- Peri Masalı Kanyonu (Skazka)
- Issık Gölü’ne Karşı Yurt Çadırında Kalmak
- Karakol Tarih Müzesi
- Karakol Gezisi, Issık Gölü’ndeki Rusya
- Issık Gölü (Issyk Kul) Çevresinde Bir Tur
- Tokmok, Tarihi Balasagun Şehri ve Burana Kulesi
- Ala-Archa Milli Parkı Gezisi
- Oş Pazarı (Osh Bazaar), Keyifli Bir Gezi
- Kırgız Mezar Kültürü
- Mikhail Vassilievich Frunze Müzesi
- Bişkek Gece Hayatı
- Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Kış Ortasında Bişkek Gezisi
- Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri
- Bişkek Ulaşım Sistemi
Issık Gölü çevresinde yapacağımız gezimizin ikinci durağı Peri Masalı Kanyonu (Skazka). Rusça’da Skazka kelimesi “Masal” anlamına geliyor. İngilizce Fairytale Canyon, Kırgızca ise Каньон “Сказка” olarak geçiyor.
Kırgızistan eşsiz doğal çevresiyle fotoğrafçılar ve gezginler için tam bir cennet. Bu cennetler biri de Peri Masalı Kanyonu. Tepelerde gizlenmiş büyülü bir yer. Arazi şekillerine bakılınca gerçekten de kendinizi bir masal diyarında hissediyorsunuz.
Burası Issık Gölü’nün güneyinin tam ortasında Bökönbayevo’dan Karakol yönünde giderken Tosor Köyü yakınlarında bulunuyor.
Buraya gelmek için ödeyeceğiniz 1 Som =0,084 TL (2019). Hesabınızı bu değere göre yapın.
Peri Masalı Kanyonu (Skazka) Gezisi
Peri Masalı Kanyonu’na Ulaşım
Kanyon, A363 Güney Issık Gölü yolundan sadece 2 km içeride bulunuyor. Buraya nasıl geleceğinize gelince;
Bökönbayevo’da 1 gece yurtta kaldıktan sonra gölün güneyinden Karakol’a geçerken bir fırsat olarak buraya da uğradım. Kanyon Bökönbayevo’dan 34 km uzaklıkta anayoldan 2 km içeride. Arabayla buraya yarım saatte geldim. Bu yolculuk için 1500 Som ödedim
Başkent Bişkek‘i ülkenin en büyük üçüncü kenti Karakol’a bağlayan anayol olmasına rağmen yollar oldukça bakımsız ve çok sallanıyorsunuz.
Ancak, şoförüm Banupaht’ın seçtiği güzel şarkılar eşliğinde Issık Gölü kıyısında yaptığımız yolculuk gerçekten harikaydı.
Hava oldukça soğuk olmasına rağmen Issık Gölü sıcak kaynakların da etkisiyle donmamıştı.
Yol boyunca zaman zaman arabayı durdurup Kırgızistan’ın simgesi o güzel atların fotoğraflarını çekme imkanı buldum.
Kanyon sapağına geldikten sonra kıyıdan 2 km kadar içeri doğru gidiyorsunuz.
Girişte bilet kesecek bir kulübe vardı ama sanırım kış olduğu için içerisinde kimse yoktu. Yani her hangi bir ücret ödemeden içeri girdik. Ancak normalde kişi başı 50 Som giriş ücreti alıyorlarmış.
Eğer buraya Karakol’dan gelecekseniz arabayla 100 km mesafede bulunan kanyona 1,5 saatte varabilirsiniz.
Minibüs yani marshrutka ile gelecekseniz Karakol’da Lenkom Caddesi üzerinde bulunan Avtovokzal Otobüs Terminali’nden araca binip Skazka’da inmek istediğinizi söylemeniz yeterli. Zaten Issık Gölü’nün güney kıyısındaki yerleşim birimlerine buradan gidebiliyorsunuz. Ücret olarak da 50-100 Som arasında bir ücret ödeyeceksiniz.
Eğer buraya Bişkek’ten gelecekseniz arabayla 304 km mesafede bulunan kanyona 4,5 saatte varabilirsiniz.
Minibüs yani marshrutka ile gelecekseniz Bişkek’te Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali’nden araca binip Skazka’da inmek istediğinizi söylemeniz yeterli. Zaten Issık Gölü’nün güney kıyısındaki yerleşim birimlerine buradan gidebiliyorsunuz. Ücret olarak da 250-500 Som arasında bir ücret ödeyeceksiniz.
Peri Masalı Kanyonu (Skazka) Efsanesi
Efsaneye göre bir zamanlar Issık Gölü’nün olduğu yerde bulunan vadide çok sayıda zengin şehir varmış. (Gerçekten de 2008 yılında göl tabanında 2500 yıllık ileri bir uygarlığın kalıntıları bulunmuş. Çok iyi korunmuş durumda bir çok el yapımı eşya, savaş gereçleri, kesme altın çubuklara ulaşılmış. Sel felaketi sonrası sular altında kaldığı sanılan uygarlık tarihçilerin şimdiye kadar bilmediği bir sosyoekonomik sisteme sahipmiş. )
Bu zengin şehirlerden birinde dünya güzeli bir kız yaşarmış. Burada yaşayan yedi başlı ejderha bu güzel kıza aşık olmuş ve onunla evlenmesini istemiş. Kız bir başkasını seviyormuş ve onu reddetmiş.
Ejderha bunu duyunca perişan oldu ve vadiyi lanetlemiş. Onu reddeden kıza da ayda bir kez, dolunay olunca kuyulardan birinin içindeki suyun yükseleceğini ve fikrini değiştirene kadar vadiye akacağını söylemiş. Sonrada derin bir uykuya dalmış.
Şehirliler bunu önlemek için kuyuların kapaklarını altın bir kapakla kapatmaya ve sırayla kapakları kontrol etmeye karar vermiş. İlk başta, her şey yolunda gitmiş ancak bir kişi sırası geldiğinde kontrol etmeyi unutmuş ve vadi sular yükselince göle dönmüş.
Ejderha uykusundan uyanıp tepelerin eteklerinden göle bakınca sevdiği kızın öldüğünü anlamış şok olup taşa dönüşmüş. Bugün bu ejderhanın sırtını etrafınıza baktığınızda hala görebiliyorsunuz.
Peri Masalı Kanyonu
Efsaneye inanır mısınız bilmiyorum ancak ben şahsen buranın hava, buz, rüzgar ve suyun etkisiyle oluştuğu düşünüyorum.
Çektiğim videoda da gördüğünüz gibi kırmızı kum taşları zamanla erozyona uğramış ve bugünkü görünümünü elde etmiş. Benzer yapıyı bugün bizim Göreme Kızıl Vadi’de görebilirsiniz.
İlginç olan toprak oldukça nemli olmasına rağmen etrafta göle doğru akan bir dere de göremiyorsunuz.
Vadi tam tersine oldukça kuru bir yapıya sahip. Bir kaç ağaç dışında itki örtüsü neredeyse yok. Sadece etrafta eğrelti otları görebiliyorsunuz.
Kayalar renk olarak kumlu sarıdan kırmızı ve turuncuya kadar değişiyor ve ayrıca kayaların farklı kimyasal bileşimlerini de renkli çizgilere bakarak gözle seçebiliyorsunuz.
Bu arada her yer kum taşı olduğu için her tarafınızın da sıçrayan çamurların da kırmızı olacağını özellikle karlı günlerde bayağı bir pisleneceğinizi de göz önünde bulundurun. Etrafta da her hangi bir alt yapı göremedim.
Değerlendirme
Issık Gölü civarına gelen tüm arkadaşlarım burayı görmeli. Zaten yol üzerinde olduğu için diğer faaliyetleriniz ile birleştirebilirsiniz. Fotoğrafçılar için 2 saat gezmeye gelecekler için 1 saat gezi süresi yeterli.
Issık Gölü ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Kırgızistan Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.