- Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberi
- Nepal ve Hinduizm Anlayışı (Din, Reenkarnasyon ve Kast Sistemi)
- Nepal ve Budizm Anlayışı (Din, Temel Öğreti ve Nirvanaya Ulaşma)
- Nepal’de Bulunan Tapınak Çeşitleri
- Şarkı Söyleyen Kaseler “Singing Bowl”
- Nepal’de Yaşam ve Karşılaştığım Tezatlar
- Phoolbari’de Kollywood ile Tanışmam
- Nepal’de Ölü Yakma Töreni
- Namo Buddha Manastır Kompleksi
- Kailashnath Mahadev Tapınağı
- Bhaktapur, Katmandu Vadisi’nde Orta Çağ Gezisi
- Güzel Sanatlar ve Zanaatkarlar Şehri Patan
- Budistler İçin En Önemli Hac Yeri Boudhanath Stupası
- Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Sonbaharda Yaptığım Katmandu Gezisi
- Tanrı Şiva’nın Evi Pashupatinath Tapınağı
- 7 Saatlik Katmandu Pokhara Ulaşımı
- Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları
- Machhapuchhare Manzaralı Shree Bindhyabasini Tapınağı
- Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding
- Phewa Gölü Tal Bahari Tapınağı Gezisi
- Gurkha Müzesi (Gurkha Memorial Museum)
- Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)
- Himalayalardaki Cennet Phewa Gölü (फेवा ताल)
- Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Pokhara, Himalayalarda Bir Efsane
Açıkçası Şarkı Söyleyen Kaseler “Singing Bowl” ve sağlık üzerindeki etkileri konusunda Nepal’e gitmeden önce birkaç yazı okumuş ve kendi kendime ben bu işten pek bir şey anlamadım gidince doğruluğunu yerinde araştırırım demiştim.
Gidince gördüm ki bu kaseler burada tarih boyunca olduğu gibi meditasyon ve sağlıklı bir yaşam için bugün de oldukça yaygın şekilde kullanılmaya devam ediyor.
Hatta ünü Dünya’ya da yayıldığından tüm Dünya’ya da bir meditasyon ve alternatif tıp unsuru olarak ihraç ediliyor.
Şarkı Söyleyen Kaseler ve Manevi Hikayesi
Kaselerin ilk ortaya çıktığı bölge 5000 yıl öncesi Himalaya Dağları. Bu nedenle her ne kadar kaselere Tibetliler ve Budistler sahip çıksa da kaseler aslında tek bir din ya da gruba ait değil. Konuştuğum Tibetli keşişlere göre bu kaselerin ana vatanı Hindistan. Hatta onlara göre bu kaseler Hindistan’da dilenciler tarafından kullanılıyormuş.
Daha sonra Buddha öğretisi ortaya çıkıp tapınak yapımı için yardım gerekince bu bronz kaseler Buddha öğrencileri tarafından yardım toplamak amacıyla kullanılmaya başlamış. Dilenciler ise manevi değeri de olduğundan bu kaselerin yerine demirden basit kaseler kullanmaya başlamış.
Kaselerin çıkardığı tınının insan üzerindeki etkisi Buddha ve öğrencileri tarafından fark edilince kaseler dini ritüellerin de ayrılmaz parçası olmuş. O dönemde bronz kaselerin alaşımında bakır, kalay, altın, gümüş ve nikel de kullanılmaya başlanmış. Ses çıkarmak için ise ahşap ya da deri kaplı bir tokmak kullanılmaya başlanmış.
1950’li yıllarda Tibet’in komünist Çin askeri işgali sonrasında tüm manastırlar kapatılmış. Dini bir ritüel aracı olan şarkı söyleyen kaselerin kullanımı da yasaklanmış. Hatta mevcut kaseler de toplanıp imha edilmiş. Ancak işgal sonrasında Nepal’e göç eden 1,5 milyon Tibetli bu kaseleri üretip Nepal’de kullanmaya devam etmiş.
Bugün Budizm inanışına göre Buddha kendi öğretilerini sadece yazılı değil enerji ile de yayabiliyor. Bunun için de ses enerjisini kullanıyor. Her farklı ses ise bir başka öğreti olarak kabul ediliyor. Ayrıca, Budizm inanışına göre bu sesleri duyan kimse için cehennem kapıları kapanıyormuş.
Şarkı Söyleyen Kaseler ve Sağlık Üzerindeki Etkisi
Tabii ki bu kaselerin Dünya’ya yayılmasındaki en büyük etki Budizm öğretileri değil çıkardığı sakinleştirici ve rahatlatıcı sesin sağlığımız üzerindeki olumlu olduğu düşünülen etkisi. Çünkü halihazırda tüm Dünya’da bu kaselerin ses ve titreşiminin uyurken, ayıkken veya meditasyon sırasında genel sağlık yapımıza yönelik kalıcı ve olumlu pek çok etkisinin olduğuna inanılıyor.
Bugün Nepal’de şarkı söyleyen kaseler özellikle tıbbi malzeme ya da doktor olmayan yerlerde halen kullanılıyor. İnsanlar bu çanakların içine su doldurulduğunda yaratılan titreşimin kendilerine güç ve kuvvet verildiğine inanıyor.
Terapi amaçlı kullanımda tokmakla kaseye vurulması sonucu çıkan ses ve titreşim kullanılıyor. Bu tedavi yönteminde örneğin baş ağrımız olduğunda ağrıya sebep olduğuna inanılan Alfa ve Thetra ışıma etkilerinin düzeltildiği varsayılıyor.
Tedavinin Türkçesi “Kase Terapisi” ya da Türkçe’ye tam çevirisiyle “Ses Çıkaran Kaseler ile Terapi” bir tür sesle tedavi yöntemi. Bu tedavide amaç; çanaklardan yayılan ses titreşimlerinin beyin aracılığı ile bedene ulaştırılması ve ses titreşimleri vasıtasıyla dengesi bozulmuş hücrelerin yeniden dengeye kavuşması. Bunun sonucunda da vücudun rahatsız bölümlerinin sağlığa kavuşturulması. Fiziksel açıdan hiçbir yan etkisi olmayan tedavi sayesinde kronik yorgunluk sendromu, depresyon, ağrı ve ruhi rahatsızlıkların azaldığı öne sürülüyor.
Çubuğun kasenin ağız kısmının etrafında döndürülmesi sonucu çıkan ses ve titreşim ise daha çok meditasyon amaçlı olarak kullanılıyor. Bunun da bildiğiniz üzere vücudumuzun % 75 sudan oluştuğu için bu suyun titreşmesi ile sağlandığı düşünülüyor. Böylece huzursuzluğun nedeni olan belli bölgelerdeki kan toplanmalarını dağıtılıp normalleştiği varsayılıyor.
Zaten bu kaselerin kan basıncı, kalp ritmi ve genel psikolojik duruma olumlu etkileri hakkındaki bilimsel bir çok makaleye ulaşmanız mümkün.
Yaklaşık 0,5-1 kg ağırlığındaki bu kaselerin fiyatlarına gelince 20$’dan 500$’a kadar değişiyor. Fiyat kasenin büyüklüğüne göre değil alaşımına göre belirleniyor. Çin ve Nepal’den sipariş etmeniz mümkün. Bölgeye giden arkadaşlarınıza da sipariş edebilirsiniz. Bu konu ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar.
Nepal ile ilgili diğer yazılarımıza Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.