- Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı
- Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler
- Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi
- Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj
- Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü
- Günübirlik Perito Moreno Buzulu Gezisi
- El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Kış Ortasında El Calafate Gezisi
- Gezginler İçin Şili Patagonyası Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberi
- Pumaların Evi Laguna Amarga Gezisi
- Muhteşem Şelale Cascada Rio Paine Gezisi
- Mirador Lago Nordenskjöld Gezisi
- Ekran Görüntünüz Mirador Cuernos Gezisi
- Mirador Salto Grande Gezisi
- Gizemli Lago Pehoe Gezisi
- Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)
- Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
- Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)
- Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs
- Penguenler Adası (Isla Martillo)
- Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)
- Tierra del Fuego’nun En Eski Çiftliği Estancia Harberton
- Dünya’nın En Güneyindeki Deniz Geçidi Beagle Kanalı
- Ushuaia’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Ushuaia Deniz Müzesi
- Dünya’nın Sonundaki Hapishane
- Panamerikan Karayolu’nun Sonu Lapataia Körfezi
- 2 Bayraklı Acigami Gölü (Lago Acigami)
- Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)
- Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)
- Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)
- Ushuaia Gezisi; Dünya’nın En Güneyindeki Şehir
Gezginler İçin Gezginler İçin Şili Patagonyası Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberi yazma sebebim gezginler için olmazsa olmaz rota kabul edilen Şili Patagonyası gidiş, giriş, vize ve çıkış işlemleri ile ilgili olarak internet ortamında çok fazla soru işareti olması ve bunlara yerinde cevap verilmesi.
Çok basitçe özet bir giriş yapayım. İşin en zor kısmı yol. He şeyiniz planlı olsun gerisi kolay. Bu kadar basit.
Şili Patagonyası’na gitmeyi düşünen ya da planlayan gezgin arkadaşlarım için başlıklar halinde aşağıdaki rehberi oluşturdum. İşinize yarayacağını düşündüğüm rehberi dikkatle takip ederseniz ülkeye giriş-çıkış sürecinde temel bilgilere sahip olacağınızdan bir sıkıntı yaşamayacağınızı değerlendiriyorum.
Şili para birimi Şili Pesosu (CLP). Burada ödeyeceğiniz her Şili Pesosu (CLP) = 0,0089 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Şili Patagonyası
Yazıya başlamadan önce bu bölge ile kısa bir özet vermek istiyorum. Şili Patagonyası kuzeyden güneye 1.000 mil uzanan ulaşımı zor bir bölge. Daha çok İspanyolca konuşuluyor ama en büyük yerli topluluk olan Mapuche dili Mapudungun da bölgede biliniyor.
Arjantin Patagonyası’ndan farkı çok keskin. Arjantin Patagonyası büyük ölçüde düz steplerden oluşurken Şili Patagonyası göller, ormanlar, dağlar ve fiyordlardan oluşuyor. İklimi daha soğuk ve devamlı şiddetli rüzgarlara tabii.
Şili Patagonyası Giriş – Çıkış ve Vize Rehberi
-Şili Patagonyası Gidiş – Dönüş Uçak Bileti
Şili Patagonya Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberimizin ilk ve en hayati konusu tabii ki uçak bileti konusu. İnternet ortamında çok değişik rotalar üzerinden Şili Patagonya’sına ulaşmak mümkün ancak buraya en yakın havaalanı olan şehir Şili-Arjantin sınırı yakınında bulunan El Calafate. İkinci önemli şehir ise Şili Patagonyası’nın merkezinde bulunan Puerto Natales.
Eğer buraya daha çok turların da tercih ettiği gibi İstanbul-Amsterdam-Santiago-Puerto Natales üzerinden gelirseniz zaten çok uzun olan yolu daha da uzatıp oldukça yorulacak muhtemelen de daha çok para harcayacaksınız.
Biz ise turların kullandığı rotanın dışına çıkarak İstanbul-Buenos Aires-El Calafate üzerinden gelip karayolu ile Şili Patagonyası’na giriş yaptık.
Bu kapsamda önce İstanbul Havaalanı’ndan THY’nin sabah 10:10 uçağı ile Buenos Aires Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) (EZE)’na 15 saatlik direkt bir uçuş yapıp gece yarısı gibi ülkeye giriş yaptık. Kişi başı ücret olarak da 1250 $ verdik.
Daha sonra ise uçuşu daha uygun hale getirmek için Buenos Aires Jorge Newbery Havaalanı (Aeroparque Jorge Newbery) (AEP)’na geçip LATAM Airlines Argentina sabah 08:35 uçağı ile El Calafate Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Comandante Armando Tola de El Calafate) (FTE)’na 3 saat 15 dakika süren direkt bir uçuş yapıp Arjantin Patagonyası’na giriş yaptık. Kişi başı ücret olarak da 103 $ verdik.
Böylece kişi başı şehir içi ulaşım bedelleri de dahil 1350-1400 $ bir ücret ödeyerek İstanbul’dan yaklaşık olarak 26-27 saatte El Calafate’ye ulaştık.
Eğer bu uçuşu daha ucuza getirmek isterseniz Amsterdam ya da Madris aktarmalı uçuşları da deneyebilirsiniz. Ancak bekleme süreleri de dahil Buenos Aires’e 26-27 saatte varır çok cüzi bir kar elde eder oldukça da yorulursunuz. Bu durum THY’nin direkt uçuşu olmayan yukarıda da belirtiğim Santiago yolu için de geçerli. Bu nedenle en uygun planlama olarak bizim yolumuzu seçmeli biletleri 3 ay önceden alarak tasarruf etmelisiniz.
-Şili Patagonyası Gidiş İçin En Uygun Zaman
Şili Patagonyası’na Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberimizin ikinci hayati konusu gidilecek zaman tabii ki tartışmasız Ocak Ayı. Sağa sola çekmeye gerek yok. Bu ay boyunca çok büyük olasılıkla kar ve yağmur yok. Hava güneşli. Tek sorun şiddetli rüzgar ki o her zaman var. Fotoğraf çekimi için en güzel, otel fiyatlarının da kısmen iyi olduğu ay.
-Zaman Farkı ve Koltuk Seçimi
Genel olarak THY Uçaklarının G.Amerika yönlü uçuşları sabah saatlerinde oluyor. Bu çok dezavantajlı bir durum değil çünkü gece yarısına doğru inmiş oluyorsunuz. Eğer Patagonya’ya yönelik tekrar uçuş yapacaksanız da havaalanında sabahlayıp direkt gideceğiniz için eğer uykunuzu almayı başarırsanız otele girişleriniz de 14:00’dan önce olamayacağı için uzun yolculuğa rağmen ilk gününüzü kurtarabilirsiniz.
İstanbul-Patagonya zaman farkı son boylam ayarlamaları ile 6-7 saate inmiş durumda. Çok gerçekçi olmasa da ortalama olarak 15 saat süren uçuşu giderken 12 saatte, dönerken 18 saatte alıyorsunuz.
Gelelim yer seçimlerine tahmin edersiniz ki bu tür uzun yolculuklar en rahat koltuk da olsa oldukça yorucu oluyor. Uçaklar da filonun en büyük uçakları olduğundan 3-4-3 koltuklara sahip. Ancak sadece kuyruk civarında geniş aralıklı ikili koltuklar var. 3 ay önceden bilet alırsanız rahat etmek adına bu koltukları tercih etmeyi unutmayın. Bu gerçekten önemli çünkü bu konuya herkes önem verdiği için ilk biten biletler söz konusu biletler oluyor.
-El Calafate’den Şili Patagonyası’na Gidiş
Şili Patagonyası’na El Calafate’den geçmek için elinizde birçok alternatif var.
Eğer araba kiralamak isterseniz Arjantin’de araç kiralayıp Şili’ye bırakamazsınız. Sınırdan araba ile geçmek istiyorsanız bunun için uluslararası ehliyet gerekiyor. Ayrıca sınır ötesi araba kiralamakla ilgili kısıtlamalar var ve bazı kiralama şirketleri buna izin vermiyor. Verseler bile bunun için ekstra bir ücret ödemeniz gerekecek.
Bunun yerine size önerebileceğim en iyi alternatif TURISMO ZAAHJ ve Bus-Sur firmalarının otobüslerini kullanmanız. Bu otobüsler ile El Calafate’den Şili Patagonya’sında Torres del Paine ya da Puerto Natales gibi yerlere gitmeniz mümkün. Biletleri bizim otobüslerle karşılaştırınca biraz pahalı bulabilirsiniz ama malesef Patagonya genelinde otobüs ücretleri pahalı. Bilet ücreti ve saatlerini linklerinden görebilirsiniz.
Diğer bir alternatif ise tur şirketleri ile günübirlik turlara katılıp kısa süreli Şili Patagonya’sına geçmek.
Ancak sabahtan başlayıp akşama kadar devam eden bu turlar için kişi başı 140 $ ücretin yanında ayrıca 40 $ da Torres del Paine Milli Parkı giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.
-Vize İşlemleri ve Şili Patagonyası’na Giriş
El Calafate’den Şili Patagonya’sına geçmek için en uygun yer Paso Río Don Guillermo Sınır Kapısı. Burası El Calafate’ye 214 km mesafede bulunuyor. Yakın gibi görünmesine rağmen en kısa yol olan 40 Numaralı Yol kısmen toprak olduğu için buraya 3 saatten önce ulaşmanız mümkün değil.
Bu nedenle uygunsa mutlaka daha güneydeki 5 ve 7 Numaralı Yolu takip edin çünkü bu yol tamamen asfalt. Üstelik başınıza bir şey gelirse ara sıra araba geçiyor. 40 Numaralı yolda ana yol olmasına rağmen 30 dakika araba göremedik. Bu da cidden ürkütücü.
–Paso Río Don Guillermo (Arjantin)
Arjantin Patagonyası’nda Cancha Carrera bölgesinde bulunan sınır kapısı Şili Patagonya’sına geçmek için son nokta. Sınır kapısı ismini hemen yakınından geçen Guillermo Nehri (Rio Guillermo)’nden alıyor.
Burası gerçekten formalite bir sınır gibi. Her şey 10 dakikada bitiyor. Daha çok çıkanları not alıp pasaportlarına bakıp mühür vurup güle güle diyorlar.
Zaten burada geçmesi zor olan ülke Şili. Sizi sorun yaşamamanız için aşağıda belirttiğim konularda ciddi şekilde uyarıyorlar.
Bina içerisinde her devlet dairesinde olduğu gibi Falkland Adaları (Las Malvinas ) ile ilgili gereksiz siyasi propaganda harita ve malzemeleri var.
Buradaki işlem bitince 1 km ilerideki tam sınırda bulunan Paso Río Don Guillermo (Şili)’ye doğru arabanızı hiç durmadan süreceksiniz.
–Paso Río Don Guillermo (Şili)
Buradaki binalar Arjantin çıkışındakilere göre oldukça kapsamlı ve teferruatlı. Ayrıca sınır kapısı neredeyse günün her saati kalabalık.
Genel olarak turlara beklememeleri için öncelik tanıyorlar. Personel sorun çıkmadığı sürece genelde saygılı.
—Kayıt İşlemleri
Sınırı geçmeden önce size kendinizi tanıtan bir form doldurtuyorlar. Burada sizin ile ilgili tüm bilgileri kaç telefonunuz, fotoğraf makineniz ya da tabletiniz dahil yazmanızı istiyorlar.
Bunun dışında en önemli konu bavullar dahil yanınızda her hangi bir yiyecek ve tohum olmadığını deklare etmeniz ve bunu imzalamanız.
—Yiyecek ve Tohum Geçişi Yasak
Bu konu ciddi şekilde tekrar tekrar uyarı aldığınız uymazsanız ceza alacağınız bir konu. Neredeyse uyuşturucu geçiriyormuşsunuz gibi bakıyorlar.
Geçiş esnasında kesin olarak bir muz bir bisküvi vb. fark etmez yiyecek bulurlarsa 200 $ ceza ödüyorsunuz. Niyetiniz kötü ise bu hapis cezasına dönüyor.
Bunun sebebi Şilililer için Patagonya’nın çok özel bir bölge olması. Dış Dünya’dan gelecek yiyecek ya da tohumların buranın özelliğini negatif olarak etkileyebileceğini düşünüyorlar. Aman bu konuya dikkat edin.
—Vize İşlemleri
Bavul vb. kontrolünden sonra vize işlemleri için görevli gümrük memuruna yönlendiriliyorsunuz. Şili Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor.
Ancak görevli memurun önüne geldiğimizde bize bakıp etrafına sorular sormaya başladı. Daha sonra bize dönüp İngilizce olarak daha önce Türk görmediğini, Türkiye’nin nerede olduğunu bilmediğini söyledi.
Biraz güldük tabii ki daha komiği arkadaşlarından da cevap alamayınca bize dönüp Şili’nin Türklere vize uygulayıp uygulamadığını sordu biz de uygulamadığını söyledik. O da gülerek pasaportlarımıza mühür vurdu. İlk defa bir sınır kapısında bu kadar komik bir durumla karşılaştım. Artık Şili Patagonyası’ndayız. Gördüğünüz bayrak resmi olmayan Şili Patagonyası bayrağı.
—Cafe El Ovejero
Burası ise koca boşlukta nimet gibi bir yer. Yiyecek girişi yasak olduğu için muhtemelen buraya geldiğinizde kurt gibi aç olacaksınız.
Bu nedenle devam etmeden önce burada ihtiyaçlarınızı giderip bir şeyler yemenizde fayda var.
Biz burada 2 kahve 1 galleton (gördüğünüz çikolata parçacıklı bisküvi) ve 1 turtaya 9500 CLP verdik. Kredi kartı geçiyor. Diğer seçenek ise dolar vermeniz ya da doları Şili Pezosu’na çevirtmeniz. Eğer arabayla devam edecekseniz paranızın bir kısmını Şili Pezosu’na çevirtmenizde fayda var.
—Ve Şili’deyiz
Buradan itibaren düz devam ederseniz Villa Cerro Castillo’ya gidersiniz.
Buradan itibaren düz devam ederseniz Villa Cerro Castillo’ya gidersiniz.
Eğer düz devam ederseniz Torres del Paine, sola dönüp güneye doğru 9 Numaralı Yolu takip ederseniz Puerto Natales’e gidersiniz.
-Vize İşlemleri ve Arjantin Patagonyası’na Dönüş
Şili sınırından geri dönerken de yukarıdaki tüm formalite geçerli.
Şili Patagonyası’ndan çıkışta tohum ve yiyecek bulundurmak yine cezaya tabi.
Arjantin Türklere vize uygulamıyor ve ülkeye giriş çıkışta olduğu gibi bir kaç formalite ile oldukça kolay.
Buradan da yukarıda belirttiğim aynı yolları kullanarak El Calafate’ye ulaşabilirsiniz.