- Royal Air Maroc ile Kazablanka Yolunda
- Kazablanka Muhammed V Havaalanı ve Ücretsiz Sim Kartlar
- Fas’ta Araç Kullanma
- Fas’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?
Fas gezimin ilk yazısı hikayesi ile birlikte Royal Air Maroc ile Kazablanka Yolunda olacak. Oldukça keyif aldığım bu yolculuğu bir deneyim olarak sizlerle de paylaşmak istedim.
Her şey bir arkadaşım sürpriz bir nikah durumu sebebiyle bana Fas’a yapacağı gezide eşlik etmemi istemesiyle başladı. Son anda planlanan bu gezi için önümüzdeki 10 gün için en uygun bileti Royal Air Maroc verdi. Biz de hemen satın aldık.
Öncelikle bileti aracı bir siteden satın aldık. Check-in işlemini 48 saat önce web sitesinden İngilizce olarak yaptık. Sonra da internette yorumları okumaya fırsat bulamadan da kendimizi İstanbul Havalimanı’nda bulduk.
Royal Air Maroc/Fas Kraliyet Havayolları, Fas’ın resmi havayolu şirketi. Kazablanka’ya her gün gidiş dönüş uçağı var. Sabah 10.00’da Kazablanka’dan kalkan uçak 5 saat yol 2 saat de zaman farkı ile 17.00 gibi İstanbul’a inmiş oluyor, 18.00’de de yeni yolcularını alıp 5 saat yol ve bu kez -2 saat farkı ile 21.00 civarı Kazablanka’ya inmiş oluyor.
Kişi başı 46 kg gibi makul bir bavul hakkımız var. 8 kg civarında da kabin içi bagaj hakkı olunca 15 günlük gezimiz için aklımıza ne gelirse götürmeye karar verdik. Şubat ve Mart aylarında gerçekleşecek gezimizde gideceğimiz farklı şehirlerde farklı sıcaklıkları göz önünde bulundurarak ona göre hazırlandık.
İstanbul Havalimanı
Alana vardığımızda check-in bankosunun en sonda S sırasında olduğunu ekrandan öğrenip oraya yöneldik. Genelde Arap ve Afrika Havayolları bu son bankoda. 18.00 uçağı için 15.00’te bavul alımı başladı. Burada görevliler Türk. Bize daha önceden check-in yaptığımız koltuklar yerine hemen acil çıkışları verdiler. Biz de seve seve kabul ettik. Sonuçta 5 saatlik uçuşta ekstra koltuk mesafesi hepimize iyi gelecekti.
Bavulları teslim edip önce yurt dışı çıkış har(a)çlarını yatırmaya gittik. Bankada sıra bekle vs ile uğraşmaya fırsat bulamamıştık. Burada işi oldukça kolaylaştırmışlar. Bir makineye 50 TL veriyorsunuz o da onu afiyetle yiyip size bir kağıt parçası veriyor. İşte o kağıt parçası olmadan da yurt dışına çıkamıyorsunuz. Eskiden pul gibi olan 15 TL’lik kuponların üstüne damga falan basarlardı, şimdi ise ucunu cırrrt diye yırtıyorlar ve 50 TL’nizle vedalaşmamız işte bu kadar kolay oluyor…
Pasaport polisini geçtik. İlk defa pasaportumda vize yok. Çünkü Fas Krallığı bizden hiçbir şey istemiyor, ne vize ne para. Polis sadece biletimize bakıp çıktı damgasını vuruyor. Sonrasında bi güzel aranıp isterlerse röntgen çektirip freeshop alanına geçiyoruz.
Burası çok büyük evet ama, git git bitmiyor uçağı kaçırdım büyüklükten falan gibi bahaneleri dillendirecek kadar zor bir yer değil. Sadece düzgün rota çizmeniz gerek o kadar. Bizim kapımız C4, sigara terasına yakın. Sonuçta uçuş ve alanda bekleme sürelerini de hesaba katınca 6-7 saat sigaraya veda etmek demek. İflah olmaz tiryaki arkadaşım içeride son sigaralarını içerken ben de alanda yemek ve içecek fiyatlarını kolaçan ediyorum. Kola isteyen arkadaşıma 400 ml. (kırmızı olan meşhur markadan) içeceği 24 TL ‘ye alıyorum. Diğer fiyatları ona göre siz tahmin edebilirsiniz.
Uçağa Biniş
17.00 civarı uçağa alma başlayacak 17.35’te sona erecek diye bilgilendirilmiştik. O yüzden ülkeden çıkmadan son konuşmalarımızı yapıyoruz. Ben illa Türk operatörümdeki dakikaları kullanacağım desek günlük 35 TL den 15 gün için 525 TL’yi gözden çıkarmaya açıkçası pek niyetimiz yok. Onun da çaresini Fas Krallığı’na gidince çözeceğiz. Merak edenler için gidince size ücretsiz verilen sim kartlar ile nasıl çözdüğümüzü Kazablanka Muhammed V Havaalanı ve Ücretsiz Sim Kartlar başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
C4 kapısı önünde dinlenme alanına gidiyoruz, Özel dizayn edilmiş koltuklarda uyumak mümkün. Parası olanlar tabi havaalanı oteli ve kapsül odaları tercih ediyorlar. Dinlenme alanı uçaklara bakıyor, güzel manzara…
17.00 uçağa biniş saati ama 15 dakika gecikme ile uçağa giriş yapıyoruz. Apron 2 kat aşağıda, yürüyen merdivenler ile aşağı iniyoruz. Körükte kuyruk var. Malum insanlar kabin bagajlarını yerleştirmeye falan çalışıyorlar. Bu arada kapıda ücretsiz verilen Arapça ve Fransızca gazetelerden alıyoruz. Onu elimizde gören hostesler bizleri Fransızca karşılıyor doğal olarak. Biletimizi son bir kez daha kontrol edip uçağa girmemize izin veriyorlar. Biz de yerimizi bulup oturuyoruz.
Bir görevli elindeki sepetten bir şeyler dağıtıyor. Açıp bakıyoruz, uyku gözlüğü ve bir çift çorap. Ayrıca her koltukta bir battaniye ile bir yastık bizi bekliyor. Sonra bu kez uçmak için son kontroller yapılıyor ve uçağımız hareket ediyor. Piste çıkmak 10 dakikamızı alıyor.
Royal Air Maroc ile Kazablanka Yolunda
Uçak kalkınca da bilgilendirme panosuna bakıyoruz. Rotamız Selanik, Atina, Bari, Sicilya ve Malta Adaları sonrası Kuzey Afrika sahilinden Kazablanka. Koltuklarda ekran yok ama wi-fi üzerinden cep telefonu veya tabletinizle bağlanıp film izleyebileceğiniz SKY RAM sistemi var. Biz tabletimize film indirdik yolluk onu izleyeceğiz, bir de camdan bakıp nerede olduğumuzu tahmin etmeye çalışacağız.
Gelelim yemek faslına. 2 çeşit yemek var tavuk ve balık. Biz tavuk tercih ediyoruz. Küçücük bir tabağa neredeyse çeyrek tavuğu sığdırmışlar. Yanında ise kuş üzümlü pilav ve haşlanmış sebze var. Ayrı bir tabakta kabak ve patlıcan kızartması, küçük bir baget ekmek, tekli sürülebilen beyaz peynir ve meyveli yoğurt veriliyor. Bir sağlıklı yaşam gofreti ve ayrıca tatlı olarak da profiterol menüye dahil edilmiş. Gazlı içecekler de sonradan geliyor. Alkol yoktu, biz de sormadık. Yemek bitiminde ise Fas’ta çok sevilen naneli yeşil çay ve/veya kahve ikramı da var.
Güneş batıya doğru gidiyor ve biz de onu takip ediyoruz. Fas hava sahasına girdiğimizde ise yavaş yavaş hava kararmaya başlıyor. Uçuşun bitimine 2 saat kala ışıklar sönüyor ve dinlenmeye çekiliyoruz. Artık Fas ile ilgili rüyalar görme zamanı…
Kazablanka Muhammed V Havaalanı (Aéroport International Mohammed V)
Royal Air Maroc ile Kazablanka’ya 5 saatlik keyifli bir uçuş sonrasında Muhammed V Havaalanı’na iniş yapıyoruz. Fas’a İstanbul’dan uçan yolcular ya bizim gibi Türkler, ya orada yaşayan Fas vatandaşları ya da oradan transit olarak kendi ülkesine geçecek Afrika ülkesi vatandaşları. Uçağın içerisinde anonslar Arapça, Fransızca ve İngilizce. Personel de bu 3 dile hakim. Ama yolcular kendi dilleriyle konuşmaya başlayınca hangi ülkede olduğunuzu bir anda unutuyorsunuz. Neyse hangi ülkede olursak olalım, uçak durur durmaz cep telefonları açılıp insanlar kapılara yığılmaya başlıyorlar. Bizim acelemiz yok. İnsanların inmesini bekleyip eşyalarımızı alıp uçağı terk ediyoruz.
Kazablanka Muhammed V Havaalanı ve Ücretsiz Sim Kartlar başlıklı yazımda havaalanı ile ilgili yazdıklarımı okuyabilirsiniz. Başka bir uçuşta görüşmek üzere…