Bugünkü yazımın konusu Angkor Wat Tapınağı Gezimiz. Söz konusu tapınak Siem Reap şehrinin 6 km kuzeyinde bulunan Angkor Antik Şehri’nde bulunuyor ve bahse konu şehir ve çevresi 5 günlük Kamboçya Gezi Programımızın da ilk 2 gününü oluşturdu.
Angkor Antik Şehri bir tapınaklar sitesi gibi, oldukça eski bir tarihe sahip. 890 yılında Khmer Krallığı’nın başkenti olmuş.
Bahse konu şehir önemli bir çok tapınağa ev sahipliği yapıyor ama bunlardan en önemlisi 1113 yılında tahta çıkan Kral II. Suryavarman tarafından 1115-1145 yılları arasında yaptırılan Dünyaca ünlü olan Angkor Wat Tapınağı.
Söz konusu dev tapınak o dönemde Khmer Krallığı’nın da gücünün simgesi haline gelmiş.
14. yy.da Khmer Krallığı’nın başkentinin Phnom Penh’e taşınmasından sonra şehir terk edilince orman tarafından sarılıp sarmalanmış. Yaklaşık 500 yıl sonra, 1858 yılında ise Fransız doğa bilimci Henri Mouhot tarafından yeniden keşfedilmiş.
Şehrin hemen kuzeyinde ise Angkor Thom Antik Şehri bulunuyor. Angkor Antik Şehri, 1992 yılında Angkor Thom Antik Şehri ile birlikte Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş.
Angkor Wat Tapınağı’na Ulaşım ve Giriş Ücretleri
Kamboçya’daki ilk günümüzde çok erken bir saatte kalktık. Kısa bir süre sonra bizi tapınağa götürecek araçta yerimizi almıştık. Merakla o muazzam tapınağa gitmeyi bekliyorduk. Amacımız güneşin doğuşunu görmek ve fotoğraflamak olduğu için tapınağa çok erken gidecektik.
O an hepimizin kafasında şu soru vardı. Acaba tapınak herkesin anlattığı kadar muazzam mıydı?
Sonunda şoförümüz geldi ve hareket ettik.
Siem Reap- Angkor Antik Kenti yolunun üzerinde şehre gelmeden önce bilet satış ofisleri var. Bu ofisler 05:00-17:30 saatleri arasında çalışıyor. Hemen yerel hem de döviz ile ödeme ya da kredi kartı ile ödeme mümkün.
Ücretlere gelince kişi başı günlük 37 $, 3 günlük 63 $ ve 7 günlük 72 $ ödemeniz gerekiyor. Biletler tek kullanımlık ve fotoğraflı yani fotoğrafınız da çekiliyor. 12 yaş altı için ücret alınmıyor. Turla geldiğimiz için biz bu sıra ile hiç uğraşmadık.
Ormanın ve çok büyük ağaçların içerisinden geçerek yaklaşık 10 dakika süren bir yolculuktan sonra Angkor Wat Tapınağı’na geldik.
Tapınakta Gün Doğumu
Muazzam bir kalabalık güneşin doğuşunu bekliyordu oraya vardığımızda.
Güneş yavaş yavaş doğarken tapınağa olan hayranlığım daha içine girmeden artmaya başlamıştı.
Nemrut Dağı‘ndan sonra gördüğüm en güzel gün doğumu ve batışına inanın bu tapınak bölgesinde şahit oldum.
Gerçekten de ne muhteşem bir yapı eşi ve benzeri olmayan. Ne muazzam bir işçilik ve derin detaylar.
Angkor Wat Tapınağı
Gün doğumunu izledikten sonra tapınak ve çevresini gezmeye başladık. Hem burayı gezip hem de size Angkor Wat Tapınağı’nın geçmişi ile ilgili bilgi vermek istiyorum.
Söz konusu tapınak bu gün Kamboçya’ya gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yer olma özelliğini taşıyor.
Üzerinde toplanmış topraklar ve vahşi otlar sayesinde neredeyse aynı şekilde günümüze ulaşmış ve keşfedildikten sonra 20. yy.da temizlenince tüm muazzamlığı ile karşımıza çıkmış.
Khmer mimarisinin en önemli örneklerinden biri. Hinduizm’de Tanrıların yaşadığı yer olduğuna inanılan Meru Dağı’nı simgeleyen dağ biçimli kubbeleri ve galerili (balkon) avlusuyla Khmer mimarisinin de iki ana ögesini taşıyor: Bir piramit ve eş merkezli galeriler.
Adeta Kamboçya ile özdeşleşmiş durumda; ülkenin ulusal bayrağının üstünde de bile betimleniyor.
İlk inşa edildiğinde bir Hindu Tapınağı’ymış 13. yy.da ise bir Budist Tapınağı’na çevrilmiş.
Özellikle çatılarında, pervazlarında ve sütunlarda bulunan taş heykeller ile ön plana çıkıyor. Hint mitolojisinden sahneler, hayvan ve insan figürleri, soyut motifler içeren ve genellikle yarım kabartma frizlerden oluşan binlerce rölyefe de ev sahipliği yapıyor.
Tapınağın çevresinde 3.6 km uzunluğa denk gelen kalın duvarlar ve hendekler var.
Diğer taraftan dört bir köşesinde birer küçük, ortasında bir büyük kubbe bulunuyor ve birçok Angkor tapınağının aksine batı yönüne bakıyor.
Tapınakla ilgili olarak bir diğer önemli özellik ise Kral II. Suryavarman tarafından diğer Khmer Krallarından farklı olarak tapınakta yürütülen dini hayatın merkezine Yok Edici ve Tekrar Yaratıcı Tanrı Şiva’nın değil Koruyucu Tanrı Vişnu’nun koyulması.
Angkor Wat Tapınağı ile ilgili Önemli Bilgiler
-Tapınak ziyaretlerinde elbiseler diz altında olmalı ve omuzları kapamalı.
-Eski çarşıda çok uygun fiyatlarda turlar ayarlayabiliyorsunuz.
-Yiyecekleri mideniz almıyorsa Siem Reap’tan yanınıza mutlaka atıştırmalık bir şeyler alın.
Kamboçya ile ilgili diğer yazılarımız için Kamboçya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere…
Yorumlar (1)
Iyi günler Cigdem Hanim
Harika fotoraflar. Ayreten okuduklarim cok hosuma gitti. Sizden daha fazla blogglar bekliyoruz 🙂