Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bir Günlük Dalyan Gezisi

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Alev ERTURGUT

Bir Günlük Dalyan Gezisinde ne yapılır ki demeyin. Mevsim yaz, günler uzun, yapılacak her şeye yetiyor zaman .

Muğla’da gezmeye devam ediyoruz. Önceki yazımda gezdiğimiz Akyaka’dan sonraki durağımız bir saatlik mesafedeki Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi oldu.

Öğle saatlerinde oraya vardık, mevsim itibarı ile doğal olarak çok sıcaktı . Otelimize yerleştik. Bavullarımızı yerleştirdik ve başladık gezmeye….

Dalyan ve Civarında Gezilecek Yerler

Bunun dışında bölgede gördüğümüz ve bence de sizin de görmeniz gereken yerleri aşağıda yazdım.

-Köyceğiz Gölü

Ben bir önceki Köyceğiz konaklamam sırasında bu göle girmiştim harikaydı.

Köyceğiz Gölü

Saçınız ve cildiniz yumuşacık oluyor bu su ile.

-Dalyan

Mimari açıdan pek bir özelliği olduğunu söyleyemem ama yine de 2 katlı müstakil evleri ile sevimli bir görüntüye sahip Dalyan.

Dalyan

Akşam yürüyüşünüzü çarşı içinde yapabilirsiniz.

-Dalyan Boğazı

Köyceğiz Gölü ile İztuzu Plajı’nı birleştiren boğaz. Bu arada kano veya kayık kiralayıp kanalda dolaşabilirsiniz de.

Dalyan Boğazı

Mehtaplı gecelerde ise tekneler saat 18.00 ile 23.00 arasında 60 TL (2019) karşılığında yemekli mehtap turları düzenliyor. Köyceğiz gölüne doğru gidip orada yüzme molası veriyorlar.

-Kaunos Antik Kenti Kral Mezarları

Kaunos Antik Kenti Kral Mezarları, Dalyan’ın karşı kıyısında bulunuyor. Eski krallık döneminde şimdiki Köyceğiz Gölü’ne gelen gemilerin yanaştığı bir koy imiş. 

Kaunos Antik Kenti

Çay zamanla alüvyonlarını taşıyarak bu girişi kapatmış ve burası bir kanal haline gelmiş.

Kaunos Antik Kenti

Kaunoslular da artık gemiler buraya yanaşamadığı için ticaret imkanları kesilince burayı terk etmişler. Sadece Kaunos’a has bir mimari olan kral mezarlarını karşınızda göreceksiniz.

Kaunos Antik Kenti

Akşamüstü çayınızı bu heybetli ve fantastik yapılar karşısında yudumlayabilirsiniz.

-İztuzu Plajı

Günlük aktivite olarak yapabileceğiniz en güzel şey tüm Dünyada Caretta Caretta Kaplumbağaları ile tanınan İztuzu Plajı’na tekne turu ile gitmek olacaktır.

İztuzu Plajı

Labirent gibi kıvrım kıvrım uzayıp giden egzotik yolculuktan büyük keyif alacaksınız. Kişi başı 15 TL (2019) gibi çok makul bir fiyata 45 dakikalık tura çıkacaksınız .

Şanslı iseniz Caretta Caretta Kaplumbağalarını görmeniz de mümkün. Teknelerden atılan yengeç bacaklarını ve balık artıklarını yemeye alıştıkları için insanlara çok yakınlaşabiliyorlar.

Caretta Caretta Kaplumbağaları

Ben bir kez denk geldim o sevimli surata. Yaz sonunda ise yavruları yumurtadan çıkarak denize doğru koşturmaya başlıyorlar. Güneşin henüz doğmadığı saatlerde çıkıyorlar.

4500 m uzunluğundaki İztuzu Plajı’nda denizin keyfini çıkardıktan sonra yine muhteşem manzarayı izleyerek tekne ile geri dönüyorsunuz.

-Yuvarlak Çay

Sabah günümüzü keyifle bitirdikten sonra harika manzaralı teras kahvaltımızı yapıp 30 km mesafede bulunan Yuvarlak Çay’a geçiyoruz.

Marmaris yönünde ilerlerken Pınar Köyü tabelasından girince birkaç km sonra su kenarlarındaki mekanları görmeye başlayacaksınız. Sabah kahvemizi buz gibi akan suyun serinliğiyle burada içmeyi tercih ettik.

Buranın en büyük özelliği suyun üzerine uçarak sallandığınız salıncakları. Çok eğlenceli oluyor gerçekten. Tabi çoğu insan ilk girdiği mekandan sonra Yuvarlak Çay’ın sadece buradan ibaret olduğunu sanıp geri dönüyor.

Yuvarlak Çay

Ben meraklı kişiliğim sayesinde sorarak suyun ilk çıkış noktasına ulaştım. Bu ikinci gidişim. Yol gayet düzgün korkulacak bir yol değil. Sonuna yaklaşınca çok kısa bir mesafe toprak yol devam ediyor. Defne Restoran tabelasını takip edin son nokta ve en güzel nokta işte orası.

Yuvarlak Çay

İşte asıl doğa güzelliğini burada göreceksiniz. Suyun berraklığı gözlerinizi kamaştıracak. Ve eğlenceye hoş geldiniz.

Salıncakta sallanırken kendinizi suya atmanın keyfine doyamayacaksınız. Tabii ki bu arada donmaya hazır olun derim. Ama değer mi değer. Öğle yemeğinizi de burada yiyebilirsiniz. Alabalık veya et yiyebilirsiniz güldür güldür akan suyun sesi ve ferahlığı ile. Şimdiden afiyet olsun.

Dalyan’da Nerede Kalınır?

Kaldığımız Taş Konak Otel orta halli bir yerdi. Terasında harika kanal manzarası eşliğinde kahvaltı yapabiliyorsunuz.

Dalyan Boğazı

Kahvaltı dahil gecelik oda fiyatları 190-250 TL (2019) aralığında değişebiliyor. Kanal kıyısında biraz daha fazla ücret ödeyip kalabileceğiniz çok şık mekanlar da mevcut tabi.

Dalyan’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Dalyan turu kapsamında mavi yengeçleri ile meşhur olan bu bölgede isterseniz 25 TL (2019) ödeyerek teknenize pişirilerek servis edilen nefis bir  yengecin tadına bakabilirsiniz. Bir de teknede satılan tamamen doğal taze nar suyunu denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.

Dalyan Boğazı

Bir alternatif olarak Dalyan Kanalı kıyısındaki restoranlardan birinde gayet güzel deniz balıkları da yiyebilirsiniz.

Gün Batımında Kayıklar

Levrek ,çipura ve lahos en çok bulunan balıklar arasında. Kilosu 150 TL (2019) civarında satılıyor.

Dalyan’da Alışveriş

Turistik bir bölge olan Dalyan’da tekstil ve gümüş açısından oldukça zevkli ürünler bulunuyor. Eğer buradan kendinize ya da arkadaşlarınıza hediyelik ürünler alacaksanız tercihinizi bu yönde kullanmanızı tavsiye ederim.

Dalyan Boğazı

Sonuç olarak Dalyan’ın kendi güzel olmasa da Köyceğiz Gölü, Dalyan Boğazı, Kaunos Antik Kenti ve İztuzu Plajı ile çok güzel. Maceramız ve yazılarımız devam edecek…. 

Ortaca ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımız için Muğla Gezi Rehberi ne de bakmanızı tavsiye ederim. Karia’dan, Labraunda’dan selamlar…..

Exit mobile version