Malatya gezimiz kapsamında ilk durağımız Bozkırda Yeşil Cenneti Günpınar Şelalesi…Malatya denince aklımıza Darende, Darende denince aklımıza Somuncu Baba geliyor.
Bu ziyareti fırsata çevirip iki sarp yamacın dibindeki Günpınar Şelalesini de gezdik. Malatya’nın Darende ilçesi sınırları içerisinde yer alan şelale bölgesi, ülkemizin 243. tabiat parkı olma özelliğine sahip.
Şelalenin adı eskiden yakınında bulunan köye atfen Aşudu Şelalesi imiş. Köyün adı Gürpınar şeklinde değiştirilince şelalenin adı da önce Gürpınar Şelalesi olmuş. Daha sonra köyün adı Günpınar olunca şelale de aynı adla anılmaya başlanmış.
Bölgenin tabiat parkı ilan edilmesi ziyaretçi sayısına olumlu anlamda katkı sağlamış. Oldukça talep gören bir yer.
Günpınar Şelalesi’ne Ulaşım ve Giriş Ücretleri
Günpınar Şelalesi, Kayseri-Malatya yolundan yaklaşık olarak 4 km kadar içeride Malatya il merkezine 85 km mesafede, Darende merkezine 7 km mesafede yer alıyor. Araba ile giderseniz 1,5 saat sürüyor.
Genelde şelalelere Darende merkezinden yürüyerek gitmek mümkün ama arabayla direkt şelaleye de ulaşabilirsiniz.
Buraya çıkan asfalt yol biraz dar ve çok iniş çıkış var o yüzden dikkatli gitmenizde fayda var.
Şelale de araç park yeri de oldukça küçük. Otopark sorunu var. Özellikle hafta sonu yer bulmak zor olabilir.
Darende’den kalkan ufak minibüslerle de 25 dakikada ulaşabilirsiniz. Şelaleye giriş ise ücretsiz.
Günpınar Şelalesi
Şelale, Tohma Çayı’nın bir kolu olan Şuhul Deresi üzerinde buluyor.
2 km uzunluğundaki vadide birçok mini şelale, mini gölet ve mağaralar ile bir kanyon yer alıyor. Şelale, vadiden sıyrılan suyun gürül gürül aktığı serin ve güzel bir yer.
Şelalenin suyu kaynağından üç kademe halinde yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülüyor.
Kış mevsiminde giderseniz donan şelale adeta Pamukkale’ye benzemekte.
Şelale güzelliğiyle efsunlar adeta misafirlerini. Suyu buz gibi ve tertemiz. Ortam yemyeşil. Şelalenin heybeti karşısında değişik bir huzur kaplıyor içinizi.
El değmemiş doğası, kanyonu ve bitki örtüsüyle misafirlerini ağırlıyor. Çevresine yaydığı negatif iyonla ziyaretçilerine sağlık ve enerji veriyor. Doğa çok güzel, yürüyüş yapabileceğiniz ve bol oksijen depolayabileceğiniz bir yer. Şelaleden gelen suyu bile dinlenmenize yardımcı oluyor.
Şelale, doğa tutkunlarının yanı sıra fotoğraf meraklılarını da cezbeden tabiat parkı. Yeşilin ve mavinin her tonunu bünyesinde barındıran manzarasıyla adeta doğal stüdyo tadında fotoğraflar çekebiliyorsunuz.
Günpınar Şelalesi’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?
Şelalenin alt tarafında bir kafe-restoran mevcut. İşletmesi Darende Belediyesi tarafından yapılan kafe-restoranda yöresel yemekler, kahvaltı, balık, soğuk ve sıcak içecekler bulunuyor. Burada özellikle alabalık yiyebilirsiniz.
Tek problem işletmenin çok zayıf olması ve bu durumun da gelen turistlerin burada çok daha fazla zaman geçirmelerine engel teşkil etmesi….Halbuki çok daha iyi bir hizmet ve daha profesyonel işletme anlayışı ile daha fazla ziyaretçi ağırlayabilecek potansiyele sahip. Eğer tercih etmezseniz biraz aşağıda Günpınar Alabalık Tesisi de hizmet veriyor.
Alanda ailece piknik yapılacak yerler de var. Mangal yapmak isterseniz 20 TL (2019) karşılığında 4 saatliğine kamelya kiralayabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı Darende’den alıp gidin zira doğru düzgün bakkal vb. yok.
Sonuç olarak doğa ile iç içe bir gün geçirmek için ideal bir rota olan Günpınar Şelalesi…Tadını çıkartmak için hafta içi uğrayın. Gittiğinize pişman olmayacaksınız…Yol üstü uğranacak bir yer çünkü su sesi, doğanın kendi ritmi ve nağmeleri bir insanın huzuru bulması için yeter de artar bile…