- Cafe Borges
- Anadolu’nun En Önemli Müzesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi
- Ankara Kalesi Gezisi
- Ankara’nın En İyi Deniz Mahsulleri Restoranı Trilye Restaurant
- Tuz Gölü Fotoğraf Gezimiz
- Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi
- Gramofon Kafe
- Rahmi M Koç Müzesi
- Sonbaharda Eymir Gölü Gezisi
- İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi
- İçimdeki Derinlik: Karagöl
- Son Güzde Demirciören Köyü
- Durasan Şah Tabiat Parkı
- Ankara’ya Yakın 3 Trekking Rotası
- Yazın yaptığımız Beypazarı Gezisi
- Kalecik Kalesi
- Afitap Meyhane, Ankara’da Bir Efsane
- Ankara’nın Simgelerinden Atakule
- Kalecik Gezisi
Bugünkü durağımız Ankara Kalesi ve civarında yapacağınız gezilerinizde ziyaret etmeniz gereken bir müze olan Rahmi M Koç Müzesi.
En önemli özelliği Ankara’nın ilk sanayi müzesi olması.
Müze Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının hemen karşısında Çengel Han adlı tarihi kervansarayda yer alıyor.
Rahmi M Koç Müzesi’ne Ulaşım
Müzenin Kızılay’a mesafesi 3,6 km. Adres: Kale, Depo Sokak No:1, 06230 Altındağ/Ankara
Arabayla gelecekseniz Kızılay’dan itibaren Atatürk Bulvarı, Talatpaşa Bulvarı, Ulucanlar Caddesi ve Koyunpazarı Sokak tabelalarını takip etmeniz yeterli. 20 dakika içerisinde kale bölgesine varabilir ve yakın bir otoparka arabanızı bırakabilirsiniz.
Otobüs kullanacaksanız Kızılay’dan Talatpaşa Bulvarı’ndan geçen 339-5 Numaralı Otobüse binerek Numune Hastanesi Durağı’nda inmeniz ve 10 dakika Koyunpazarı Sokak üzerinden yokuş yukarı yürümeniz yeterli.
Gitmek için biraz yokuş çıkıyorsunuz, örme taşlı sokaklardan geçiyorsunuz.
Rahmi M Koç Müzesi’ne Giriş Ücreti ve Çalışma Saatleri
Kişi başı giriş ücreti 12 ₺, öğrenci 7 ₺ (2019). Müzekart geçmiyor.
Müze pazartesi hariç 10:00-17:00 saatleri arası ziyarete açık. Tel: (0312) 309 68 00
Int: http://www.rmk-museum.org.tr/ankara/ana-sayfa?city=ankara
Rahmi M Koç Müzesi
2005 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi Safranhan ve Çengelhan adlı iki tarihi binada toplanmıştır.
-Safranhan
1511 yılında inşa edilen Safranhan aslında bir Anadolu kervansarayı. Osmanlı İmparatorluğu’nun son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk döneminde cezaevi olarak kullanılmış. 2012 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından satın alınan bina yapılan restorasyon çalışmaları neticesinde 2016 yılında müzenin uzantısı olarak ziyarete açılmış.
Bugün birinci katıve zemin katı müze olarak kullanılıyor. Burada karayolu ulaşımı, iletişim, havacılık, bilimsel aletler, makineler ve matbaa konulu sergileri görebilirsiniz.
-Çengelhan
Çengelhan, 1522-1523 yıllarında Kanunî Sultan Süleyman döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelebilmiş özgün bir yapı.
O dönemde en büyük dört handan biriymiş. 1900’lü yıllarda tabakhane ve yün deposu olarak kullanılmış daha sonra terk edilmiş.
Yapılan restorasyon çalışmalarından sonra Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı bir müze olarak ziyarete açılmış. Bugün birinci katı, bodrum katı ve zemin katı müze olarak kullanılıyor. Burada raylı ulaşım, oyuncaklar, bebek evleri, esnaf sokağı, Atatürk ve Ankara konulu sergileri görebilirsiniz.
Rahmi M Koç Müzesi
Müze daha çok karayolu ulaşımı ile öne çıkıyor. 1800’lerden günümüze kadar gelen çeşitli kategorilerdeki klasik otomobil modelleri ise dikkat çekiyor. Antikaları seviyorsanız zaten bayılacaksınız.
-Yarış Arabaları
Yarış arabaları içerisinde en çok 1931 Model Ford Yarış Arabası dikkat çekiyor.
Henry Ford tarafından 1908 yılında tasarlanan arabanın karasörü Indianapolis’teki , Dreyer Motor Sports firması tarafından üretilmiş. 67 beygir gücündeki araç 180 km/saat hız yapabiliyormuş.
-Kamyonlar
Kamyonetler içerisinde en çok 1931 A Model Ford Kamyonet dikkat çekiyor.
Ford Motor Company bu kamyonetleri 1930’ların zorlu Büyük Buhran yıllarında üretmiş. ise, ürettiği yenilikçi Ford kamyonet ve otomobil modelleri ile kurumsal olarak bu zorlu sürece adaptasyon yeteneğini kanıtlamıştır. Bu modellerde önceki modellere kıyasla daha çok iç aksamda değişiklikler yapılmış.
-Arabalar
Arabalar içerisinde en çok 1918 Model T Ford Runabout dikkat çekiyor.
Henry Ford tarafından tasarlanan araba 1908’de piyasaya sürülmüş ve 1927’ye kadar 15 milyon adetten fazla üretilmiş. 20 beygir gücündeki araç 48 km/saat hız yapabiliyormuş.
Müzedeki diğer bir dikkat çekici araba Messerchmit 1955. 2.Dünya Savaşı’nda Alman Hava Kuvvetleri uçaklarını imal eden RSM Messerschmitt Werke tarafından imal edilmiş. Kokpit şeklindeki tavanı ve kapısı ile gidon tipi direksiyonu aracın ilginç özellikleri arasında. 10 beygir gücündeki araç 96 km/saat hız yapabiliyormuş.
Burada bulunan Müze Café’de Ankara Kalesi manzarasının tadını çıkarırken keyifle vakit de geçirebilirsiniz.
Ankara ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Ankara Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.