- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Dört Mevsim
- Kızılırmak ve Bafra Köyleri
- Yakakent-Samsun Turizm Merkezi
- Kapıkaya Fest Tam Bir Festival Havası
- Nebiyan Doğa Festivali
İlki 2017 yılında düzenlenen Kapıkaya Doğa Sporları Festivali Kapıkaya Fest tam bir festival havası taşıyan 5 günlük eğlence maratonu.
İlk iki yılında çoğu yerli, az miktarda da yabancı olmak üzere 25 bin civarında konuk ağırladı. Şu anda bu yazıyı yazarken 2019 yılı için hazırlık yapılıyor.
İlk yılında gittiğimde, uluslararası pek çok sporcunun da katıldığı bu festivalin tekrar gidilebilecek bir festival olduğuna karar verdim, öyle de yaptım. Her sene temmuz aylarında programımı bu festivalin tarihine göre ayarlamaya çalışıyorum.
Güzelliğinin yanı sıra bir o kadar da bereketli bir bölge. Kızılırmak, 1200 km boyunca geçtiği şehirlerin doğasından topladığı mineralleri, on binlerce yıldır en birikimli haliyle festival alanından az ileride bulunan Bafra Ovası (Kızılırmak Deltası)’na yılanımsı bir ilerleyişle bırakıyor. Bu toprakların bereketini çok kişi bilir ama özellikle de ülkemizin her bölgesine buradan yaz kış gıda taşıyan nakliyeciler bu bereketi en iyi bilenlerdir.
İşte Kapıkaya Fest böyle bir zenginliğin içinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla festival de, Bafra halkının ve yöneticilerinin toprağına benzeyen yüce gönüllüğü sayesinde hareketli, eğlenceli ve de bereketli geçiyor. Festivali tanıdıkça ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Kapıkaya Fest Nerede Yapılıyor?
Bafra’ya 25 km mesafede, Kızılırmak kenarındaki çadır kurulum alanı festivalin merkez noktası. Merkez alan Kapıkaya Köyü sınırlarında ancak etkinliklerin olduğu bölge Kapıkaya ile sınırlı değil. Binlerce yıl önce kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen devasa bir kapı şeklinde oyulmuş bir kayanın da olduğu yükseltilerin yanı sıra ırmağın iki yakası boyunca geniş bir alanı da kapsıyor.
Adres: Kapıkaya Tepesi Bafra Samsun/Türkiye
Kapıkaya Fest Alanı Havadan ve Yerden Görüntüler
Kapıkaya Fest’in içeriğine geçmeden önce havadan görüntüleriyle festival alanını tanıyalım.
Paraşüt pilotu Hakan Göktürk’ün uçuşundan…
Festival alanının yerden görüntüleri.
Bölgede, Hatti ve Hititlerden başlayıp Osmanlı’ya kadar gelen binlerce yıllık kültürlerin izlerini az ya da çok görmek mümkün.
Hititlerin çivi yazılı kaynaklarında adı geçen, Kaneş Kraliçesi Masalı, siyasi gücü ve de zenginliğiyle bilinen Zalpa şehrinin lokasyonu burayı işaret ediyor.
Irmağın iki yakasında da köyler var.
Festivalin çadır kurulum alanı köprünün hemen ucu.
Ankara’dan gelen fotoğrafçı arkadaşlar sabahın erken saatinde ırmak sisini fotoğraflıyorlar. Arka planda ise çadırların kurulduğu alan görünüyor.
Çevre köylüler de alanda 5 gün boyunca stantlarını kuruyor ve yöresel ürünlerini satıyor. Her gece bir stant sabaha kadar açık ve istediğiniz saatte demleme çay içebiliyorsunuz.
Kapıkaya Fest’te Hangi Etkinlikler Var?
Bölgeye gelmek için doğasının varlığı tek başına bile yeterliyken, konusu doğa ve spor olan bu festival kapsamında çeşitli aktiviteleri yapmanız mümkün.
Trekking, dağcılık, fotomaroton, kano, izcilik, salto, trambolin, zıp zıp, paintball, canlı langırt, bambu sal gezileri, çarpışan su botları, jetboat, jetsky, windsurf, yelkenli, ATV safari, Kızılırmak Deltası ve bölge gezileri… Siz bunları yaparken yamaç paraşütçüleri de yukarılarda süzülüyor olacaklar. Bütün gün onlarca paraşütçü ardı ardına havalanıyor, gök yüzü boş kalmıyor.
Paflagonya dönemi Asarkale Kaya Mezarları tam da bu bölgede.
Nehir aktiviteleri yaparken bu kaya mezarlardan birinin altından sal ya da botlara biniyorsunuz.
Bu mezarlara tünellerle geçiş sağlanıyor.
Kapıkaya Fest Çadır Yerleşkeleri
Festivalde biri büyük diğeri küçük olmak üzere iki ayrı çadır yerleşkesi var. Büyük olanı Kızılırmak kenarında diğeri ise ringlerle çıkılan Kapıkaya Tepesi’nde.
Çadırlar taraçalar halindeki çim zemin üzerine kuruluyor.
Kamp alanında çadır konaklama, öğle hariç diğer öğünler (tabldot şeklinde yemek çıkıyor), alana ve paraşüt tepesine ulaşım için hiçbir ücret ödemiyorsunuz.
Kapıkaya Tepesi’nde dağcılık Kulüpleri ve yamaç paraşütçüleri için küçük bir çadır kurulum yeri var. Yurt dışından gelen yabancı sporcular da bu yerleşkede misafir ediliyor. Bu tepe, ırmak kenarına göre geceleri daha soğuk oluyor.
Kapıkaya Fest 2018’e başka ülkede seyahatte olduğumdan ayağımın tozuyla ikinci gecesinde ancak yetişebildim.
Kapıkaya Fest Aktivite Fotoğrafları
Önce yamaç paraşütçülerinin havalanacağı Kapıkaya Tepesi’ne gidiyoruz. Çadır alanından, doldukça kalkan ringlerle 6-7 dk. da tepeye ulaşılıyor.
Tepeye özel araçla çıkmak izne bağlı.
Uçuşa uygun yüksek noktada paraşütler çantalarından çıkarılıp yere serilmeye başlanıyor.
Yamaç paraşütü çok sayıda izleyiciye sahip.
Havalanmasından uçuşuna, uçuşundan aşağı kısımdaki çalılıklara inişine kadar her yaşta insanın merakını uyandırıyor.
Özellikle akrobasi takımları gösterilerine başladığında tüm gözler gökyüzüne dikilmiş oluyor.
Irmaktaki minik adalarda birer tane Robinson kulübesi var.
Bu festivaldeki uçuşları güneşin altında izlemek zorunda değilsiniz. Tepeler küçük kayalar, ağaç ya da otlarla kaplı.
Fotoğrafçı arkadaşlar… Havalanmakta olan paraşütçülere fazlaca yaklaşmışlar 🙂
Ayaklar art arda yerden kesiliyor.
Rüzgar nereyi işaret ederse paraşütler o tarafa yöneliyor.
Aynı anda yer de gök de hareketli. Nerede hareket varsa bereket de orada.
Pilot Hakan Göktürk’ün kamerasından Bafra’ya doğru yol alan Kızılırmak.
Festival arkadaşlıkları iyidir. Tokat Yamaç Paraşütü Ekibi’yle sabah kahvesi sohbetinden sonra onlar uçuşa, ben ise fotoğraf ekibimle Irmak kenarını keşfetmeye…
Kapıkaya Festival Alanı Çevresinde Neler Var?
Her yer birbirine çok yakın. Buralarda insana rastlamadığınız bir km yok gibi. Çok erken saatler hariç.
Gün yeni doğarken etraf sakin… Sessizliğin içinde sadece doğa var.
Boğazkaya Köyü araçla festival alanına 8-10 dk kadar mesafede.
Doğa ve Irmak dingin. Sabahın içinde arı vızıltıları mikrofona tutulmuş gibi.
Gün boyu fotoğraf çektikten sonra aç bilaç balık ve salatalarımızı bekliyoruz. Akşam üstü de ortam yorgunluğumuza değecek kadar dingin ve göz alıcı.
Biz çadır alanını her sabah gün doğmadan terk edip genelde akşama doğru çadır alanına gelenlerdeniz. Çoğunlukla doğanın keşfedilmek için erkenden bizi çağıran sesine uyduk.
Kapıkaya Fest Etkinlik Fotoğrafları
Pek çok aktiviteye de tanık olduk tabii. Bunlardan bazılarına bakalım.
Amasya’dan gelen misafirlerimiz kürek yarışlarını izliyor.
Doğa sporlarının en iyi adreslerinden biri burası desem…
Kürek yarışlarına ekip olarak katılan anne-kız.
İlla da profesyonel olmaya gerek yok. Amaç eğlence ve doğanın sunduklarından yararlanabilmek.
Festivalde gün boyu eğlenceli etkinlikler yapılırken yakın mesafelerde yaşayanların bir kısmı ise kendi keyif alanlarında.
Akşam üstü çaylarını manzaraya karşı içerken rastladım onlara. Kızılırmak, köylerinin bahçesinden akan sessiz bir memba gibi sanki.
Kapıkaya Fest’e Ulaşım
Türk Hava Yolları, Kapıkaya Fest’in sponsoru. Dolayısıyla hava yolu ile ulaşımda katılımcılara indirim yapıyor. Sinop ya da Samsun hava alanlarından birine iniş yaparsanız, mesafeler yakın. Her ikisinden de ortalama 1,5 saatte Bafra’ya ulaşılıyor.
Bafra’ya uçak ya da karayoluyla geldiğinizde festival boyunca sabah 08:00’den itibaren her saat başı Bafra Belediyesi önünden kalkan ringlerle alana gelebilir, yine aynı şekilde Bafra’ya geri dönebilirsiniz. Samsun’dan da ücretsiz servisler mevcut.
Samsun ve Orta Karadeniz ile ilgili diğer yazılarımız için Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.