Cennet Sakarya’da gezmeye devam ediyoruz ve bugünkü yazımın konusu Sakarya Akyazı Turnalık Yaylası. Yayla Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nin doğu tarafında Düzce, Bolu ve Sakarya İl sınırlarının kesişiminde bulunuyor.
Yaylada muhteşem bir doğa, muhteşem bir gölet ve etrafında yayla evleri bulunuyor. Eğer büyük şehir sizi bıktırdı ve bir gece kamp yapmayı da göze alarak kaçacak yer arıyorsanız işte size tam yeri.
Tüm bu cümlem fotoğrafçılar ve gezginler için de geçerli.
Turnalık Yaylası Ulaşım
Malesef yayla haritalarda gözüken bir yer değil. Referans olarak nevigasyonlar için Çiğdem Yaylası’nı almakta fayda var. Çünkü bu yaylanın Çiğdem Yaylası’na uzaklığı sadece 1,5 km.
Yaylaya ulaşım geldiğiniz yere göre çok yönlü olarak düşünülebilir. Bu bakımdan İstanbul-Ankara Otoyolu’ndan en uygun çıkış yeri Hendek çıkışı.
Gördüğünüz gibi Hendek’te otoyoldan çıktıktan sonra haritada görülen gelen sizi uygun yollardan birini takip ederek önce asfalt yoldan Çiğdem Yaylası’na sonra buradan da Turnalık Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Genel olarak gördüğünüz yol en iyi şartlarda Hendek’ten itibaren 1,5 saat sürüyor.
Yani İstanbul ya da Ankara’dan bölgeye 3,5-4 saatlik bir sürede ulaşmanız mümkün. Eğer bir arazi aracıyla gelmiyorsanız Çiğdem Yaylası ile Turnalık Yaylası arasında bulunan yol gerçekten bozuk. Bu da önemli bilgi…
Turnalık Yaylası
Yaylanın iklimi tipik Karadeniz iklimi özelliklerine sahip. Kışları fazla soğuk olmayan yazları da fazla sıcak olmayan bir iklim söz konusu.
Fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi yağışımız da oldukça bol.
Burada yapılacak en güzel faaliyet tabii ki doğa yürüyüşü. Yürüyüşü ister göletin etrafında ister etraftaki ormanlarda yapabilirsiniz.
Ya da göleti ve etrafındaki muhteşem manzarayı sahneniz yapıp harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Ya da göleti ve etrafındaki muhteşem manzarayı sahneniz yapıp harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Tabii ki sadece manzara değil. İnekler yaylaya ilk çıkarken süslenir nazar olmasın ve en güzel benim ineğim gibi. Eski bir gelenekmiş bu meğerse. Bu olay mayıs sonu gibi oluyor fotoğrafçılara özel bilgi.
Gölette balık da tutabilirsiniz. Duyduğuma göre alabalık varmış. Gece tutmak yasak bir de sayı kotaya bağlı. Kontrol ediliyor ona göre.
Turnalık Yaylası’nda Nerede Kalınır? Ne Yenir?
Burada henüz pansiyonculuk çok yerleşmiş. değil. Otel ve restoran da yok.
Bu nedenle burada yapılacak en güzel şey sanırım günübirlik gelmek yerine kamp kurmak. Kamp yeri için özel bir tesis yok. Bunun için en azından şu anlık net bir kısıtlama da yok.
Gölün etrafındaki düzlük alanlara ya da ormana çadırınızı kurabilirsiniz. Düzlük alan gece çok fazla rüzgar alıyor. Yaklaşık 1400 m rakımda yer alıyor yayla. Üstünüze sıkı bir şeyler almanızda da fayda var bu arada..
Su sıkıntısı yok her tarafta çeşmeler var. En büyük sorun tuvalet yok. Bu nedenle camiye yakın olmakta fayda var.
Alışverişinizi de sakın buraya bırakmayın. Akyazı ya da Hendek’te mutlaka yapmış olun. Gölet kaynaklı sineğe karşı da mutlaka tedbirli olun.
Yazımızın sonuna geldik. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi yaylamız çok güzel. Artık hafta sonu da olsa sizin de gelebileceğiniz kamp kurabileceğiniz bir yaylanız var. Bekliyoruz.
Sakarya ile ilgili diğer yazılarımız için Sakarya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla…