- Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri
- Günübirlik Shymbulak Kayak Merkezi Gezim
- Kok Tobe Parkı Gezim
- Büyük Almatı Gölü Gezim
- Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Almatı Ulaşım Sistemi
- Kış Ortasında Almatı Gezisi
Bugünkü yazımın konusu Günübirlik Shymbulak Kayak Merkezi Gezim. Bahse konu kayak merkezi Almatı‘nın güneydoğusunda Ile-Alatau Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor.
Kayak merkezinin olduğu yer Zailiysky Alatau Sıradağları’nın 2200-3200 m arasındaki bölümünde bulunuyor.
Ben de bölgeyi bilen gezgin arkadaşlarımın şiddetle tavsiyesi üzerine Almatı’daki bir günümü buraya ayırdım. Şimdi yaşadıklarımı size de anlatmak istiyorum.
Kazakistan’da para birimi Kazakistan Tengesi (KZT). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kazakistan Tengesi (KZT) = 0,015 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Shymbulak Kayak Merkezi Gezisi
Shymbulak Kayak Merkezi’nin Tarihi
Shymbulak Kayak Merkezi, Sovyet kayakçıların eğitimi için 1954 yılında kurulmuş. O dönemde her sene şubat ayında burada düzenlenen yarışlara SSCB’nin dört bir tarafından en önemli kayakçılar katılıyormuş.
Burada yarışmak kayakçılar için büyük bir prestijmiş ve yarışçılar burada yapılan yarışlarda nihai hedef olan olimpiyatlara katılmak için inanılmaz ter döküyorlarmış.
Düşünün sporcular sadece 15 dakikada inecekleri pist için 3 saatte zirveye tırmanıyorlarmış. Tabii ki o günler artık geride kalmış.
2011 yılında Dünya Kış Olimpiyatları burada yapılmış. Medeo Buz Pateni Pisti ile birlikte buradaki tüm tesisler bahse konu olimpiyatlar için yapılmış ya da restore edilmiş.
Bugün burası gerek tesisleri gerek pistleri ile sadece Kazakistan’ın ya da eski SSCB’nin değil Dünya’nın en iyi 10 Kayak Merkezi arasında gösteriliyor.
Shymbulak Kayak Merkezi’ne Ulaşım
Adres: Gornaya Str.640 “V” Kazakhstan, 050020 Almaty Tel: +7(727)331-77-77
Buradaki en önemli nokta tabii ki buraya nasıl geleceğiniz. Haritada gördüğünüz gibi Shymbulak Kayak Merkezi Almatı’nın 25 km güney doğusunda bulunuyor.
Buraya kendinizin de çok rahat yapabileceği bir programı kişi başı 100-200 $ bir ücret karşılığı satan günübirlik turlar da mevcut. Burada sistem çok iyi işlediği için ben buna kesinlikle değmeyeceğini düşünüyorum.
Buraya arabayla, otobüsle, taksiyle, teleferikle, bisikletle ve yürüyerek gelebilirsiniz.
Ancak her durumda Medeo‘da aktarma yapmak zorundasınız.
-Almatı-Medeo Ulaşım
Burası Shymbulak Kayak Merkezi öncesinde geçiş kontrolü sağlamak ve Shymbulak Kayak Merkezi’ni temiz ve doğal tutmak için oluşturulmuş bir merkez. Teleferik sistemi de buradan itibaren çalışıyor.
Deniz seviyesinden 1691 m yüksekte bulunan Medeo Buz Pateni Pisti burada bulunuyor. Buz pateni ve hokey oyunları ile ünlü olan pist halihazırda Dünya’nın en yüksek buz pateni pisti olarak kabul ediliyor ve yıl boyunca paten severler için açık bir buz pisti.
Shymbulak Kayak Merkezi’ne ulaşım arabanız varsa çok zor değil. Eskiden arabayla kayak merkezine çıkılabiliyormuş ancak hem çevreyi korumak hem de park sorunu nedeniyle artık izinli olanlar dışında bu yasak.
Bu nedenle arabanızı 13 km ötedeki Medeo’ya kadar gelip orada bulunan otoparka bırakacaksınız. Hem kapalı hem açık otopark var. Ücreti günlük 500 KZT.
Bu taksiler için de geçerli. Taksiler de buradan yukarı geçemiyorlar. Ancak merkezden buraya 5000 KZT ücret isteyebilirler.
Benim tavsiyem ise buraya otobüsle gelmeniz. Dostyk Bulvarı üzerindeki Kazakhstan Hotel’in karşısındaki duraktan 07:00-20:00 saatleri arasında yarım saat arayla çalışan 12 Numaralı Otobüs bulvar boyunca devam ederek Medeo’ya kadar geliyor.
Card Onay sahibiyseniz ücret 80 KZT, şoföre peşin öderseniz 150 KZT.
Tabii ki yazın buraya bisiklet ve yürüyerek de gelebilirsiniz. Ancak yokuş yukarı bir yol olduğunu belirtmeliyim.
-Medeo-Shymbulak Ulaşım
–Teleferik ve Lift (Rotalar ve Ücretleri)
Buradan Shymbulak Kayak Merkezi’ne gitmek için ilk alternatifiniz tabii ki teleferik. Otobüs ile gelirseniz Teleferik için Medeo’da Gondola Road Otobüs Durağı’nda ineceksiniz. Burası son duraktan bir önceki durak.
Teleferik ve lift için 3 çeşit bilet satılıyor.
—Medeo-Shymbulak Rotası
Bu yol 20 dakika sürüyor.
Hem kayakçılar hem de trekking severler için uygun. (2260 m) (09:30-18:00)
—Combi 1 Rotası
Bu yol kışın kayakçılar yazın trekking severler için uygun. Bu rotadaki orta yüksek hattı oluşturuyor. (2860 m)(10:00-17:00).
2800 m yükseklikte S.Ne.G. Hotel & Restaurant burada bulunuyor. Lezzetli yemekler ve mükemmel manzarası ile çok güzel bir yer
—Combi 2 Rotası
Bu yol kışın deneyimli kayakçılar yazın trekking severler için uygun. Bu rotadaki en yüksek hattı oluşturuyor. (3180 m)(10:00-16:30)
Talgar Geçidi’nin en üstündeki Bar 3200’e Combi 2 vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi 3200 m yükseklikte bulunuyor. Fiyatları yüksek tabii ki. 10:00-15:30 saatleri arasında açık.
Bunun dışında eğer Shymbulak Zirvesi’ne çıkmak istiyorsanız buradan işaretli yolları takip ederek yaklaşık 1 saatte 3450 m yükseklikteki Shymbulak Zirvesine ulaşabilirsiniz.
Internet sitelerinden bilet ya da kartları önceden alırsanız % 10 indirim kazanıyorsunuz.
Aslında ben buraya gelirken teleferikten çekim yaparım diye düşünüyordum. Ancak gördüğünüz gibi hava berbat olunca teleferik de anlamsız oldu ve kayak merkezine çok uygun olan shuttle ile çıkmaya karar verdim.
–Taksi (Rotalar ve Ücretleri)
Elektrikle çalışan 4 kişilik taksiler Medeo Buz Pateni Pisti’nin yanındaki otobüs durağından kalkıyor. Sizi 10 dakikada Shymbulak Kayak Merkezi’ne kadar götürüyor. Araba ücreti 3000 KZT.
–Shuttle (Rotalar ve Ücretleri)
Yukarıda anlattığım sebepten dolayı benim tercihim shuttle oldu. 09:00-19:30 saatleri arasında çalışan 18 kişilik shuttle yarım saatte bir Medeo Buz Pateni Pisti’nin yanındaki Otobüs durağından kalkıyor.
Shuttle ücretini hemen durakta bulunan gişeye ödüyorsunuz. Kişi başı ücret tek yön 500 KZT.
Burada çok fazla beklemiyorsunuz çünkü shuttle 12 Numaralı Otobüs’ün geliş saatlerine göre hareket ediyor.
Şansıma bugün hava hakikaten çok kötü. Görüş ise oldukça kısıtlı. Medeo Barajı’nın yanından geçiyoruz. Bu baraj şehri batı Tanrı Dağları’nın tepelerinde oluşan yıkıcı çamurlardan korumak için yapılmış.
Normalde hava açık olduğunda 1733 m yükseklikte bu barajdan Almatı ve Dünya’nın en büyük yüksek buz pateni pisti kabul edilen Medeo Buz Pateni Pisti’nin fotoğrafını çekecektim. Ancak, hava çok kötü olduğu için Medeo Barajı’ndan fotoğraf çekimini dönüşe bıraktım.
Yol daha önceden açılmış olduğu için kar ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz ve kalktıktan 15 dakika sonra Shymbulak Kayak Merkezi’ne varıyoruz.
Malesef geldiğimizde neredeyse Shymbulak Kayak Merkezi zor gözüküyordu.
Dönüş için de shuttle kullanmak isterseniz indiğiniz yerden bilet alıp araca tekrar binmeniz gerekiyor.
Bizim şansımıza dönüşte de inanılmaz bir sis çöktü. Ancak çok güzel bir fotoğraf sahnesi oluştu.
Malesef dönüşte Almatı ve Medeo Buz Pateni Pisti’nin Medeo Barajı’ndan fotoğrafını çekecektim. Shuttle şoförü de durup beni bekleyecekti. Ancak hava o kadar sisliydi ki göz gözü görmediği için bu isteğimi de gerçekleştiremedim.
–Bisiklet
Taksi ve shuttle rotalarını kullanarak Almatı-Medeo-Shymbulak Kayak Merkezi hattında kayak merkezine ulaşabilirsiniz. 25 km uzunluğundaki bu yol bakımlı ancak dik yamaçları sebebiyle sadece yazın ve deneyimli bisikletçiler için uygun. Yeteneklerinizden ve ekipmanlarınızdan eminseniz denemekten çekinmeyin. Bu arada yukarıda bisikletinizi bırakabileceğiniz bir bisiklet parkı da yok.
–Motosiklet
Kesin olarak yasak. En fazla Medeo’ya kadar gelebilirsiniz.
–Trekking
Taksi ve shuttle rotalarını kullanarak Almatı-Medeo-Shymbulak Kayak Merkezi hattında kayak merkezine yürüyebilirsiniz. 25 km uzunluğundaki bu yol hayli yorucu. Bu nedenle trekking severler genellikle Medeo’ya otobüs veya araba ile gelip buradan kayak merkezine yürüyor.
Medeo ve Shymbulak arasındaki yol sadece 7 km uzunluğunda. Ara kademe olarak Medeo Barajı’nın Sağlık Merdivenleri de denen merdivenlerini kullanırsanız yol sadece 4 km oluyor ancak daha çok yorulacağınız da aşikar. Biz shuttle ile yukarı çıkarken yürüyenleri gördük. Eğer zaman kısıtlı ise özellikle kışın trekking tavsiye etmiyorum.
Yoksa yol geniş kaldırımlı, mola noktalı ve çok güzel manzaraya sahip. Yol boyunca harika da fotoğraflar çekebilirsiniz. Benim tavsiyem bu yürüyüşü dönerken ya da yazın yapmanız.
Bu arada trekking boyunca çığlık atmak, ateş yakmak, çiçekleri koparmak, mantar toplamak, ağaç dallarında sallanmak ya da dallarını kırmak, kelebek, böcek vb. yakalamak, örümcek ağlarını bozmak, kayalara bir şeyler çizmek, etrafa çöp atmak kısacası ayak izi dışında doğaya bir iz bırakmak yasak ve çok ciddiler ona göre..
Shymbulak Kayak Merkezi
Biraz da kayak merkezinden bahsedelim. Burası Talgar Zirvesi ve çevresini içerisine alan Ile-Alatau Ulusal Parkı’nda kendine özgü bir dünya.
Kendimce bir giriş olarak hazırladığım bu videodan sonra etrafımda gördüklerimi size de anlatayım.
Pistlerin çevresi oldukça pitoresk. Köknar ağaçları sahnenin güzelliğine güzellik katıyor.
Kayak merkezi tüm sene açık ve bünyesinde 7 adet lift var.
Bünyesinde bulunan kaymaya elverişli tüm pistlerin uzunluğu yaklaşık 21 km. Ortalama kar kalınlığı 1,5 m.
Yeni başlayanlar, profesyoneller, çocuklar ve yetişkinler, snowboard ve kayakçılar için kimlik belgesi karşılığında hem giyim hem de kayak takımı, snowboard vb. kiralama hizmeti veriliyor.
Kıyafetler tam takım 5000 KZT tutuyor. Bunun dışında kayak takımı, snowboard vb. donanım kirası için tıklayınız.
Merkezde yazın ortalama sıcaklık 20 C’yi bulurken kışın bu değer -7 C civarında seyrediyor.
Öncelikle hava geçişlerinden bahsetmek istiyorum. Güneşli günlerin sayısı 300 dense de kesinlikle durağan bir hava gözlemlemedim. Havadaki sis nedeniyle göz gözü görmezken birden bulutlar kayboluyor.
10 dakika önceki havadan eser kalmıyor. Her yer günlük güneşlik oluyor.
Hava açınca çevredeki dağ zirveleri de ortaya çıkıyor.
15 dakika geçmeden bulutlar tekrar tüm boğazı kaplıyor ve göz gözü görmüyor. Tabii ki bu değişimde sıcaklık farklarını ve yüksekliği göz ardı etmemek lazım.
-Kayak ve Snowboard Okulu
Burada 1995 yılında faaliyete geçmiş ciddi bir Kayak ve Snowboard Okulu var. Okulun amacı sadece Shymbulak yamaçlarında değil Dünya’nın her yerinde ustaca ve güvenli bir şekilde kaymayı öğretmek.
Kazakistan’daki en büyük kayak okulu olduğunu söylüyorlar. Yine kendi söylemlerine göre her yıl 15.000 kişi burada eğitim görüyormuş.
60 kişinin üzerinde tecrübeli Rus ve Kazak kayakçı ve snowboard eğitmenleri yaşa bakmaksızın burada herkese yönelik eğitim veriyor. Kayak için minimum yaş 3, snowboard için 8 olarak uygulanıyor.
Snowboard eğitimi için özel bir park bile oluşturulmuş. Tabii ki biraz da maliyetlerden bahsedeyim.
3-5 yaş arası 45 dakikalık bir başlangıç dersi 8000 KZT. 6-10 yaş arası 1 saat 8500 KZT, 2 saat 14500 KZT, 3 kişi olursanız 2 saat 21000 KZT. 11 yaş üstü 1,5 saat 13500 KZT, 2 saat 16500 KZT, 3 kişi olursanız 2 saat 24000 KZT.
Tabii ki büyükler de düşünülmüş. En profesyonel kayakçılardan ders almanın 2 saatlik maliyeti 30000 KZT. Eğer bunu hafta içi 10 saatlik bir paket yaparsanız 75000 KZT, zamanı siz belirlerseniz 90000 KZT bir ücret ödemeniz gerekiyor.
-Trekking ve Tırmanma
Tabii ki yabancıların da rağbet ettiği bir yer. Farklı ülkelerden gelen turistler de trekking yapmak ya da tırmanmak için buraya geliyorlar.
Kışın bile her yerde trekking yapanları ve tırmananları görebiliyorsunuz.
Burada isterseniz deneyimli bir rehber eşliğinde, Zailiysky Alatau’nun en güzel yerlerinde heyecan verici bir trekking gezisi yapabilirsiniz. Her biri zorluk seviyesine göre farklılık gösteren 30’dan fazla benzersiz rota olduğu söyleniyor. İsteklerinize en uygun seçenek size sunuluyor. Tabii ki ücreti karşılığında. Tel: +7 705 554 48 44
-Kartal ve Yerel Av Giysileri ile Fotoğraf Çekimi
Bölgedeki tüm cazibe merkezlerinde göreceğiniz bir sahne. Tarih boyunca bölgedeki Kazak ve Kırgız göçerler köpek gibi av için kartal da kullanmışlar.
Bazı kartallar malesef bugün sahiplerinin para kazanma aracı haline gelmiş. Keşke özgür olsalar hiç mutlu görünmüyorlar.
Tüm Dünya’dan gelen yabancı turistler bir kartal ve yerel av giysileri ile ücreti karşılığında fotoğraf çektiriyor.
Shymbulak Kayak Merkezi’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?
Shymbulak kayak merkezinde sadece günü etrafa bakarak geçirebileceğiniz birçok kafe, bar ve restoran var. Gerçekten de burada çok ilginç görüntüler sizi bekliyor.
Özellikle kış ortasında bile harika müzikler eşliğinde kapalı ya da açık mekanlarda yemek yemeniz mümkün. Tarif edilemez bir atmosferine sahip Zailiysky Alatau Sıradağları’nın manzarasında yemek yemek ya da bir şeyler içmek gerçekten çok güzel. Özellikle hava da açtığı zaman ortam gerçekten de çok güzel bir hal alıyor.
Benim buradaki tercihim ise Assorti Chimbulak oldu. Assorti; sıcak bir atmosfer, uygun fiyat ve kaliteli hizmet sunan bir restoran. Ailenizle sakin bir öğle yemeği ya da arkadaşlarınız veya meslektaşlarınızla özel bir gün geçirmek için ideal. Buradaki deneyimlerimiz ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Shymbulak Kayak Merkezi’nde Nerede Kalınır?
Bölgedeki en kapsamlı otel kompleksi Shymbulak Ski Resort Hotel. Bu otelin özelliği ise bence konaklama ve yemekler dahil olmak üzere çok cazip tatil paketleri sunması.
Örneğin standart bir odada 2 kişi yarım pansiyon 1 haftalık konaklama ücreti 551 $.
Hatta burada gezginler için 4-6 kişilik yatakhaneler de yapmışlar. Yatakhanede kahvaltı dahil günlük 6000 KZT karşılığında kalabiliyorsunuz. Düşünün derim.
Tel: +7 727 379 9333 Int: https://www.shymbulakhotel.kz/packege
Değerlendirme
Almatı’ya gelen arkadaşlarım hangi mevsimde olursa olsun burayı es geçmemeli. Kayak merkezi ulusal bir park alanı içerisinde olduğu için harika özelliklere sahip. Hava durumu sabit olmadığından sahne görünümü her an değişebiliyor ki bu durum fotoğrafçılar için ayrı bir pozitif yön.
Daha önce yazdığım gibi özellikle trekking ve kayak meraklısı arkadaşlarım burayı mutlaka görmeli. Sadece kaymak istiyorsanız en uygun zaman Kasım-Nisan dönemi. Avrupa ve Türkiye ile karşılaştırıldığında harika fiyatlar sunuluyor.
Almatı ve Çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Almatı Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.
Yorumlar (1)
İlginiz için çok teşekkür ederim. Gezgin arkadaşlarımıza gezgin tecrübelerini aktarmaya çalışıyoruz. Her salı günü yayınladığımız bültene sizi de abone yaptım. Takipte kalın…