- Staying at Hotel Marina Bay Sands
- Singapur Ulaşım Sistemi
- Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Marina Bay Çevresinde Bir Gezi
- Dünya’nın En Ünlü Bahçesi Gardens By The Bay
- Clarke Quay ve Singapur Nehri’nde Bir Gezi
- Singapur Botanik Bahçeleri
- Kızak İle Kaymanın Değişik Bir Versiyonu Skyline Luge
- Günübirlik Sentosa Adası Gezisi
- Yazın Yaptığımız Singapur Gezisi
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında bir yazı yazma sebebim malesef burada yaşayarak öğrendiğim yiyecek içecek bilgisinin paradan çok çok değerli olması.
Tabii ki bu konudaki doyurucu yazı eksikliği de cabası. Singapur, bu kadar gelişmişliği bir tarafa yemek konusunda beklenmeyecek kadar garip bir yer.
Buradaki yemekler Avrupa’da görmeye alışık olduğumuz yemekler gibi değil. Geldikten birkaç gün sonra ister istemez pizzacı, Mcdonalds ve Burger King arasında mekik dokumaya başlıyorsunuz. Eğer cebimde para var istediğimi yer doyarım diyorsanız ben tersini iddia ediyorum doyamazsınız. Paranız da işe yaramaz.
Burada neyi nerede yiyebileceğinizi nokta olarak bilmek zorundasınız. Yoksa çok para harcayıp hiç memnun olmamanız hatta tüm yemeklere birer düşman gözüyle bakmanız büyük olasılık. Şahsen ben her şeyi yiyebilirim ancak şu bir gerçek burada ben bile damak zevkini bir türlü tutturamadım.
Bu nedenle Singapur’a gitmek gibi bir niyetiniz varsa bu yazımı mutlaka okuyun. Aşağıda topladığım başlıklarda ne yazıyorsam bizzat gittim, yedim ya da içtim. Siz giderseniz seçim tabii ki sizin ama alınan ders ya da tecrübe bildiğiniz gibi her zaman esastır.
Singapur Yemek Kültürü
-Para/Hesap
1 SGD: 4,13 TL ediyor (2019). 2015 yılında 1 SGD: 2 TL olduğu düşünüldüğünde 4 senede ne kadar fakirleştiğimizin değerlendirmesini de size bırakıyorum. Singapur, malesef Dünya’nın en pahalı şehri ve bu durum tabii ki yemekler için de geçerli. Bu nedenle bırakın masa donatmayı karnınızı doyurabilirseniz şükredebilirsiniz. Yani Singapur için rahatlıkla biz Türklerin yemek seçerken en zorlanacağı yer diyebilirim.
Kapitalist anlayışın nasıl bir şey olduğunu burada net şekilde görebilirsiniz. Avmlerde, metro istasyonlarında bizdeki anlayışın tersine oturmanız için koltuk yok. Bunun amacı yorulursanız bir kafeye oturmanız. Adamlar size para harcatmak için her şeyi yapıyor.
Diğer taraftan doğu kültüründe saygı konusu bize göre çok farklı. İsim yazan kartlar sahibini temsil ediyor ve sahibinin gördüğü saygıyı görmesi gerekiyor.
Yemek sonrasında asla tek elle kredi kartınızı alıp vermeyin. Hele hele işaret ve başparmaklarınızın arasına kartı sıkıştırıp uzatacağınıza, adamın suratına tükürün daha iyi. Kartı iki elinizle iki köşesini tutun, başparmaklarınız yukarıda olsun, yavaşça karşınızdakine uzatın, o da aynı şekilde iki eliyle kartı alacaktır. Bu kartların üzerinde kişinin adı soyadı olduğu için bir nevi tüm ailesinin şanı şerefini temsil ettiği düşünülüyor. Bunu bana buranın insanları söyledi içimden de olsa hakikaten çok güldüm. Çünkü bizde kredi kartı kişinin ailesini değil borcunu temsil ediyor.
Bir diğer konu da gelen hesaplar. Restoranlarda/barlarda hesabı istediğinizde beklediğiniz ücretin çok üzerinde bir ücret geldiğinde şaşırmayın. Singapur’da menüde gördüğünüz fiyatların toplamı üzerinden hizmet adı altında yasal olarak % 10 bedel alıyorlar. Sonra da bunun da üzerine % 7 devlet vergisi koyuyorlar. Böyle olunca da tüm mekan çalışanları size fiş kesebilmek için etrafınızda dönüyor.
Yani tüm hesaplar beklediğinizden neredeyse % 20 fazla geliyor. Bunları bilin, itiraz etmeyin ya da bir de bahşiş vermeyin. Bunu bildikleri için kimse de beklemiyor zaten. Görüldüğü gibi devlet bahşişi yasal hale getirerek çalışanların fiş vermek için peşinizden koşmasını sağlamış böylece hem çalışanını koruyor hem de vergisini alıyor. Biz bunu devlet olarak niye yapmıyoruz ki…..
-Restoranlar
Çoğu Singapurlu evde yemek pişirmiyor. Hatta iç çıkış saatlerinde metroya binerseniz tüm vagonun balık, hamburger vb. koktuğuna şahit olacaksınız. Çoğu kişi ya da ailenin elinde hazır yiyecek paketleri görebilirsiniz.
Bölge insanı açık havada daha uygun fiyatlarla yemek yemek istediğinde ki bunu çok seviyorlar hawker centre’lara gidiyor. Hawker Çince’de pişmiş yemek demek.
Masalarda bizim alıştığımız gibi tuzluk yok, çünkü kullanmıyorlar. Tuz isterseniz tuhaf bir bakışla niye istediğimizi anlayamıyorlar. Anlayınca da çok özelmiş gibi ayrı bir tabakta getiriyorlar.
Peçete ise ayrı bir hadise. Arkadaşlar, bu ülkede peçete kullanılmıyor. İsterseniz elinizle yağı akan tavuk yiyin. PEÇETE YOK. Yemeğe gitmeden önce marketten mutlaka bir paket satın alın, çantanıza atın rezil olmayın.
Fotoğrafta da gördüğünüz gibi Singapur’da restoran, kafe fark etmez canınızın istediği gibi bir yere geçip oturamazsınız. Genel de bu nedenle mekanların girişlerinde sıralar görürsünüz. Görevli gelip sizi oturtmadan sakın ola boş bir yere oturmaya kalkmayın. Hemen uyarı alırsınız.
Barlarda getirilen çerez anlayışları da bir değişik. Çerez olarak bezelye kurularını ve değişik çubuk krakerleri yiyorlar. Özellikle bezelye kuruları bayağı sert. Aman dişlerinize dikkat edin.
Singapur’da barlarda biraların satışında bucket uygulaması var. Biz buna buzlu bir kovada 5 şişe bira da diyebiliriz. 5 şişede 1 şişe bedavaya geliyor. Çok kişi iseniz bu kadar pahalı bir yerde bu uygulamanın değerlendirmesi çok önemli.
-Yemekler
Singapur mutfağı diye bir şey yok bir menü de. Bu yüzden şehre İtalyan, Çin, Japon, Malay, Vietnam, Tayland ve fastfood restoranları hakim.
Otellerin continental kahvaltı menüleri var ancak inanılmaz pahalı. Kahvaltılar genel olarak oda fiyatına dahil edilmiyor, ayrı satılıyor ve neredeyse günlük 30-40 SGD civarında (120-160). Biz bu nedenle dışarıda kahvaltı yapmayı seçtik tabii ki yazımı okuduktan sonra seçim sizin.
Genel olarak kahvaltı anlayışları bir sandviç ve kahveden oluşuyor.
Sabahları çay içebilirsiniz. Onlar bizim içtiğimiz çaya English Breakfast diyor.
Singapur’da süt, zeytin ve ürünleri yok. Bu nedenle kahvaltıda ekmeğinize tereyağı sürmeniz, peynir ve zeytin yemeniz ya da süt içmeniz mümkün değil. Zaten bunların ne olduğunu bile bilmiyorlar.
Ekmek olayını tamamen unutun. Burada ekmek pastane benzeri yerlerde ev yapımı kurabiye olarak satılıyor.
Herkesin elinde Coca-Cola firmasının ürettiği Dasani marka sular var. Avrupadaki gibi pembe kapaklı aqua istemenize gerek yok. Bölge halkı da bizim içtiğimiz suyu içiyor.
Kola yerine daha çok buzlu Lychee Çayı içiyorlar. Hatta bazen çay kuyruğu bile görebiliyorsunuz. Tadı bala yakın. Çok tavsiye etmiyorum.
Bölgede tavuk ürünü kesinlikle tavsiye etmiyorum çünkü neredeyse çiğ yiyecekler.
Tüm yemeklerde kızartmalar dahil bizim ağız tadımıza çok yabancı olan soya yağı kullanılıyor. Kullanılan soya yağının havadaki ağır kokusu da cabası. Özellikle de kızartmalarda bu yağ çok kötü kokuyor. Yemeklerin de tadını bence negatif etkiliyor ancak nedense onlar bayılıyor. Soslarda ise köri sosu ağırlıkta.
Durum belli bir zamandan sonra o kadar vahşileşiyor ki istediğiniz parayı da verseniz yediğiniz her şeye düşman olabiliyorsunuz. Yani buradaki sorun paranın bile kapatamadığı tat anlayışlarımız arasındaki korkunç fark.
Yemek konusundaki son başlıkta Durian olmalı. Durian uzak doğuda meyvelerin kralı olarak bilinen ilginç bir meyve. Bir kere Dünya’nın en kötü kokan meyvesi. Kokusunu ıslak çorap ve çürük yumurta karışımı.
Bu nedenle kapalı yerlerde hiç ama hiç istenmiyor. Koku olayı o kadar büyük sorun ki toplu taşıma araçlarına bindiğiniz veya bazı kapalı alanlara girdiğinizde, bilindik ‘No smoking’ ve ‘No eating&drinking’ gibi uyarıların yanında, ‘No Durians’ diye ilginç bir uyarı göreceksiniz.
Singapurluların Durian’a olan tutumları meyvenin kendisi gibi çelişkili; güya hiç sevmeyip istemiyorlar ama ünlü Esplanade Theaters binasının mimarisini Durian’a benzetmişler.
Kahvaltı Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında kahvaltı bazında deneyimlediğimiz 2 yer var. Yemekler başlığında anlattığım gibi süt, zeytin ve ürünlerinin olmadığı, tereyağı ve ekmeğin bilinmediği bir yerde olduğunuzdan otellerde kahvaltı almadıysanız anlayışınızı sandviç ve çaydan oluşan iş kahvaltısına indirgemek zorundasınız.
-Bread Society Bakery
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında kahvaltı bazında deneyimlediğimiz ilk yer Bread Society Bakery. Bu markanın şehrin her tarafında zincir sandviç satan fırın mağaza şubeleri var.
Ağız tadımıza uygun olan Sousage Multigrain ya da Mushroom Chicken Multigrain Sandviçten 2 adet alıp English Breakfast çayı ile kahvaltı yapabilir, bunu bulabildiğiniz için kendinizi şanslı hissedersiniz.
Böylece Singapur’da bulabileceğiniz en uygun fiyata yani kişi başı sadece 12 SGD (50 TL 2019) ödeyerek kahvaltı yapmış olursunuz.
Çalışma Saaatleri: 07:00-22:00 Int: http://www.breadsociety.com.sg/
–Swissbake
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında kahvaltı bazında deneyimlediğimiz ikinci yer Swissbake kafe zincirleri.
Burada da gördüğünüz gibi ekmek de sanki bir kek ya da pastaymış gibi satılıyor. Bu şubelerden alabileceğiniz kahvaltılık sandviç çeşitleri çok sınırlı olsa da sandviçlerin kendileri gerçekten güzel. Oldukça büyük olan sandviçler aynı zamanda doyurucu da.
Kraftkorn Beef Pastrami adlı sandviçi English Breakfast çayı ile alırsanız kişi başı 14 SGD (60 TL (2019)) ile güne sinirlenmeden güzel başlayabilirsiniz.
Çalışma Saaatleri: 10:00-22:00 Int: http://www.swissbake.com/
Öğle Yemeği Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz ve önerebileceğim 1 yer var.
-Mozza Pizzeria
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz ve önerebileceğim tek yer Mariana Bay Sands alışveriş merkezinde bulunan Mozza. (Mozza eski Mısır dilinde çekici demekmiş.) Bu mekânın sadece burada, bir de Los Angeles’de şubesi varmış. Ostaria ve Pizzeria olmak üzere 2 kısımdan oluşuyor.
Ostaria kısmı alakart restoran, Pizzeria kısmı ise sadece pizza hizmeti veriyor. Ostaria kısmı fiyat olarak pahalı, bu da normal Asya’nın en iyi 50 restoranı içerisinde gösteriliyor. Ancak, Pizzeria kısmı Ostaria kısmına göre daha uygun.
Öncelikle Dünya’nın en iyi pizzalarını kendilerinin yaptıklarını iddia ediyorlar. Menüye yazmışlar. Tabii ki herkes bir şekilde çok iyi bir pizzanın tadına bakmıştır. Merak edip denedik. Sonuç, evet Dünya’nın en iyisi olmayı hak ediyorlar.
Nasılını sorduk tabii ki. En iyi malzeme ve tabii ki zeytinyağı. Ortalama bir pizza türüne bağlı olarak 27 SGD (110 TL (2019)). Ancak gerçekten bir kere de olsak denemeli.
Eğer burada içkiniz eşliğinde güzel yemekli bir akşam geçirmek isterseniz sanırım kişi başı 70 SGD (300 TL (2019)) gibi bir ücret ödersiniz. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Tabii ki sakın rezervasyon yaptırmayı unutmayın çünkü oldukça talep gören bir mekan.
Çalışma Saaatleri: 10:00-22:00
Adres: 2 Bayfront Ave, suite b1-42-46, Singapur 248780 , Telefon: +65 6688 8522
Akşam Yemeği Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz 3 yer var.
-Makansutra Gluttons Bay Hawker Centre
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ilk yer Gluttons Bay Hawker Centre. Eğer bölge ülkelerinin mutfaklarını yerinde görüp hepsinden tatmak istiyorsanız buradan daha iyi bir yer bulamazsınız.
Denemeden olmaz tabii ki eşimin tüm engellemelerine rağmen Makansutra Gluttons Bay Hawker Centre’a gittik. Burası için Singapur’daki en iyi hawker centre deniyor.
Bizim Eminönü’ndeki balıkçıların daha kapsamlısını ve bölgedeki tüm milletlerin mutfaklarının bir arada olduğunu düşünün. İşte öyle bir şey. Üstelik Singapur’da en uygun yemek yiyebileceğiniz yer de burası.
Eskiden bunlar şehrin kenar mahallelerinde olurmuş. Zaman içerisinde alış veriş merkezlerine, hatta şehrin merkezine kadar gelmişler. Genelde hijyenik olmamaları ile ünlü oldukları için dikkat etmekte fayda var.
Burada ne yenilir? Aslında deniz ürünlerini sevenler için burası bir cennet. Ancak pişirme şekilleri ile ilgili sorun yaşıyorsunuz. Kızartmada bile soya yağı kullanıyorlar. Değişik soslar da kullanarak servis ediyorlar.
Birer tabak Sambal Prawn (Malay Karidesi) ve Sambal Sotong (Malay Kalamarı) söyledik. İsterseniz yanına kızarmış pilav da veriyorlar.
Gerçeği söylemek gerekirse onların ucuz diye yediği bu ürünler Türkiye’de oldukça pahalı. Şahsen yerken bildiğimiz tatlardan farklı da olsa çok zorlanmadık. Biraz kendinizi zorlarsanız karnınız doyar.
Ancak, deniz ürünleri ile aranız yoksa sakın denemeyin. Hele biz bunları götürürken hanımın bize bakışını görseydiniz çok gülerdiniz. Fiyata gelince içeceklerle birlikte 2 kişi 38 SGD (160 TL (2019))) verip kalktık. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Çalışma Saaatleri: 16:00-02:00
Adres: #01, 8 Raffles Ave, 15 Esplanade Singapore 039802 , Telefon: +65 6438 4038
-Tomo Izakaya
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ikinci yer Clarke Quay’de bulunan Tomo Izakaya. Eğer suşi dışında Japon mutfağına ilginiz varsa ya da görüp tatmak istiyorsanız buradan daha iyi bir yer bulamazsınız.
Buralara kadar gelmişken Singapur Nehri’ne karşı biraz daha bölgesel diyebileceğim mutfakları da denemeye karar verdik. Tomo Izakaya isimli Japon Mutfağını denedik. Zaten Türk insanı doğuştan suşi yiyor ya öyle bir durum. Japonca’da “Tomo” arkadaş, “Izakaya” hatır demekmiş.
1-Gerçeği söyleyeyim menülere dikkat edin. Menüde gördüğünüz büyüklükler ile gelen menülerin boyutları birbirini tutmuyor.
2-Arkadaşlık falan hepsi hikâye. Garsonların suratı beş karış. Tavsiyeleri üzerine Tekka Maki (tuna, pirinç), Ebiten Maki (pirincin arasına kızarmış karides konularak ve yosun yaprağına sarılarak yapılan-ebi derseniz karidesi de çiğ koyuyorlar), Asari Misoshiru (içinde küçük kabuklu midyelerin yüzdüğü çorba ile mükemmel bir ziyafet çektik.
Şaka diyorum tabii ki zorla yedik yemesine ama sırf bilmek adına. İçeceklerle birlikte suratsız garsona 150 SGD bir hesap (620 TL (2019)) ödedikten sonra ağlanacak halimize bayağı güldük. SON SÖZ TÜRKLER JAPON MUTFAĞINDAN UZAK DURSUN.
Çalışma Saaatleri: 12:00-01:00
Adres: 3A River Valley Road, 01-14, Singapur 179020 , Telefon: +65 6336 0100
-Catalunya Singapore
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz üçüncü yer Catalunya Singapore. Bölgenin en dikkat çekici yapılarından biri olan The Fullerton Pavilion adlı yapının bünyesinde bulunuyor.
Restoran adından da anlaşılacağı üzere özellikle İspanyol Mutfağı ile arası iyi olanlara hitap ediyor. Özellikle de tapaslara…Değişik birşey denemek istiyorsanız tütsülenmiş dondurmayı da tatlı olarak önerebilirim. Mekanı kesinlikle tavsiye ediyorum.
Çalışma Saaatleri: 12:00-02:00
Adres: 82 Collyer Quay, Singapur 049327 , Telefon: +65 6508 2188
Gece Yemeği/Bar Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında gece yemeği/bar bazında deneyimlediğimiz 5 yer var.
-The Pelican Seafood Bar & Grill
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında gece yemeği/bar bazında deneyimlediğimiz ilk yer The Pelican Seafood Bar & Grill.
Eğer hem Hotel Marina Bay Sands manzarası olsun hem de açık havada bir şeyler içip sohbet edelim diyorsanız doğru yerdesiniz.
Mekan, Marina Bay kuzey tarafında One Fullerton adlı restoranlar bölümünde bulunuyor. Burası bir deniz ürünü restoranı fakat sadece bir şeyler içmek isteyenler için de bölüm ayrılmış. Burada hoşunuza gidebilecek birçok başka mekân da var. Ayrıca, çok hoş fotoğraflar çekebileceğiniz bir yer.
Saat 23.00 itibariyle son isteklerinizi alıyorlar. 23.30’da ise mekânlar tamamen kapanıyor. Böyle bir yerde bunun yanlış olduğunu değerlendiriyorum. Örneğin bizim boğazdaki mekânların sabaha kadar açık olduğu ve tüm trafiği kilitlediği düşünülürse.
Biz burada Singapur’un tüm Asya’da ünlü Tiger (14 SGD, 60 TL (2019)) birasını denedik. Yanında çerez olarak kurutulmuş bezelye verdiler. Ortam çok güzeldi. Harika bir deneyim oldu. Kesinlikle tavsiye ederim.
Çalışma Saaatleri: 12:00-23:00 Int: http://www.thepelican.com.sg/en
Adres: 1 Fullerton Rd, #01-01 One Fullerton, Singapur 049213 , Telefon: +65 6438 0400
–Molly Roffey’s
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında gece yemeği/bar bazında deneyimlediğimiz ikinci yer Molly Roffey’s. Burası bir İrlanda Barı ve Espalande tarafında çok hoş bir mekan.
Biz burada yine Tiger (12 SGD, 50 TL (2019)) birasını denedik. Yanında çerez olarak çubuk kraker verdiler. Ortam gerçekten çok nezih ve güzeldi. Kesinlikle tavsiye ederim.
Çalışma Saaatleri: 12:00-23:00
-Xin Wang Hong Kong Cafe
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında gece yemeği/bar bazında deneyimlediğimiz üçüncü yer Xin Wang Hong Kong Cafe. Hong Kong, Macau, Shanghai and Singapore bölgesinde bir zincir restoran markası. Ağız tadımıza uygun bir şeyler yiyebildiğimiz ender mekânlardan. Bu sayede Hong Kong mutfağını da tanımış olduk.
Mekan genel olarak gençlerin tercihi. Deniz ürünlü yemekleri sevenler için Shangai Fragrant Rice Battered Prawn 12 SGD (50 TL), Fried Fish Fillet Spaghetti 9,9 SGD (40 TL) ağız tadımıza yakın yenilebilir ürünler.
Mekanın saat 02.00’a kadar açık olması da çok iyi. Burada en çok dikkatimi çeken su bardağı yerine bakır kaplar kullanmaları oldu. Kesinlikle tavsiye ederim.
Çalışma Saaatleri: 11:00-02:00 Int: https://xinwang.com.sg/
-CÉ LA VI
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında gece yemeği/bar bazında deneyimlediğimiz dördüncü yer Hotel Marina Bay Sands 57. Katında yer alan CÉ LA VI.
Akşam yemeğini burada yiyeceğim derseniz adam gibi bir kıyafetle birlikte kişi başı en az 80 SGD, 350 TL (2019) harcamanız gerek. Bir standart biranın bile 100 TL (2019) olduğu bir mekandan bahsediyoruz.
Belki pahalı diyeceksiniz ama İstanbul’da boğazda yemek yeseniz emin olun aynı parayı ödeyeceğinizi de bilin. Kesinlikle denemeye değer ve muhteşem bir gece geçirmek isteyenler için mutlaka tavsiye ederim. Rezervasyon yaptırmayı unutmayın ki geceniz başlamadan bitmesin çünkü bütün Dünya ile eğleneceksiniz.
Çalışma Saaatleri: 12:00-04:00 Int: http://sg.celavi.com/
Adres: 1 Bayfront Avenue Marina Bay Sands Tower 3, Singapur 018971 , Telefon: +65 6508 2188
-Highlander
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında gece yemeği/bar bazında deneyimlediğimiz beşinci yer Highlander. Clark Quay’de bulunan mekan açık havada bir şeyler içip müzik dinleyelim diyorsanız doğru yer.
Burada tek bir Tiger marka biranın fiyatı 16,15 SGD, 60 TL (2019). Bir şişe yetmeyenler ya da kalabalık gruplar daha çok bucket yani buzlu kovada 5’li şişe ısmarlıyor. (65 SGD). Bucket olarak sipariş vermenin avantajı 1 şişenin bedava gelmesi. Bu nedenle çoklu grupların tercihi de bu yönde oluyor.
Yemeklere gelince makarna çeşitleri 20 SGD, 80 TL (2019), biftek çeşitleri 30 SGD, 120 TL (2019) civarında. Patates kızartması isterseniz 8 SGD, 32 TL (2019). En azından bir şeyler içip müzik dinlemek ve eğlenmek için kesinlikle tavsiye edebileceğim güzel bir yer. Çünkü bulunduğunuz yer aynı zamanda bir açık hava diskosu.
Çalışma Saaatleri: 18:00-02:45 Int:https://www.highlanderasia.com/
Adres: 3B River Valley Rd, #01-11, Singapur 179021 , Telefon: +65 6438 0400
Singapur Fastfood Kültürü
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında Singapur Fastfood Kültürü bazında deneyimlediğimiz 3 tattan bahsetmek istiyorum.
-Mcdonalds ya da Burgerking
Singapur’un her tarafında Mcdonalds ya da Burgerking şubelerine rastlayabilirsiniz. Belki bu yazdığım size garip gelecek ama beğenmediğimiz bu fastfood kültürü Singapur gibi bir türlü tat bazında uyumlaşamadığımız şehirlerde bir kurtarıcı gibi.
Şahsen ben yemek için tonlarca para harcayıp daha sonra Orchard Road yolunda bir Mcdonalds ile karşılaştığımda ne kadar sevindiğimi hatta koşmaya başladığı hiç unutamam.
Tabii ki buradaki menü fiyatları neredeyse şehrin en ucuzları arasında. Üstelik menülere hizmet ve vergiler de dahil.
Örneğin burada Big Mac® Extra Value Meal (M Fries) adlı menüyü 7,85 SGD yani 32 TL (2019)’ye almanız mümkün. Yani fiyatlar neredeyse Türkiye fiyatları ile aynı, doğal olarak böyle pahalı bir ülke için de fastfood zincirleri oldukça kalabalık.
-Döner ve Kebap
Burada Shiraz Mazze adlı bir fast food zinciri var. Hem döner hem kebap üzerine çalışıyor. Singapur’a yayılmışlar her yerde büfelerini görebiliyorsunuz. Hani bizim döneri Avrupa’da Yunan Döneri diye satıyorlar ya burada da Pers Döneri, Pers Kebabı olarak satıyorlar.
Hem de adam yanına tavuk dönerde koymuş. Yarım ekmek döner menüleri 15 SGD (60 TL (2019)). Talep de hayli çok. Buraya acilen İskender, adana kebap satacak orta halli restoranlar zinciri lazım çok tutulacağından eminim.
-Food Court
İsteyenler için burada deniz ürünleri konseptinde bizim Eminönü benzeri ancak daha geniş çeşitli food court denen ayaküstü lokantaları da var. Ayaküstü dediğime bakmayın tabii ki oturulabiliyor. Konsepti böyle.
Türkiye’de alışveriş merkezlerinde görmeye alışkın olduğumuz yemek katları yani food courtlar Singapur’da hemen hemen her yerde. Bunlar sokaktaki hawker centre’lara göre daha temiz, klimalı ve pahalı. 50 farklı mutfağı bir arada bulabiliyorsunuz ve bizdeki gibi fast food restoranları yerine hep yerel yemekler sunan küçük stantlar var.
Örneğin, Kamboçya Mutfağı, Malay Mutfağı, Vietnam mutfağı, Kore mutfağı vb. gibi. Bunların en ünlüleri Foodrepublic.
Benim bu ülkelerin mutfağında en çok dikkatimi çeken Vietnam mutfağıydı. Vietnamlılar bildiğimiz tavuk ayaklarını kızartıyor ve satıyorlar. Bu yaşıma kadar tavuklarının ayaklarının yendiğini görmemiştim.
En zor olan şey yemeği seçmek. Bir kere yemeğin adı size bir şey ifade etmiyor. İçinde ne var bilmiyorsunuz. Bu adamlar da bunu fark etmişler ki yemek satan her yer bir duvarını veya tezgâhın üstünü yemeklerin fotoğrafları ile kaplamış.
Seçiminizi “işte şu” diye gösterebiliyorsunuz. Güzel bir uygulama gibi duruyor ama işte kültürel farklılık yine burada ortaya çıkıyor. Kendilerine göre en iştah açıcı, en güzel görünümlü fotoğraflarını koydukları o yemekler o kadar kötü görünüyor ki tadından bağımsız olarak zaten görüntü sizi itiyor.
Singapur Kahve ve Çay Kültürü
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında Singapur Kahve ve Çay Kültürü bazında deneyimlediğimiz 2 bilindik tattan bahsetmek istiyorum.
-The Coffee Bean and Tea leaf
Kahve olayı için ise tek şansınız buralarda çok yaygın olan The Coffee Bean and Tea leaf. Buzlu kahve çeşitlerini ortalama 7,5 SGD (30 TL (2019)) gibi bir fiyata satıyorlar.
Bu markanın şubeleri 08:00-22:00 arasında açık. Şube haritası ile kahve, çay ve kek fiyatları için tıklayınız.
–TWG Tea Garden
Dünyaca ünlü TWG Tea çay firması 2008 yılında Singapur’da kurulmuş. Lüks diyebileceğim tüketime yönelik üretim yapıyor ve satıyor.
Fotoğrafta gördüğünüz şube hem butik satış yapan hem de çay içebileceğiniz ender TWG şubelerinden. Bu işi o kadar ileri götürmüşler ki çayın parfümünü bile satıyorlar.
Firma dünya üzerinde üretilen tüm çaylara havi 800 çeşitten fazla ürüne sahip. Ürünler genelde çok pahalı. Örneğin Gold Yin Zhen adlı ürünün (24 ayar altın kaplı çay taneleri) 50 gramlık paketi 850 SGD ( 4000 TL (2019)). TWG Tea 14 ülkede çay salonu ve butikler açmış durumda. Türkiye’de açılmış bir standı ya da salonu yok. Bu tür satış alanlarında çay ve yanında kurabiye servisi yapıyorlar.
Çay bahçesi diyebileceğimiz bu şubeler birer restoran seviyesinde ve oldukça lüks. Özellikle Singapurlular bu çay bahçelerinde oturmayı bir prestij olarak görüyorlar. Çay bahçeleri 24 saat açık. Şube haritası ile çay ve kurabiye fiyatları için tıklayınız.
Değerlendirme
Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazdığım bu yazıda sizlere önce para/hesap, restoran ve yemek bazında Singapur’da karışılacaklarınızı ve yapmanız gerekenleri özetledim.
Daha sonra da deneyimlediğimiz mekan ve tatları öğün bazında aktarmaya çalıştım.
Daha önce de belirtiğim gibi burada yiyecek içecek bilgisi paradan çok çok daha değerli ve hayat kurtarıcı. Bu kapsamda bu yazının okuyanlar için Singapur özelinde çok yardımcı olacağını değerlendiriyorum.
Singapur ile ilgili diğer yazılarımız için Singapur Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.