- Eva Perón Müzesi (Museo Evita)
- Tango; Hızlı, Tutkulu ve Şehvetli
- Recoleta Mezarlığı, Dünya’nın En Sıra Dışı Mezarlığı
- Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Adım Adım Recoleta Gezisi
- Palermo Soho, Hayat Dolu Bir Mahalle
- Adım Adım Monserrat Gezisi
- Renkli ve Eğlenceli La Boca Gezisi
- Buenos Aires Havaalanları
- Dans Eden İnsanlar Şehri Buenos Aires Gezisi
Dünya’da bilinen genel haliyle Tango; Hızlı, Tutkulu ve Şehvetli bir dans olarak tanımlanıyor.
Britannica’ya göre ise 1880’li yıllarda ortaya çıkan Tango; bir balo salonu dansı ve bir müzik tarzı olarak ifade ediliyor. Hatta bazen bir şarkı bile olabiliyor.
Bazılarına göre yüksek seviyeli dans salonlarında bazılarına göre Buenos Aires’in liman işçilerinin yaşadığı alt sınıf bölgelerindeki genelevlerde ortaya çıkmış. Ancak nasıl ortaya çıkarsa çıksın Arjantin kültürünün bir parçası dünya çapındaki bir sembolü olmuş. Koreografi ile görselliği hayranlıkla izlediğiniz bir masal, belki de bir rüya haline getirmiş.
Biraz İspanyol Flamenkosu, biraz Küba Habanera’sı ve Afrika Candombesi karıştırılıp üzerine de Arjantin Milonga’sı eklenmiş ilk olarak keman, flüt ve arp kullanılarak evrensel masalsı bir Arjantin Dansı ortaya çıkarılmış.
Tango bana göre bir dansın ötesinde bir yaşam tarzı. Hayatta çok isteyip de yapmadığım ender olgulardan biri. İçimde her zaman bir ukte. O yüzden yapabilenlere her zaman saygı duydum. Buralara kadar da gelince sokaklara taşan tango gösterilerinin bir çok gezginin ilgi odağı olduğunu bildiğimden artık şart oldu deyip siz gezginler için bu yazıyı kaleme aldım.
Tango’nun Tarihi
1880’li yıllarda işletme sahipleri müşterilerini eğlendirmek için genelevlerde ve liman barlarında sıklıkla yapılmış.
Özellikle La Boca, San Telmo veya Boedo gibi semtler bu tarihin başlangıcı kabul ediliyor.
1900’lere gelindiğinde sosyal olarak kabul edilebilir hale gelmiş. Buenos Aires’ten bu iş için orkestralar ve dansçılar Avrupa’ya gelmiş. Paris Avrupa’da tangonun merkezi olmuş. Onu Londra, Berlin ve diğer başkentler takip etmiş. Bilinen bestecilerin ilk tango müziği 1910’da yayınlanmış. ABD 1913 yılında tango ile tanışmış.
Özellikle bu dönemde Avrupa çok muhafazakarmış. 1913 yılında Paris’te dansı tanıtan dans öğretmenleri şehirden sürülmüş. Ancak yine de kitlelerce muhafazakarlara karşı çok büyük bir tepki olarak da desteklenmiş. 1915’li yıllara gelindiğinde modaya uygun olarak Avrupa çevrelerinde bir çılgınlık olmuş.
İlk tangolar ruhlu ve canlıymış ancak 1920’li yıllarda biraz da Birinci Dünya Savaşı sendromu ile müzik ve şarkı sözleri yoğun bir şekilde melankolik hale gelmiş. Hareketlerin de balo salonlarına uygun şekilde temposu düşmüş ve yumuşaklaşmış. Hatta modayı da etkilemiş. Tango tarzı elbiseler moda olmuş.
Bu dönemlerde muhafazakarlarca son modaya aşırı uymuş ya da şık ama genellikle açık saçık giyinmiş, toplumun alışılmış kurallarına uymayan kadınlar için de Tango sıfatı kullanılmaya başlanmış.
Savaşlar sonrası ortaya çıkan büyük buhranlar ve diktatörlüklerin bu dansı kendileri için tehlikeli görmesi nedeniyle uyguladıkları kısıtlamalar tangoyu gözden düşürmüş.
Ancak Juan Perón döneminde tekrar bir gurur kaynağı olarak öne çıkarılmış ve eski günlerine kavuşmuş. Yapanlar için büyük itibar seyredenler için büyük bir zevk kaynağı olmuş.
1900’lü yılların sonlarına gelindiğinde diskoteklerin öne çıkması ve gençlerin daha çok rock ve pop müziği tercih etmesi ile evrensel görünürlüğünü biraz kaybetmiş. Ancak yaşlı nesil ile sanat ve dansı sevenler tarafından her zaman tercih edilmiş.
Öyle ki 31 Ağustos 2009 tarihinde Arjantin ve Uruguay’ın ortak teklifi ile tango UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’ne dahil edilmiş.
Tango Bugün
Bugün Dünya’nın her yerinde kursları olan genç ya da yaşlı tüm nesillerin bir çok tarzını zevkle öğrenmeye çalıştığı itibar kaynağı bir dans. Tabii Tango artık eskisi gibi değil. Dünya’nın her tarafında geliştirilmiş ve dolayısıyla da çeşitlenmiş.
Dünya’da tangonun bir çok çeşidi uygulanıyor. Aralarındaki farklar daha çok vücudun merkezinin kullanılması, vücut mesafesi ve bağlantılı adımlar ile ilgili. Hepsinin de en önemli özelliği çekici olması ve insanı mutlu etmesi. Önemli olan da bu değil mi zaten…
Tabii ki tangoyu artık sadece dans olarak görmemek lazım. Dansın müzik ve dans unsurları artık senkronize yüzme, artistik patinaj, jimnastik vb. çiftli tekli tüm sporlarda kullanılıyor.
Ayrıca Tangonun bir çeşit fiziksel egzersiz de olarak da yapanlara sosyal memnuniyet, maneviyat, farkındalık, bilişsel ve duygusal sağlık yönünden çok büyük pozitif katkıları olduğu kanıtlanmıştır.
Tango ve Buenos Aires
Bugün tüm Dünya’da tango dendiğinde ilk akla Buenos Aires geliyor. Bu da çok normal çünkü dansın olduğu kadar bir çok bestenin, şarkının, sanatçının ve dansçının çıkış yeri bu şehir.
Şu anda bile bu böyle. Tango şehrin gelen ziyaretçilere sattığı en büyük kalem. Hatta bir para kazanma ümidi.
Bugün şehrin hangi bölgesine giderseniz gidin gençlerin para kazanmak için sıcağın altında ter içerisinde dans ettiğini ve sizden bahşiş beklediğini görebilirsiniz. Hatta biraz fazla bahşiş verirseniz isterseniz istediğiniz pozlarda sizle fotoğraf çekiliyorlar.
Bunun biraz gelişmişini ise La Boca’da sokak arası açık hava restoranları. Bu restoranlarda yemek yiyip bir şeyler içerken aynı anda sokak dansçılarını da seyredebiliyorsunuz. Onlarda aynı şekilde bahşiş karşılığı çalışıyor ve isterseniz sizle istediğiniz pozlarda fotoğraf çekiliyorlar.
Bu yetmez daha profesyonel bir gösteri arıyorsanız. Gideceğiniz yer Dünya’nın en geniş caddesi av 9 de julio yani 9 Temmuz Bulvarı olmalı. Bu bulvarın etrafında çok şık tiyatrolarda tango gösterileri yapılıyor. Yaklaşık 3 saat süren bu gösterilerin başlangıcında size 30 dakika tango dersi veriliyor. Kalan 2,5 saat ise gösteri oluyor. Bu gösterinin fiyatı 25 $. Gösteriye 2 kadeh içecek eklerseniz kişi başı 45 $ ödüyorsunuz. Tam anlamıyla güzel bir akşam geçirmek isterseniz ve sınırsız içki ve yemekli bir akşam tercih ederseniz kişi başı 65 $ ödüyorsunuz. Bu durumda en güzel yerde oturup gidiş dönüş otel servisi de yapıyorlar.
Genelde bu akşamlar için internet yorumlarında para tuzağı olarak bakılsa da kendim sokak tangosunu tercih edip gitmediğim için yorum yapmak istemiyorum. Tercih tamamen sizin.
Şehirde gezerken yaptığım gözlemleri sizlere aktardım. Umarım hoşunuza gitmiştir. İnanın sırf bu dans için tekrar buraya gelebilirim. O kadar hoş yani. Buenos Aires ile ilgili diğer yazılara buradan bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.