- Peri Masalı Kanyonu (Skazka)
- Issık Gölü’ne Karşı Yurt Çadırında Kalmak
- Karakol Tarih Müzesi
- Karakol Gezisi, Issık Gölü’ndeki Rusya
- Issık Gölü (Issyk Kul) Çevresinde Bir Tur
- Tokmok, Tarihi Balasagun Şehri ve Burana Kulesi
- Ala-Archa Milli Parkı Gezisi
- Oş Pazarı (Osh Bazaar), Keyifli Bir Gezi
- Kırgız Mezar Kültürü
- Mikhail Vassilievich Frunze Müzesi
- Bişkek Gece Hayatı
- Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Kış Ortasında Bişkek Gezisi
- Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri
- Bişkek Ulaşım Sistemi
Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında bir yazı yazabilmek için öncelikle başta coğrafya olmak üzere ekolojik unsurların Kırgız Mutfak Kültürü’nü nasıl etkilediği görmek şart.
Buna şehirlerde baş göstermeye başlayan günümüzün kapitalist fast food iklimi de eklenince eski ve yeninin, yerel ile uluslararası mutfağının çatışması keskin şekilde ortaya çıkıyor.
Kırgızistan’da hala ulaşım ve medya sisteminin çok iyi olmaması, kapitalist yemek anlayışının yüksek ya da uzak kırsalda yayılışını ciddi şekilde etkilemişe benziyor.
İşte Bişkek, bugün Kırgız Yemek Kültürü’nün kırsaldan trend mutfağa geçişteki çok kültürlü zirvesini temsil ediyor. Bu konuyu eğer vaktiniz olur da Kırgızistan kırsalına giderseniz daha iyi anlayacaksınız.
Şehirlerde değil belki ama biraz kırsala çıktığınızda sizi çok şaşırtacak bir yemek kültürü ile baş başa kalıyor ve çok şaşırıyorsunuz. En azından ben, böyle bir şansa sahip olduğum için böyle bir yazıyı çok zorlanmadan siz gezginler için kaleme alabildim.
Bu nedenle Bişkek’e gitmek gibi bir niyetiniz varsa uzun da olsa sabırla bu yazımı mutlaka okuyun. Çünkü sizlere gidilecek ya da yenilecek listesi sunmayacağım. Aşağıda topladığım başlıklarda ne yazıyorsam bizzat gittim, yedim ya da içtim. Fotoğraflardan da anlayacaksınız zaten.
Kırgızistan Yemek Kültürü
-Para/Hesap
Kırgızistan’da para birimi Kırgız Somu (Som). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kırgız Somu (Som) = 0,084 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Kırgızistan, AB ülkeleri ve hatta ülkemize göre çok ucuz diyebileceğim bir ülke. Fiyat etkinlik olarak en güzel ürünler ise kesinlikle et yemekleri. Türkiye’de yiyemeyeceğiniz ne varsa düşünmeden yiyin.
Kırgızistan’da toplam hesap üzerinde % 15 hizmet bedeli alınıyor. Bu nedenle hesapta bu kalemi görürseniz bahşiş vermeseniz de olur. Kısaca gelecek hesap menüde hesapladığınız hesaptan % 15 civarında fazla oluyor. Bilin diye yazıyorum sinirlenmeyin sonra…
-Restoranlar
–Kafe-Coffee-Restoran Anlayışı
Burada kafe, coffee, restoran anlayışı tamamen birbirine karışmış durumda. Belki bizde de her yer kahve dünyası değil mi? diyeceksiniz ama bu öyle bir şey değil. Bizde her ikisinin yeri ayrı.
Burada ise Mcdonalds, Burgerking vb. yerine kahve dükkanları SSCB döneminin bitişinin ve dönüşümünün simgesi olmuş ve bir andaki serbest sosyalleşme ile birlikte eski tip restoranların yerini almış. Yani basitçe bugün o kahve evleri daha yeni yeni tersine restoranlaşma sürecine girmiş durumda.
Bugün Bişkek’i gezerken restoranların levhalarına bakarsanız köşesinde yanında bir yerlerde ek olarak kafe ya da coffee yazdığını görüp bu tuhaflığı hissedeceksiniz. Gençlerin gelmesini istiyorsanız sanki bu şart gibi…
–Localar
Hala Bişkek’in eski restoranlarında ve kırsalda görebileceğiniz diğer bir uygulama restoranın içerisindeki localar. Düşünün restoranın içerisinde yemek yemek için kabine giriyorsunuz. Tabii ki bunun sebebi rahat konuşabilmek.
Bu tür uygulamalar 1950 İtalyan mafya filmlerinde gördüğümüz uygulamalar. Demek ki bu olay komünist dönemin anlayışında da varmış. Garip ama hala da bazı restoranlarda görebiliyorsunuz.
–Et Yemekleri
Konseptlerden uzaklaşıp biraz da restoranlardaki yemeklere bakalım. Et yemekleri ile aranız iyiyse yaşadınız. Cennete geldiniz. Çünkü burada yediklerinizi Türkiye’de bulamazsınız bulsanız da ki çok zor bu fiyatlara kesinlikle bulamazsınız.
Restoranların en iyi olduğu alan tartışmasız et. En pahalı yemek her zaman at eti. At eti ile yapılan yemekler diğer yemeklere göre 1,5-2 kat pahalı oluyor.
At etinden sonra koyun ve keçi eti makbul. En güzel pirzolalar bu etlerden yapılıyor. Kemikli koyun ya da keçi pirzolaları gördüğünüz şekilde aralarına yağ parçaları konularak çiğ soğanla birlikte servis ediliyor. Biraz yağlı ama muhteşem bir tat. Onlar buna Şaşlık diyor. Bir şiş ile rahat şekilde doyuyorsunuz.
Özellikle kırsalda fiyatlar iyice düşüyor. Ben sizin yerinizde olsam dönene kadar restoranlarda sadece et yerim.
–Fast Food Etkisi
Bu bölümün başında dediğim gibi burada hala Burgerking ya da Mcdonalds yok ancak GUM Shopping Mall’a bir KFC gelmiş.
Tıklım tıklım dolu. Şu an inanır mısınız Kırgızlar burada yemek yemeyi bir prestij olarak görüyor. İçeride yer bulamazsınız.
Merak edip fiyatlara baktım. Gördüğünüz gibi normal yerel yemeklere göre de pahalı aslında ama dediğim gibi burada kendilerini etiketleyip sosyal medyada yaymak hoşlarına gidiyor.
Türkiye’den sonra en çok Türk Restoranı sanırım burada var. Türk restoranları burada hala Mcdonalds ve Burgerking olmamasının artısını çok iyi kullanmış. Namda ya da Daamdu gibi markalar var ama bence buraların fastfood markası Türk Restoranları olmuş.
Daha yeni yeni baş göstermişler ama kapitalist fast food zincirine karşı en güçlü lobi gibiler. Kırgızlar tarafından da oldukça tutulmuş durumdalar. Onların etleri bizim yemek zevkimiz ön plana çıkınca ne yerseniz harika oluyor zaten. Özellikle de Kırgız etleri ile yapılan döner ve lahmacun size hemen farkı hissettiriyor zaten.
–Pilav Çeşitleri
Burada restoranlarda pilav ayrı bir kültür. Bu konuda Özbek Mutfağı hakim. Sadece Özbek pirinçleri kullanılıyor. Bizdeki gibi yemek yanında servis anlayışı yok. Bağımsız ve etli olarak olarak servis yapılıyor.
–İçkiler
Malesef yerel şarap ve bira üretiminde çok zayıflar. Restoranlarda yerel şarap ya da bira bulmak hayli zor. Ancak bira markası olarak Efes’in burada hayli öncü olduğunu da belirtmem gerek.
-Yemekler
–Alışveriş
Yemekler deyince kültürden önce yemek için alışverişten bahsetmek istiyorum ki iyi bir Türkiye karşılaştırması yapabilelim. Bu kapsamda 2 süpermarket gezdim ve aşağı yukarı fiyatların aynı olduğunu gördüm. Fiyatlar Bişkek’in dış mahallerinde daha düşük kırsal da ise inanılmaz halde.
Yemeklerin ana unsuru olarak kabul edebileceğimiz patates, soğan, yumurta ve domates kg fiyatlarını görüyorsunuz. Domates dışındakiler o da yetişmediği için ülkemizin 1/3 fiyatına satılıyor.
Ülkenin her tarafında ovalarda platolarda hatta yollarda büyük ve küçük baş hayvanları görüyorsunuz. Bu hayvanlar tamamen doğal besleniyor. Zaten çiftçinin fabrikasyon yem alacak parası da yok.
Sonuç olarak et fiyatları ülkemize göre yarı fiyatına…ve tamamen doğal ve çok lezzetli…
ve bira fiyatları hepsi ithal onlar da ülkemizin yarı fiyatına…Gördüğünüz tüm değerler Bişkek’in en yeni ve en büyük alışveriş merkezi olan GUM Shopping Mall’un lüks kabul edilen supermarketinden….yorum sizin…
–Kahvaltı
Gelelim kahvaltılara özellikle bu konuda kırsaldan bahsetmek istiyorum. Bişkek kırsalında gezerken her hangi bir yerde kahvaltı yapmak istedim. İşletmenin sahibi yanımıza gelince Türkçe olarak yumurta istediğimi omlet yapabileceklerini söyledim. Yumurtayı anladılar şaka gibi ama omletin ne olduğunu bilmiyorlardı.
Yazımın en başında Kırgızistan da hala ulaşım ve medya sisteminin çok iyi olmaması, kapitalist yemek anlayışının yüksek ya da uzak kırsalda yayılışını ciddi şekilde etkilemişe benziyor derken aslında bunu kast etmiştim. Defalarca anlatmama rağmen beni anlamadılar. Tamam kalsın deyip yağda yumurta yapmalarını istedim. Tüm komşular geldi ve ben yine anlatamadım ve vazgeçtim.
Başka bir gün başka bir kırsalda ise yine omlet istediğimde önüme gelen tabak ise buydu. Türkçe konuşmamıza rağmen bu kadar anlaşabiliyorduk çünkü bilmiyorlar. Kırsalda yumurta oldukça değerli bir malzeme. 4 yumurta bana fazla geldiği için orada bulunan 2 çocuktan kalan yumurtaları yemelerini istediğimde nasıl mutlu olup yumurtaları hemen yediklerini anlatamam. Bu anlarda bir de bizim çocukları hatırladım…her şeyi zorla yedirdiğimiz sevgili çocuklarımızı..
Kırgızlar için kahvaltı bir öğün değil. Her öğün kahvaltı gibi. Garip geliyor ama zamanla alışıyorsunuz. Kahvaltıda aynı bizim gibi hamur işlerine bayılıyor. Bir de yoğurda…Yoğurtsuz kahvaltı yapmak istemiyorlar. Ayrıca çayı çok seviyor ve çay ile mutlaka koyun yağında kızartılan Boorsok yiyorlar.
–Diğer Öğünler
Kırgızistan’da yemekler genellikle tencere yemeği diyebileceğimiz şekilde pişiyor. Etsiz yemek görmedim. Korkunç bir et tüketimi var. Biz soğansız yemek olmaz derken onlar etsiz yemek olmaz diyor.
Kırsalda en sevilen yemek minik koyun veya at et parçalarının et suyunda haşlanmış erişte üzerine konularak servis edilen Beş Parmak ile koyun eti ve kuyruk yağının kavrulması ile yapılan ve fırınlanmış patatesle servis edilen Kuurdak.
Bir de pilav. Kırgızlar pilavı çok seviyor ve tek ve etli olarak tüketiyor. Yani ana yemek yanında tadımlık olarak görmüyorsunuz.
Yemeklerden sonra başka bir adet ise votka. Yemeğe gittiğim bir ev sahibi çay bizde yemekten önce votka ise yemekten sonra içilir; çay içimizi ısıtırken votka muhabbeti şenlendirir demişti. Bunun bir Orta Asya adeti olduğunu da vurgulamıştı.
—Ekmekler
Kırgızistan’da inanılmaz bir ekmek kültürü var. Fırınlarda ya da pazarlarda yüzlerce çeşit ekmek satılıyor.
Hepsinin ortak özelliği çok yoğun, nefis ve çok ucuz olmaları. Genel olarak ise sofralarda nan ekmeği ve külde pişirilen pide kömöç görüyorsunuz.
–Kuruyemiş Çeşitleri
Orta Asya’daki bir diğer adet ise kuruyemiş. Bizdekinden fazla korkunç bir talep ve tüketim var. Üstelik çeşit sayısı da çok fazla.
–Tatlı Çeşitleri
Kırgızların da aynı bizim gibi çok geniş bir tatlı kültürü var. Tatlılar ise daha çok hamur işi üzerine.
Ancak benim en çok yendiğini gördüğüm tatlı akşam üstü kızartılan, kağıt torbalarda servis edilen ve yürürken yenen lokma tatlısı benzeri tatlı oldu.
Kahvaltı Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir?
Bişkek’te olduğum sürece iki kez kırsalda kahvaltı yaptım. Deneyimlerimi ise Kırgız Yemek Kültürü başlığı içerisinde anlatmaya çalıştım.
Bunun dışındaki tüm kahvaltıları Bişkek’te kaldığım değişik otellerde yaptım.
Gördüğünüz gibi önemli bir özellikleri yok. Bu nedenle bu konuda bir yer tavsiyesi yapmıyorum.
Öğle Yemeği Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir?
Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz 2 yer var.
-Chaikhana NAVAT (Чайхана NAVAT на Фучика)
Burası Bişkek’te bulunan 8 Navat şubesinden Den Xiaoping Bulvarı üzerindeki şube. Aslen çay evi olarak geçse de yemek de veriliyor.
Burayı dekore etmek için Orta Asya tarzında el yapımı ahşap mobilyalar, yumuşak kanepeler, ipek yastıklar, oymalı musluklar, süs eşyaları kullanılmış. Sadece doğal malzemeler kullanılarak yapılan bu dekorasyon da konforlu ve şık bir atmosfer ortamı yaratmış.
Bu zincir başkentte çok ünlü ve genel olarak her Bişkek sakini öğle ya da akşam fark etmez bu zincirin şubelerinden birinde yemek yemeyi bir prestij unsuru olarak görüyor. Ortam oldukça otantik, personel ise yerel kıyafetli.
-Menü
Menüye gelince Bişkek’te yerel yemekleri en güzel şekilde bulabileceğiniz yer bence bu zincir. Zaten ülke çapında da bir çok ödül almış. Ortalama bir kişi 500-600 Som bir ücret karşılığında rahatlıkla doyabiliyor.
–Kahvaltı
Bu şubelerde tercih ederseniz kahvaltı da bulmanız mümkün.
Tadına bakabileceğiniz lezzetler ise koyun yağıyla kızartılmış hamurdan yapılan Boorsok (40 Som), Etli Samsa (65 Som), Cheburek (125 Som) ve yağda yumurta (55 Som).
–Başlangıçlar
Burada yemeğe başlangıç olarak keçi yoğurdu getiriliyor. Burada Orta Asya’da böyle bir adet de olduğunu öğreniyoruz.
Yoğurdu gerçekten çok başarılı bulduğumu söyleyebilirim.
–Çorbalar
Bu şubelerde tercih ederseniz Orta Asya’ya özgü tüm çorbaları deneyebilirsiniz. İnanılmaz bir çeşit zenginliği ile karşılaşacaksınız. Tadına bakabileceğiniz lezzetler ise Shorpo (120 Som), Mampar (130 Som), Chuchvara (130 Som), Mastava (130 Som), Santavru (120 Som), Borsch (120 Som) ve Solyanka (150 Som). Bunların dışında tanıdık lezzet isterseniz Mercimek Çorbası da (120 Som) var.
–Salatalar
Burası Orta Asya’ya özgü salata anlayışını da görmek için güzel bir yer. Sadece domates, acı biber ve tuz ve sumak ile ovulmuş soğan salatasına burada Shakarap diyorlar (135 Som).
Yine haşlanmış sebzeler, lahana ve salatalık turşu ile servis edilen Vinegret Salatası da oldukça değişik bir lezzet (155 Som).
–Et Yemekleri
Et olayı ise bambaşka. Bu şubeler aynı şekilde Orta Asya’ya özgü tüm et yemeklerini de deneyebileceğiniz yerler. İnanılmaz bir çeşit zenginliği sizi bekliyor.
Tadına bakabileceğiniz lezzetler ise at ya da dana ya da kuzu etli Besh Barmak (350 Som-265 Som), Lagman (195 Som), Ganfan (195 Som), Kuurdak (360 Som), Goulash (215 Som) ve Brizol (230 Som).
Tüm bu yemeklerin en önemli özelliği ise ülkemizdekilerin tersine her birinde yaklaşık 350 gr et olması ve hepsinin doyumluk olması.
Gezgin arkadaşımız Aiperi çok sevdiği için kendisine Lagman (195 Som) aldı. Ben de bu yemeğin bir parça tadına baktım. Kuzu ve taze sebzelerin noodle ve harika bir sos ile sunulması diyebilirim. Denemeye değer tavsiye ederim.
Ukrayna’dan Nepal’e kadar uzan coğrafyanın gördüğüm tek ortak yemeği bildiğimiz mantı. Tabii ki yapım şekilleri farklı. Bizim mantımızdan farkı özel buhar tenceresinde pişirilmesi. İçerisinde de kıymanın yanında minik et parçaları da kullanılabiliyor. Haşlama veya kızartma olarak servis ediliyor. Burada Amerikalı gezgin arkadaşım Lauren, sanırım şekli de hoşuna gitti mantı denedi. Bir porsiyonda 5 adet var (165 Som). Birer tane de Aiperi ile biz tattık tabii ki. Şunu net olarak söylüyorum. Bu coğrafyanın en güzel mantısı bizim mutfağımızda yapılıyor. Bu nedenle denemeseniz de bir şey kaybetmezsiniz.
Eğer kebap çeşitlerini tercih ederseniz Dana, Kuzu ve Koyun Pirzola Şiş Kebap (300 Som) ya da Tavuk Şiş ya da Kanat Kebap (250 Som) alabilirsiniz. Eğer en az 5 kişiyseniz bunların hepsinin karışımından 5 kişilik bir tepsi olsun isterseniz 1,7 kg dan fazla et ile hazırlanan Yurt isimli tepsiyi ısmarlamalısınız (2000 Som).
–Pilavlar
Pilavlar tek başına yemek olarak kabul edildiği için ayrı bir menüsü var. Ancak bu menü daha çok Özbek kaynaklı.
Bir de burada pilavlar genelde aile boyu yapıldığından yaklaşık 3,3 kg pirincin olduğu devasa menüler var. Mesela kuzu ve dana eti, nohut, havuç, sarımsak, kırmızı acı biber ve Özbek Lazer Pirinci ile hazırlanan devasa Taşkent Pilavı 1700 Som; kuzu ve dana eti, havuç, sarımsak ve Özbek Devzira Pirinci ile hazırlanan devasa Uzgen Pilavı 1800 Som fiyatla sunuluyor.
Tabii ki bizim bunu yememiz imkansız. Burada ben kendime bir porsiyon Taşkent Pilavı söyledim (195 Som). Gerçekten de nefis ve tek başına doyurucuydu.
Buraya gelmek için Oş Pazarı’na gelmeniz yeterli. Den Xiaoping Bulvarı üzerinde pazara oldukça yakın mesafede bulunuyor.
Çalışma saatleri 08:00-00:00 Int: http://navat.kg/
Adres: 3 Den Xiaoping Avenue, Bishkek, Kırgızistan, Tel:+996 551 541 111
–Адана кебаб Кафе (Adana Kebap Kafe)
Адана кебаб Кафе, Bişkek’teki başka bir Türk orijinli restoran. Bişkek’in önemli caddelerinden Toktogul Caddesi üzerinde bulunuyor.
Kırgızistan’ın en büyük 2 alışveriş merkezi olan Tsum Alışveriş Merkezi ve GUM Shopping Mall’un hemen güneyinde yer alıyor. Garsonlar Türkçe biliyor. İçki servisi yok.
Öncelikle gerçekten lezzetli yemek yapıyorlar. Mutfağı Türk, fiyatları makul, porsiyonları kocaman.
Menüye gelince tek tek belirtmeme gerek yok adından da anlaşılacağı gibi kebap ve pide çeşitleri mevcut. Karnınızı da 300-400 Som karşılığında rahatlıkla doyurabilirsiniz.
Benim buradaki tercihim gerçekten çok merak ettiğim için bildiğiniz acılı lahmacun oldu. Kırgız etleri çok güzel. Bunun lahmacuna etkisini tahmin etmek yerine yerinde görmek istedim. Yanına da içecek olarak açık ayran aldım. Hem ayran hem de lahmacunlar oldukça güzeldi (260 Som). Açıkçası onların tek lahmacunu neredeyse bizimkilerin iki katı. Yani tek lahmacunla bile doyarsınız. Türk mutfağı diyorsanız kesinlikle tavsiye ediyorum.
Buraya gelmek için Tsum Alışveriş Merkezi ve GUM Shopping Mall’a gelmeniz yeterli. Alışveriş Merkezlerinin hemen 300 m güneyinde bulunuyor.
Çalışma saatleri 10:00-22:00 Adres: а, 87 Toktogul Street, Bishkek, Kırgızistan, Tel:+996 554 640 640
Akşam Yemeği Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir?
Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz 2 yer var.
-Anatolia кебаб Кафе (Anadolu Kebap Kafe)
Anatolia кебаб Кафе Bişkek’teki bir Türk Restoranı. Bişkek’te önemli caddelerinden Toktogul Caddesi üzerinde bulunuyor.
Restoran Burhan Aksoy tarafından işletiliyor. Kendisiyle tanışmamız oldukça ilginç oldu. Aslında benim hedefim aynı cadde üzerinde bulunan ve Bişkek’in en ünlü restoran zinciri kabul edilen Чайхана NAVAT idi. Karşı caddede Anatolia кебаб Кафе (Anadolu Kebap Kafe)’nin önünden karşıya restorana bakarken Burhan Bey kafeden çıktı. Kendisine Türk olup olmadığı sordum. Teyit edince Чайхана NAVAT hakkında bilgi almak istediğimi söyledim kendisine. Meğerse kendisi Anatolia кебаб Кафе (Anadolu Kebap Kafe)’nin sahibiymiş. O da sanırım bir Türk görünce şaşırmış olacak ki gelin burada yiyin dedi. Ben de yanlış anlamamasını ancak yurt dışında prensip olarak Türk restoranlarında yemek yemediği söyledim. Biraz bozuldu bari bir çayımızı için dedi. Ben de kırmamak için daveti kabul ettim.
Kendisi 1997 yılında eğitim için buraya gelmiş. İnşaat mühendisi olmuş. O dönem Türkiye’deki kriz nedeniyle geri dönmemiş. Buradaki bir çok büyük otelin inşaatında yer almış. Kazancı ile yatırım mahiyetinde ikinci bir iş olarak da restoran işine girmiş. Restoran 150 kişilik ve 15 kişi çalışıyor.
Çayımızı içerken niçin burada olduğumu sordu. Ben de kendisine www.gezerdoner.com’dan bahsedip Bişkek ile ilgili bir yazı dizisi hazırladığımı, yazılardan birinin Bişkek’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazılacağını, bu nedenle de bir akşam yemeğini Чайхана NAVAT restoranda yemem gerektiğini söyledim.
Kendisine sitemizin başarılarını da gösterince o da yazıda restoranı ile ilgili de bir başlık olamasını istedi. Böylece planımı erteleyip o akşam yemeğimi orada yedim. Oldukça da memnun kaldım Bişkek’te Türk yemeği yemek isterseniz mutlaka tavsiye ederim.
-Menü
Menüye gelince bir kebapçıda ne olması gerekiyorsa burada hepsi var. Ekstraları ise sakatat çorba çeşitleri.
Çorba çeşitleri 150-170 Som , Kebap Çeşitleri 300-350 Som, Salata Çeşitleri 150-200 Som ve Baklava/Sütli Tatlı Çeşitleri 150-200 Som aralığında sunuluyor. Ortalama bir kişi 500-600 Som bir ücret karşılığında rahatlıkla doyabiliyor.
–Çorbalar
Burhan Bey çok iyi Kelle Paça Çorbası yaptıklarını söyleyince kırmadım tabii ki.
Çünkü bayılırım Kelle Paça Çorbası’na…Size de tavsiye ederim.
–Et Yemekleri
Yine Burhan Bey’in tavsiyesi üzerine Ciğer Kebap da yedim. Gerçekten enfesti.
Gerçekten nefisti. Ülkenizden binlerce km uzaklıkta bu kebabı yiyebilmek inanın çok lüks bir şey. Ben bunun cidden farkındayım. Eğer buralara yolunuz düşerse bir akşam yemeğinizi de benim gibi burada yemekten çekinmeyim derim.
Buraya gelmek için Togolok Moldo Caddesi’ne gelmeniz yeterli. Caddenin ortasında dikkatinizi çekecek…
Çalışma saatleri 09:00-22:00 Adres: 28/10 Togolok Moldo St, Bishkek 720017, Kırgızistan, Tel:+20 69 3604358
-Ojak Kebap (Ocak Kebap)
Ojak Kebap, Bişkek’teki başka bir Türk orijinli restoran. Bişkek’in en önemli bulvarı Chuy Bulvarı’nın üzerinde Kırgızistan’ın en büyük 2 alışveriş merkezi olan Tsum Alışveriş Merkezi ve GUM Shopping Mall’un hemen 50 m ilerisinde bulunuyor.
Restoran şehrin gençlerin toplanma bölgesinde bulunuyor. Hem kafe hem de restoran olmak üzere iki bölümü var. Kafeye de yemek alabiliyorsunuz. Garsonlar Türkçe biliyor. İçki servisi yok.
Öncelikle gerçekten lezzetli yemek yapıyorlar. Mutfağı Türk, fiyatları makul, porsiyonları kocaman. Böyle olunca da özellikle gençler olmak üzere oldukça talep gören bir yer.
Ancak başıma geldiği için de belirtmek zorundayım. Siparişler unutuluyor, karıştırılıyor ya da bekliyorsunuz servis açılmıyor.
Menüye gelince tek tek belirtmeme gerek yok kelle paça çorbasından dönere, İskenderden lahmacuna, sütlaçtan baklavaya bir Türk olarak aklınıza gelen her şeyi burada yiyebilirsiniz. Karnınızı da 400-500 Som karşılığında rahatlıkla doyurabilirsiniz.
Benim buradaki tercihim Patlıcan Kebap oldu. Yanına da içecek olarak açık ayran aldım. Oldukça güzeldi. Belirtiğim sorunları dert etmeyecekseniz tavsiye ediyorum.
Bişkek Gece Hayatı ve Yemekleri
Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında gece yemeği bazında deneyimlediğim 1 yer var. Gece yemeği ile kastettiğim şey takılmak isterseniz gece kulüpleri tabii ki. Bunların arasında yemek yediğim bir yer var ondan size de bahsetmek istiyorum.
Burası München Pub. Bişkek’in önemli caddelerinden Toktogul Caddesi üzerinde bulunuyor. Kırgızistan’ın en büyük 2 alışveriş merkezi olan Tsum Alışveriş Merkezi ve GUM Shopping Mall’un hemen güneyinde yer alıyor. 2017 yılında açılmış şimdiden Bişkek’te ad yapmış. Ortamı nezih ve güzel. Gece 10:00 dan sonra oldukça kalabalık oluyor.
Giriş parası ya da depozito yok. Ancak girişte seçicilik hayli yüksek. Özellikle de yerli halka karşı. Giderken üste başa dikkat etmekte fayda var. Yabancı olmak tek başına yeterli değil yani. Garsonlar nazik. Servis mükemmel. Sistem çok hızlı çalışıyor.
İçeceklerden başlayalım anlatmaya. Şaraplar; Arjantin, Şili, Fransa, İtalya’dan. Şişesi 1000 Som, yerlisi 700 Som. Viski 170-2500 Som, Tekila 140-180 Som, Rom 150 Som. Votka yabancıdan yerliye 250-90 Som. Kokteyller 150 Som ve biralar 100-220 Som aralığında değişiyor.
Kocaman bir Dünya mutfakları var. Et de kaliteli olunca harika yemekler çıkartıyorlar ortaya..Karnınızı da azami 700-800 Som karşılığında rahatlıkla doyurabilirsiniz.
Öncelikle bir şeyler yemek isterseniz size tavsiyem T-Bone (400 gr) (699 Som). Patates Kızartması (89 Som) ve Corona Bira (139 Som). Gördüğünüz menüye azami ödeyeceğiniz para vergi ve bahşiş dahil 1050-1100 Som civarında…Bir gece kulübü için gerçekten iyi bir fiyat değil mi?
Buraya gelmek için Tsum Alışveriş Merkezi ve GUM Shopping Mall’a gelmeniz yeterli. Alışveriş Merkezlerinin hemen 300 m güneyinde bulunuyor.
Çalışma saatleri 17:00-05:00 Adres: а, 87 Toktogul Street, Bishkek, Kırgızistan, Tel:+996 555 103 017
Bunun dışında Dünyaca ünlü Bişkek Gece Hayatı ile ilgili tüm detayları Bişkek Gece Hayatı başlıklı yazında bulabilirsiniz.
Değerlendirme
Bişkek’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazdığım bu yazıda sizlere önce para/hesap, restoran ve yemek bazında şehirde karşılaşacaklarınızı ve yapmanız gerekenleri özetledim.
Daha sonra da Bişkek’te deneyimlediğim mekan ve tatları öğün bazında aktarmaya çalıştım. Bu kapsamda bu yazının okuyan tüm gezginler için Bişkek hatta Kırgızistan özelinde çok yardımcı olacağını değerlendiriyorum.
Bişkek ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Bişkek Gezi Rehberi‘ne, daha geniş planlama için Kırgızistan Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.