- Ernest Hemingway’in Evi
- Küba Gezi Rehberi, Turistik Değil Gerçek Küba
- Varadero; Küba’nın En Büyük ve En Popüler Sahil Beldesi
- Meşhur Küba Purolarının Üretim Merkezi Vinales
- Trinidad; Turizm ve Şeker Kamışı Üretim Merkezi
- Holguin, Otantik Bir Küba Şehri
- Küba’daki Paris Cienfuegos
- Santiago de Cuba, Küba’nın En Karayipli Şehri
- Küba’nın Efsane Başkenti Havana
Küba Gezi Rehberi, Turistik Değil Gerçek Küba başlığıyla hazırladığım bu rehberin siz gezginler için bu güzel ülke ile ilgili yanlış bilinen doğruları ortaya koyacağını, gezilerinize de değişik bir bakış açısı sağlayacağını değerlendiriyorum.
Birçoğumuzun bildiği üzere buraya turla gelenler için turların programlarının dışında fazla hareket etme şansı olmuyor.
Ben ise 2014 ve 2018’de olmak üzere Küba’ya 2 kez gittim. Turlara hiç katılmadan özgürce istediğim yerlerde istediğim kadar kaldım.
İlk gittiğimde ehliyetimi yanıma almayı unuttuğumdan araba kiralayamadım. Ziyaret ettiğim yerlere otobüs ve taksi ile gittim. Otobüs için günler öncesi bilet alınıyor ve günü geldiğinde ise o gün gideceğinizin malesef garantisi yok. Yani hiç mi hiç kolay olmadığını söyleyebilirim.
İkinci ziyaretimde ise yeterli vasıta olmadığından ötürü araba bulamadım ve hayalimdeki Küba turunu gerçekleştiremedim.
Ziyaretlerimde iş yerinden Küba’da yaşayan iş arkadaşımın gezime refakat etmesiyle bir ayrıcalık yaşamış oldum.
Santiago dışındaki yerlerde otellerde kaldım. Santiago da ise dostumun evinde misafir oldum, onlar gibi abartısız bir şekilde zaman geçirdim. Masalarını, yataklarını, yemeklerini paylaştım. Onlar gibi alışveriş yaptım, kuyruklarda bekledim, halk otobüslerinde yolculuk yaptım ve nasıl bir zorluk içinde yaşam mücadelesi verdiklerine yaşayarak tanık oldum.
Tur ile gelen turistlerin bu deneyimleri edinmesi imkansız, zira sizlere görmenizi istedikleri yerleri gösterecekler diğer ülkelerde olduğu gibi. Ben de şimdi sizlere bu ülkede yaşadıklarımı şehir bazında tüm çıplaklığı ile aktarmaya çalışacağım.
Küba Gezi Rehberi
Küba’ya Ne Zaman Gidilir?
Nisan ve Ekim ayları arası rutubet oranının yüksek olduğu bir dönem, bu dönemde seyahat etmenizi tavsiye etmem. İlk ziyaretim bu ayların dışında olduğu için bu deneyimimi paylaşmak istedim.
Küba’ya Ulaşım
Havana’ya Amsterdam aktarmalı olarak KLM ile gittim. Bu kapsamda önce 8 saatte Doha’dan Amsterdam’a sonra oradan da 10,5 saatte Havana’ya geçtim. Bu yolculuğun bana maliyeti gidiş dönüş 2500 $ oldu.
Döviz İşlemleri
Ülkede 2 ayrı para birimi geçerli; CUP ve CUC. 1 CUP yaklaşık 1 € değerinde ve genellikle turistler tarafından kullanılıyor. 25 CUC ise yaklaşık 1 $ değerinde ve Küba halkı tarafından kullanılıyor. Küba Pesosunu (CUP) sadece Küba’da alabiliyorsunuz. Ülkede bozdurduğunuz her $ için % 15’in üstünde komisyon alınıyor. Tatilinizin sonunda elinizde kalan Pesoları tekrar diğer para birimlerine çeviremiyorsunuz. Dolayısıyla önerim elinizdeki paranın tümünü ülkeden ayrılmadan harcamanız şayet bu parayı turistik bir anı olarak saklamak istemiyorsanız.
Küba İle İlgili İlginç Bilgiler
Küba izlenimlerime başlamadan önce ilginç olabileceğini düşündüğüm, Küba ile ilgili birkaç bilgi sunmak istiyorum.
-Dünyada okuma yazma bilmeyen kadın sayısı 400 milyon civarında iken Küba’daki bu sayı sıfırdır.
-Küba dünyada kişi başına düşen doktor sayısı bakımından ön sıralardadır.
-ABD Küba’da yönetim karşıtı gerçekleştirdiği TV ve radyo propagandaları için yılda 26 milyon $ harcamaktadır.
-Dünya markası içkileri ise 1800 yılların sonunda üretimine başlanılan “Bacardi” romdur.
-Puronun ve puro tütününün tartışmasız bir numaralı ülkesi Küba’dır.
-Ülkenin en büyük gelir kaynağı ise dünyanın değişik yerlerinde görev yapan sağlık ekipleri. Sağlıkçılar Ortadoğu, Afrika, Güney Amerika ve Karayip Adaları’ndaki birçok ülkelerde hizmet vermekteler.
-Şeker kamışı üretiminde ise dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alan Küba her yıl ABD ve İsrail’in Birleşmiş Milletlerdeki ambargoyu destekleyen oylarıyla iş makinalarını yeniliyememekten veya tamir edememekten ötürü bu üretimini ciddi bir şekilde kaybetmiş durumdadır.
-Ambargo ve Fakirlik
Ülkede ilk dikkatinizi çeken şey kendini bariz şekilde gösteren fakirlik. Dediğim gibi şayet turla gittiğinizde bu manzarayı görebilmeniz kısıtlı olabilir.
1961’den beri süregelen ambargo dolayısıyla ülkenin refah düzeyi çok aşağılara çekilmiş. Ülkede A’dan Z’ye her şey dahil, bulabilmek oldukça zor, var olan basit şeyler için bile saatlerce kuyrukta beklemeniz gerekebiliyor, sıra size gelmeden önce ise satılanlar bitebiliyor, bununla beraber bugün satışı yapılan bir şeyi yarından sonra 3 ay bulamayabiliyorsunuz. Çoğu şeyleri insanlar karaborsadan temin etmeye çalışıyorlar, tabii ki maddi imkanları olanlar.
Ev ve binaların çoğu elde olmayan imkanlardan ötürü bakımsız ve harap şekilde. Bununla beraber kamuya ait binaları ise bütçelerinin elverdiği sınırda onarmaya çalışıyorlar. Ünlü Kapitol Binası da bunlardan biri.
Evlerin ve dükkanların tümü demir parmaklıklarla hırsızlığa karşı korunmaya alınmış, nereye baksanız bu görüntü size büyük bir hapishanede olduğunuz izlemini veriyor. Şayet ziyaretimi bir tur eşliğinde yapmış olsaydım yukarıda yazmış olduklarımı büyük ihtimalle göremeyebilirdim.
Küba’da Gezilecek Yerler
Gezilecek gezip gördüğüm yerleri bir bütünlük sağlamak amacıyla batıdan doğuya doğru sıraladım.
-Vinales
Ülkenin en batısındaki Pinar del Rio Eyaleti’nde bulunan güzel bitki örtüsü ve etrafındaki yüksek kayalıklarla donanmış bir şehir.
Bu tarım şehrinde üretilen tütün ise Küba’nın en kalitelisi olarak biliniyor. Bölgenin coğrafi özellikleri, nem oranı, toprak özelliği vb. etkenler tütünü kaliteli kılan etkenlerden bazıları.
Vinales’in tarihi ve Vinales’te Yapabileceğiniz gezi ve aktiviteler ile ilgili tüm detaylı bilgileri Meşhur Küba Purolarının Üretim Merkezi Vinales başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
-Havana
Dünya liderleri arasında sadece Atatürk’ün büstünün de bulunduğu ve Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan eski Havana şehir merkezi göz alıcı mimari yapıları, sokakları, etrafındaki eski model Amerikan arabaları, faytonları ve yer yer rastlayacağınız müzik ve dans grupları ile başka ülkelerde rastlayamayacağınız bir atmosfer sunuyor sizlere.
Havana’nın tarihi ve gezilecek yerler ile ilgili tüm detaylı bilgileri Küba’nın Efsane Başkenti Havana başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
-Varadero
Adanın kuzey kıyısında yer alan bu uzun ve ince 20 km uzunluğundaki yarımada turistlerin ve yerlilerin en popüler sahil beldesi. Berrak masmavi denizi ve beyaz kumları ile Atlantik Okyanusu’nda yer alan ada ziyaretçilerini senenin bütün aylarında ağırlamaktadır.
Varadero’nun tarihi ve Varadero’da yapabileceğiniz gezi ve aktiviteler ile ilgili tüm detaylı bilgileri Varadero; Küba’nın En Büyük ve En Popüler Sahil Beldesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
-Cienfuegos
Adanın güney kısmında Trinidad’un 70 km batısında Karayip Denizi’nde kıyısı olan bir liman kenti. Trinidad veya Sancti Spiritus gibi aynı karakteristik özelliklere sahip olmamakla beraber kendisini özel kılan, Fransız mimarisini yansıtan binaları, düzenli ve bakımlı sokakları ile dikkat çekmekte.
Cienfuegos’un tarihi ve Cienfuegos’da yapabileceğiniz gezi ve aktiviteler ile ilgili tüm detaylı bilgileri Küba’daki Paris Cienfuegos başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
-Trinidad
Adanın ortasına yakın Cienfuegos ile Sancti Spiritus arasında kalan ve Karayip Denizi’ne kıyısı bulunan, turistlerin en gözde şehirlerinin başında gelen renkli, arnavut kaldırım taşlı sokakları, rengarenk binaları, evleri ve cazibesi ile görülmesi gereken harika bir şehir.
Trinidad’ın tarihi ve Trinidad’da yapabileceğiniz gezi ve aktiviteler ile ilgili tüm detaylı bilgileri Trinidad; Turizm ve Şeker Kamışı Üretim Merkezi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
–Sancti Spiritus
Trinidad’ın 80 km doğusunda yine Trinadad’a benzerliği ile ilginizi çekeceğini tahmin ettiğim bir şehir.
İspanyollar tarafından 1500’lü yıllarda kurulmuş, tarih kokan bir şehir. Fotoğraf çekmeyi sevenler için burası da Trinidad gibi harika bir şehir.
-Cayo Santa Maria Adası
Yine adanın kuzeyinde, sayılarını bilmediğim birçok ada bulunmakta.
Bu adalardan biri olan Cayo Santa Maria Adası’nda 1 hafta kaldım ve Varadero’dan pek farklı olmadığını gördüm, diğer adalarda bulunmadığım için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Ana karadan bu adaların bazılarına kara yolu ile ulaşım sağlanmış. Birçok deniz sporları, deniz gezileri, yunus balıkları gösterilerine de katılabilirsiniz.
-Holguin
Santiago’nun kuzeyinde 150 km mesafede ve Atlantik Okyanusu’nda kıyısı olan, beyaz kumları ve masmavi deniziyle bir tatil şehri.
Arzu ederseniz atlar üstünde civar yerleri de gezebilirsiniz.
Holguin’in tarihi ve Holguin’de yapabileceğiniz gezi ve aktiviteler ile ilgili tüm detaylı bilgileri Holguin, Otantik Bir Küba Şehri başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
–Santiago de Cuba
Havana’nın 700 km doğusunda bulunan şehir aynı zamanda adanın da 2. büyük şehri.
Santiago Havana’ya kıyasla daha az nüfuslu, düzenli, tertipli, etrafı dağlarla çevrili Karayip Denizi’nde kıyısı olan bir şehir. Bu şehir aynı zamanda dünyaca ünlü “Bacardi” rom içkisinin Bacardi ailesi tarafından üretilmeye başlandığı yer.
Santiago de Cuba’nın tarihi ve Santiago de Cuba’da yapabileceğiniz gezi ve aktiviteler ile ilgili tüm detaylı bilgileri Santiago de Cuba, Küba’nın En Karayipli Şehri başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Böylelikle yazımın sonuna gelmiş bulunuyorum, umarım ilginizi çekmiştir. Sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışabilirim. Bugünlerde evlerimizde kalıp bu hayati problemi geçiştirmeye gayret gösterirken herkese en kısa zamanda tekrar mutlu tatiller diliyorum.
Küba ile ilgili diğer yazılarımıza Küba Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz.