- Eski Küçükçekmece Gezisi
- Ihlamur Kasrı
- Pelit Çikolata Müzesi
- Baltalimanı Japon Bahçesi
- Yeşilköy Havacılık Müzesi’nde Bir Gezi
- Kıyıköy’de Bir Gezi
- Rumeli Hisarı Gezisi
- Anadolu Hisarı Gezisi
- Museum of Illusions, Eğlencenin Hiç Bitmediği Bir Yer
- Mamicini Cafe: Bir Kafeden Çok Daha Fazlası
- Prens Adalarının Prensesi Heybeliada
- Vehbi Koç Büyükdere Evi, Nam-ı Diğer Ziyagil Köşkü
- Tevfik Fikret’in Evi Aşiyan Müzesi
- Küçük Dolmabahçe Beylerbeyi Sarayı
- İstanbul Nostaljisi Balat Sokakları
- Dileklerinizin Gerçekleştiği Ayın Biri Kilisesi
- Tüm Lezzetleri ile Koca Bir Tarih Vefa Semti
- Pierre Loti Tepesi
- Çamlıca Kulesi-Avrupa’nın Yeni Eyfel’i
- Sirkeci Tren Garı ve Çevresi
- İstiklal Caddesi’nde Bir Keyif Turu
- İstanbul Oyuncak Müzesi
- Barış Manço Müze Evi
- Esra Vardar Argun’un Heykel Sergisi
- Bir Tarihin İçinde Pera Palas Hotel
- Şekerci Cafer Erol
Bugünkü yazımızın konusu Bir Fotoğrafçının Gözü ile Rumeli Hisarı Gezisi. Dünya’da bir çok yere gitmiş olabilirsiniz. Ancak dönüp dolaşıp geleceğiniz yer takdir edersiniz ki yine İstanbul. Kendinizi bir foto severin, bir gezgin ya da bir turistin yerine koyun.
Acaba İstanbul’a gelseniz ve fazla zamanınız olmasa fotoğraf çekmek için gideceğiniz ilk yer neresi olurdu.
Kişisel olarak söylüyorum tarihini ve önemini de dikkate alırsam ve boğazın karşı kıyısı da dahil her yönden çekim rahatlığını da düşünürsem kesinlikle Rumeli Hisarı’nı tercih ederdim.
Bu yüzden de İstanbul Boğazı’na yönelik ilk yazıma bahse konu ile başlamayı uygun gördüm.
Rumeli Hisarı Gezisi
Rumeli Hisarı Semti
Yukarıda belirtiğimiz gibi hisarın olduğu semtin adı da aynı. Bahse konu tarihi bölgenin en önemli özelliği bugün İstanbul Boğazı’nın da en sosyal alanlarından biri olması.
Özellikle Rumeli Hisarı Caddesi hem tarihi hem restoran, kafe vb sosyal alanları hem de gösterişli yalıları ile dikkat çekiyor.
Boğaz boyunca devam eden caddede spor yapmak, bisiklet sürmek ve kuşlara yem atmak da mümkün.
Tabii ki cadde boyunca devam eden eski evlerin fotoğraflarını çekmeyi de unutmamak lazım.
Semtin bir diğer özelliği de özellikle boğaza karşı dalgıçların midye avladığı noktalardan biri olması. Burada denize atlayıp dipten midye çıkaran dalgıcı bizzat izledim. O midye toplarken kullandığı balıkçı boğaz akıntısına karşı gaz vererek yerinde sabit kalmaya çalışıyordu.
Rumeli Hisarı’na Ulaşım
Hisar, Sarıyer İlçesi sınırları içerisinde Boğaziçi’ne bakan kendi adını taşıyan semtte Yahya Kemal Caddesi üzerinde bulunuyor.
En kolay ulaşım yöntemi boğaz trafiğini ve otopark sorununu göz önünde bulundurursak tabii ki otobüs. Otobüs için ise ister Anadolu ister Avrupa Yakası’ndan gelinsin ulaşım için merkez olarak Beşiktaş alınmalı.
Beşiktaş Bahçeşehir Üniversitesi Durağı’ndan kalkan 22, 22 RE, 25 E, 40, 40 T ve 42 T Numaralı Otobüsler ile 35 dakikada Rumeli Hisarı Durağı’na ulaşabilirsiniz. Buradan hisarın mesafesi yürüyerek 6 dakika.
Adres: Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cd., 34470 Sarıyer/İstanbul
Rumeli Hisarı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Çarşamba hariç her gün 09:00-19:00 saatleri arasında hisarı ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti kişi başı 15 TL (2019). Müze kart geçiyor.
Rumeli Hisarı Neden İnşa Edildi?
Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u almaya karar verdiğinde bunun için en önemli ihtiyacın Bizans İmparatorluğu’na yardım amaçlı olarak gelebilecek her türlü yardımı kesmek olduğunu gördü.
Bu kapsamda bölgeyi bizzat incelemesi neticesinde o dönemin toplarının tesirli olduğu menzili de dikkate alarak Anadolu Hisarı‘nın tam karşısında bir hisar inşa edilmesini emretti.
İşte Rumeli Hisarı’nın yapılma sebebi Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul kuşatma öncesinde boğazın kuzeyinden gelebilecek her türlü yardımı kesebilmektir.
Zaten hisarın tarihteki adı da Boğazkesen Hisarı’dır.
Hisar, 1452 yılında 4 ay gibi bir sürede boğazın en dar noktasında tam karşısında bulunan Anadolu Hisarı’nı destekleyecek ve etkili top atış menzilini tamamlayacak şekilde inşa edilmiştir.
Rumeli Hisarı
Hisarda Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük burç bulunuyor.
Söz konusu burçların çapları 22-27 metre, duvar kalınlıkları 5,5-7 metre ve yükseklikleri 21-28 metredir.
Hisarda bugün sergi salonu bulunmadığından açık teşhir yapılmaktadır.
O muhteşem toplar, gülleler ve Haliç Körfezi’ni kapatan zincirin bir parçasını bahçede görebilirsiniz.
Aşağı bölgede kalmayıp boğaza daha hakim olan üst bölgelere çıkarsanız gördüğünüz manzaraya hayran olacaksınız.
Bunun dışında arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle sadece bu tarihi ortamı yaşamak ve doya doya boğazı seyretmek için de buraya gelebilirsiniz.
Fotoğrafçılar için Birkaç Cümle
Açıkçası hisarın gece aydınlatmasının çok güzel olduğunu söylemek zor. Sizin de gördüğünüz gibi bütün bir sahne oluşturamıyor ve kopukluklar var.
Bu nedenle fotoğraf çekmek isteyenlerin hava kararmadan önceki zamanı iyi değerlendirmesinin daha doğru olduğunu değerlendiriyorum.
Fotoğraf açısına gelince en net karşıdan sabit görünümü tekne turu yapmıyorsanız Anadolu Hisarı bölgesinden alabilirsiniz.
Rumeli Hisarı’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?
Bölge sadece tarihi ile değil her öğün bir şeyler yiyebileceğiniz mekanları ile de ünlü.
-İskele Rumeli Hisarı Restoran
Bunlardan bazıları İskele Rumeli Hisarı Restoran. Denizin ortasında, eski bir iskelede, boğaz ve teknelerden başka bir şey görmeden balık yemek. Vaat bu. Ama güzel havalarda gittiğinize ve dışarıdan bir masa rezerve ettiğinize emin olun.
Çünkü dekorasyon ve aydınlatmadaki yanlış seçimler yüzünden mekanı çevreleyen büyük pencerelerde sadece mekanın kendi iç yansımasını görüyorsunuz.
Yemeklere gelince her şey mükemmel. Balık mezeleri özellikle lakerda harika. Balık olarak sadece kılıç denedim gayet iyiydi. Servis ve çalışanların tavırları da örnekti. Misafir kitlesi de belli ki mekanın müdavimi olmuş.
-Nar Cafe
Sunumlar iyi ….. yine de maliyet etkinlik dengesi negatif….hafta içi sabah erken saatler haricinde gidilmesini tavsiye edemem.
Çünkü çok kalabalık oluyor ve hizmet kalitesizleşiyor. Hisar ve çevresi ile ilgili yazabileceklerim bu kadar. İstanbul ile ilgili diğer yazılarımız için İstanbul Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.