Bugün size kızımla birlikte yaptığım 5 Günlük Siem Reap Gezim ya da başka bir deyişle Siem Reap maceramızdan bahsetmek istiyorum.
Martın sonu gelmiş ve hala tatilimi ayarlamamıştım. Arkadaşım bir gün “Çiğdem, tatilinde nereye gideceksin?” diye sordu. Ben de hiç düşünmeden hala nereye gideceğimi bilmediğimi belirtim. Gerçekten de nereye gideceğimi bilmiyordum. Kamboçya’ya gidip gitmediğimi sordu, ilginç bir ülkeymiş dedi ve geçti.
Eve gelince neden olmasın deyip Internette biraz araştırma yapıp Kamboçya ile bilgi toplamaya başladım. Biraz bilgi biraz fotoğraf derken yarım saat içerisinde bu ülkede kızımla birlikte tatil yapmak istediğime karar verdim. Kafamda 2 günü yolda 7 günlük bir gezi planladım. O andan itibaren geri sayıma başladım.
Siem Reap Gezisi
Vize İşlemleri
İlk işim vize işlemleri oldu tabii ki. Araştırınca vize almak gerektiğini gördüm.
Vize için online müracaat ettim. Vize ücreti kişi başı 36 $. Yok ben havaalanından alırım diyorsanız 60 $.
Ne kadar isabetli bir karar verdiğimi havaalanında bekleyen insanları ve daha fazla ödeme yaptıklarını gördüğümde anladım. Havaalanında vize almak istiyorsanız 60 $ bir tarafa çok uzun bir sürede kuyrukta beklemek durumundasınız.
Yola çıkmadan önce yanınıza mutlaka 2 fotoğraf almayı unutmayın. Giriş işlemleri sırasında istiyorlar çünkü.
Gerekli işlemler birince içinde giriş ve çıkış günlerinizin yazdığı bir kart veriyorlar. Giriş ve çıkışınız bu karta bakıldıktan sonra pasaportunuza işleniyor.
Siem Reap Uluslararası Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Siem Reap Uluslararası Havaalanı küçük bir havaalanı ancak çok temiz ve düzenli olduğu gözümden kaçmadı.
Otelimiz havaalanına çok uzak olmadığı için taksiye bindik. Otelimize yol alırken herkesin birbirini ıslattığını görüyoruz. Bugün 13 Nisan ve tüm Kamboçyalılar yeni yılı 3 gün boyunca birbirlerini ıslatarak ya da un serperek kutluyorlar. Suyun ve unun sana şans getirdiğine inanıyorlar. Tabii ki de bu kutlamalardan biz de nasibimizi aldık. Taksiye de 20 $ ödeyip otelimize yerleştik.
Siem Reap
Otelimize yerleştikten sonra dışarı çıktık. Burnuma her yerden baharat kokuları geliyor ve gezi boyunca bu kokuya nasıl katlanabileceğimi düşünüyorum. İnanılmaz ama 2. günün sonunda bir daha o kokuları hissetmiyorsunuz.
Siem Reap’de gecelerimizi genelde değişik restaurant ve eğlence yerlerine ev sahipliği yapan Pup Streette geçirdik.
Kamboçya’ya gidip masaj yaptırmamak olur mu, bizde olmaz deyip masaj yaptırdık. Avrupa’ya göre çok ucuz ve gerçekten bedeni dinlendiriyor.
Taksiden çok Tuk Tuk kullandık, gidiş geliş her yer en fazla 5 $. Ancak gece olduğunda fiyat 2 katına çıkıyor.
Yürürken ya da turlarda insanlar sizlerle fotoğraf çektirmek istiyorlar ya da direk sizin fotoğraflarınızı çekiyorlar.
Hayatımda bu kadar candan ve sosyal gençler görmedim. O kadar ülke gezmeme rağmen hiç bir ülkede kendimi bu kadar iyi hissetmedim beni tek rahatsız eden yüksek nem oranıydı. Nisanın son 2 haftası oradaydık ve hava sıcaklığı 38 dereceydi.
Siem Reap Gezilecek Yerler
Siem Reap özellikle şehrin çevresinde bulunan tapınak ve doğal cazibe merkezleri ile ilgi çeken bir yer. Biz de neredeyse gezimizin gündüz bölümünü çevre gezilerine ayırdık. Genel olarak da turlara katıldık.
-Angkor Wat Tapınağı
Gezimizin ilk gününde Angkor Wat Tapınağı’nı gezdik. Söz konusu tapınak Siem Reap şehrinin 6 km kuzeyinde bulunan Angkor Antik Şehri’nde bulunuyor. Angkor Antik Şehri bir tapınaklar sitesi gibi, oldukça eski bir tarihe sahip. 890 yılında Khmer Krallığı’nın başkenti olmuş. Bahse konu şehir önemli bir çok tapınağa ev sahipliği yapıyor ama bunlardan en önemlisi 1113 yılında tahta çıkan Kral II. Suryavarman tarafından 1115-1145 yılları arasında yaptırılan Dünyaca ünlü olan Angkor Wat Tapınağı. Söz konusu dev tapınak o dönemde Khmer Krallığı’nın da gücünün simgesi haline gelmiş.
Angkor Wat Tapınağı’na Ulaşım ve Giriş Ücretleri, Tapınakta Gün Doğumu ve Angkor Wat Tapınağı ile ilgili tüm fotoğraf ve detayları Angkor Wat Tapınağı Gezimiz başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
-Angkor Thom Tapınağı
Gezimizin ikinci gününde Angkor Thom Tapınağı’nı gezdik. Söz konusu tapınak Siem Reap şehrinin 11 km kuzeyinde Angkor Wat Tapınağı’nın 4 km kuzeyinde bulunuyor.
Aslında burası tek bir tapınaktan çok Angkor Wat Tapınağı’na göre 5 kat daha büyük bir tapınaklar sitesi gibi. Site, etrafında bulunan 3×3 km uzunluğundaki kare oluşturan hendekler ile sınırlandırılmış. Bu sitenin içerisinde ise birçok gösterişli tapınak harabeleri var.
Angkor Thom Tapınağı’na Ulaşım ve Giriş Ücretleri, Angkor Thom Tapınağı ve Bayon Tapınağı ile ilgili tüm fotoğraf ve detayları Angkor Thom Tapınağı Gezimiz başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
-Phnom Kulen Dağ Şelaleleri
Gezimizin üçüncü gününde Phnom Kulen Dağ Şelalelerini gezdik.
Phnom Kulen Kamboçya’da kutsal bir dağ olarak kabul ediliyor, buradaki dağlar hac için gelen Hindular ve Budistler için özel öneme sahip. Ayrıca, burası Khmer İmparatorluğu’nun da doğum yeri.
3 kademeden oluşan şelaleler silsilesi ise Siem Reap şehrinin 48 km, Angkor Wat Tapınağı’nın 35 km kuzey batısında Phnom Kulen Milli Parkı’nın güney batısında bulunuyor.
Phnom Kulen (ភ្នំគូលេន)’e Ulaşım ve Giriş Ücretleri, Phnom Kulen (ភ្នំគូលេន)’in Tarihi ve Phnom Kulen (ភ្នំគូលេន) ile ilgili tüm fotoğraf ve detayları Phnom Kulen Dağ Şelaleleri Gezimiz başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
-Tonle Sap Gölü ve Yüzen Köy Chong Khneas
Gezimizin dördüncü gününde Tonle Sap Gölü ve Yüzen Köy Chong Khneas’ı gezdik.
Köyün bulunduğu Tonle Sap Gölü inanılmaz büyük bir göl. Güneydoğu Asya’nın en büyük tatlı su gölü. Kamboçya’nın kalbi olarak adlandırılıyor.
Chong Khneas Köyü ise gölün kuzey kıyısında yer alıyor ve arabayla şehre 17 km mesafede bulunuyor. Buraya varmak en az yarım saat alıyor.
Siem Reap-Chong Khneas Köyü (ចុងឃ្នាស) Ulaşımı, Chong Khneas Köyü ve Timsah Çiftliği ile ilgili tüm fotoğraf ve detayları Yüzen Köy Chong Khneas Gezimiz başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
-Ta Prohm Tapınağı
Gezimizin beşinci gününde Ağaçların Koruduğu Ta Prohm Tapınağı’nı gezdik. Tapınak Siem Reap şehrinin 13 km kuzeyinde Angkor Wat Tapınağı’nın 3 km kuzey batısında bulunuyor. Tapınağın bugüne kadar gelmesinin depremlerden zarar görmemesinin baş sebebi tapınağı sarıp sarmalayarak bir anne gibi koruyan efsanelerden çıkmış ağaçlar.
Ta Prohm Tapınağı’na Ulaşım ve Giriş Ücretleri ve Ta Prohm Tapınağı ile ilgili tüm fotoğraf ve detayları Ta Prohm Tapınağı Gezimiz başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Siem Reap’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
Kamboçya mutfağı çorbasıyla alakartıyla zengin bir mutfak. Çok fazla çeşit çok fazla lezzete sahip. Lezzet olarak ben çok beğendim ve tabii ki de tavsiye ediyorum.
Bu kapsamda yemek tercihimiz otelde ya da dışarıda oldu. Unutmadan dışarıda yemek otele göre her zaman daha uygun.
Otelde alakart yerseniz 2 ana yemek ve 2 kadeh şaraptan oluşan alakart bir yemeğin maliyeti kişi başı 35 $. Otelde kızımla birlikte bir akşam yemeğine 100$ ödediğim de oldu.
Dışarıda yemek isterseniz en doğru yer kesinlikle Pub Street. Özellikle turistlerin ilgi gösterdiği küçük ve şirin bir cadde burası. En güzel tarafı ise her tür mutfağa sahiplik eden restoran ve barları olması.
Bu caddedeki restoranlarda 2 kişi 15 $ ödeyip rahatlıkla doyuyorsunuz. Yemekleri o kadar lezzetliydi ki bazen 2 menü ısmarladığımız bile oluyordu.
Tabii ki burası şehir merkezi ve turistik bölge olduğu için fiyatlar biraz yüksek. Kırsal kesime gidince kişi başı 2-10 $ arasında bir ücrete rahatlıkla doyabilirsiniz.
Siem Reap’de Alışveriş
Buradan ne alacağınıza gelince hediyelik ya da ev hatırası olarak çok fazla otantik çeşit var. Ancak alış verişinizi mümkün olduğunca köylerden yapın.
Örneğin tablolar. Orijinal tabloları severim. Köyleri gezerken yol kenarında durduğumuzda 2 adet tuvale yapılmış tablo aldım. 90 $ verdim. Bu tabloların benzerlerini şehir merkezinden alsaydım en az 200 $ ödeyecektim.
Tapınak girişlerinde dizlerinizin örtülü olması isteniyor. Kızıma dizlerini örtmesi için pareo gibi belden bağlamalı bir etek aldım. 3 € verdim.
Yine tapınaklarda şans getirmesi için 1 $ karşılığında bileklik yapıyorlar. 10 $ verdim.
Siem Reap’de Nerede Kalınır?
Şehirde kalmak için bütçenize uygun çok basit bir odadan çok lüks odalara kadar çok fazla seçenek var. Otel fiyatları ise gecelik 20-100 $ arasında değişiyor.
Ben 5 yıldızlı Borei Angkor Resort & Spa Otelini tercih ettim. Hem şehir merkezine hem de havaalanına yakın. 2 gece kahvaltı dahil 75 $ gibi bir ücrete burada kalabilirsiniz.
Kaldığımız oteli tabii ki de herkese tavsiye ediyorum. Otelden havaalanına giderken de para ödemedik, bu da otelimizin jestiydi
Sonuç olarak muhteşem bir geziydi. Siem Reap’da beni sadece yüksek nem oranı rahatsız etti yoksa inanın yaşlanmak istediğim ülke kesinlikle Kamboçya. Ve bu yazıyı yazarken bile oraları ne kadar çok özlediğimi fark ediyorum.
Kamboçya ile ilgili diğer yazılarımız için Kamboçya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere…