- Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı
- Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler
- Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi
- Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj
- Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü
- Günübirlik Perito Moreno Buzulu Gezisi
- El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Kış Ortasında El Calafate Gezisi
- Gezginler İçin Şili Patagonyası Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberi
- Pumaların Evi Laguna Amarga Gezisi
- Muhteşem Şelale Cascada Rio Paine Gezisi
- Mirador Lago Nordenskjöld Gezisi
- Ekran Görüntünüz Mirador Cuernos Gezisi
- Mirador Salto Grande Gezisi
- Gizemli Lago Pehoe Gezisi
- Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)
- Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
- Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)
- Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs
- Penguenler Adası (Isla Martillo)
- Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)
- Tierra del Fuego’nun En Eski Çiftliği Estancia Harberton
- Dünya’nın En Güneyindeki Deniz Geçidi Beagle Kanalı
- Ushuaia’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Ushuaia Deniz Müzesi
- Dünya’nın Sonundaki Hapishane
- Panamerikan Karayolu’nun Sonu Lapataia Körfezi
- 2 Bayraklı Acigami Gölü (Lago Acigami)
- Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)
- Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)
- Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)
- Ushuaia Gezisi; Dünya’nın En Güneyindeki Şehir
Beagle Kanalı ile ilgili ilk yazım Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) ile ilgili olacak. Eğer burayı haritada araştırsanız İngilizcesi de Sea Lion Island olarak geçiyor.
Daha önce bu konuda Türkçe yazılmış bir yazıya rastlamadım çünkü ülkemizden Dünya’nın bir ucuna Tierra del Fuego topraklarına gelen insan sayısı takdir edersiniz ki oldukça sınırlı.
Bunların içerisinden buraya gelip bu adayı görenlerin sayısı ise her halde bir elin parmaklarını geçmez. Bu nedenle de benden sonra buraya gelecek gezginlere yardımcı olmak için bu yazıyı yazmakta fayda gördüm.
Merak edenler için belirteyim. Genel olarak bizim gibi ülkelerin vatandaşları Akdeniz fokları dışında bu tür hayvanları sadece hayvanat bahçelerinde görürken bu olgu G.Amerika ülkeleri için çok da geçerli değil.
Deniz aslanları aslında neredeyse tüm G.Amerika kıyılarında varlar ancak koloni halinde üremek için gelip yaşadıkları yer sayısı oldukça kısıtlı. Bunlardan biri de işte bugün size anlatacağım Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos).
Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Deniz Aslanları Adası Gezisi
Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)’na Ulaşım
Ada Ushuaia açıklarında Beagle Kanalı içerisinde Arjantin tarafında bulunuyor.
Buraya ulaşabilmenin yolu sadece buraya gelen ya da programında söz konusu ada da olan bir tura katılmak. Ben de oğlumla birlikte böyle bir planlama yaptım.
Sadece kanal adalarını içeren 3 saatlik turlar kapsamına göre 40-70 $ civarında satılıyor. Tercihinize göre tüm kanalı içeren günlük turlar ise kişi başı 120 $ civarında satılıyor.
Biletleri Turist İskelesi dedikleri yerde bulunan büfe tipi acentelerden 1 gün önce alabilirsiniz. Tur günü dedikleri saatte acente önünde olursanız onlar sizi iskelede bineceğiniz tekneye yönlendiriyor.
Bundan sonra tek yapacağınız teknede yerinizi alıp turun keyfini çıkarmak. Tabii ki böyle bir turda bir dakika bile içeride oturmayı düşünmüyoruz. En rahat fotoları çekebileceğimizi değerlendirdiğim yer olarak geminin kıçında yerimizi alıyoruz.
Çok şanslıyız ki hava da fotoğraf çekmek için ideal. Tüm yolcuların gelmesi ile birlikte Ushuaia’dan ayrılıyoruz.
Hedefimiz Ushuaia açıklarında Beagle Kanalı’ndaki Tierra del Fuego Adaları. Karşı tarafta gördüğünüz dağlar Şili toprakları…
Deniz Aslanları
Günümüzde Dünya literatüründe fok ailesi üçe ayrılıyor. Bunlar gerçek foklar (Phocidae), morslar (Odobenidae) ve kulaklı foklar (Otariidae). Aileler arasında da pek çok fark var tabii ki ancak morslar büyük bıyık ve dişleri ile, kulaklı foklar ise dış kulak kanatları ile diğer foklardan ayrılıyor. Kulaklı foklar ise kürklü foklar ve deniz aslanları olarak 2 alt aileye sahip.
Kulaklı fokların ana vatanı G.Amerika kıyıları gibi. G.Amerika’ya özgü deniz aslanları Peru ile Uruguay arasındaki tüm kıyılarda görülüyor.
Genelde beraber gezen kürklü foklar ve deniz aslanlarını ayırmak çok güç ama okuduklarımdan çıkardığım sonucu sizler ile paylaşayım.
Kürklü fokları deniz aslanlarından ayıran en önemli özellik adı üzerinde çok daha kalın kürklere sahip olmaları. Bir de kürklü foklarının hem kulak kanatları hem yüzgeçleri deniz aslanlarınınkilerden daha büyük.
Deniz aslanlarının ise kendi boyutları kürklü foklara göre daha büyük. Yine deniz aslanlarının gözleri burunlarından daha uzak ve burunları daha uzun iken kürklü fokların burunları daha kısa ve gözleri burunlarına daha yakın.
Deniz Aslanları ve Üreme
Erkek deniz aslanlarının en önemli olayı üreme. Bir erkek normalde 3 dişi ile yaşarmış ama bunun 18 olduğu da görülmüş.
Üreme mevsimi boyunca erkek deniz aslanları haremlerindeki dişileri ve yaşam alanlarını kararlı bir şekilde koruma iç güdüsüne sahip.
Tabii ki haremi ve yaşam alanı olmayan erkekler bu durumu değiştirmek ve kendi haremlerini kurmak için birleşip grup baskınları yaparlarmış. Yerleşik erkekler ise akıncılarla savaşmaya ve tüm dişileri kendi sınırlarında tutmaya çalışırmış. Bu baskınlar üreme haremlerinde kaosa neden olurken baskıncıların genellikle bir dişiyi emniyete almak için yavruları kaçırdığı bile olurmuş. Malesef bu kaçırma sırasında yaşanan şiddetli kavgalarda yavruların bazen ağır şekilde yaralandığı ya da öldürüldüğü de görülürmüş.
Anneler, doğum sonrasında 1 hafta boyunca yavrularının yanından ayrılmazlarmış. Daha sonra ise yiyecek bulmak için 3 günlük periyot halinde ava çıkıp tekrar tekrar 12 ay boyunca yavrularını emzirmeye gelirlermiş.
Yavrular suya ilk olarak doğumdan 1 ay sonra suya girip anneleri tarafından verilen eğitimle yüzme becerileri geliştirilir denizde yaşamaya hazır hale getirilirmiş.
Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
Biraz da gördüklerimden bahsedeyim.
Kayalık bir çıkıntıyı andıran söz konusu ada Beagle Kanalı boyunca en önemli vahşi yaşam alanlarından biri olarak gösteriliyor.
Adanın en önemli özelliği Güney Amerika deniz aslanları sürülerine ev sahipliği yapması ve tüm kıtadaki en önemli doğum yerlerinden biri olması…Aralık-Şubat dönemi çiftleşme dönemleri..
Genel olarak burada göreceğiniz deniz aslanları ve kürklü foklar büyük kafaları ve turuncumsu renkleriyle karakterize edilebilir.
Hangi gemide olduğunuza ve ne kadar yaklaştığınıza bağlı olarak hayvanların oluşturduğu havlama, homurdanma ve hırıltı korosunu da duymanız mümkün.
Buradan da gördüğünüz deniz aslanları içerisinde erkeklerin çok büyük bir kafası var. Erkekler neredeyse dişilerin 2 katı ağırlıkta.
Hem erkekler hem de dişiler turuncu veya kahverengi renkli, burunları ise kalkık.
Yetişkin erkekler neredeyse 3 m uzunluğa 350 kg ağırlığa ulaşırken yetişkin dişiler 2 m uzunluğa 150 kg ağırlığa ulaşıyormuş.
Yavrular ise gördüğüm kadarıyla grimsi turuncu. Siyah olanlar ise daha bebek olanlar daha sonra çikolata rengine dönüşeceklermiş.
Buradaki deniz aslanlarının ne yediklerine gelince kanala özgü balık, kalamar ve ahtapotları çok seviyorlarmış. Çok aç kalırlarsa penguen, pelikan ve hatta akrabaları kürklü fokları da avladıkları görülmüş.
Onlar için en büyük tehlike ise Antarktika sularından sapıp kanala giren katil balinalar, köpekbalıkları ve leopar foklarıymış. Tabii ki bir de tüm koruma önlemlerine rağmen balıklarını çaldıklarını ya da ağlarına zarar verdiklerini düşünen balıkçıları unutmamak lazım…
Gördüğünüz küçük penguenlere benzeyen hayvanlar da sizi yanıltmasın. Onlar penguen değil buraya özgü karabataklar. Penguen Adası farklı bir yerde …
Tabii ki bunların dışında adada çok farklı kuşları izlemekte mümkün. Özellikle de ilk defa burada görüyorsanız.
Değerlendirme
Açıkçası buraya gelmeden önce bırakın deniz aslanları ile kürklü fok arsındaki farkı bu türün bir fok ailesi olduğunu bile bilmiyordum. Bu bölge gerçekten öğrenmek için güzel bir yer. Bu turlara mutlaka katılın.
Isla de los Lobos ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız. Sağlıcakla Kalın.