- Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberi
- Nepal ve Hinduizm Anlayışı (Din, Reenkarnasyon ve Kast Sistemi)
- Nepal ve Budizm Anlayışı (Din, Temel Öğreti ve Nirvanaya Ulaşma)
- Nepal’de Bulunan Tapınak Çeşitleri
- Şarkı Söyleyen Kaseler “Singing Bowl”
- Nepal’de Yaşam ve Karşılaştığım Tezatlar
- Phoolbari’de Kollywood ile Tanışmam
- Nepal’de Ölü Yakma Töreni
- Namo Buddha Manastır Kompleksi
- Kailashnath Mahadev Tapınağı
- Bhaktapur, Katmandu Vadisi’nde Orta Çağ Gezisi
- Güzel Sanatlar ve Zanaatkarlar Şehri Patan
- Budistler İçin En Önemli Hac Yeri Boudhanath Stupası
- Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Sonbaharda Yaptığım Katmandu Gezisi
- Tanrı Şiva’nın Evi Pashupatinath Tapınağı
- 7 Saatlik Katmandu Pokhara Ulaşımı
- Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları
- Machhapuchhare Manzaralı Shree Bindhyabasini Tapınağı
- Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding
- Phewa Gölü Tal Bahari Tapınağı Gezisi
- Gurkha Müzesi (Gurkha Memorial Museum)
- Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)
- Himalayalardaki Cennet Phewa Gölü (फेवा ताल)
- Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Pokhara, Himalayalarda Bir Efsane
Sonbaharda Yaptığım Katmandu Gezisi bugüne kadar yaptığım bir çok gezi içerisinde en özgün olan gezilerimden biri.
Biraz lüks seven normal bir turistin azami 1 gün dayanabileceği alt yapı fakiri toz toprak içerisinde bir şehir düşünün. Bir de 7,8 şiddetindeki 2015 depreminin hala sarılamayan yaralarını..
Alt yapı olarak felaket olsa da 90’dan fazla dil ve etnik kökene sahip ülkenin 2,5 milyon nüfuslu merkezi ve en büyük şehri olması nedeniyle inanılmaz tarihi zenginlikte bir şehir. Vadi içerisinde Newar halkının (% 24) öne çıktığı kozmopolit kentsel bir medeniyet. Zaten bunun için de gezginler arasında tapınaklar şehri de deniyor.
Tabii ki bu zenginliğin oluşmasında şehrin tarihte Himalayalar-Hindistan arasındaki ana ticaret yolunun üzerinde olmasının etkisi çok büyük. Zaman içerisinde tarihi zenginliğin getirdiği bir kültür ve sanat zenginliği de oluşmuş.
Bu durumda şehre yönelik turizm talebini geliştirmiş. Turizmin şehrin ekonomisine katkısı çok büyük. 2013 yılında Katmandu, Dünya’nın ilk 10 seyahat destinasyonu arasında üçüncü, Asya’da ise ilk sıraya kadar yükselmiş.
Ben de sizlere 2 kez gelip kaldığım bu şehirde yaşadığım tüm deneyimlerimi bir gezgin ve fotoğrafçı gözüyle aktarmaya çalışacağım.
Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Katmandu ve Çevresi
Katmandu Gezisi-Katmandu’nun Tarihi
Katmandu’nun bazı bölgelerindeki yapılan arkeolojik kazılar şehrin tarihini MS 185 yılına kadar götürüyor. Bu da şehrin en iyi ihtimalle 2000 yıllık bir şehir olduğunu gösteriyor.
-Licchavi ve Malla Dönemi
Tarihçilere göre Licchavi halkı Hindistan düzlüklerinden kuzeye doğru göç ederek MS 400 dolaylarında Kiratas Krallığı’nı yıkmış ve Licchavi Krallığı’nı kurmuş. Licchavi halkı bölgede yaşayan Newar halkı ile karışmış ve krallık bir Newar Krallığı’na dönüşmüş. Katmandu’nun ilk kalıcı Budist manastırları bu dönemde kurulmuş.
Bu dönemde şehir, Hindistan ve Tibet arasındaki ticarette önemli bir geçiş noktası haline gelmiş ve mimari olarak muazzam bir büyüme kaydetmiş.
Ticaret yolu kültürel alışverişe de yol açmış ve Newar sanatı tüm Himalayalar bölgesine yayılmış hatta sanatçılar Asya’nın uç noktalarına kadar davet edilmiş. Böylece Budizm Çin’e de yayılmış.
Tirhut hükümdarları, egemenlik alanları Müslümanlar tarafından ele geçirilince kuzeye Katmandu Vadisi’ne göç etmiş ve Licchavi kraliyet ailesi ile evlenmişler. Böylece Licchavi döneminden sonra Malla dönemi başlamış. Türkler bölgeye saldırılar düzenlemiş ama krallığı yıkamamış.
Bu dönemde Katmandu Vadisi; Kantipur, Lalitpur, Bhaktapur ve Kirtipur şehir devletlerinden oluşuyormuş. Böylece vadi bir bakıma Malla Krallığı’nın da başkenti olmuş. Bahse konu şehirler devletleri sanat, mimari, estetik ve ticarette birbirleriyle yarışarak bölgede muazzam bir gelişmeye neden olmuş.
Bu döneme ait mimari açıdan dikkat çekici binalar arasında Katmandu Durbar Meydanı, Patan Durbar Meydanı ve Bhaktapur Durbar Meydanı ile Nyatapola ve Krishna Mandir Tapınağı bulunuyor.
-Gorkha İmparatorluğu
1768 yılında yapılan Katmandu Savaşı ile Gorkha İmparatorluğu, Malla Krallığı’na son vermiş ve vadide modern çağ ve şahlar dönemi başlamış. Bu tarihten sonra Katmandu, Gorkha İmparatorluğu’nun başkenti olarak kabul edilmiş ve imparatorluğun kendisi de Nepal olarak adlandırılmış. Ancak bu dönem komşu ülkelerle sürekli savaş ile geçmiş. Ticaret gerilemiş.
-Rana Yönetimi
1846 yılında İngiltere destekli Jang Bahadur Rana ve destekçileri Gorkha İmparatorluğu’na bağlı Nepal’in üst düzey yetkililerinin çoğunu katlederek yönetime el koymuş. Böylece Gorkha İmparatorluğu sona ermiş. Yönetim değişikliği ile daha önce İngilizlere karşı Fransızlar desteklenirken İngilizler desteklenmeye başlanmış.
Bu dönemde şehirde batılı modern mimari de gelişmeye başlamış. İlk modern okullar, hastaneler ve ticaret yolları inşa edilmiş. Çoğu tarihçi tarafından babadan oğula geçen diktatörlük olarak görülen bu dönem 1953 yılında sona ermiş.
-Modern Dönem
Rana yönetimine karşı genel memnuniyetsizlik Nepal’de sürgündeki Nepallilerin başını çektiği bir demokrasi hareketini de beraberinde getirmiş. Bu kargaşa, son Gorkha İmparatorluğu şahı Prithvi Narayan Şah’ın doğrudan torunu Kral Tribhuvan’ın 1950 yılında Rana yönetimine karşı silahlı isyana katılması ile doruğa ulaşmış.
Sonunda Şah ailesinin iktidara dönmesi ve Rana olmayan birinin başbakan olarak atanmasıyla gerilim sona ermiş. Bunu, siyasi partilerin liderlerinin desteklediği hükümdarın ülkeyi yönettiği yarı anayasal dönem izlemiş.
Ancak 1960 yılında Tribhuvan’ın oğlu Kral Mahendra bir kraliyet darbesi gerçekleştirmiş ve mevcut yönetimi feshetmiş. Ancak kargaşa devam etmiş. Ülke de kaos oluşmuş.
Ülkede bunlar yaşanırken 1962-1973 yılları arasında ülkede esrarın satış ve kullanımı yasal hale gelmiş. Katmandu da hippilerin cenneti olmuş. Ancak Nepal Krallığı’nın 10. kralı olarak tahta çıkan Birendra 1973’te esrarın satış ve kullanımını yasaklamış.
1979 yılında Katmandu Vadisi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş.
1985 yılında Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü (SAARC)’nün genel merkezine ev sahipliği yapmaya başlamış.
İlk demokratik seçim 1991 yılında yapılabilmiş. Ancak sonuçları beğenmeyen taraflar çatışmaya başlamış. İsyanlar çıkmış. Çatışmalar Nepal Komünist Partisi (Maoist) ile demokrasi ve monarşi taraftarları arasında iç savaşa dönüşmüş.
2007 yılında tüm partiler monarşiyi ortadan kaldırmayı ve Nepal Federal Cumhuriyet’ini ilan etmeyi kabul etmiş. İlk seçimde de Maoistler, hükumet kuracak çoğunluğu sağlamış ve 2008 yılında meclis Nepal’i 240 yıllık monarşiyi bitirerek Federal Demokratik Cumhuriyet olarak ilan etmiş.
Katmandu Gezisi-Katmandu’ya Ne zaman Gelinir?
Katmandu’ya gelmek için en doğru zaman kasım ya da aralık ayıdır. Bu 2 ayın en önemli özelliği hava yağmursuz iken aynı zamanda güneşli ve ortalama sıcaklıkta olmasıdır.
Ancak gerek alt yapı eksikliği gerekse yüksek hava kirliliği nedeniyle bir çok insanın şehirde maske ile gezdiğini görebilirsiniz. Bu nedenle astım hastaları için uygun bir şehir olduğunu düşünmüyorum.
Katmandu Gezisi-Katmandu Ulaşım Sistemi
-Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM)’ndan Katmandu Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş
Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM) şehir merkezinin 6 km doğusunda bulunuyor. Bu havaalanı aynı zamanda ülkeye tek uçarak dışarıdan giriş yapabileceğiniz nokta.
Ben de burada bir özet yapmak yerine Nepal’e gidiş, giriş, vize ve bilet işlemleri ile ilgili olarak Internet ortamında çok fazla soru işareti olması ve bunlara yerinde cevap verilmesi amacıyla bilet alımından otele varışınıza ve otelden çıkıp tekrar ülkeye geri dönüşünüze kadar aklınıza gelebilecek tüm sorulara cevap vermek üzere Gezginler İçin Nepal’e Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberi başlıklı rehberi oluşturdum.
İşinize yarayacağını düşündüğüm rehberi dikkatle takip ederseniz ülkeye giriş-çıkış sürecinde temel bilgilere sahip olacağınızdan bir sıkıntı yaşamayacağınızı değerlendiriyorum.
-Ulaşım Altyapısı
Katmandu dahil ülkede ciddi bir alt yapı sorunu var. 2015 depremi ise bu alt yapı sorununu felaket düzeyine getirmiş. Tren, metro vb. alternatif ulaşım seçenekleri yok.
Başkent Katmandu’da bile ana arterler dahil yol yok. Her yer toz toprak ve çamur içerisinde. Hiç bir şey yapmayıp sadece yok kenarında bile dursanız üstünüz kirlenir.
Akşam olduğunda bunu daha net olarak görebiliyorsunuz. Işıklandırma berbat. Gece olduğunda şehir kapkaranlık bir hal alıyor.
Ülkenin başkentinde bile trafik lambası yok. Sadece bu iş için bir sürü trafik polisi istihdam ediliyor. Ancak trafik olayının tam bir karmaşa olduğunu hiç bir düzen olmadığını bu nedenle de inanılmaz derecede 5-10 km saat seviyesine kadar indiğini söyleyebilirim.
-Ulaşım Araçları
Hal böyle olunca da şehirdeki en önemli ulaşım aracı motorlar olmuş.
Her ailenin hatta kadın erkek herkesin bir motoru var ve herkes her yere motorlarıyla gidiyor.
Bunun dışında çok fakir olan halkın tek ulaşım seçeneği otobüs ve minibüsler. Şehir içerisinde 10-15 NPR ödeyerek her yere gidebilirsiniz. Ancak çok fazla zaman kaybedersiniz.
Bu nedenle sizin için en iyi alternatif kesinlikle taksi. Taksi’ye ödeyeceğiniz ücret ise 1 $/km olmalı. Şoförlerle bu temelde pazarlık yapın ve bu ücretin üzerine sadece bekleme ücretini ekleyin. Ülkede yol olmadığı ve şehir dışında bile en fazla 15 km/saat hızla ilerleyebildiğiniz için şoförler her yere gidiş bekleme dönüş ücreti almak istiyor.
Araba kiralamayı bu ülkede aklınızdan bile geçirmeyin. Alt yapı olmaması bir tarafa şoförler de çok sert ve tehlikeli araba kullanıyor.
Katmandu Gezisi-Katmandu Gezilecek Yerler
-Thamel
Thamel, genel olarak şehrin ekonomik, ticari ve gece hayatı merkezi olarak kabul ediliyor. Ayrıca Everest tırmanışlarının başlangıç toplanma yeri de burası.
Birçok sanatçının Nepal’e gelip Thamel’de haftalar geçirdiği hippi günlerinden başlayarak 40 yılı aşkın bir süredir Katmandu’daki turizm endüstrisinin merkezi olmuş.
Bu nedenle de bugün de turist ve gezginlerce kalmak için en çok tercih edilen emniyetli bir bölge.
Dar sokaklarının arasında kaybolmak çok güzel ancak otomobiller, tuktuklar, bisikletler ve taksiler de bu dar sokakları sizin gibi yüzlerce yaya ile birlikte kullanıyor. Bu nedenle bu karmaşada dikkatli de olmalısınız.
-Boudhanath Stupası (बुद्ध स्तुपा)
Dünya’nın en eski, en büyük ve en görkemli stupalarından biri. Aynı zamanda Budistler için Nepaldeki en önemli hac yeri.
Renkli buda gözleriyle ünlü stupaya her gün Dünya’nın her tarafından binlerce hacı adayı ibadet edip hacı olmak için geliyor.
Hacı adayları bu süreçte Tibet Mahallesi olarak da bilinen Boudhanath’ta kalıyor, her gün gördüğünüz ışıltılı ve süslü kubbenin etrafında yürüyüp dualar ederek ve bir takım ritüelleri tamamlıyor.
Boudhanath Stupası (बुद्ध स्तुपा)’na ulaşım, ziyaret saatleri ve giriş ücreti, stupanın efsanesi ve tarihi ile stupa ve stupadan ne alınır? başlıklarına yönelik detaylı bilgi ve fotoğrafları Budistler İçin En Önemli Hac Yeri Boudhanath Stupası başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
–Pashupatinath Tapınağı (श्री पशुपतिनाथ मन्दिर)
Hindular için oldukça önemli bir tapınak kompleksi. Her yıl buraya ömürlerinin sonuna geldiklerine inanan binlerce yaşlı Hindu geliyor.
Bu insanların tek amaçları var. Burada ölmek. Nasıl yani diyorsunuz. Ölümlerinin kesin günü kompleksin astrologları tarafından tahmin ediliyor. Böylece hayatlarının son birkaç haftasında daha çok sevap kazanıp burada yakıldıktan sonra kutsal Ganj Nehri’ne akan Bagmati Nehri’nin sularında seyahat etmek ve cennete gitmek istiyorlar.
Tabii ki cennete gidemeyenlerin tekrar Dünya’ya geleceği sistemi Nepal ve Hinduizm Anlayışı (Din, Reenkarnasyon ve Kast Sistemi) başlıklı yazımda anlatmıştım. İşte Hindular burada ölürlerse ve cennete gidemezlerse bile güzel bir karma ile yeniden doğacaklarına inanıyorlar. Yani her durumda kazanıyorsunuz.
Pashupatinath Tapınağı (श्री पशुपतिनाथ मन्दिर)‘na ulaşım, ziyaret saatleri ve giriş ücreti, stupanın efsanesi ve tarihi ile tapınak, sadular, maymunlar ve ölü yakma törenleri başlıklarına yönelik detaylı bilgi ve fotoğrafları Tanrı Şiva’nın Evi Pashupatinath Tapınağı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
–Patan
Güzel Sanatlar ve Zanaatkarlar Şehri Patan, meraklılarının Katmandu Vadisi’ndeki en güzel geleneksel sanatları ve en iyi taş, ahşap ve metal işçiliğini görebileceği yer. Bu nedenle de bölge gezi planlarının olmazsa olmazlarından.
Şehir vadideki en eski şehir ve çoğunluğu Newar kökenli olan halk tarihine çok bağlı. Festivaller hala yüzyıllar önce olduğu gibi kutlanıyor. Hatta yerli halk bir zamanlar atalarını yöneten unutulmuş kralları bile temsil ediyor.
Bugün 200 bin kişinin yaşadığı şehirde geleneksel sanat turizm ile birlikte ana gelir kaynağı. Zaten şehirde bulunan artist, sanatçı ve zanaatkar sayısı neredeyse tüm ülkenin geri kalanından daha fazla. Katmandu’ya olan yakınlığına rağmen eskiden olduğu gibi ressamlık, ahşap oymacılığı ve metal el sanatları bir meslek olarak hala korunuyor.
Bugün ülkede bulunan tapınaklarda göreceğiniz thanka, ahşap oyma ve metal işçiliği çoğunlukla Patan esnafı ya da ressamları tarafından yapılmış ürünler.
Patan’da bulunan saray kompleksi ise diğer vadi saraylarına bakıldığında bugün orijinal düzenini ve kentsel bağlamını koruyan tek yapı. Bu da şehri yönetim bağlamında da özel kılıyor.
Patan’a ulaşım, Patan Durbar Meydanı (काठमाडौं दरबार क्षेत्र) ve giriş ücreti, Patan’da ne yenir? Nerede yenir? ve Patan’da alışveriş başlıklarına yönelik detaylı bilgi ve fotoğrafları Güzel Sanatlar ve Zanaatkarlar Şehri Patan başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
–Bhaktapur
Bhaktapur, Katmandu Vadisi’nde Orta Çağ Gezisi yapmak isteyen gezginler için en ideal şehir olma özelliğine sahip. Çünkü Katmandu ve Patan ile karşılaştırıldığında bence tarihi en iyi korunmuş şehir burası. Zaten UNESCO tarafından oluşturulan kültür mirasları listesinde Dünya’da en çok eser barındıran şehir olarak geçiyor.
Şehir, 8. yy.a kadar uzanan çok zengin bir kültürden geliyor. Zaten 12. ve 15. yy.lar arasında Nepal’in başkentiymiş. Bhaktapur, Patan ve Katmandu Krallarının hepsi kardeşmiş ve en güzel şehre sahip olmak için bir rekabet varmış. Böyle olunca da Malla Hanedanlığı döneminde şehir altın çağını yaşamış. Bu süre zarfında Bhaktapur’un en güzel tapınakları ve binaları şehrin 3 meydanına inşa edilmiş.
Bugün ise ülkenin üçüncü büyük şehri. Çoğunluk Newar olan halkı da ellerindeki hazinenin farkında. Turizm buradaki toplum için hayati önem taşıyor. Bununla birlikte, 2015 depremi şehirde korkunç bir yıkıma ve can kaybına neden olmuş. Bir çok tapınak yıkılmış. Ancak yine de kalanlar bile çok değerli ve görülecek gezilecek çok yer var.
Bhaktapur’a ulaşım ve giriş ücreti, Bhaktapur gezilecek yerler, Bhaktapur’da ne yenir? Nerede yenir? ve Bhaktapur’da alışveriş başlıklarına yönelik detaylı bilgi ve fotoğrafları Bhaktapur, Katmandu Vadisi’nde Orta Çağ Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
-Kailashnath Mahadev Tapınağı (कैलाशनाथ महादेव मूर्ति)
Katmandu’nun 20 km güneydoğusunda bulunan tapınak Dünya’nın en uzun Şiva Heykeli ile ünlü.
Bali Adası’nda bulunan Garuda Wisnu Kencana Heykeli’nden sonra ikinci en yüksek Hindu Tanrısı heykeli burada bulunuyor. Bu nedenle de bu tapınak görsel olarak da hafızalara kazınmış Nepal’in en önemli tapınak komplekslerinden biri.
Tapınağı yılda ortalama 500 bin kişi ziyaret ediyor. Ancak hafta sonları, ulusal bayramlar ve Hindu festivallerinde çok daha fazla kalabalık oluyor.
Kailashnath Mahadev Tapınağı’na ulaşım, ziyaret saatleri ve giriş ücreti, Kailashnath Mahadev Tapınağı’nın Hikayesi ve tapınak ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Kailashnath Mahadev Tapınağı (कैलाशनाथ महादेव मूर्ति) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
-Namo Buddha Manastır Kompleksi (नमोबुद्ध गुम्बा)
Katmandu’nun 40 km güneydoğusunda bulunan manastır kompleksi görsel olarak da hafızalara kazınmış Nepal’in en önemli manastır komplekslerinden biri.
Kompleks, Bagmati Pradesh İli’nin Kavrepalanchok Bölgesinde deniz seviyesinden 1500 m yükseklikteki Simalchaur Syampati Köyü’nde bulunuyor. Burası bir Tibet Budist Manastır Kompleksi ve hac yeri. Bölgedeki yerel halkın çoğu da Budist. Ancak, aynı zamanda ülkenin en çok turist çeken festivalleri ile de ünlü yerlerinden biri.
Buradaki kompleksi, Tibet’in Çin tarafından işgalinin ardından 1978 yılında bölgeye gelen 9. Khenchen Thrangu Rinpoche kurmuş.
Namo Buddha Manastır Kompleksi’ne ulaşım, Namo Buddha Efsanesi ve Namo Buddha Manastır Kompleksi başlıkları ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Namo Buddha Manastır Kompleksi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Katmandu Gezisi-Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında ortaya koyacağımız yazı yemek konusunda muhafazakar gördüğüm vadi insanlarının geçmişten beri direndikleri kültür değişimi ile üzerinde bulundukları kuzey güney ticaret yollarının bir bakıma savaşı gibi.
Bir tarafta et, tavuk, sebze ve meyve her şeyi günlük taze yemeye alışmış evlerinde dolap bile olmayan insanlar diğer tarafta onları diğer kültürler üzerinden harmanlayarak dondurucular üzerinden tüketim toplumu haline getirmeye çalışan garip bir sistem.
Gördüğüm kadarıyla dayatılmaya çalışılan sistem hala başarılı olmamış ki geçmişte ve bugün altyapı ve dış ticaret eksikliği nedeniyle yerel olarak yetiştirilen ürün ve tahıllara dayanan lokal diyebileceğim bir mutfak hala söz konusu ve göçlerin etkisi dışında sapasağlam duran bu mutfak her ne kadar bizim ağız tadımıza aykırı olsa da cidden saygı gösterilmeyi de hak ediyor.
Katmandu’da deneyimlediğim mekanlar ve tatlar ile ilgili detaylı tüm fotoğraf ve bilgileri Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
Katmandu Gezisi-Katmandu’da Nerede Kalınır?
Katmandu’da kalınacak en doğru yer tartışmasız Thamel. Nepal kapsamında yaptığım gezide 2 kez Katmandu’da Thamel’de kaldım. Katmandu’da oteller oldukça ucuz. Ancak bilmeniz gereken bir konu daha var eğer ödemeyi önceden yapmayıp otelde çıkışta kredi kartı ile yapmak isterseniz % 3,5 komisyon alıyorlar.
-Gaju Suite Hotel
İlk kaldığım otel 3 yıldızlı Gaju Suite Hotel. Muhteşem değil ama şehrin ve Thamel’in tam göbeğinde bulunuyor. Önünde de bir taksi durağı var.
Akşam gece bir şeyler yemek ya da eğlenmek isterseniz restoran, cafe ve ve barlara çok yakın.
En büyük sorunu şehrin nemi nedeniyle yıkanan eşyaların çok çabuk kurumaması ve kurumadan değiştirilen her türlü örtü yatak yastık vb. nin rutubet kokması..
Kahvaltısı ise continental dense de bence çok zayıf ve özellikle bizim ağız tadımız için oldukça yetersiz. Bu tabii ki otel için değil tüm şehir için geçerli.
Ben bu otele 3 gece için kahvaltı dahil 110 $ ücret ödedim ki Katmandu için yüksek bir fiyat sayılabilir.
Ancak sabah kahvaltı yaptığınız yer akşam şehrin en iyi eğlence yerlerinden REEF Restaurant and Lounge Bar’a dönüşüyor ki bu sizin için de çok büyük bir avantaj sayılır. Belirttiğim şartlara rağmen yine de gezginlere tavsiye ederim.
Adres: A One Complex, 3rd and 4th Floor, Thamel Marg, Kathmandu 44600, Nepal Tel: +97714432281
-Hotel Friends Home
İkinci kaldığım otel 3 yıldızlı Hotel Friends Home. Şehrin ve Thamel’in tam göbeğinde bulunuyor. Akşam gece bir şeyler yemek ya da eğlenmek isterseniz restoran, cafe ve ve barlara çok yakın.
Bana en üst katta terasa çıkarken sol tarafta bulunan tek odayı tahsis ettiler. Oda oldukça modern ve güzeldi. İstediğinizde terasa çıkıp tüm şehri seyredebiliyorsunuz.
Ben bu otele 2 gece için kahvaltı dahil 61 $ ücret ödedim ki Katmandu için yüksek bir fiyat sayılabilir. Ancak kahvaltısı şehrin ortalamasının çok üzerinde olması sizin için de çok büyük bir avantaj sayılır. Ayrıca muhteşem bir sahibi ve personeli var. Gelirseniz mutlaka burada kalın.
Adres: Chhusya Galli, Kathmandu 44600, Nepal Tel: +97715904366
Int: https://www.hotelfriendshome.com/
Katmandu Gezisi-Katmandu’da Alıveriş
Patan’da alışveriş yapmak her zaman yaptığınız gibi bir markanın mağazasına girip indirimdeki ürünlerden hoşunuza gidenleri almaya pek benzemiyor çünkü etrafınızdaki her şey size yabancı.
Enfes işçilik görebileceğiniz el sanatlarını meydanın diğer tarafında ya da pazarda bulabilirsiniz.
Eviniz için taş ve metal, gümüş ve altın biblolar ya da sanatsal değeri çok yüksek taş ya da ahşap oyma eşyalar alabilirsiniz. Özellikle magnetlerin kalitesi ve ucuzluğu beni çok şaşırttı.
Hediyelik düşünüyorsanız ünlü Gurkha bıçakları, dua tekerlekleri, şarkı söyleyen kaseler, maskeler, thankalar, paşmin şallar, mücevher vb. bakabilirsiniz. Ancak ne alırsanız alın 100 yaşından büyük herhangi bir şeyin ülke dışına çıkarılamayacağını unutmayın.
Nepal’in kaşmir, ipek ve yak tüyünden ürünleri de çok ünlü. Özellikle Türkiye’de bile el yapımı Nepal halıları çok pahalı olduğunu belirteyim.
Yine dağcılık ile ilgileniyorsanız tam yerindesiniz. Her ne kadar çoğu sahte olsa da her türlü yürüyüş ve tırmanış malzemesini uygun fiyatlara buradan alabilirsiniz.
Son olarak yine çok ünlü olan Himalaya kahve ve çaylarını, baharatlarını kendiniz için ya da hediyelik olarak satın alabilirsiniz.
Bana gelince ben bunları almak yerine buradaki dağlara özgü yapılmış tişörtleri tanesi 5 $ gibi bir ücret karşılığında almayı tercih ettim. İyi ki de etmişim. İnternette bile her biri 25 $ gibi bir fiyattan satılıyor. Size de tavsiye ederim.
Katmandu Gezisi-Değerlendirme
Katmandu; gerek tarihi, gerekse kültürü ile çok zengin bir şehir. Felaket seviyesindeki alt yapısına rağmen tüm Dünya’dan gençlerin de oldukça ilgisini çeken bir şehir. Ayrıca fotoğrafçılar için de hazine gibi.
Buraya Hindistan-Nepal turları ile gelenler malesef burada sadece 1 gün kalıyor. Hiç bir şey anlamadan da ülkeyi terk ediyor. Sadece günübirlik olarak yapılan geziler ile durbar meydanları geziliyor ve tur sonlandırılıp geri dönüşe geçiliyor.
Bu nedenle gezgin ve fotoğrafçılar Katmandu’ya kendileri gelmeli. Başta her şey felaket gibi gözükse de sonradan bu kargaşanın yerini insan sıcaklığı alıyor ve her şey değişip şehir hoşunuza gitmeye başlıyor. Kesinlikle de buradan güzel anılarla ayrılıyorsunuz. Şehir çevresi ile birlikte değerlendirilirse ve imkanınız da müsaitse en az 4 günü hak ediyor.
Katmandu ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımıza Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.