- Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberi
- Nepal ve Hinduizm Anlayışı (Din, Reenkarnasyon ve Kast Sistemi)
- Nepal ve Budizm Anlayışı (Din, Temel Öğreti ve Nirvanaya Ulaşma)
- Nepal’de Bulunan Tapınak Çeşitleri
- Şarkı Söyleyen Kaseler “Singing Bowl”
- Nepal’de Yaşam ve Karşılaştığım Tezatlar
- Phoolbari’de Kollywood ile Tanışmam
- Nepal’de Ölü Yakma Töreni
- Namo Buddha Manastır Kompleksi
- Kailashnath Mahadev Tapınağı
- Bhaktapur, Katmandu Vadisi’nde Orta Çağ Gezisi
- Güzel Sanatlar ve Zanaatkarlar Şehri Patan
- Budistler İçin En Önemli Hac Yeri Boudhanath Stupası
- Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Sonbaharda Yaptığım Katmandu Gezisi
- Tanrı Şiva’nın Evi Pashupatinath Tapınağı
- 7 Saatlik Katmandu Pokhara Ulaşımı
- Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları
- Machhapuchhare Manzaralı Shree Bindhyabasini Tapınağı
- Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding
- Phewa Gölü Tal Bahari Tapınağı Gezisi
- Gurkha Müzesi (Gurkha Memorial Museum)
- Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)
- Himalayalardaki Cennet Phewa Gölü (फेवा ताल)
- Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Pokhara, Himalayalarda Bir Efsane
Özellikle gezginler İçin Pokhara, Himalayalarda Bir Efsane gibi. Biraz içinizde özgürlük varsa ve muhteşem dağ ve göllerde maceralara dalıp gezinizi de muhteşem yapmak istiyorsanız Himalaya gezi programınız için en doğru seçenek kesinlikle Pokhara’dır.
Genel olarak ulaşımı zor olduğu için tur programlarında olmayan bir yer olduğundan malesef buralara kadar gelenlerin belki de çok yakınlara gelip göremediği bir güzellik.
Keşke neler kaçırdıklarını bir bilseler, şu turları ve programlarını bırakıp koşarcasına buraya gelseler ve görseler… Bütün Dünya’nın es geçmediği yerleri onlar da turların peşine takılıp es geçmeseler….
Yaklaşık 6 gün kaldığım bu muhteşem şehri neredeyse yürüyerek gezdim. Malesef çok yeni ameliyatlı olduğum için doktorumun kısıtlaması üzerine yamaç paraşütü ve dağlara doğru trekking faaliyetlerini yapmadım.
Ancak bunun dışında şehri doyurucu şekilde yürüyerek gezdim ve yaşadım. Şimdi de siz gezgin arkadaşlarıma Pokhara’ya gelirseniz uğramanız gereken yerler ya da yapmanız gereken faaliyetler ile ilgili deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.
Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Pokhara Gezisi
Pokhara’ya Ulaşım
Katmandu’dan Pokhara’ya mesafe 210 km ve şehre ulaşabilmeniz için sadece 2 seçeneğiniz var.
Araba kiralamayacaksanız ki eğer araba kiralarım diyorsanız sakın diyorum kesin kaza yaparsınız. Çünkü ülkede yol yok. Trafik tersten ve şoförler çok hızlı ve çok kötü araba kullanıyor. Kesinlikle denemeyin, düşünmeyin bile…
İlk seçenek tabii ki uçak. Uçak ile 25 dakikalık bir yolculuk yapıp Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM)’ndan Pokhara Havalanı (PKR)’na uçabilirsiniz. Ancak buradaki sıkıntı uçak ücretleri.
Devlet, yolu olmayan ülkede kendi vatandaşlarını ülkenin her köşesine uçakla ulaştırmaya çalışıyor. Ama ülke de fakir. Bu nedenle de uçuş ücretleri çok düşük. Diğer taraftan kendi vatandaşları için uyguladığı bu güzel desteğin maliyetini de ülkeyi gezen turistlerden çıkarıyor.
Şöyle açayım bu mesafeyi bir Nepal vatandaşı 25 $ karşılığı uçarken siz sadece yabancı olduğunuz için 125 $ ödemek zorunda bırakılıyorsunuz. Tabii ki bu fiyat bileti çok önceden alırsanız geçerli. Havaalanından bilet almaya kalkarsanız 2 katına kadar ücret istiyorlar. Haliyle bu kadar kısa bir yolculuk için de bu parayı vermek istemiyorsunuz. Çünkü 125 $ gibi bir parayla Pokhara’da 1 hafta çok iyi bir otelde krallar gibi kalabilirsiniz. Yine de ben bu parayı veririm derseniz iç hatlar için Yeti Airlines sitesine bakabilirsiniz.
Bu durumda size sadece otobüs seçeneği kalıyor. Bu seçenek ise 10 $ ila 25 $ fiyat aralığında farklı opsiyonlar içeriyor.
Size mutlaka tavsiye edilen ise ülkedeki en lüks ulaşım şekli olarak gösterilen 25 $ değerindeki delüks otobüs yolculuğu….
Bu yolculuk ile ilgili tüm detaylı bilgi, fotoğraf ve videoları 7 Saatlik Katmandu Pokhara Ulaşımı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Pokhara Ulaşım Sistemi
Aslında oldukça basit. Toplu ulaşım kapsamında elinizde sadece otobüs ve minibüsler var.
Otobüslerin dışı inanılmaz. Tam bir sanat eseri. Hem sanat hem reklam aracı gibi.
Otobüslerin içleri ise bildiğiniz ev konforunda. Oturup yayılabiliyorsunuz. Bir meyveleriniz eksik. Şaka şaka..
Minibüsler de genel olarak yeşil ve beyaz olarak ayrılıyor. Genelde sıkışık olmuyor. Ücret ise 15-30 NPR arasında değişiyor. Yüksek sesli çalınan müzikler Ferdi kıvamında ve devamlı tüküren muavin ve şoförler dışında pek bir sorun olmuyor.
Bu ulaşım şeklini tercih etmeyen turistler daha çok taksi kullanıyor. Taksiler ortalama olarak 4 kişilik ve çok küçükler. Bu tercihin nedeni tasarruflu benzin kullanımı.
Taksi kullanmaktan çekinmeyin her şey pazarlığa tabii. Taban ücreti km başına 1 $ olarak düşünebilirsiniz. Tabii ki genel olarak civar yollar çok kötü olduğu için gidiş dönüş ve bekleme ücreti üzerinden bir çalışma söz konusu. İsterseniz sizi sabahın 5’inde otel odanızdaki yatağınızdan bile kaldırıyorlar.
Eğer iyi bir binici iseniz motosiklet kullanmak için uygun bir ortam olduğunu söyleyebilir ki buraya gelen çiçek çocukları arasında motosiklet kullanmak adetten. Fiyatlarda günlük 1500 NPR’den başlıyor. Markalı bilindik motosikletler ortalama günlük 3000 NPR civarında…
Pokhara Gezilecek Yerler
Pokhara hem gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir yer. Eski Pokhara sanıldığı gibi gölün kıyısında değilmiş. Tam tersine eski şehir Shree Bindhyabasini Tapınağı etrafında yer alıyor. Tavsiyem bu bölgeyi sakın kaçırmayın. Bizzat yürüyerek gidip yürüyerek de gezin. İnanın gördüklerinize yaşadıklarınıza siz de inanamayacaksınız.
-Phewa Gölü (फेवा ताल)
Himalayalardaki Cennet Phewa Gölü (फेवा ताल) ya da yerli halk diliyle Phewa Tal için Pokhara Vadisi’ne hayat veren ana çekim merkezi demek mümkün. Ülkenin de en popüler ve en çok ziyaret edilen gölü zaten burası. Benim gibi pek çok gezgin sadece bu gölü görmek için bile çok zorlu bir yolculuk yapıp buralara kadar geliyor. Peki değer mi? derseniz tüm samimiyetimle “KESİNLİKLE” diyorum.
Göl daha çok takvim yapraklarını süsleyen Annapurna Dağları ve Yemyeşil Rani Ban’ın birlikte göle yansıma görüntüleri ile ünlü. Tabii ki bir de gölün tüm doğu kıyısının adı olan Baidam da yürümek ile….
Göl çevresinin yarısını bizzat kendim dolaştım. Her akşamı da neredeyse göl kenarında bir yerlere takılarak geçirdim. Çok da keyif aldım.
Phewa Gölü (फेवा ताल)’ne ulaşım, gezilecek yerler, yapılacak aktiviteler, göl çevresinde ne yenir? Nerede yenir? ve göl çevresinde nerede kalınır? başlıklarındaki tüm detaylı bilgileri Himalayalardaki Cennet Phewa Gölü (फेवा ताल) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
-Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)
Phewa Gölü’nün güneyinde küçük bir adada yer alan Tal Barahi Tapınağı Pokhara’nın en önemli dini merkezi olarak kabul ediliyor.
Hindular tarafından ziyaret edilmek için çok fazla talep gören bir yer. Bu nedenle tapınağa ulaşmak için ciddi bir çaba gerekiyor.
2 katlı pagoda tarzında inşa edilmiş tapınak Tanrıça Durga’ya adanmış.
Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर) efsanesi, tapınağa ulaşım, ziyaret saatleri ve giriş ücreti ve tapınakla ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Phewa Gölü Tal Bahari Tapınağı Gezisi yazımızda bulabilirsiniz.
-Baidam Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)
Damside yani baraja yakın olan bölgede bulunan tapınak Pokhara geçiş yolu kenarında olması nedeniyle genel olarak atlanan bir yer.
Ancak bu çok büyük bir hata çünkü tapınak yeri itibariyle oldukça fotojenik. Phewa Gölü’nün güzelliğini görebilmek için belki de en güzel yerlerden biri.
Bu muhteşem Hint Tapınağı özellikle de fotosever ve genç sevgililerin de uğrak yeri.
Adres: Lakeside Rd, Pokhara 33700, Nepal
–Shree Bindhyabasini Tapınağı
Machhapuchhare Manzaralı Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर) Pokhara’nın kuzey girişinde Bagar Mahallesi’nde küçük bir tepenin üzerinde bulunuyor. 1700’lü yılların sonunda Kaski Kralı Siddhi Narayan Şah döneminde inşa ettirilen tapınak, iyinin kötü üzerindeki zaferinin tanrıçası Durga’ya adanmış.
1700’lü yılların sonunda Kaski Kralı Siddhi Narayan Şah döneminde inşa ettirilen tapınak, iyinin kötü üzerindeki zaferinin tanrıçası Durga’ya adanmış.
Ancak bünyesinde bilinen diğer tüm önemli tanrılara yer verildiğinden bir tapınaklar kompleksi olarak şehrin de en önemli tapınağı kabul ediliyor ve şehirdeki neredeyse tüm Hindu düğün törenleri burada yapılıyor.
Tapınağın çevresinde de Radha Krishna, Ramsita ve Shiva Mandiri Tapınakları var. Hepsi birlikte düşünüldüğünde Bagar Mahallesi için Pokhara’nın kutsal bölgesi demek de mümkün.
Tapınağın inşa edildiği yer ise oldukça dikkat çekici. Terastan tapınağın arka tarafına baktığınızda Annapurna Sıra Dağları uzanıyor. Bu dağların ön tarafında ise tek başına şehrin koruyucusu gibi duran 7000 m yüksekliğindeki Machhapuchhare duruyor.
Bu dağın özelliği yasak olması nedeniyle henüz çıkılmamış olması. Tırmanışın yasak olmasının sebebi ise yerli halkın dağı Lord Şiva’nın evi olarak kabul edip kutsal sayması ve edilmesini istememesi.
Dolayısıyla tapınağın yerinin seçiminde dağın konumunun etkili olduğunu söylersek yanlış olmaz. Sizlerin de gördüğü gibi görüşün çok açık olmadığı bir günde tapınaktan Annapurna Sıra Dağları değil sadece kutsal Machhapuchhare gözüküyor.
Shree Bindhyabasini Tapınağı’na ulaşım ve tapınakla ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Machhapuchhare Manzaralı Shree Bindhyabasini Tapınağı yazımızda bulabilirsiniz.
-Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)
Uluslararası Dağ Müzesi ya da uluslararası bilinen adı ile International Mountain Museum (अन्तर्राष्ट्रिय पर्वतीय संग्रहालय) 2004 yılında Himalaya zirvelerine yapılan çıkışlar ile ilgili tüm kayıt ve kanıtları toplu bir şekilde sergilemek amacıyla kurulmuş bir müze.
Bu nedenle de Tanrı Şiva’nın evi Machhapuchchhre zirvesini görecek şekilde Himalayala giden dağ yolu üzerinde kurulması tesadüf değil.
Gerçeği söylemek gerekirse insanlar ülkeleri şehirleri bilmez ama Everest Dağı’nı bilmeyen yoktur. Himalayalar bugün Dünya üzerinde bulunan 8000 m üzeri 14 zirveye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda milyarlarca insan için de su kaynağı sağlıyor. Bu nedenle müzenin bahse konu temel amacının yanında günümüzde yapılan tüm çıkış bilgileri de önemli ve yine burada toplanmaya devam ediliyor. Böylece bilim adamları için de Dünya’daki dönüşüme yönelik veri sağlanmış oluyor.
Aslında burayı gezerken kronolojik bilgilerden ziyade bu işin ne kadar zor bir iş olduğunu görüyor, belki de kısmen yaşıyorsunuz. Sonuçta zirve tırmanışları herkesin cesaret edebileceği işler değil. Ucunda her zaman ölüm riski barındıran faaliyetler.
Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)’ne ulaşım, giriş ücreti ve ziyaret saatleri ile müze bünyesindeki tüm sergilemelere yönelik detaylı bilgi ve fotoğrafları Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
-Gurkha Müzesi (Gurkha Memorial Museum)
Gurkha Müzesi (Gurkha Memorial Museum) 1994 yılında cesaretleri ile ün salmış Gurkha askerlerinin anılarını canlı tutmak amacıyla kurulmuş bir müze.
Ülke aslında Dünya’da 3 şeyiyle ünlü. Dünya’nın en yüksek 14 zirvesinden 8’ine ev sahipliği yapması, Lord Gautam Buddha’nın doğum yeri ve evi olması, son olarak ‘Gurkha’ olarak bilinen askerleri.
Gurkha aslında ülkede bir bölgenin ve burada yaşayan insanların adı. Ancak zaman içerisinde cesareti ile ünlü askerlerin adı olmuş ve Dünya’ya da böyle yayılmış.
Bahse konu askerler 1815 yılından beri İngiliz Ordusu’nda kraliçe adına savaşıyor. Çanakkale dahil 2 Dünya savaşı, bir çok savaş ve çatışmaya katılmışlar. Şimdiye kadar 45 bin kişi ölmüş, yaralanmış ya da kaybolmuş. İşte bu müze hem onların hikayelerini anlatmak hem de onları onurlandırmak adına kurulmuş.
Tabii ki aklınıza neden? diye bir soru geliyor. Açıkçası buna ben de bir anlam veremiyorum. Kendi ülkesini işgal eden bir ülkenin ordusunda savaşmak, onların verdiği cesaret madalyaları ile gururlanmak ve hatta ölmek bizim gibi esaret altında hiç yaşamamış milletlerin anlayabileceği şeyler değil sanırım.
İşin daha da garibi her yerde görebileceğiniz “Ölmek korkak olmaktan daha iyidir” diye bir mottoları var. Ancak konuştuğum kim varsa hepsi de bu durumdan gurur duyuyor. Olağan görüyor. Üstelik atalarının savaştığı Türkiye ya da Türkler ile ilgili hiç bir şey de bilmiyorlar. Gerçekten kültür emperyalizmi denen şey sanırım işte bu.
Gurkha Müzesi (Gurkha Memorial Museum)’ne ulaşım, giriş ücreti ve ziyaret saatleri, Gurkha tarihi ile müze bünyesindeki tüm sergilemelere yönelik detaylı bilgi ve fotoğrafları Gurkha Müzesi (Gurkha Memorial Museum) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Pokhara Yapılacak Aktiviteler
-Su Sporları ve Rafting
Su sporları dendiğinde parasailing ya da muz vb. beklemeyin. Burası sonuçta bir tatil yeri değil. Göle de girenleri gördüm ama çok fazla değiller.
Burada su sporlarından kasıt daha çok tekne gezisi ile ilgili.
Pokharalılar buradaki parlak boyalı teknelere doonga diyor. İsterseniz güzel bir faaliyet olarak bir tekne kiralayıp gölü gezebilirsiniz.
Baidam boyunca tekne kiralayabileceğiniz pek çok nokta var. Bunlardan en yoğun olanı Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर) geçişlerinin de yapıldığı Barahi Temple Boat Service.
Tekne kiralama fiyatları yapacağınız aktiviteye göre değişiyor. Kişi başı 10 NPR de can yeleği için alıyorlar. Kürek çeken adamlı kayık ya da kano ile göl turu da yapabilir bu kapsamda adaya uğrayıp karşı kıyıya da çıkabilirsiniz.
Tabii ki bu nedenle de göl etrafında oldukça fazla tekne tamircisi var. Devamlı olarak çalışıyorlar.
Bunu dışında rafting yapma imkanı var. Pokhara’ya gelirken size eşlik eden Trishuli Nehri raftinfg için oldukça tercih edilen bir yer. Sağlı sollu kamplar ve oteller var. Eğer raftingi seviyorsanız sakın kaçırmayın.
-Gün Doğumu ve Paragliding (Yamaç Paraşütü)
Gölün kuzey tarafında bulunan Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding dendiğinde belki de ilk akla gelen yer.
Himalayalar’da gün doğumu diyorum çünkü gölü gün doğarken görebileceğiniz en güzel seyir noktası burası.
Hal böyle olunca çevre ülkelerden bile birçok insan gün doğumu için bu tepeye akın ediyor.
Paragliding diyorum sıkı durun bu tepe Dünya’da bu faaliyetin yapıldığı 3. en iyi yer kabul ediliyor. Buradan uçup Phewa Gölü üzerinde dakikalarca süzülüyorsunuz. Daha sonra da gölün en kuzeyinde bulunan Phewa Gölü Paragliding İniş Noktasına iniyorsunuz.
Bu faaliyet aynı zamanda Pokhara Hippilerinin de en sevdiği aktiviteler arasında. Belli mi olur siz de kendinizi öyle görüyorsanız burada çok güzel arkadaşlıklar da edinebilirsiniz.
Hal böyle olunca 1600 m yüksekliğindeki Sarangkot Tepesi gerçek gezgin ve maceraperestlerin olmazsa olmazlarından oluveriyor.
Bu konu ile ilgili tüm fotoğraf, video ve detayları Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları ve Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
-Göl Kıyısı Yürüyüşü
Baidam da denen bölgede yürümek gerçekten harika bir şey. Çünkü burada gördüğünüz bazı görüntüler yöre halkının yaşamına ilişkin de çok fazla ip ucu veriyor.
Özellikle akşam üstü saatlerinde burada yürümek bir gelenek gibi.
Hemen sahil kenarında neredeyse her akşam üstü kızlar maç yapıyor. Siz hiç bizim mahallelerde kızların maç yaptığını gördünüz mü?
Bir de bu yolun falcıları ünlü. İnanamazsınız beklenti peşindeki herkes sıraya girmiş nasıl da ciddi şekilde söylenenleri dinliyor.
-Trekking
Annapurna ve ötesindeki dünyaca ünlü yürüyüşlere açılan kapı. Trekking sezonu ise Mart-Nisan ile Ekim-Kasım olarak kabul ediliyor. Malesef çok yakın zamanda olduğum fıtık ameliyatı nedeniyle malesef trekking yapamadım.
Ancak merak edenler için bir acentede belirlenmiş rotaları, süreleri ve ücretlerini burada yayınlıyorum.
Size bir güzellik daha yapayım. Kaldığım otelde tanıştığım çok tecrübeli bölgeye tamamen hakim özel trekking rehberinin de bilgilerini paylaşıyorum. Geçimini rehberlik ile sağlıyor. Günlük ücret alıyor. Yani grup olursanız rahatlıkla ücrette de anlaşabilirsiniz. Kendisi ile ülkelerimizle ilgili çok fazla bilgi alış verişinde bulunduk.
Rehber Adı: Bahadur Gurung Tel: +977 9806958095 +9779846156673
-Fotoğraf Çekimi
Tabii ki yer Himalayalar olunca ister doğal ister insan yapımı olsun karşınıza bir çok fotoğraf sahnesi çıkıyor.
Size tavsiyem kendinizi zorlamayın. Sadece normal bir günde gün doğumu ve gün batımı ile etrafınızdaki değişik görüntüleri alın yeter.
Zaten çoğu sahne bir daha göremeyeceğiniz türden.
Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Gölün kuzey kıyısı boyunca ya da Lakeside Caddesi boyunca turistlere hizmet veren restoranlar ve barlar mevcut. Genel olarak uygun bir bütçe ile karnınızı doyurabilirsiniz.
Bu restoranların çoğu görüntü olarak her ne kadar harap görünse de biraz yerel biraz uluslararası derken karnınızı bir şekilde doyurabileceğiniz yerler. Üstelik çoğu da Bob Marley hayranı.
İsterseniz bu restoranlarda gölden çıkan balıkları da deneyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Ancak nereye oturursanız oturun gün batımında mutlaka bir bira keyfi yapın.
Pokhara Yemek Kültürü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler ile öğün bazında Şehirde deneyimlediğim yerler ve değerlendirmelerime yönelik detaylı bilgi ve fotoğrafları Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Pokhara’da Nerede Kalınır?
Gölün kuzey kıyısı ve şehrin merkez bölgesi aynı zamanda Pokhara şehrinin de turizm bölgesi olduğundan turistlere hizmet veren oteller ile dolu.
Tabii ki burada çok lüks bir konaklama imkanı beklememek lazım. Bölgeye daha çok hippiler ilgi gösterdiği için böyle bir talepte yok. Standart ihtiyaçlarını karşılayacak fazla da lüks olmayan hotel ve hostellerde kişi başı kahvaltı dahil ortalama gecelik 10-30 $ bir ücret karşılığında konaklayabilirsiniz.
Benim tercihim bölge için orta üstü sayılabilecek 3 yıldızlı Hotel Silver Oaks Inn oldu. Merkez bölgede kalan otel her yere yakın.
Yürüyerek 5 dakikada göl kenarına ya da Lakeside Caddesi’ne varabiliyorsunuz. Üstelik ücretsiz otobüs terminali servisi de var. Otel temiz, personeli genç ve çok şeker. Çok da ilgililer.
Kahvaltısı sizin yönlendirmenizle olmak kaydıyla oldukça iyi hale gelebiliyor. Üstelik bu muhteşem bahçede kahvaltı etmek gerçekten ayrı bir zevk.
Otelin her tarafında tanrı heykelleri var. Otelin sahibesi her sabah tütsülerle dua edip bir takım garip hareketlerle otelini kutsuyor. Bir kaç ayine ben de denk geldim.
Gelelim ücrete 5 gece kahvaltı dahil kaldığım bu güzel otele sadece 102 $ verdim. Bir çok turist uygun fiyat maliyet oranı nedeniyle bu oteli tercih ediyor. Ben de buraya gelen gezgin arkadaşlarıma kesinlikle tavsiye ederim.
Adres: Lakeside-6, Pokhara, Nepal Tel:+977 61-462147 +977 61-464798
Int: https://www.hotelpokhara.com/
Pokhara’da Alışveriş
Şehri gezerken Lakeside Caddesi üzerinden bir çok turistik eşya satan dükkanlar göreceksiniz. Beniz size tavsiyem Katmandu’dan alabileceğiniz hiç bir şeyi buradan alıp ağırlık yapmamanız. Ülke genel olarak uygun olmakla birlikte Pokhara ülkenin en pahalı şehri. Dönüşte sadece 3-4 saatinizi Katmandu’da alışveriş için ayırmanız hem daha fazla çeşidi görmeniz hem de daha uygun bir fiyat ödemeniz açısından daha doğru olur.
Ancak yine de buradan bir şeyler almak konusunda ısrarcı iseniz şarkı söyleyen kaseler, khukuri bıçakları ya da diğer dini anı objelerinden hediyelik eşya olarak alabilirsiniz.
Nepal’in kaşmir, ipek ve yak tüyünden ürünleri de çok ünlü. Özellikle Türkiye’de bile el yapımı Nepal halıları çok pahalı olduğunu belirteyim.
Yine dağcılık ile ilgileniyorsanız tam yerindesiniz. Her ne kadar çoğu sahte olsa da her türlü yürüyüş ve tırmanış malzemesini uygun fiyatlara buradan alabilirsiniz.
Son olarak yine çok ünlü olan Himalaya kahve ve çaylarını kendiniz için ya da hediyelik olarak satın alabilirsiniz.
Bana gelince ben bunları almak yerine buradaki dağlara özgü yapılmış tişörtleri tanesi 5 $ gibi bir ücret karşılığında almayı tercih ettim. İyi ki de etmişim. İnternette bile her biri 25 $ gibi bir fiyattan satılıyor. Size de tavsiye ederim.
Değerlendirme
Evet benim bu güzel göl ile ilgili yazabileceklerim bu kadar. Muhteşem bir şehirdesiniz. Ben tek başıma olsam da gerçekten çok eğlendim. 5 gün kaldım inanın bir 5 gün daha kalsam sıkılmazdım. Her gün yeni bir macera her gün yeni insanlarla tanışma imkanı.
Pokhara
Gerçekten tüm gezginlerin mutlaka görmesi gereken bir şehir. Foto sever iseniz zaten görmeniz şart. Yol şartlarına bakıp sakın bu şehri görmemezlik yapmayın. Gerekirse Katmandu’dan kesip bu şehre en az 5 gün zaman ayırın. Pokhara ve çevresi ile ilgili diğer yazılara Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.