Bugünkü yazımın konusu Kamboçya Gezi Programımızın ikinci gününde yaptığımız Angkor Thom Tapınağı Gezimiz. Söz konusu tapınak Siem Reap şehrinin 11 km kuzeyinde Angkor Wat Tapınağı‘nın 4 km kuzeyinde bulunuyor.
Aslında burası tek bir tapınaktan çok Angkor Wat Tapınağı’na göre 5 kat daha büyük bir tapınaklar sitesi gibi. Site, etrafında bulunan 3×3 km uzunluğundaki kare oluşturan hendekler ile sınırlandırılmış. Bu sitenin içerisinde ise birçok gösterişli tapınak harabeleri var.
Bahse konu sitenin en önemli özelliği, Khmer Krallığı’nın son başkenti olması. Sanki Angkor Wat Tapınağı ve çevresi sanırım başkent için biraz küçük gelince başkent olarak daha ferah olan Angkor Thom Tapınağı inşa edilmiş ve bölgeye taşınılmış gibi.
Söz konusu tapınak da bölgedeki tüm tapınaklar gibi 1992 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş.
Angkor Thom Tapınağı’na Ulaşım ve Giriş Ücretleri
Tapınakları ister turlarla isterseniz motosikletle ya da bisikletle kendiniz gezmeniz mümkün. Günlük 15 $ fiyat verilen tuktuk turları da bir alternatif.
Tapınaklar bölgesi arabayla şehre 25-30 dakika mesafede bulunuyor. Burada önemli olan zamanınızı en efektif şekilde kullanabilmek. Malesef bu tapınak 07:30 da açılıp 17:30’da kapatıldığı için gün doğumu ve batımını seyretme şansınız yok ama mutlaka erken gidin çünkü çok kalabalık oluyor.
Siem Reap-Angkor Antik Kenti yolunun üzerinde şehre gelmeden önce bilet satış ofisleri var. Bu ofisler 05:00-17:30 saatleri arasında çalışıyor. Hemen yerel hem de döviz ile ödeme ya da kredi kartı ile ödeme mümkün.
Ücretlere gelince tüm bölge tapınakları ziyareti için kişi başı günlük 37 $, 3 günlük 63 $ ve 7 günlük 72 $ ödemeniz gerekiyor. Biletler tek kullanımlık ve fotoğraflı yani fotoğrafınız da çekiliyor. 12 yaş altı için ücret alınmıyor. Turla geldiğimiz için biz bu sıra ile hiç uğraşmadık.
Aracımızdan indikten sonra ormanlar arasında geniş bir yolu geçerek devam ediyor yolculuğumuz. Hendek üzerindeki iki yönde 54 heykelli köprünün üzerinde geçtikten sonra Tonle Om Gate yani güney kapısından siteye giriyor ve tapınağa doğru yaklaşık 1 km yürüyoruz.
Etrafımızdaki heykel ve yapıtların büyüsüne kapılarak tapınağa ilerlemeye devam ediyoruz ve yol kenarında gülen ve dizgin insan başı heykelleri bizi göz hapsine alıyor. 10 dakikalık kuzeye doğru bir yürüyüşün sonunda tapınağa varıyoruz.
Angkor Thom Tapınağı
Hem burayı gezip hem de size Angkor Thom Tapınağı’nın geçmişi ile ilgili bilgi vermek istiyorum.
Tapınak sitesi 1181-1218 yılları arasında hüküm sürmüş Khmer Kralı VII. Jayavarman tarafından dini ve idari merkez olarak inşa ettirilmiş. Kayıtlara göre kral burayı kendi gelini gibi görüyormuş.
Angkor Wat Tapınağı ve çevresine göre oldukça gelişmiş olduğunu söylemem mümkün.
Yaklaşık 9 km² büyüklüğünde kare bir alanı kaplayan sitenin her bir köşesinde bu bölgede hüküm sürmüş tüm Khmer Krallarının izlerini görmek mümkün. Sitede inşa edilen son tapınak ise kayıtlara göre 1295 tarihli Mangalartha.
Sitenin kare olarak kurulmasının sebebi ise her bir köşenin dört cenneti ve dört tanrıyı simgelemesi. Zaten dört tarafta da bir Buda Heykeli göreceksiniz.
Bu duruma bakınca başkentin neden taşındığı da anlaşılıyor. Çünkü o dönemde tüm krallar için en önemli husus güçlerinin simgesi olarak site içerisinde tapınak inşa ettirmekmiş.
Angkor Wat Tapınağı bu ihtiyacı karşılayamayacak kadar küçük kalınca yeni bir site oluşturup taşınmak da zorunlu hale gelmiş. Çok da haklılar çünkü o dönemde bu bölgede en az bir milyon kişinin yaşadığı söyleniyor.
Burada gezerken gülen insan figürlerinin yer aldığı kuleler dikkatinizi çekiyor. Bu figürlerin inşa amacı bilinmese de Budist inanışına göre bu sevinç nirvanaya erme ulaşma anlamı taşıdığına ilişkin değerlendirmeler var.
Bayon Tapınağı
Khmer Kralı VII. Jayavarman’ın resmî (devlet) tapınağı olarak kabul ediliyor ve sitenin tam merkezinde bulunuyor.
Tapınak tipik Khmer mimarisinin örneklerinden biri. Tapınağın içi gerçekten labirent gibi.
Tapınağın en önemli özelliği merkezi bir zirve ve etrafındaki 37 kulenin üzerindeki devasa yüz figürleri.
Çeşitli hayvan motifleri oldukça fazla kullanılmış. Tapınakta Budizm ve Hinduizm esintileri hakim.
Hayvan ve insan figürlerinden taş oymaları ise muhteşem. Yani burada nereye baksanız bir ilginçlik nereye baksanız tam bir el değmemişlik hakim.
Asırlar önce yapılmasına rağmen mimarideki el işçiliği o kadar ince ve detaylı yapılmış ki etkilenmemek elde değil ve insan kendisine sormadan edemiyor, şimdi bile yapılması mümkün olmayan bu tapınaklar o zamanın şartlarında acaba nasıl yapılmış?
İşte tüm bu sebeplerle Angkor Thom Tapınağı beni Angkor Wat Tapınağı’ndan daha çok etkiledi. Biraz yorulacaksınız ama tüm siteyi gezmek için en az bir gün ayırmanız şart.
Angkor Thom Tapınağı ile ilgili Önemli Bilgiler
-Eski çarşıda çok uygun fiyatlarda turlar ayarlayabiliyorsunuz.
-Bu gezi sırasında dik merdivenler çıkacağımızdan rahat bir şeyler giyinmelisiniz.
-Tapınak ziyaretlerinde elbiseler diz altında olmalı ve omuzları kapamalı.
-Yanınızda mutlaka su ve atıştırmalık bir şeyler bulundurmalısınız çünkü tapınaklarda yiyecek ve içecek satılmıyor.
-Tapınak dışındaki yiyecekleri ise mideniz almıyorsa Siem Reap’te yemek yiyin ya da oradan yanınıza mutlaka atıştırmalık bir şeyler alın.
Kamboçya ile ilgili diğer yazılarımız için Kamboçya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere…