. Zaman olarak ise sabah saatleri doğru çünkü güneş öğleden sonra direkt karşınızda olacak.
İkinci iskele ise ilkinin hemen karşısında bulunuyor. Muhteşem değil mi?
-Gölcük Gölü’nde Balıkçılık
2012 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, Trabzon Maçka Balık Üretim istasyonlarında üretilen, sadece Abant Gölü’nde bulunan Abant alasından Gölcük’e 20.000 adet yavru aşılanmış. Gölcük Tabiat Parkı’nda bilimsel amaçlı çalışmalar dışında balık avlamak, bütün dönemlerde YASAK.
Peki hem göle balık salınıyor hem neden avlanmak nasıl yasak diye sorabilirsiniz. Dünyada sadece Abant Gölü’nde bulunan özel bir türün yani Abant Alasının çoğaltılması ve türün sürekliliğinin korunabilmesi amacıyla böyle bir çalışma yapılıyormuş. Gölde ayrıca ot sazanı ve kefalde yaşıyor.
Bolu Gölcük Tabiat Parkı’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?
Yemeğe gelince tek alternatifiniz Gölcük Gazelle Restoran. Mantı ve ızgara sucuğu oldukça kaliteli, lezzetli ve fiyat olarak da oldukça uygun.
Sabah kahvaltısı veya öğle yemeği için güzel bir yer ancak çok kalabalık, dolayısıyla da servisi ağır. Beklentinizi yüksek tutmazsanız iyi olur.
Bunun dışında parkın girişinde ise bir kafe ve piknik malzemelerinin de bulunabileceği bir market var.
Bolu Gölcük Tabiat Parkı’nda Nerede Kalınır?
Gölcük gölü kıyısında başka bir konaklama tesisi yok. Gölcük gölü yakınındaki konaklama seçenekleri:
• Gölcük kır evleri: Gölcük Gölü’nün hemen yanında bulunan bungalov kır evleri,
• Gazelle Resort & SPA otel: Gölcük Gölü yolu üzerinde Karacasu’da bulunan 5 yıldızlı SPA oteli Gölcük Gölü’ne 7 km uzaklıkta,
• Bolu Termal Otel: Yine Gölcük Gölü’ne 7 km mesafede Karacasu’da bulunan 4 yıldızlı bir termal otel
Değerlendirme
Burası için tavsiyem günübirlik ancak hafta sonu değil hafta içi gidilmeli, dinginlik içe çekilmeli. Şehir atmosferinden kurtulmak, bölgesel yemeklerle damak zevkini yaşamak, tertemiz havada yürüyüş yapıp, görsel güzellikleri fotoğraflamak isteyenler buraya kesinlikle uğramalı.
Fotoğraf tutkunuysanız her saat ayrı ışık efektleri ile renk değiştiren doğanın fotoğraflarını çekmeyi de ihmal etmeyin. Bu nedenle farklı saatlerde en az 2 kez tur atın.
Bolu ile ilgili diğer yazılarımız için Bolu Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapacaksanız Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.