- Bir Gezi Durağı Melemez Köyü
- Manavşa Kalesi
- Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Değirmençay Köyü (Erçel)
- Soli-Pompeiopolis Antik Kenti Gezisi
- Korykos Kara Kalesi (Antik Kız Kalesi)
- Çanakçı Nekropolisi: Kaya Mezarları ve Kabartmaları
- Kız Kalesi (Korykos Deniz Kalesi)
- Kanlı Divane Ören Yeri (Kanytellis) Gezisi
- Uzuncaburç Olba Antik Kenti Gezisi
- Aydıncık Tabiat Parkı ve İncekum Plajı
- Gerçek Bir Serinlik Aydıncık Soğuksu Çayı
- Mersin’in Yaylası Gülnar Gezisi
- Buzul Devri Gilindire Mağarası ve Aynalı Göl
Bugünkü yazımın konusu Mersin-Tarsus’ta Bir Gezi Durağı Melemez Köyü. Mersin’e bağlı Bağcılar-İhsaniye Mahallesi’nde yer alan köy son dönemde doğa odaklı butik tatil anlayışının yeni merkezlerinden biri olmaya aday.
Köyün en önemli özelliği Giritli göçmenlerin izlerini taşırken doğallığını ve kültürünü de kaybetmemiş olması.
Kendi geçmişlerinin izlerini yaşatırken mümkün olduğunca kültürleriyle gelenek görenekleriyle bu kültürü kendilerinden sonra gelecek nesillere taşımaya da çalışıyorlar. Yani bu köyü görmek ve tanımak için birçok nedeniniz olabilir.
Internette biraz araştırırsanız çoğu yerde Türkiye’nin tek Giritli Köyü olarak geçiyor ama bir Abant, bir Şirince ya da bir Uzungöl görüyorsunuz karşınızda.
Köy insanı sıcak. Köy insanı dolu. Anlatacak sizlerle paylaşacak çok hikayesi var her birinin.
Şimdilerde Belediye Başkanı ve Eşinin de desteğiyle geçmişte Girit Adası’nda yaşadıkları hayatı burada turizme çevirmeye çalışıyorlar. Ünleri de hızla yayılıyor tüm Türkiye’ye…
Hatta belli mi olur değişik tarihi, Girit lezzetleri ve güler yüzlü muhteşem halkı ile yakında “CittaSlow” başvurusu yaparlarsa şaşırmayın derim. Çünkü bu kriterleri de fazlası ile karşılıyor aslında…
Köye geldiğinize gerçekten de değiyor. Farklı lezzet mi?, Farklı kültür mü?, Farklı mistik köy havası mı? belki de misafirlerinizle birlikte solumak mı? ya da göç almış yaş almış yaşanmışlık mı? sizi çeker kendisine, yoksa hepsi mi? gelin birlikte tanıyalım o zaman bu güzel köyü.
Melemez Köyü Gezisi
Melemez Köyü’ne Ulaşım
Ulaşım ile başlayalım o zaman. Köy; Mersin‘e 22 km, Tarsus’a 18 km mesafede bulunuyor.
-Otomobil
Kendi aracınız ile gelecekseniz Mersin-Adana D 400 karayolunda 15 km devam edip sola Bağcılar-İhsaniye Mahallesi konumuna sapıp devam etmeniz yeterli.
Eğer Tarsus’tan gelecekseniz Mersin yönünde Tarsus’u 10 km geçtikten sonra sağa yine Bağcılar-İhsaniye Mahallesi konumuna sapıp devam etmeniz yeterli.
Yol yaklaşık olarak 30 dakika sürüyor. Navigasyon desteği ile gitmek isterseniz açık adres olarak “Bağcılar-İhsaniye Bağcılar-İhsaniye Mahallesi 33100 Akdeniz/Mersin”i kullanabilirsiniz.
-Otobüs
Toplu ulaşım araçlarını kullanarak Melemez Köyü’ne gidecek olursanız Mersin’den kalkan 122 Numaralı Otobüsler 65 dakikada Melemez Köyü’ne varıyor. Güzergah ve saatleri için tıklayınız. Kişi başı ödeyeceğiniz bilet ücreti 5 TL (2019). Tarsus’tan ise malesef kendi aracınız dışında ulaşım imkanı yok.
Melemez Köyü’nün Tarihi
Köyün tarihi aslında Osmanlı’nın 1897 Girit Adası’ndan çekilmesi ile başlamış. Adadan çekilen göçmenlerin Anadolu’da getirildikleri yerlerden biri de Melemez Köyü. Buraya Sultan II. Abdülhamit’in emri ile yerleştirilmişler.
İhsaniye ismi de buradan geliyor zaten. Bölge Girit göçmenleri ihsan edilmiş çünkü… O dönemde padişahın Giritli göçmenler için bundan sonraki yaşamlarını sürdürebilmeleri için yaptırdığı evlerin bazıları hala bugüne sapasağlam gelmiş durumda. Bugün sonradan yapılan evler de aynı mimariye uyumluluk kolaylıkla göze çarpıyor.
Bunun dışında o tarihi kültürün yaşatılması tekrar ortaya çıkarılması için de özel bir çaba gösteriliyor. Bir yandan eski yemeklerin tekrar ortaya çıkıp yayılması için yemek dersleri, bir yanda unutulan dillerinin yaşatılması için dil kursları veriliyor.
Melemez Köyü
Melemez köyü mimari ve kültürü itibariyle bozulmadan günümüze gelmeyi başarabilmiş bir köy. Boyalı evleri ve çiçeklerle bezenmiş bahçe ve balkonları ile harika bir yer.
Başınızı nereye çevirirseniz göreceğiniz Türk Bayrakları da cabası…
Her taraf mavi beyaz. Ege denizinin kültürü bu. Aslında gerçek sebep bölgede çok akrep ve yılan olması. Akrepler mavi rengi kırmızı olarak görünce düşman zannedip kendi kendilerine harakiri yapıyorlarmış.
Ayrıca mavi rengin yılanları, böcekleri, sinekleri özellikle de sivrisinekleri uzak tutma etkisi varmış.
Köye geldiğinizde aldığınız hizmette ailece çocuk genç yaşlı hep birlikte çalıştıklarını gözlemleyebiliyorsunuz. Büyükten küçüğe insanların hepsi size sıcak ve samimi.
Köyde yaş almış büyüklerin inanılmaz yaşam hikayeleri var. Yıllarca Rum zannedilmemek için konuşmamışlar.
Hikayelerini içlerine gömmüşler. Şimdilerde ise geçmişin öcünü alır gibi dillerini bu güne taşıyorlar.
Sizlere kendi dillerinde Girit’i, yaşadıklarını, köylerini ve duygularını aktarıyorlar.
Büyükşehir Belediyesinin müthiş desteğini de belirtmek lazım tabii ki…Destek fiile dönüşmüş köy özellikle hafta sonu trekking ve foto severler ile kültür turu müdavimleri için cazibe merkezi olmuş…
Mersin ile Tarsus arasında ulaşımı çok kolay olan bir yerde bulunması da cazibe merkezi olmasını kolaylaştırmış köyün. Bu sebeple hafta sonları oldukça yoğun.
Her yıl Mart Ayında bir de Ot Festivali yapılıyor köyde. Festivale yoğun katılım oluyor değişik etkinlikler de düzenleniyor.
Melemez Köyü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?
Köyde halihazırda evlerin bazıları restaurant ve kafe olarak çalışıyor. Burası bir Girit Köyü olduğu için doğal olarak tüm lezzetlerde Giritli.
Başka bir yerde bulamayacağınız kadar ayrıcalıklı lezzetler. Üstelik hepsi de gerçekten otantik ve nefis.
Burada Akdeniz mutfağı restoranı ve zengin kahvaltı çeşitleriyle 3 güzel nezih mekan mevcut. ”Giritli Cemile’nin Yeri – Mavi Yeşil Kritimaz -Melesos Selime’nin Yeri Kahvaltı Salonu”
Kahvaltıları harika. (Kişi başı 40 TL (2019)) Değişik el yapımı reçeller hepsini köyde yapılmış. Otlu böreklerden yemeyi de sakın unutmayın.
Yemeklere gelince menü de Giritlilerin yaptığı özel şaraplar, Girit otlarından zeytinyağlılar, mezeler kısacası Girit yemekleri ve içkileri var. Yoğurtlusu olsun ekşilisi olsun oğlak eti enfes. Enginar ve kabak çiçeği dolması muhteşem. Baklagilin filizlerine sadece tuz ve limon ( ya da sirke ) dökülerek yapılan Papules Salatası enfes. Sokaklarda yürürken kokusunu mutlaka alacağınız nohut mayası ile yapılan Eftazimo Ekmeği’nin tadına da mutlaka bakmalısınız. Kişi başı ödeyeceğinin ücret ise 30-60 TL (2019) arasında değişiyor.
Stifno, zibez, kuluraça, çahirez, enginar tatlısı vb. adlarını bile bilmediğiniz çoğumuza yabancı tatlarda cabası… Yani zaten başka yerlerde bulamazsınız bu tatları…
Yemekte son noktayı da kum kahvesi ile koymak lazım tabii ki…
Melemez Köyü’nden Ne Alınır?
Köyden de alınacağına gelince… Köyde herkes bir şeyler üretiyor ve ürettiğini de satıyor. Hepsi aradığınız gibi doğal ve organik.
Köyün zeytinlerinden üretilen zeytinyağları, süt, yumurta, peynir veya sirkeler ya da o güne özel farklı lezzetler neredeyse her kapının önünde satılıyor.
Tezgahlarda yer alan ekmekler, yeşil ve siyah zeytinler, sebze meyve ve tatlıların hepsi harika. Otlu börekleri ile Eftazimo Ekmeği ise eşsiz. Şifalı otlar ve üzüm sirkesi konusunda da uzmanlar.
Köydeki bağlardan elde edilen üzümlerle üretilen Krasi Şarabının üstünde de yazıyor bölgenin adı Tarsus-İhsaniye diye… Akdeniz İlçesi’ne bağlı burası ama Tarsus’a da yakın. Tarsus Üzümünden de yapıyorlar zaten.
Bu şirin köyde yaptığımız gezinin sonuna da geldik. Bir öneri de benden. Burası Mersin’e ya da Tarsus’a gelen misafirlerinizi ağırlamak için de çok uygun bir yer. Çünkü misafirlerinize bu kadar güzel yemekleri zaten başka yerde sunamazsınız.
Mersin ile ilgili diğer yazılarımız için Mersin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni gezilerimde görüşmek üzere…