Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında bir yazı yazabilmek için öncelikle başta coğrafya olmak üzere ekolojik unsurların Kazak Mutfak Kültürü’nü nasıl etkilediği görmek şart.
Coğrafya derken buna sınırları koymuyorum çünkü bu bölgede millet ya da ülke adları değişse de yemekler aslında aynı. Hatta bugün Türkiye’de yenilen bir çok yemeğin atalarını bizzat burada görebiliyorsunuz.
Buna şehirde baş göstermeye başlayan günümüzün kapitalist fast food iklimi de eklenince eski ve yeninin, yerel ile uluslararası mutfağının çatışması keskin şekilde ortaya çıkıyor.
Almatı, bugün Kazak Yemek Kültürü’nün kırsaldan trend mutfağa geçişteki çok kültürlü zirvesini temsil ediyor. Bu konuyu eğer vaktiniz olur da Kazak kırsalına giderseniz daha iyi anlayacaksınız.
Bu nedenle Almatı’ya gitmek gibi bir niyetiniz varsa bu yazımı mutlaka okuyun. Çünkü sizlere gidilecek ya da yenilecek listesi sunmayacağım. Aşağıda topladığım başlıklarda ne yazıyorsam bizzat gittim, yedim ya da içtim. Fotoğraflardan da anlayacaksınız zaten.
Kazakistan Yemek Kültürü
-Para/Hesap
Kazakistan’da para birimi Kazakistan Tengesi (KZT). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kazakistan Tengesi (KZT) = 0,015 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Kazakistan, AB ülkeleri ve hatta ülkemize göre çok ucuz diyebileceğim bir ülke. Fiyat etkinlik olarak en güzel ürünler ise kesinlikle et yemekleri. Türkiye’de yiyemeyeceğiniz ne varsa düşünmeden yiyin.
Kazakistan’da toplam hesap üzerinde % 10 hizmet bedeli alınıyor. Bu nedenle hesapta bu kalemi görürseniz bahşiş vermeseniz de olur. Kısaca gelecek hesap menüde hesapladığınız hesaptan % 10 civarında fazla oluyor. Bilin diye yazıyorum sinirlenmeyin sonra…
-Restoranlar
–Kafe-Coffee-Restoran Anlayışı
Burada kafe, coffee, restoran anlayışı tamamen birbirine karışmış durumda. Belki bizde de her yer kahve dünyası değil mi? diyeceksiniz ama bu öyle bir şey değil. Bizde her ikisinin yeri ayrı.
Burada ise Mcdonalds, Burgerking vb. yerine kahve dükkanları SSCB döneminin bitişinin ve dönüşümünün simgesi olmuş ve bir andaki serbest sosyalleşme ile birlikte eski tip restoranların yerini almış. Yani basitçe bugün o kahve evleri daha yeni yeni tersine restoranlaşma sürecine girmiş durumda.
Almatı’da gezerken restoranların levhalarına bakarsanız köşesinde yanında bir yerlerde ek olarak kafe ya da coffee yazdığını görüp bu tuhaflığı hissedeceksiniz. Gençlerin gelmesini istiyorsanız sanki bu şart gibi…
–Et Yemekleri
Konseptlerden uzaklaşıp biraz da restoranlardaki yemeklere bakalım. Et yemekleri ile aranız iyiyse yaşadınız. Cennete geldiniz. Çünkü burada yediklerinizi Türkiye’de bulamazsınız bulsanız da ki çok zor bu fiyatlara kesinlikle bulamazsınız.
Restoranların en iyi olduğu alan tartışmasız et. En pahalı yemek her zaman at eti. At eti ile yapılan yemekler diğer yemeklere göre 1,5-2 kat pahalı oluyor.
At etinden sonra koyun, kuzu ve keçi eti makbul. En güzel pirzolalar bu etlerden yapılıyor. Kemikli koyun ya da keçi pirzolaları gördüğünüz şekilde aralarına yağ parçaları konularak çiğ soğanla birlikte servis ediliyor. Biraz yağlı ama muhteşem bir tat. Onlar buna Şaşlık diyor. Bir şiş ile rahat şekilde doyuyorsunuz.
Özellikle kırsalda fiyatlar iyice düşüyor. Ben sizin yerinizde olsam dönene kadar restoranlarda sadece et yerim.
–Fast Food Etkisi
Burada hala çok fazla Burgerking ya da Mcdonalds yok. Bütün şehirde merkezi noktalarda 3’er tane şubeleri var.
Merak edip fiyatlara baktım. Menüler 1450-1750 KZT civarında. Gördüğünüz gibi normal yerel yemeklere göre de pahalı aslında ama dediğim gibi Kazak gençleri için burada kendilerini etiketleyip sosyal medyada yaymak hoşlarına gidiyor.
Almatı’ya Türk Mutfağı da net olarak hakim. Türk restoranları burada hala Mcdonalds ve Burgerking olmamasının artısını çok iyi kullanmış. Bence buraların fastfood markası Türk Restoranları olmuş.
Daha yeni yeni baş göstermişler ama kapitalist fast food zincirine karşı en güçlü lobi gibiler. Kazaklar tarafından da oldukça tutulmuş durumdalar. Onların etleri bizim yemek zevkimiz ön plana çıkınca ne yerseniz harika oluyor zaten. Özellikle de Kazak etleri ile yapılan döner size hemen farkı hissettiriyor zaten.
Eğer yöresel fastfood tercih ederseniz My Mart marketleri de sizin için iyi bir alternatif olabilir.
–Pilav Çeşitleri
Burada restoranlarda pilav ayrı bir kültür. Bu konuda Özbek Mutfağı hakim. Sadece Özbek pirinçleri kullanılıyor. Bizdeki gibi yemek yanında servis anlayışı yok. Bağımsız ve etli olarak olarak servis yapılıyor.
–İçkiler
Malesef yerel şarap ve bira üretiminde çok zayıflar. Restoranlarda yerel şarap ya da bira bulmak hayli zor.
Ancak bira markası olarak Efes’in burada hayli öncü olduğunu da belirtmem gerek.
-Yemekler
–Alışveriş
Yemekler deyince kültürden önce yemek için alışverişten bahsetmek istiyorum ki iyi bir Türkiye karşılaştırması yapabilelim. Bu kapsamda 2 süpermarket gezdim ve aşağı yukarı fiyatların aynı olduğunu gördüm. Fiyatlar Almatı’nın dış mahallerinde daha da düşük.
Yemeklerin ana unsuru olarak kabul edebileceğimiz patates, soğan ve yumurta ülkemizin 1/3 fiyatına satılıyor.
Ülkenin her tarafında ovalarda platolarda hatta yollarda büyük ve küçük baş hayvanları görüyorsunuz. Bu hayvanlar tamamen doğal besleniyor. Zaten çiftçinin fabrikasyon yem alacak parası da yok.
Sonuç olarak en lüks markette bile et fiyatları neredeyse ülkemize göre yarı fiyatına…ve tamamen doğal ve çok lezzetli…
–Kahvaltı
Kazaklar için kahvaltı bir öğün değil. Her öğün kahvaltı gibi. Garip geliyor ama zamanla alışıyorsunuz.
Kahvaltıda aynı bizim gibi hamur işlerine bayılıyorlar. Bir de yoğurda…Yoğurtsuz kahvaltı yapmak istemiyorlar. Ayrıca çayı çok seviyor ve çay ile mutlaka lahanalı, etli ve patatesli Samsa yiyorlar.
–Diğer Öğünler
Kazakistan’da yemekler genellikle tencere yemeği diyebileceğimiz şekilde pişiyor. Etsiz yemek görmedim. Korkunç bir et tüketimi var. Biz soğansız yemek olmaz derken onlar etsiz yemek olmaz diyor.
Kırsalda en sevilen yemek minik koyun veya at et parçalarının et suyunda haşlanmış erişte üzerine konularak servis edilen Beş Parmak ile koyun eti ve kuyruk yağının kavrulması ile yapılan ve fırınlanmış patatesle servis edilen Kuurdak.
Bir de pilav. Kazaklar pilavı çok seviyor ve etli olarak tüketiyor. Yani ana yemek yanında tadımlık olarak görmüyorsunuz.
Kazakistan’da Türk Mutfağı kadar Gürcü Mutfağı’nın da hakimiyetini kabul etmek lazım. Bu mutfağın etkisini hem et hem de hamur işi yemeklerinde görebiliyorsunuz.
Yemeklerden sonra başka bir adet ise votka. Yemeğe gittiğim bir ev sahibi çay bizde yemekten önce votka ise yemekten sonra içilir; çay içimizi ısıtırken votka muhabbeti şenlendirir demişti. Bunun bir Orta Asya adeti olduğunu da vurgulamıştı.
–Ekmekler
Kazakistan’da inanılmaz bir ekmek kültürü var. Fırınlarda ya da pazarlarda yüzlerce çeşit ekmek satılıyor.
Hepsinin ortak özelliği çok yoğun, nefis ve çok ucuz olmaları. Genel olarak ise sofralarda nan ekmeği görüyorsunuz.
–Kuruyemiş Çeşitleri
Orta Asya’daki bir diğer adet ise kuruyemiş. Bizdekinden fazla korkunç bir talep ve tüketim var. Üstelik çeşit sayısı da çok fazla.
–Tatlı Çeşitleri
Kazakların da aynı bizim gibi çok geniş bir tatlı kültürü var. Tatlılar ise daha çok hamur işi üzerine.
Ancak benim en çok yendiğini gördüğüm tatlı akşam üstü kızartılan, kağıt torbalarda servis edilen ve yürürken yenen lokma tatlısı benzeri tatlı oldu.
Kahvaltı Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Almatı’da olduğum sürece tüm kahvaltıları kaldığım Reunion Hills Hotel’de yaptım.
Genelde bildiğiniz kontinental kahvaltı. Tek ekstraları kendi fırınlarında yaptıkları samsalar ki hakikaten çok güzellerdi.
Bunun dışında önemli bir özellikleri yok. Bu nedenle bu konuda bir yer tavsiyesi yapmıyorum.
Öğle Yemeği Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz 3 yer var.
-Грузинский Дворик (Gürcü Avlusu)
Geldiğimiz yerin adı Грузинский Дворик yani Türkçesi ile Gürcü Avlusu. Грузинский Дворик Almatı’da bir Gürcü Restoranı. Daha önce Ukrayna’da gördüğüm kadarıyla Gürcü Mutfağı Kazakistan’da de seviliyor ve hakim konumda.
Yer olarak ise Büyük Almatı Gölü’ne çıkan Ulitsa Svezhest’ Yolu üzerinde Ile-Alatau Milli Parkı’na girmeden sağ tarafta bulunuyor. Etrafta çok fazla benzer yöresel restoran var.
Burası aslında adından da anlaşılacağı gibi bir avlu ve etrafında bulunan ahşap binalardan oluşan bir restoran. Hava da soğuk olduğu için restoranın sıcak kapalı kısmını tercih ettik.
-Menü
Menüye gelince bir Gürcü Restoranında ne olması gerekiyorsa burada hepsi var.
Kebap çeşitleri 1200-1300 KZT, Salata Çeşitleri 1200-1300 KZT ve Bira Çeşitleri 500-700 KZT aralığında sunuluyor. Ortalama bir kişi 2500-3000 KZT bir ücret karşılığında burada rahatlıkla doyabilirsiniz.
–Hamur İşi
Nikita ve Galina hafif bir şeyler yemeyi tercih ettiler. Bu kapsamda bir çeşit Gürcü gözlemesi diyebileceğim Peynirli ve Patatesli Hichina (Хычины с сыром) (800 KZT), Ördek Fileto (Утка филе) (1200 KZT) ve yanında da Yunan Salatası (Греческ салат) (1200 KZT) aldılar.
İçecek olarak ise Yeşil Çay (Чай Зелёный чайникaldık) tercih ettiler (600 KZT).
–Et Yemekleri
Ben ise hem restoran sahibinin hem de Nikita ve Galina’nın tavsiyesi üzerine Kuzu Shashlik (Баранина) (1300 KZT) ve Tavuk Shashlik (Фипе курицы) (1200 KZT) karışımı bir tabak aldım. İçki olarak da yanında yöresel bir bira istedim (500 KZT).
Közlenmiş mantar eşliğinde sunulan tavuk, kuzu ve dana etlerini büyük bir zevkle tükettik. Gerçekten her biri enfesti.
Burada dikkatimi çeken husus ise sunulan sosların da ücretlendirilmesi oldu (300 KZT)
Sonuç olarak % 10 hizmet bedeli ile birlikte 9240 KZT ödeyerek restorandan keyifli bir şekilde ayrıldık. Hafta sonları akşamları canlı müzik de yapılan restoranı herkese tavsiye ediyorum.
Buraya gelmek için Ulitsa Svezhest’ Yolu’nu takip etmeniz yeterli. Yolun sağ tarafında restoran zaten dikkatinizi çekecek…
Mekanın bir Internet sitesi yok ama telefon numarası +7 707 307 97 97.
-Monteverde
Kok Tobe Parkı’nda sadece günü etrafa bakarak geçirebileceğiniz birçok kafe ve restoran var. Gerçekten de burada çok ilginç görüntüler sizi bekliyor.
Şimdi garip gelecek ama Almatı’nın muhteşem manzarasına sahip Monteverde Restoran ve Kafe’nin içerisinde patlamış mısır bile olan menüsünün içerisinde en ünlü olduğu alan dondurma.
Açıkçası onun da çok güzel olduğunu söylemem zor. Zaten Internet ortamına bakarsanız olsa 0 verecek insanlara rastlarsınız. Tam bir işletme faciası. Uzak durun.
-Assorti Chimbulak
Shymbulak Kayak Merkezi’nde sadece günü etrafa bakarak geçirebileceğiniz birçok kafe, bar ve restoran var.
Gerçekten de burada çok ilginç görüntüler sizi bekliyor.
Özellikle kış ortasında bile harika müzikler eşliğinde kapalı ya da açık mekanlarda yemek yemeniz mümkün.
Tarif edilemez bir atmosferine sahip Zailiysky Alatau Sıradağları’nın manzarasında yemek yemek ya da bir şeyler içmek gerçekten çok güzel. Özellikle hava da açtığı zaman ortam gerçekten de çok güzel bir hal alıyor.
Benim buradaki tercihim ise Assorti Chimbulak oldu. Assorti; sıcak bir atmosfer, uygun fiyat ve kaliteli hizmet sunan bir restoran. Ailenizle sakin bir öğle yemeği ya da arkadaşlarınız veya meslektaşlarınızla özel bir gün geçirmek için ideal.
İnanılmaz bir yemek çeşitliliği var. Hatta Japon Mutfağı bile. Şaşırmamak elde değil.
Kazakistan’da kötü et yemeniz imkansız ama burası etleri ile ünlü bir restoran. Tercihim de Kırgızistan’da da vazgeçemediğim şaşlık oldu (1590 KZT). Gerçekten muhteşemdi.
Burası her gün saat 10.00-20:00 saatleri arasında açık. Tel:+7 727 330 7584
Akşam Yemeği Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz 3 yer var.
-Alasha (Алаша)
Bu restoran Almatı’nın en iyi restoranı kabul ediliyor ve şehre gelen tüm turist ve gezginlere mutlaka tavsiye ediliyor. Alasha, kazak efsanesine göre şerefli misafirlere yönelik misafirperver el yapımı bir halı demekmiş.
Mimariden de anlaşılacağı üzere burası bir Kazak restoranı değil bir Özbek Restoranı. Ancak sıradan bir restoran değil. Çünkü projelendirme aşamasında bir kağan sarayı örnek alınmış.
Burayı dekore etmek için Orta Asya tarzında açık mavi karo seramik, çeşmeler, el yapımı ahşap mobilyalar, oymalı musluklar ve süs eşyaları kullanılmış. Sadece doğal malzemeler kullanılarak yapılan bu dekorasyon da konforlu ve şık bir atmosfer ortamı yaratmış.
Tuvalet ve tuvalet koridoru bile inanılmaz dekore edilmiş. Mükemmel ağaç oymacılığı dikkatlerden kaçmıyor.
Yemek salonu da farklı değil. Ortama uyum sağlayan mobilya ve divanlar kullanılmış.
Antik saraylardakilerden pek bir farkı olmayan perdeli kapılar yemek salonunu bölümlendirmek için ustaca kullanılmış. Ortam oldukça otantik, personel ise yerel kıyafetli.
Yemek takımları da bu ortama uydurulmuş tabii ki. Biraz ağırlar ama et ile kullanımı çok rahat oluyor.
Bahse konu restoran Almatı’da çok ünlü ve genel olarak her Almatı sakini öğle ya da akşam fark etmez burada yemek yemeyi bir prestij unsuru olarak görüyor. Restoranda her akşam canlı müzik programı da var.
-Menü
Menüye gelince son derece profesyonel ahçıların elinden çıkan Orta Asya geleneksel yemeklerinin en seçkin örneklerini burada görebiliyorsunuz.
Çorba çeşitleri 1350-1650 KZT , Kebap Çeşitleri 600-1400 KZT, Salata Çeşitleri 650-2650 KZT ve Baklava/Sütlü Tatlı Çeşitleri 750-1000 KZT aralığında sunuluyor. İtalyan Şarapları 7700-125000 KZT, 0,5 LT biralar 1500-2000 KZT aralığında ücretlendiriliyor. Ortalama bir kişi 5000-6000 KZT bir ücret karşılığında rahatlıkla doyabiliyor. Dikkat edilirse yerli üretim olmayan içkiler biraz pahalı ama Türkiye’den pahalı değil.
–Başlangıçlar
Yemek başlangıcında tüm Orta Asya’da olduğu gibi keçi yoğurdu ve çay sunumu yapılıyor ancak ben bunu ters bulduğum için istemedim. Bizim lavaşa benzeyen Nan Ekmeği ise paralı (450 KZT) sunuluyor.
–Çorbalar
Tercih ederseniz Orta Asya’ya özgü tüm çorbaları burada deneyebilirsiniz. İnanılmaz bir çeşit zenginliği ile karşılaşacaksınız.
Garsonlar özellikle Sorpa Çorbası’nı tavsiye ediyor. Ben benzerini Bişkek’te içtiğim için tercih etmedim. Ancak siz kuzu eti, dana eti ya da tavuk eti ve sebzeler ile yapılan bu çorbayı daha önce içmediyseniz mutlaka burada için (1350-1700 KZT).
Tadına bakabileceğiniz diğer lezzetler ise dana etli ve sebzeli Mampar (1650 KZT) ya da dana etli ve noodle içeren Lagman (1650 KZT).
–Salatalar
Burası Orta Asya’ya özgü salata anlayışını da görmek için güzel bir yer. Genel olarak salatalarda mutlaka et, tavuk, somon vb. bir et çeşidi koyma arzuları var.
Garsonun tavsiyesi üzerine en çok yenen salatayı aldım. Gelen salataya bakınca bildiğimiz zeytinyağlı domates soğan salatasına burada Achik-Chuchuk dediklerini anladım. Bizim çok değer vermediğimiz domates buralarda yetişmediği için pahalı ve talep ediliyor. Bilseydim almazdım (1200 KZT).
Değişik salatalar denemek isterseniz patates, tavuk, salatalık, bezelye ve yumurta ile hazırlanan Astana’yı (1400 KZT); tavuk fileto, elma ve havuçtan yapılan Merhaba’yı (1400 KZT) ya da marul, somon dilimleri ve küçük domateslerle yapılan Bayram’ı (1800 KZT) önerebilirim. Ne harika adlar değil mi?
–Et Yemekleri
Et olayı ise bambaşka. Burası yine Orta Asya’ya özgü tüm et yemeklerini de deneyebileceğiniz yerler. İnanılmaz bir çeşit zenginliği sizi bekliyor.
Tadına bakabileceğiniz lezzetler ise at ya da dana ya da kuzu etli Besbarmak (2800 KZT), Kauyirma Lagman (1700 KZT), Kuzu etli dolma (1800 KZT) ve Kaurdak (1700 KZT). Hepsinin tadını Kırgızistan’dan bildiğim için her birini hepinize de tavsiye ederim. Gerekirse her bir öğün bir tanesini yiyebilirsiniz.
Tüm bu yemeklerin en önemli özelliği ise ülkemizdekilerin tersine her birinde yaklaşık 350 gr et olması ve hepsinin doyumluk olması.
Ukrayna’dan Nepal’e kadar uzan coğrafyanın gördüğüm tek ortak yemeği bildiğimiz mantı. Tabii ki yapım şekilleri farklı. Bizim mantımızdan farkı özel buhar tenceresinde pişirilmesi. İçerisinde de kıymanın yanında minik et parçaları da kullanılabiliyor. Bir porsiyonda 5 adet var (1700 KZT). Şunu net olarak söylüyorum. Bu coğrafyanın en güzel mantısı bizim mutfağımızda yapılıyor. Bu nedenle denemeseniz de bir şey kaybetmezsiniz.
Eğer kebap çeşitlerini tercih ederseniz menüde gurmelere has ve yeterince zarif 20 çeşit kebap bulabilirsiniz. Onlar genel olarak şişe geçirilen her şeye Shashlik diyorlar bilginize..
Kendi yöresel adları ile sunulan dana, kuzu, koyun, tavuk, kanat, ciğer ve adana şiş kebaplarını burada tadabilirsiniz (600-1400 KZT). Bu tatların en önemli özelliği hepsi organik olduğu için muhteşem tatlara sahip olmaları.
Ben burada kuzu pirzoladan yapılan Özbek Kebabı (Ozbeckshe Kauap) (1400 KZT) ve Kazak Kebabı da denen Makhsus Kauap (1400 KZT) aldım. İkisi de kuzu eti ama Özbek Kebabı daha güzel. Bu nedenle daha sonra bir tane daha söyledim.
–Pilavlar
Pilavlar tek başına yemek olarak kabul edildiği için ayrı bir menüsü var. Ancak bu menü daha çok Özbek kaynaklı. Burada ben kendime bir porsiyon kuzu eti, havuç, sarımsak ve Özbek Devzira Pirinci ile hazırlanan Chaikhana Pilaw söyledim (2100 KZT). Gerçekten de nefis ve tek başına doyurucuydu.
–Tatlılar
Ancak garsonlar tatlı olarak Pahlava önerince şaşırdım. Genelde tatlı ile aram iyi olmadığı ve değişik tatlar aradığım için tercih etmedim. Ne tatlısı bu deyince Fıstıklı İran Tatlısı dediler. Düzelttim tabii ki Şan Fıstıklı Baklava tarih boyunca Türktü hala da Türk dedim. Şaşırdılar.
Sonuç olarak içtiğim Rus birası Zhiguli (1500 KZT) ve %10 hizmet bedeli ile birlikte buradan 10200 KZT ödeyerek ayrıldım. Türk parasıyla hesap ederseniz, buranın şehrin bir numarası olduğunu hesaba katarsanız ve yediklerime bakarsanız hatta Avrupa ile de karşılaştırırsanız gelen hesabın ne kadar komik olduğunu görürsünüz ki aslında yediklerim ile bir kişi daha doyabilirdi. Şehre gelirseniz bir akşamınızı mutlaka buraya ayırmayı ihmal etmeyin.
Buraya gelmek için Dostyk Bulvarı’ndan Medeo’ya doğru devam edip Hotel Royal Tulip’ten sağa dönüp Ospanov Caddesi’nden 200 m kadar devam etmeniz yeterli olacaktır. Caddenin sol tarafında dikkatinizi çekecektir. Otopark sorunu yok.
Çalışma saatleri 10:00-01:00 Int: https://www.alasha.kz/ru/restoran-alasha
Adres: Ospanov Street 20, Almaty, Kazakistan, Tel:+7 707 746 3489
-Caviar
Bu restoran Almatı’nın en iyi restoranlarından biri olarak kabul ediliyor ve şehre gelen tüm turist ve gezginlere mutlaka tavsiye ediliyor. Caviar, İngilizce Havyar demek.
Şehrin en önemli caddelerinden Seyfullin Caddesi’nde sol tarafta bulunuyor. Burası bir Kazak restoranı değil bir Türk Restoranı. Ancak sıradan bir restoran değil. Çok güzel dekore edilmiş daha çok özel günler için sevgililerin takıldığı güzel bir restoran.
Personel ise Kazak olmakla birlikte çok iyi derecede Türkçe biliyor. Restoranda her akşam canlı müzik programı da var.
-Menü
Menüye gelince son derece profesyonel ahçıların elinden çıkan Orta Asya geleneksel yemeklerinin en seçkin örneklerini burada da görebiliyorsunuz.
Çorba çeşitleri 750-1650 KZT , Kebap Çeşitleri 600-1200 KZT, Salata Çeşitleri 500-1000 KZT ve Baklava/Sütlü Tatlı Çeşitleri 500-750 KZT aralığında sunuluyor. İtalyan Şarapları 5000-50000 KZT, 0,5 LT biralar 1000-1500 KZT aralığında ücretlendiriliyor. Ortalama bir kişi 4000-5000 KZT bir ücret karşılığında rahatlıkla doyabiliyor. Dikkat edilirse yerli üretim olmayan içkiler biraz pahalı ama Türkiye’den pahalı değil.
–Başlangıçlar
Yemek başlangıcında ücretsiz olarak otlu keçi peyniri, bir parça ekmek ve değişik bir sos sunumu yapılıyor.
–Çorbalar
Tercih ederseniz Orta Asya’ya özgü tüm çorbaları burada deneyebilirsiniz. İnanılmaz bir çeşit zenginliği ile karşılaşacaksınız.
Garsonlar özellikle kuzu ya da dana etli ve sebzeli Mampar Çorbası (Мампар)‘nı tavsiye edince ben de kırmadım. Gerçekten güzel bir çorba (780 KZT).
Tadına bakabileceğiniz diğer lezzetler ise noodle içeren Lagman (850 KZT) ve kuzu eti, dana eti ya da tavuk eti ve sebzeler ile yapılan Sorpa Çorbası (900 KZT).
–Et Yemekleri
Tadına bakabileceğiniz lezzetler ise at ya da dana ya da kuzu etli Besbarmak (1800 KZT) ve Kaurdak (1750 KZT).
Ben burada kuzu etli Lagman (Лагман) (1750 KZT) aldım. Gerçekten denemeye değer.
–Tatlılar
Özel bir tatlı almadım. Ancak yemek bitiminde kendi yaptıkları dondurma benzeri bir tatlı ikram ettiler.
Biraz reçelli, biraz buzlu bir tatlı. Açıkçası Mersin’de yediğim Bıcı Bıcı gibi bir şey çok da beğenmedim.
Sonuç olarak içtiğim su (850 KZT) ve %10 hizmet bedeli ile birlikte buradan 3750 KZT ödeyerek ayrıldım. Türk parasıyla hesap ederseniz ödediğim ücretin böyle bir restoran için oldukça komik olduğunu fark edersiniz. Şehre gelirseniz bir akşamınızı da mutlaka buraya ayırmayı ihmal etmeyin.
Buraya gelmek için Seyfullin Caddesi’nden Alma Ata 2 Tren Garı’na doğru devam etmeniz yeterli olacaktır. Caddenin sol tarafında dikkatinizi çekecektir. Otopark sorunu yok.
Çalışma saatleri 10:00-02:00 Adres: Seyfullin St 481, Almaty 050000, Kazakistan, Tel:+7 702 291 6699
-Dublin Irish Pub
Almatı’nın en eski bölgelerinden önemli Baiseitova Caddesi üzerinde bulunuyor. Almatı’da ad yapmış bir yer.
Genelde Almatı’da yaşayan yabancılar da takılıyor. Ortamı nezih ve güzel. Ancak, tam bir İrlanda Barı olduğunu söylemek güç.
Öğlenleri iş yemeği için de tercih ediliyor. Gece 21:00 den sonra oldukça kalabalık oluyor ve çok iyi rock grupları çıkıyor.
Giriş parası ya da depozito yok. Giderken üste başa dikkat etmekte fayda var. Garsonlar nazik. Servis mükemmel. Sistem çok hızlı çalışıyor.
İçeceklerden başlayalım anlatmaya. Şaraplar; Arjantin, Şili, Fransa, İtalya’dan. Şişesi 3000-5000 KZT. Viski 800-1200 KZT, Tekila 700-900 KZT, Rom 750 KZT. Votka yabancıdan yerliye 1250-450 KZT. Kokteyller 750 KZT ve biralar 500-100 KZT aralığında değişiyor.
Kocaman bir Dünya mutfakları var. Et de kaliteli olunca harika yemekler çıkartıyorlar ortaya. Karnınızı da azami 4000 KZT karşılığında rahatlıkla doyurabilirsiniz.
Öncelikle bir şeyler yemek isterseniz size tavsiyem T-Bone (400 gr) (3500 KZT). Patates Kızartması (450 KZT) ve Corona Bira (700 KZT). Gördüğünüz menüye azami ödeyeceğiniz para vergi ve bahşiş dahil 5000-5200 KZT civarında…Bir bar için gerçekten iyi bir fiyat değil mi?
Buraya gelmek için Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Bağımsızlık Anıtı’nın hemen arkasındaki merdivenlerden inip Baiseitova Caddesi’nde kuzeye doğru 200 m devam etmeniz yeterli.
Çalışma saatleri 12:00-01:00 Adres: Baiseitova St 45, Almaty 050013, Kazakistan, Tel:+7 7272 72 14 75
Değerlendirme
Almatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazdığım bu yazıda sizlere önce para/hesap, restoran ve yemek bazında şehirde karşılaşacaklarınızı ve yapmanız gerekenleri özetledim.
Daha sonra da Almatı’da deneyimlediğim mekan ve tatları öğün bazında aktarmaya çalıştım. Bu kapsamda bu yazının okuyan tüm gezginler için Almatı hatta Kazakistan özelinde çok yardımcı olacağını değerlendiriyorum.
Almatı ve Çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Almatı Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.