Son dönemde gezi planlarına girmeye başlayan Sakarya Karasu Acarlar Longozu, ilin kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri merkezleri arasında bulunuyor.
Burasının en önemli özelliği Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz ormanı olması.
Tipik bir kıyı set gölü olan longoz bu nedenle de 1998 tarihinde 1. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanı ilan edilmiş.
Bu yazıyı bahse konu güzel longozu fotoğraflarım eşliğinde tanıtmak bilinirliğine de bir katkı sağlamak amacıyla yazdım.
Yazımın bundan sonraki kısmında longozun siz gezginleri ilgilendirecek diğer özelliklerini başlıklar altında anlatmaya çalışacağım.
Acarlar Longozu’na Ulaşım ve Giriş Ücreti
Acarlar Longozu, bağlı olduğu Karasu İlçe merkezine 16 km mesafede bulunuyor. Longoz, Adapazarı şehir merkezine 58 km uzaklıkta. Konum koordinatları ise 41° 7´ 4.5516″ Kuzey ve 30° 33´ 14.4180″ Doğu.
Farklı güzergahlardan ulaşılabilecek longozun yolları bakımlı ve çok iyi durumda. Bunu dert etmenize gerek yok. Araba ile Adapazarı’na 50 dakikada ulaşmak mümkün.
Longozun Ankara’ya uzaklığı 326 km. Ankara’dan gelmek için en iyi yol yine otoyol ve Adapazarı üzerinden sağlanıyor ve 50 dakikası Adapazarı-Acarlar Longozu olmak üzere yaklaşık 4 saat sürüyor. Aynı şekilde longozun İstanbul doğu yakasına uzaklığı 176 km. İstanbul’dan gelmek için en iyi yol Kandıra üzerinden sağlanıyor ve yaklaşık 2,5 saat sürüyor.
Toplu ulaşım kullanacaksanız Karasu-Kaynarca minibüslerini kullanabilirsiniz.
Otopark imkanı var ancak uzak olan 5 TL diğerinde 10 TL (2019) alıyorlar. Longoza giriş ücretsiz.
Acarlar Longozu
-Acarlar Longozu İklimi
Longozun iklimi tipik Karadeniz iklimi özelliklerine sahip. Yani kışları fazla soğuk olmayan yazları da fazla sıcak olmayan bir iklim söz konusu. Deniz etkisi yüksek yağış ise her mevsim oldukça bol.
En soğuk ay Ocak, en sıcak ay Temmuz. Günlük ortalama sıcaklık değerleri ise 12 ay boyunca 13-21 derece arasında değişiyor.
-Acarlar Longozu Bitki Örtüsü
Longoz bitki örtüsü yönünden çok zengin. Gür ormanlarla kaplı.
Longoz ve çevresinde dişbudak ormanları hakim olmakla birlikte ağaç çeşidi olarak kızılağaç, karaağaç, kızılcık ve gürgen bulunmaktadır.
Longozda bulunan su menekşesi Türkiye’de sadece burada bulunuyor. Göl soğanı ve karakız eğreltisi ise nadir su bitkileri arasında yer alıyor.
Çok güzel doğal bir ortam. Sular içinde kalmış ağaçlar ve Nilüfer yapraklarıyla bezenmiş süslenmiş göl yüzeyi ile çok güzel manzaralar görmenize olanak sağlıyor.
Longoz, Karadeniz kıyısından 1.5 km içeride bulunmaktadır. Kıyıya paralel 7.5 km uzunluğunda 300-1300 m genişlikte bulunmaktadır.
Longozun yüzölçümü 1.562 hektar. Derinlik ise 1,5 metreye kadar çıkmakta.
Yaklaşık 400-500 metrelik bir yürüyüş yolu boyunca uzanıyor longoz ve kenarında da bir kafe var.
Su üzerine yapılmış ahşap köprü üzerinde yürüyüş yaparken birbirinden eşsiz manzaralar için fotoğraf makinenizin deklanşörüne basmaktan kendinizi alamıyorsunuz.
Acarlar Longozu’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?
Burada ne yiyebileceğinize gelince, gölde yayın, kızıl kanat, sazan, turna ve oklama balık çeşitleri yaşıyor.
İsterseniz Longoz Balık Evi &Cafe’de bu balıklardan yiyebilirsiniz. Burası longozda gönül rahatlığı ve keyifle yemek yiyebileceğiniz huzur dolu bir mekan. Yemyeşil doğal bir botanik bahçesi içindeki tesisin sahibesi güler yüzlü ve misafirperver. Balık sepeti, kızartma tabağı, mıhlama tavsiye edebileceklerim. Çayı çok güzel her saatte taze.
Bunun dışında mangallık yerler de var. Kirası 25 TL (2019). Mangal da kiralarsanız 50 TL (2019) oluyor.
Acarlar Longozu’nda Nerede Kalınır?
Malesef burası Sit Alanı olduğu için herhangi bir otel ve pansiyon yok. En yakın Karasu İlçesi’nde ise konaklama imkanı mevcut.
Yazımızın sonuna geldik. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi longoz çok güzel. Hafta sonu kaçmak için ideal bir noktada.
Sakarya ile ilgili diğer yazılarımız için Sakarya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla…