Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Nebiyan Doğa Festivali

This post is part of a series called Samsun Gezi Rehberi
Show More Posts

Yazar : Müjgan ÜNAL

2019 Kasım ayında birincisi düzenlenecek olan Nebiyan Doğa Festivali hazırlıklarını yerinde izlemek için Samsun’un en yüksek noktalarından birine doğru yol alıyoruz.

Festival, tüm ülkede sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerden biri olan Nebiyan Dağı’nın zirveyi de içine alan bir kesiminde gerçekleşecek.

Özellikle saç kavurması, kestanesi, fasulyesi (Nebiyan Şeker Fasulyesi), sonbaharı ve sisiyle oldukça meşhur olan bu dağa ulaşmak için sıfır rakımdan tırmanmaya başlayacak en yüksek noktasına geldiğimizde ise deniz seviyesinden 1224 m yükselmiş olacağız.

Festivalin çadır kurulum alanına ulaşıncaya kadar yol boyunca birkaç köye denk gelecek, en güzel bulduğumuz noktalarda molalar vereceğiz.

Bölge halkının dışında pek kimsenin bilmediği bu dağda gördüklerinize şaşıracağınızı düşünüyorum. Uzaktan yalnız ve ıssız görünen dağ yaz kış devam eden coşkulu hareketliliği ve ilginç mekanlarıyla ziyaret edenleri, çadır kampı sevenleri çok mutlu ediyor.

Çağımız keşif çağı ve Anadoluluların yaşadıkları toprakları yeterince tanıyarak değerlerine sahip çıkmasında yarar var. Sizi bu yazımda değerlerine sahip çıkan kişilerden biriyle tanıştıracağım. Kibar Bey’e, Nebiyan Kösedik Köyü’nde rastladım.

Nebiyan Doğa Festivali

Yazı boyunca Nebiyan Dağı’nda bulunan birkaç köyden fotoğraf/bilgi paylaşacak ve Nebiyan Doğa Festivali hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğim.

Festival’in fikir babası ve festivalin hazırlanmasında büyük emeği geçen Sayın Hasan Aktürk’e yazıma yaptığı fotoğraf, video ve bilgi katkısı için şimdiden teşekkür ediyorum.

Nebiyan Doğa Festivali Fotoğraf: Hasan Aktürk

Hareketliliği seven bu güzel dağı yıllar sonra tekrar ziyaret ettiğime mutlu oldum ve oldukça keyifli bir gün geçirdim. Yeni keşifler de harikaydı.

Nebiyan Doğa Festivali Fotoğraf: Hasan Aktürk

Sonbahar Festivali bu dağa çok yakışacak.

Nebiyan Festivali Nerede Yapılacak?

Festivalin organizasyonunu 19 Mayıs Belediyesi yapıyor. Samsun’un Bafra ve 19 Mayıs ilçeleri bu dağın eteklerinde 19 km arayla kurulmuş iki şehir. Her ikisinden de dağa yol var.

Nebiyan Yol Haritası

Nebiyan Dağı’na 19 Mayıs’tan çıkacak, inişi ise Bafra’ya yapacağız. Bafra yolunun son durumunu da görmüş olacağız. Yola çıkmadan önce hareket noktamızdaki bu küçük sahil kasabasını kısaca tanıyalım.

19 Mayıs – Samsun

26 bin nüfuslu 19 Mayıs ilçesinin kuzeyinde denize sıfır yazlık mahalleler uzanırken güneyindeki çok yüksek olmayan sıradağlar tipik Orta Karadeniz coğrafyası özelliği gösteriyor.

Ilıman bir iklimi var. Yıl boyunca gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı birkaç dereceden fazla değil. Kışın sıcaklık nadir olarak sıfır santigrat derecenin altına düşüyor. Ancak Karadeniz kenarı olduğundan nem etkisiyle hissedilen değer daha düşük oluyor.

19 Mayıs – Samsun

Kuzeyden denize sıfır olan kasabanın en büyük mahallesi sahil kenarında bulunuyor. Yazlık olarak kullanılan bu mahallede pek çok sosyal tesis ve bir de aquapark var. Yine aynı mahallede Samsun Üniversitesi’ne bağlı Havacılık Yönetimi Lisans Programının verildiği,  kendine ait havaalanı olan bir yerleşke bulunuyor.

19 Mayıs sahilinde gün doğumunu izlemek çok güzeldir. Karadeniz’in bu bölgesinde güneşin denizden doğarken büründüğü kızıllık kan kırmızı tonundadır. Pek çok yerde gün doğumu izlediğimden bu ayrımı rahatlıkla görmek mümkün. Şehir Kızılırmak Deltası’nın doğu yakasından delta ile neredeyse bitişik bir konumda.

19 Mayıs Sahili- Samsun

Güney yönüne baktığımızda,  kıyıya yakın mesafede paralel uzanan ve ilçenin o yöne genişlemesine olanak sağlamayan dağları görüyoruz.

19 Mayıs – Samsun’dan Nebiyan Dağı Zirvesi

Nebiyan Doğa Festivali’nin yapılacağı yer, fotoğrafta görülen en yüksek nokta ve zirvenin birkaç km’lik çevresi. Yerel halk oraya Nebiyan Sivrisi diyor. Ülkemizin sönmüş volkanlarından biri.

Nebiyan Doğa Festivali

Nebiyan zirveye doğru yolculuğumuz başlasın!

Ormancık Köyü

Deniz kenarından 30 dk. kadar araçla tırmandıktan sonra karşımıza çıkan ilk yerleşim yeri Ormancık köyü oldu. Ana yol üzerinde dumanı tüten bir semaverle karşılaşıyoruz.

Ormancık Köyü- 19 Mayıs /Samsun

Odun ateşinde semaver çayı iyi bir başlangıç 🙂 Bu demektir ki mola vereceğiz.

Manzara iç açıcı olduğu gibi Korelinin Yeri’nde atıştırmalık bir şeyler de var.

Korelinin Yeri – Ormancık Köyü

Semaverin büyüklüğüne bakar mısınız? Gün içinde buradan geçenlerin sayısı az değil anlaşılan.

Korelinin Yeri – Ormancık Köyü

Burada haşlanmış süt mısırı dahil pek çok atıştırmalık bulabilir, varsa açlığınızı yatıştırabilirsiniz. Çayı da çok güzel!

Korelinin Yeri – Ormancık Köyü

Yolun karşısındaki masa ve salıncağın olduğu tarafa geçip güzel bir manzara eşliğinde zamanınızı keyifle geçirebilirsiniz.

Korelinin Yeri – Ormancık Köyü

Burada çay içmenizi tavsiye ediyorum.

Korelinin Yeri -Ormancık Köyü

Salıncak hariç her malzemede ahşap ya da doğrudan odun kullanılmış. On numara!

Araca binip yükseklere doğru biraz daha yol alalım.

Kuşkayası Köyü

Kuşkayası köyü sınırlarından bir dere kıvrılıp gidiyor. Derenin kenarında da bir alabalık tesisi kurulu.

Nebiyan Dağı  sakinlerinin doğaya sadık olduklarına Şelale Alabalık Tesisleri’nde de şahit oldum; yerden birkaç m yüksekte ahşaptan kameriyeler kurmuş, içlerine de birkaç masa yerleştirmişler. Yaz aylarında ince akan dere, bahar olunca taşkına hatta sele sebep olabilecek kadar su taşıdığından bu masaları yükseğe kurmuşlar.

Şelale Alabalık Tesisleri – Kuşkayası Köyü

Tesiste alabalık dışında, et yemekleri, saç kavurma tarzı yemekler bulabilirsiniz. Yemeği daha yukarılarda bir yerde yiyeceğimiz için burada yemedim ancak Nebiyan Dağı’ndaki tesislerin tümünün saç kavurması meşhurdur.

Şelale Alabalık Tesisleri – Kuşkayası Köyü

Ayrıca tesiste günlük köy ekmeği yapılıyor.

Şelale Alabalık Tesisleri – Kuşkayası Köyü

Ana binanın hemen arkasında yine ahşaptan yapılma bir bina daha var. Tabi ki yine semaverlerin dumanı gün boyu tütüyor.

Şelale Alabalık Tesisleri – Kuşkayası Köyü

Tesisten 100 m kadar dere boyunca yaya olarak ilerlediğinizde kayaların arasından akan bir şelale ile karşılaşıyorsunuz. Festivalin bir ayağı da burada olacak. Dere üzerine adrenalin tutkunları için zipline kurma çalışmaları devam ediyor.

Kuşkayası Köyü Şelale 19 Mayıs/Samsun

Fotoğrafı temmuz ayında çektim. Festival zamanı olan sonbaharda şelale ve döküldüğü dere çok daha coşkulu akacak.

Araçla biraz daha tırmanalım. Yukarılara çıktıkça etraf bir başka güzelleşiyor.

Kösedik Köyü

Tam göbeğinden geçen kara yolu üzerinde çok özel bulduğum bir tesise ev sahipliği yapan Kösedik Köyü’ndeyiz.

Kösedik Köyü 19 Mayıs/Samsun

Köy okulunun tam karşısında Kösedik Müzesi Mola Keyfi tabelasıyla karşılaşıyoruz.

Kösedik Köyü 19 Mayıs/Samsun

Festival dolayısıyla ya da herhangi bir zamanda dağa gelirseniz bu tabelayı görünce durun ve içeri girin.

Kösedik Köyü Mola Keyfi Kibarın Yeri

Bu yerin işletmecisi Kibar bey, doğduğu Kösedik Köyü’nden genç yaşta ayrılıyor ve Türkiye’nin başka bir yerinde yeni bir yaşam arayışına başlıyor. Dışarılarda geçen yıllardan sonra edindiği tecrübeler sayesinde kendi köyünden daha güzel yaşanacak bir yer olmadığına kanaat getirerek köyüne dönüyor. Kibar bey köyüne boş dönmüyor; birikimlerini yüklenerek dönüyor ve yaptıklarıyla doğduğu bu dağ köyüne artı değer katarak Fark Yaratanlar Listesi’ne ekleniyor.

Köyüne döndüğünde Kösedik Köy Kahvesi’ni işletmeye başlıyor. Eski köy kahvesi binasının içi ve bahçesi birkaç yıl içinde bakın ne hale geliyor.

Dedesinin evinin tavan arasından çıkardığı eski bir eşyayı kahveye getirmesiyle başlayan bu yolculuk köy halkının tavan aralarında buldukları geçmişlerini müzeye armağan etmeleriyle daha da zenginleşmiş. Bu maddi kültür değerleri, giderek ülkemizin etnografyasını gözler önüne seren bir hazineye dönüşmüş.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi

Buradan haberdar olan insanlar da yaşadıkları şehirlerinden büyük annelerinin, dedelerinin kültür miraslarını Kösedik Müzesi’ne hediye olarak bırakıyor.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi

İlk eşyası on üç yıl önce rafa konulan müze bu güne kadar pek çok sivil örgütten teşekkür plaketi aldı.

Kibar Abi odun fırınının önünde…

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi

Kösedik Müzesi Mola Keyfi’nde Kibar abinin yaptığı yemeklere göz atalım.

Nebiyan tereyağı, reçeli, marmelatı, pekmezi, köy yumurtası, mıhlaması vd. ile lezzetli ve doyurucu bir köy kahvaltısı… Ekmekleri de odun fırınında kendi pişiriyor.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi Yemekleri – Kibarın Yeri

Yemekteki fasulye Nebiyan’da yetişen şu meşhur fasulye. Ve tabi ki meşhur saç kavurma, yine Bafra’nın bir lezzeti olan Nokul.  Nokul; üzüm, ceviz, şeker karışımının açılmış mayalı hamura serpilerek rulo haline getirilmesiyle yapılan, çayın yanında çok iyi giden bir çörek. Özellikle bayramların yüzlerce yıllık geleneksel yiyeceği.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi Yemekleri – Kibarın Yeri

Yaprak sarması ve yine Nebiyan etli fasulye yemeği. Bu fasulyeden birkaç kilo alıp dondurucuya depoladım. Nebiyan’a gidip fasulyesinden almadan dönülmez.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi Yemekleri – Kibarın Yeri

Bu fasulyenin zarı çok ince olduğundan çiğ iken o şişkin tanelerinin içindeki nişasta depolarını görebiliyorsunuz.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi Yemekleri – Kibarın Yeri

Tatlı olarak da revani…

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi Yemekleri – Kibarın Yeri

Bahçeye geçip Kibar Abi’nin devasa ağaç gövdelerinden yonttuğu üzeri camlı masalardan birinde köy ayranı eşliğinde yaptığımız sohbet…

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri

… doğal olarak sonrasında kahve keyfine dönüşüyor.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri

Bahçeyi de gezdikten sonra buradan ayrılıp yolumuza devam edeceğiz. Sonraki güzergahımız yakındaki bir köy. Burada anlattığım yerler festival merkez noktasının yakın çevresi ve festivale dahil olan yerler.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri

Kibar Abi bu bahçeye de kendi bakış açısını yansıtmış, çok da keyifli zaman geçirilen bir ortam oluşturmuş.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri

Dağ havası, çiçekler, odun sobası, mavi demlikte çay, lezzetli yiyecekler, köy ayranı, ahşap kokusu… İnsan burada yaşadığını hissediyor.

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri
Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri
Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri
Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri Fotoğraf: H. Aktürk

Müze’nin tam karşısında Kösedik Köyü İlk ve Ortaokulu bulunuyor. Bu okulda bir hafta kadar önce birkaç sivil toplum kuruluşu çok güzel bir etkinlik düzenledi.

Aşağıdaki video etkinliği gösteren kısa bir klip. Bu etkinliği gerçekleştirenlerin ve klibi hazırlayan Alihan’ın emeklerine sağlık. Sayesinde orada geçen bir günün özetini izleyebilecek ve çevreyi güzelleştiren, çocuklara unutulmaz bir gün yaşatan insanlara teşekkür edebileceğiz.

Yola düşme zamanı…

Kösedik Köyü Müzesi Mola Keyfi – Kibarın Yeri

Yazı yemyeşil olan dağda Sonbahar Festivali zamanı, boyu 50 m’yi aşan gürgen ormanlarının içinde rengarenk yürüyüşünüzü yapabilecek, sisin keyfini çıkarabileceksiniz.

Nebiyan Sonbaharı Fotoğraf: Hasan Aktürk

Kibar bey ile emekli öğretmen ağabeyine “Hoşça kalın!” diyor ve dağda bunca yıldır nasıl sağlam kalmış diyeceğimiz tarihi bir binayı görmeye gidiyoruz.

Düzköy

Düzköy’deki bu estetik bina dağdaki sağlam kalan en eski bina. Yapımı muhtemelen 19. yy sonlarına dayanıyor. İçerisinde, o dönemler İstanbul gibi büyük şehirlerde kullanılan “kalem işi süsleme sanatı” örneklerini bulunduruyor.

Düzköy Tarihi Kilise/Cami Fotoğraf: H. Aktürk

Kilise olarak inşa edilen yapı sonraları cami olarak kullanılmış.

Düzköy Tarihi Kilise/Cami

Kültür Bakanlığı tarafından kayıt altına alındığını öğrendim ancak Google aramada hakkında bir tek bilgi dahi bulamadım.

Düzköy Tarihi Kilise/Cami

Dağın başında kendi haline bırakılmış. Doğa, duvarlarına sarmaşıklarını tırmandırarak onu kendisine katmaya çabalıyor.

Düzköy Tarihi Kilise/Cami

Binanın önündeki sarıklı mezarlar Osmanlı Dönemi’nden…

Düzköy Tarihi Kilise/Cami

Fotoğrafın solunda bulunan mezar taşındaki örfi destarlı kavuktan anlaşıldığına göre; burada yatanlar küçük dereceli ulema, küçük ya da orta dereceden kadı, müftü, imam, şeyh ya da derviş.

Nebiyan Doğa Festivali

Festivalin merkez noktasında bulunan ve Nebiyan zirvesine en yakın köy olan Aydınpınar’a doğru yola çıkıyoruz. Bu dağda bir köyden diğerine en fazla 10 dk.da ulaşılıyor.

Aydınpınar Köyü

Nebiyan Zirve’sine en yakın köy olan Aydınpınar, ormanlarının göbeğinde büyük bir açık alana sahip.

Nebiyan Doğa Festivali Fotoğraf: Nihat Ünal

Festival’in çadır yerleşkesi bu alana kurulacak. Fotoğraf karesine bir bölümünü sığdırabildiğim bu alan halihazırda yaz kış kampçıların gözdesi durumunda.

Aydınpınar Köyü – Nebiyan

Alanın sınırında Ali’nin Yeri isimli ahşap kulübe ve masalardan oluşmuş bir işletme var. Saç kavurmayı salata eşliğinde burada yedik. Tabi ki tavsiye ederim.

Nebiyan Doğa Festivali – Aydınpınar Köyü

Buranın armut pekmezinin çok lezzetli olduğunu duydum. Aklınızda bulunsun.

Nebiyan Doğa Festivali – Aydınpınar Köyü

Burası resmi/sivil pek çok kuruluşun doğa aktiviteleri için tercih ettiği bir yer.

Motor ve bisiklet sürücüleri tarafından çoktan keşfedilmiş durumda. Bireysel ya da organize şekilde, aktiviteler için bu dağı tercih ediyorlar.

Motorcular- Nebiyan Doğa Festivali

Bu nokta o kadar hareketli ki her pazar günü çevre dağ köylüleri ürettikleri ürünleri ziyaretçilerle buluşturmak için tezgah açıyor.

Nebiyan’ın Meşhurları

Yazının başında söz ettiğim Nebiyan’ın meşhurlarına fotoğraflarıyla tekrar bir göz atalım.

Nebiyan Saç Kavurması – Nebiyan’ın Meşhurları
Nebiyan’ın Sisi – Nebiyan’ın Meşhurları Fotoğraf: Hasan Aktürk
Nebiyan’ın Sisi – Nebiyan’ın Meşhurları Fotoğraf: Nihat Ünal
Nebiyan Şeker Fasulyesi- Nebiyan’ın Meşhurları
Nebiyan Şeker Fasulyesi – Nebiyan’ın Meşhurları
Nebiyan Kestanesi – Nebiyan’ın Meşhurları
Nebiyan Kestanesi – Nebiyan’ın Meşhurları
Nebiyan Sonbaharı – Nebiyan’ın Meşhurları Fotoğraf: H. Aktürk
Nebiyan Doğa Festivali – Nebiyan’ın Meşhurları

Zirveye ulaşmak için “Nebiyan Zirve 1224 m” tabelasından sonra özel araç ya da ATV ile 1,5 km kadar daha tırmanmak gerekiyor. Bu yolu yaya olarak da almak mümkün. Yazının başında yolun videosunu paylaştım.

Zirveye 150-200 m kala araçları terk edip yaya yürümek durumundasınız.

Zirvede belirlenmiş olan yere dev salıncak kurulacak.

Nebiyan Dağı

Festivalin başlamasına 1,5 ay kadar bir süre kaldı. Yazı boyunca gördüğünüz yerlerde hazırlıklar halen son hızla devam ediyor.

Nebiyan Doğa Festivali Etkinlikleri

Motokros Gösterileri

Zipline

ATV turu

Yamaç salıncağı

 Doğa yürüyüşü

Foto Safari

Dağ Bisikleti Yarışı

  Tahta Araba Yarışması

Kemençe ve Tulum Eşliğinde Kamp Ateşi

 Fotoğraf Yarışması

 Buzağı Güzellik Yarışması

Nebiyan Fasulyesi Tat Yarışması

 Kestanesi Tat Yarışması

 Zipline ücrete tabi iken yarışmalar ise ödüllü olacak. Konaklama ve yarışmalara katılım ise ücretsiz.

Daha pek çok etkinlik için ise ön hazırlıklar sürdüğünden şimdilik kesinleşmiş olanlarını yazdım.

Yamaç Salıncağı Temsili -Fotoğraf: Alihan Aktürk
Yamaç Salıncağı Temsili – Fotoğraf: Hasan Aktürk

Nebiyan Doğa Festivali Ne Zaman?

Festival 15-16-17 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleşecek.

Nebiyan Doğa Festivali’ne Giderken Yanıma Neler Almalıyım?

Konaklayacaklar İçin: Çadır, uyku tulumu, mat, baton, matara, kafa feneri, yağmurluk, yürüyüş ayakkabısı (trekking botu olması önerilir, yağmurda yürüme olasılığını göz önünde bulundurun), serin geceler için polar kıyafet, küçük yürüyüş sırt çantası, yedek telefon bataryası (not: telefon bazı noktalarda çekmeyebiliyor), kişisel temizlik eşyaları, sürekli kullandığınız ilaçlar, isteyenler için böcek kovucu.

Nebiyan Doğa Festivali’ne Nasıl Başvurabilirim?

Int: http://www.nebiyanyaylasi.com/ linkinden başvuru için gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Takipte kalın…

Samsun ve Orta Karadeniz ile ilgili diğer yazılarımız için Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. 

Exit mobile version