Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tayland’ın Başkenti Bangkok Gezim

Yazı Dizisi : Tayland Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Aslı S Sertçelik

Bu güzel ülke ile ilgili  ilk yazımın konusu Tayland’ın Başkenti Bangkok Gezim olacak. Şehir ülkenin de bir özeti aslında. 

Ülkenin başkenti ve en kalabalık şehri. Bizim ise Tayland gezimizin başlangıç noktası. 

Bakış açımız bizi anlatır, baktığımız şey değil. Hemen itiraf edeyim ben Tayland’a bayıldım. Saygılı insanları ve derin hoşgörü kültürü ile kalbimde yerini aldı. Maalesef hak etmediği bir üne sahip.

Bugüne kadar uzanan çalkantılı tarihi, rengarenk kıyafetleri, ihtişamlı tapınakları ve türlü tezatlıkların bir arada olduğu değişik, ilginç ve çekici bir ülke.

Bangkok Gezim

Aile yapıları başta olmak günlük hayatta Türk kültürü ile bir çok benzerliklere rastlarsanız da  şaşırmayın.

Bangkok Gezim

Bangkok’a Nasıl Gidilir?

Tayland uçuşunu Doha aktarmalı olarak Katar Havayolları ile yaptım ve oldukça memnun kaldım. Uçak ve koltuklar geniş. Menü listesi ve servis özenli.

Hostes ve Hostlar Uzakdoğu ve Hindistanlılardan oluşuyor. Her biri özenle seçilmiş belli.

Arap ülkelerinin geneline özgü bir kültür olarak çalışmak konusunda pek hevesli değiller özellikle de servis işlerinde ya da kendilerine yakıştıramıyorlar.

Bu özelliklerini ilk Amerika’lılar 70’lerde fark edip neredeyse tüm Arap yarımadasının imar işlerini üstlenmişler. Hem Amerikalılar muazzam paralar kazanmış, hem Araplar da modern şehirler ve servis hizmetleri.

Uzun uçuşlarda aktarmalı uçuş tercih ediyorum.  Aktarma süresi boyunca 2-3 saat yapılan yürüyüşler vücut kan dolaşımına iyi geliyor. Yolculuk esnasında şişen ayak ve bacaklar rahatlıyor.

Doha Hamad Uluslararası Havaalanı

Katar Doha Hamad Uluslararası Havaalanı ayrı bir yazı konusu. Çok havalı ve eğlenceli bir yer. Uçuş arası hoş bir deneyim.

Uzun fakat eğlenceli bir uçuştan sonra Bangkok Suvabamhuvi Havaalanı (BKK)’na iniyoruz.

Heyecanımı ve merakımı tarif etmem imkansız. Havaalanına indiğinizde farklı bir gezegene ışınlanmış gibi hissediyorsunuz. Biz beyaz tenliler ampul gibi parlıyoruz. Uzakdoğu farklı bir yer, bambaşka..

Tayland ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma gereği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize gerekmiyor (süre ile ilgili güncel detayları dışişleri web sayfasından edinebilirsiniz). Ülkeye girişte pasaport işlemleri esnasında gerekli işlemler tamamlanıyor.

Vize işlemleri tamamlandıktan sonra havaalanı içerisindeki telefon operatörlerinden internet dahil yerel hat almak yolculuk boyunca çok işinize yarayacaktır.

Havaalanı çıkışı turizm bilgilendirme ofislerine uğrayan biz yabancıları hoş bir sürpriz bekliyor. Görevli tarafından gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra ülkenin yerel kıyafeti olan bir hoş bir şal hediye ediliyor. Tayland bizi hediyelerle karşılıyor.

Ben de orada öğreniyorum meğer ülkenin en önemli festival zamanı olan Songkran yani Tayland yeni yılına denk gelmişiz.

Bangkok’ta Ulaşım

Havaalanından itibaren seyahat ederken otobüs, tren, metro, taksi, motosiklet ve dillere pelesenk olmuş tuk tuk’ları kullanabilirsiniz.

Bangkok trafiğinin İstanbul trafiğinden daha yoğun olduğu söyleniyor. Bu görüşe katılıyorum. Trafik sabahın çok erken saatlerinde başlıyor ve geç saatlere kadar devam ediyor. Saatlerce hiç kımıldamadan yolda bekleyebiliyorsun. Ülkenin kültürü saygı temelli olduğundan korna sesi duyamazsınız ama çok sıkılırsınız. Artık hangi ulaşım aracını seçersiniz, karar size kalmış.

Otobüsler çok eski olmasına rağmen bir yabancı için eğlenceli ve hesaplı. Halk güleryüzlü ve yardımsever. Otobüs ücretini içeride görevlilere yapıyorsunuz. İneceğiniz durak hakkında yardım isterseniz hiçbir sorun yaşamazsınız. Tercih meselesi, ben halk ile iç içe olmayı seviyorum.

Metro otobüslere göre biraz daha pahalı olmasına rağmen abartılı değil olması gerektiği gibi. Oldukça konforlu ve  erişimi kolay.

Taksi güvenli görünse de binmeden önce pazarlık yapılması gerekiyor. Çünkü şoförler taksimetre açmıyorlar. Yolculuk sonunda sorun yaşamamanız için mutlaka başlangıçta mutabık kalınmalı.

Tuk Tuk tam bir hayal kırıklığı. Farklı olduğu için denenebilir fakat ilk denemeden sonra kullanılacak bir taşıt değil bana göre. Hem pahalı, hem güvensiz. Ben, çok dikkatli seçerek sadece bir kere bindim ve bindiğime fazlasıyla değdi gerek şık aracımız gerekse nazik şoförümüz övgüyü fazlasıyla hak ediyor.

Motosiklet sürücüleri korkutucu görünümlü ve araç kullanırken kural tanımıyorlar. Otelimizden bize tavsiye edilen kullanılmaması yönünde olduğundan da hiç denemedim.

Tüm bunların dışında, şehri yürüyerek keşfetmek her zaman en güzeli. En iyisi rahat bir ayakkabınız olsun. Trafik sağ taraftan aktığı için ayrıca dikkatli olmak lazım.

Tayland

Şehri anlatmadan önce Tayland ile ilgili özet bir bilgi vermek istiyorum.

Tayland, aslen bir krallık. Resmî adıyla Tayland Krallığı olarak geçiyor. Eskiden buraya Siyam diyorlarmış.

Bangkok Gezim

Bir Güneydoğu Asya ülkesi. Hindiçin Yarımadası’nın orta kısmında bulunuyor.

Coğrafi olarak batısında Myanmar ,doğusunda Kamboçya, kuzeyinde Laos ve güneyinde Malezya bulunuyor. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer alıyor.

-Tayland Tarihi

Günümüzde Tay adıyla bilinen halk topluluğu, M.S. 10. yy.da Çin’in Yunnan Bölgesi’nden ayrılıp bugünkü Tayland’ı içine alan Çinhindi Yarımadası’na inip yerleşmişler.

13. yy. başlarında yarımadanın kuzeyinde başkenti Sakhotay olan bir Tay Krallığı kurmuşlar.

Bangkok Gezim

Aynı yüzyılın sonlarına doğru, başkenti bugünkü Bangkok yakınlarında bulunan Ayuttaya’ya taşıyan Taylar, Khmer halkını Angkor’dan sürerek, ülke sınırlarını genişletmişler.

Khmer ve Burmalılarla yüz yıllar süren çekişmeler neticesinde 1767 yılında Ayuttaya Kenti yakıp yıkılmış Tay Kralı öldürülmüş ve krallık yıkılmış.

Khmer İmparatorluğu’nun yıkılması ile tekrar kurulan Tayland Krallığı günümüzde Parlamenter Monarşi ile yönetiliyor.

Bangkok Gezim

2016 yılından beri tahtta bulunan Kral Maha Vajiralongkorn hem devlet başkanı ve hem de silahlı kuvvetler başkanı unvanlarına sahip.

Tayland kralları bölgedeki eski tanrı-kral geleneğinin de etkisiyle son derece fazla saygı görmekteler. Krala hakaret etmek veya eleştirmek yasak. Bu kurala uymayan Taylar veya yabancılar ‘’lese-majesty’’ yasası sebebiyle hapis cezasına çarptırılabilirler.

-Astroloji

Ülkenin bu karışık tarihi tabi ki Astrolojik haritasına da yansımış durumda . Ülke haritasında, 8.ev aktivasyonu göze çarpıyor. Ülkeler astrolojisinde 8.ev çok önemli .ve  sert bir evdir. Yıkıcı etkilere sahiptir. Akrep burcunun evidir. Cinsellik, ölüm, mafya ve karanlık işler vb konuları içerir. Ülke 8.ev semboliklerini yaşayarak var oluş amacına ulaşacak

Ülke haritası, 8.eve yerleşmiş retro Venus’e sahip ki en sert yerleşimlerden biri denilebilir.. Bu nedenle, Tayland gece hayatı dünyanın hiçbir yerine benzemiyor. Cinselliğin her türlüsü, her hali açık açık yaşanıyor.

Go Go Bar’lar 8.ev etkisini en güzel gösteren sembollerden biri olarak düşünün. Seks turizmi ülkenin en önemli gelir kaynağı, Tayland mafyası konusuna hiç girmeyelim. Kendine has kuralları olan sert ve acımasız bir örgüt.

Plutonik bir halk. Siz siz olun insanları ufak tefek görüp kimselere bulaşmayın.

Diğer taraftan, astrolojik haritalarındaki yengeç etkisi ile ülkede sağlam bir aile yapısı var. Beslenmek, yemek yemek çok çok önemli. Türklere benzettim biraz.

-Tayland’a Ne Zaman Gidilir?

Tayland,  tropik iklime sahip bir ülke. Bu nedenle, mevsimleri kabaca 3’e ayırabiliriz.

Kasım-Şubat; serin geçer,  sıcaklık ve nem aşırı yüksek değildir ve yağışlı gün sayısı azdır.

Mart-Nisan; sıcak ve nemli

Mayıs-Ekim; Muson yağışları yoğun olarak görülür

Mart-Nisan ayları sıcak ve nemli olarak tarif edilse de aslında geçiş dönemi olarak düşünmek yerinde olur. Özellikle tropikal mevsimin yabancısı olanlar için hoş bir deneyim yaşama fırsatı veriyor.

Muson yağmuru, aniden başlıyor,  belli bir süre sanki hiç bitmeyecekmiş gibi yoğun yağıyor , sonrasında birden bire duruyor ve ertesi gün sanki hiçbir şey olmamış gibi devam hayata ediyorsunuz.  Tabi yağmur yağmadan önce oluşan nem biraz bunaltıcı .

-Para

Ülkenin para birimi Baht (THB). 100 THB 25 TL (2020). Yani size söylenen rakamı 4 e bölmeniz yeterli.

Yanınızda para taşımayı da sevmiyorsanız ATM’ler oldukça yaygın 200 Baht gibi düşük bir komisyon ücreti ile ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Yanınızda € veya $ bulundurmanızı tavsiye ederim. Şehrin her yerinde döviz büroları var. Fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor dolayısıyla  birkaç farklı döviz bürosundan fiyat almanız yerinde olur. Deste deste  para ile döviz bürosundan ayrıldığınıza sakın sevinmeyin nasıl bitiyor anlamıyorsunuz. Para hesabı içerisinde kayboluyor insan. Enflasyonist dönemlerde biz de böyleydik herhalde. Paranın hiç bereketi yok buralarda.

-Demografi

Ülkenin resmî dili Tayca. Taylar nüfusun yaklaşık % 75’ini oluşturuyor. Çin kökenli Taylar ise % 14 civarında. Geri kalan % 11 ise Khmer, Lao, Malay gibi gruplardan oluşuyor.

Ülkedeki gelir dağılımında etnik kökenli Tay’lar ile Çin kökenli Tay’lar arasında ciddi bir dengesizlik var. Çin kökenli Taylar (asiller)  ülkenin zenginleri. Etnik Taylar ise daha çok köylülerden oluşuyor. Seks işçisi olarak çalışan genç kızlar da genelde bu kesimden. İki grubu ayırmak çok kolay. Çin kökenli Tay’lar beyaz, köylü etnik Taylar ise koyu tenli.

Ülke nüfusunun %70’i kadınlardan oluşuyor. Özellikle etnik Tay kadınları ise seks işçisi oluyor. Ülkenin fakir bölgelerindeki genç kızlar çocuk sayılabilecek yaşlarda seks işçisi olarak çalışmaya başlıyorlar ve ailelerine maddi anlamda destek oluyorlar. Genellikle 30’lu yaşlarında mesleği bırakıp evlerine dönüyorlar ve normal hayat yaşamaya başlıyorlar evlenip bir aile kurabiliyorlar.

Erkeklerin de % 15 gibi büyük bir kısmı gay veya travesti. İstedikleri her işte çalışabiliyorlar ve istedikleri şekilde yaşayabiliyorlar.

Geri kalan kısım da feminen görünümlü bizim alışkın olduğumuz erkek modeline pek uymuyor. Bu nedenle erkekler çok değerli.

Ülkedeki kadın nüfusun yoğunluğun ve feminen görünümün  nedenini yoğun soya tüketimine bağlayan görüşler var.

Hatta, dünyanın en güzel kadınları Pattaya’dan diyorlar. Pattaya yazımda bu konuyu detaylı olarak anlatacağım.

Kadınlar, ağır sayılabilecek işler dahil bir çok alanda çalışıyorlar. Türk kadınları çok şanslı. Erkeklerimizin kıymetini bilmek lazım.

-Din

Nüfusun % 95’i Budizm inancına mensup. Daha sonra Animizm ve Müslümanlık yaygın.

Theravada, günümüze ulaşan en eski Budist okul. Kökeni, Buda’nın ilk mensubu olan keşişler (rahipler) topluluğuna dayanıyor. Göreceli olarak daha tutucu ve genel olarak erken dönem Budizm’ine daha yakın.

Budizm öğretisi gereği, insanların birbirlerine müthiş saygıları var. Bir yabancı olarak gözlemlediğim en belirgin özellikleri birbirlerine ve yabancılara gösterdikleri sınırsız saygı ve hoşgörü. Herkes kendi hayat planı içerisinde Karma ve Dharmasına en uygun hayatı yaşıyor. Kimsenin eleştirmeye hakkı yok.

Halbuki biz Türkler, tesettür seçimleri yüzünden bile birbirimize yapmadığımız bırakmıyoruz.

Tapınaklara girerken kıyafetlerinizi belirlenen şartlara uygun olmalı. Bir nevi tesettüre giriyorsunuz. Omuzlardan dizlere kadar olan bölge kapalı olacak. Askılı t-şhirt ve diz üstü şort/etekler yasak. Kıyafet yönetmeliğine uymadığınızda tapınaklara giriş maalesef mümkün olmuyor. İçeride kuralları ihlal ederseniz uyarı geliyor bilginize.

Yanınızda uygun kıyafetiniz yoksa üzülmeyin, tapınak etrafında yerleşmiş olan dükkan ve satıcılardan uygun kıyafetler alınabiliyor. Üstelik, hoş bir hatıra olarak yanınızda götürebilirsiniz.

Sokaklarda yürürken, kapı önlerinde içi meyve tabağı ile dolu süslü kulübeler görürsünüz. Bu kulübelere ruh evi deniyor ve kökeni ‘’animizim’’ inanışına dayanıyor. Animizm inanışına göre her nesne bir ruhi varlık veya ruh tarafından yönetilir.

Kapı önlerindeki kulübeler, önceleri  yaşadıklarına inanılan ruhlara sunuluyor. Ruhları mutlu kılmak için de  düzenli olarak adaklar adanıyor, temizlikleri yapılıyor. Aksi takdirde ruhların evlere gelerek huzursuzluk çıkartabileceğini düşünüyorlar.

-Gece Hayatı

Dedim ya Tayland astroloji haritası 8.ev sembolikleri ile dolu diye işte dünyanın hiç bir yerine benzemeyen gece hayatı buradan geliyor. Dünyanın her yerinde gece kulübü var ama bir Go Go bar sadece Tayland’da var mesela.

Tayland’a gece hayatı ve seks turizm amaçlı gidiyorsanız ilk tercihiniz Pattaya olmalı. Bangkok ve Phuket Pattaya’dan sonra geliyor. Detayları Pattaya yazımda vereceğim.

Tayland gece hayatında olay çıkarmamaya dikkat edin, sarhoş olup kendinizi kaybetmeyin, seks yapacağınız insanlara dikkat edin, gitmeden önce  tüm aşılarınızı yaptırın resmi çalışan mekanların dışında insanlar ile beraber olmayın hastalık kapabilirsiniz. Yol kenarında bekleyen translara çok dikkat edin

Herkesin malumu, seks turizmi ülkenin en önemli gelir kaynağı. Dünyanın her bölgesinden ve her yaştan erkek Tayland’a bu nedenle geliyor desek yanlış olmaz. Batılı, üst yaş grubu erkekler ise özellikle dikkat çekiyor. Torunu yaşındaki genç kızlar ile el ele, kucak kucağa vaziyetlerini görmek sarsıcı. Duygusal bir insansanız hiç buralara gitmeyin derim kaldıramayabilirsiniz.

Bir kadın olarak, Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygı ile anmak isterim. Keşke Yunan bizi yenseydi diyebilen insanlarımızı da dünyanın bu bölgelerini ziyaret etmeye davet ediyorum.

Emperyalizmin ne demek olduğunu Uzakdoğu seyahatlerimde görerek  öğrendim. Tayland seks cenneti, Kamboçya kumar cenneti olma yolunda, Güney Amerika nasıldır kim bilir?

Khao San Road; her şehrin bir İstiklal Caddesi varsa Bangkok’un istiklal caddesi de Khao San Road diyebiliriz. Burada alış veriş yapabilir, yemek yiyebilir, akşam saatlerinde eğlenebilirsiniz. Bangkok bölgesinde en normal en nezih gece mekanları burada desek yanlış olmaz.

Skumwit Bangkok gece hayatının merkezi sayılabilecek bir bölge. Yol boyunca sıralanmış türlü sayıda gece kulübü ve bar ile dolu…

Bangkok, Red Light yani seks endüstrisinin faal olduğu 3 ana bölgeye sahip. 

Nana Plaza; Dünya’nın en büyük yetişkin oyun alanı olarak biliniyor. Adından da anlaşılacağı gibi bir alış veriş merkezi olarak dizayn edilmiş kadınların alınıp satıldığı bir yer gibi düşünün. Batılı orta yaş erkeklerin tercihi. Sert ! çok sert! İnsana varoluş amacını sorgulatan bir yer.

Patpong; Bangkok’un Go go Barlar ve paralı seks bulabileceğiniz mekanların olduğu nispeten daha normal bir bölge.

Soi Cowboy; işlev benzer olmakla birlikte kendinizi daha güvende hissedebileceğiniz bir bölge. Sukhumwit’e de yakın.

-Hijyen

Hijyen konusunu ayrı olarak anlatmak isterim zira Bangkok şehrinin  hijyen konusunda haksız bir üne sahip olduğunu düşünüyorum.

Uzakdoğu ülkelerinin genelinde kanalizasyon hatları ile ilgili genel bir sorun var evet, çok eskiler evet ama Kadıköy- Kurbağalıdere de kokuyor dürüst olalım.

Şehir, insanlar, toplu taşıma alanları, yemek yenilen bölgeler tertemiz. Bugüne kadar sayısız şehir gezme fırsatım oldu ve  Türkiye dahil tuvaletleri bu kadar temiz bir Batı ülkesi henüz görmedim. Budizmin yaygın olduğu  ülkelerde farklı bir temizlik kültürü  oluyor.

Ülkemizde bile ibadethane tuvaletleri dahil umumi tuvaletlerin durumu hepimizce malum. Maalesef gerekli özeni göstermiyoruz.

Bangkok Gezim Umumi Şehir Tuvaleti

Tayland’da, şehir içi umumi tuvaletler bir tarafa otogar tuvaletleri bile pırıl pırıldı.

İnsanlar, toplu taşıma araçları tertemiz ve mis gibi kokuyorlardı. Seyahatim boyunca sıcak havaya rağmen hiç ter kokusu almadım.

-Dikkat Edilecek Hususlar

Sonuç olarak seyahat edilen yabancı ülkeler de dikkat edilmesi gereken en önemli konu bulunduğun toplumun kültürüne ve yaşam biçimine saygı olsa gerek. Uzakdoğu ülkelerinde biraz daha önem arz ediyor.

Siz siz olun Tayland seyahatinizde kimseye saygısızlık etmeyin, sesinizi yükseltmeyin. Sarhoş olup kendinizi kaybetmeyin. Kavga olan bir ortam içerisine düşerseniz vakit kaybetmeden uzaklaşın. Zira, cinsiyet farkı gözetmeksizin ciddi dayak yersiniz.

Avrupalı orta yaş üstü erkek turistlerin, özellikle İngilizlerin yoğun olduğu mekanları tercih edilmemesi öneriliyor. Tayland halkı bu insanları pek sevmiyor.

Gördüğünüz her Taylandlı kıza hayat kadını muamelesi yapmayın. Tayland halkının köklü bir aile yapısı var ve bu bakış açısından rahatsız oluyorlar.

Sorun yaşarsanız mutlaka turizm polisine gidin.

Tüm seyahatim boyunca  en rahatsız olduğum 2 konu var, biri Songran festivali nedeni ile sürekli ıslatılmak ve diğeri bitmek tükenmek bilmeyen pazarlıklar. İnanın Türkiye’yi mumla arıyorsunuz. 100 baht istenen bir ürünü 30-40 Baht ödeyerek satın alabilirsiniz. Pazarlığın da bir usulü, adabı olur. Seyahatin sonuna doğru tahammül etmekte zorlanabilirsiniz.

Bangkok Gezilecek Yerler Yapılacak Faaliyetler

-Songkran Festivali

Tayland’ın en önemli festivallerinden biri Songkran Tay Yeni Yılı festivalidir. Tay yeni yıl günü her yıl 13 Nisan’da olmakla birlikte, tatil döneminde 14-15 Nisan’da kutlanmaktadır. Adını Sanskritçede “astrolojik geçiş”, yani dönüşüm veya değişiklik anlamına gelen “Saṃkrānti” kelimesinden almaktadır.

Turistik nedenlerden dolayı olsa gerek 15 Nisan sonrası festival süresi mümkün olduğunca uzatılıyor gibi geldi bana. Seyahatim boyunca farklı bölgelerde ve tarihlerde Songkran kutladım.

Uzakdoğu festivalleri denilince akla rengârenk kıyafetli, maskeli dansçılar gelir fakat Songkran festivali biraz farklı.

Songkran döneminde, sokakta herkes su tabancaları ile dolaşıyor, dükkanların önü su fıçıları ile dolu ve eğer kuru iseniz mutlaka ıslatılıyorsunuz ve derdinizi anlatamıyorsunuz kimse sizi dinlemiyor yabancı olmanızın hiçbir önemi yok. Su Tayland kültüründe kutsal ve değerli.

Özellikle akşam saatlerinde gece kulüplerinin önlerinden uzak durmak da fayda var alkolün etkisi ile coşan kalabalık arasında zor anlar yaşayabilirsiniz.

Ben, kulaklarıma kaçan su yüzünden epey bir sıkıntı yaşadım. Gerçi, Pattaya’da boya tabancaları ile ıslatılınca suyu aramadım da değil. Ben sevmedim bu festivali hatta sinir bozucu sürekli ıslak geziyorsun ve bir müddet sonra ‘’SU’’ görmek istemiyorsun.

-Thai Masajı

Vücudu esnetme, germe, çiğneme ve çekme işlemlerini içeren geleneksel Thai masajı tam bir Uzakdoğu mucizesi eğer ehil bir kişi tarafından yapılırsa tabi. Masör, minicik elleri ile vücudunuzda sorun yaşadığınız bölgeyi buluyor ve masaj hareketleri iyileştiriyor. Masaj esnasında, masörün sırtınızda yürüdüğünü veya kemiklerinizin sesini duyarsanız korkmayın bu iyi bir şeyJ Masaj ortalama 1-1,5 saat sürüyor.

Neredeyse her adımda masaj salonları var. Genellikle binaların alt katları masaj salonu olarak seçilmiş ayak masajı yaptıran insanları dışarıdan seyredebiliyorsunuz.  Yaptırmadan gelmeyin derim fakat, salonun hijyenine, verilen hizmetin ne olduğu hakkında detaylı bir önbilgi edinin. Otelinizden referans aldığınız bir salon tercih etmek akıllıca bir karar olabilir. Zira kadın veya erkek olmanız fark etmez ‘’happy ending’’ vaad eden bir salona denk gelirseniz ummadığınız bir tecrübe ile karşı karşıya kalabilirsiniz.  Uyarması benden.

-Sanat Sergileri

Bangkok Gezim

Bangkok aynı zamanda türlü sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan bir şehir. İçerisinde değişik aktiviteler yapabileceğiniz, sergi gezebileceğiniz hoş mekanlarda güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Ziyaretçiler Tarafından Yapılan Çalışmalar

Chang Chui Creative Park, Yelo House, Queen Sirikit Art Galeri, TCFC Thailand Creative &Design Center şehrin belli başlı merkezleri. İlginiz var ise farklı alternatifleri turizm merkezlerinden edinebilirsiniz.

Bangkok Gezim Protest Bir Çalışma

Ben sanat aktivitelerine ayırdığım günde şanslıydım bugüne kadar gördüğüm en protest sanatçıların en protest eserlerini görme şansı yakaladım. Çok zevk alarak gezdiğim bir sergi oldu.

-Chao Phraya Nehri

Chao Phraya Nehri şehri ikiye bölen ve çevresiyle kanallardan oluşan bir bölge. Etrafında konumlanmış deniz taksiler veya kano tipi teknelerle şehri denizden de görme şansınız var.

Bangkok Gezim Chao Phraya Nehri

Nehir etrafına inşa edilmiş evleri, askılarda kurutulan çamaşırları ile değişik ve hoş bir deneyim yaşatıyor. Herkesin nasıl buruşuk kıyafetler ile dolaşmadığını anlıyoruz. Yalnız hayal kırıklığı yaşamayın nehir biraz kirli.

Burada bir uyarıda bulunmak isterim. Tur teknelerine yakın alanlarda turist olduğunuzu fark eden 50 yaş üstü ve kendisini öğretmen olarak tanıtan kadın ve erkeklere karşı dikkatli olun. Bu kişiler tur firmalarından müşteri başına komisyon alıyor ve  güvenilir olması açısından kendisini öğretmen olarak tanıtıyor.

Chao Phraya Nehri

Farklı alternatiflere göz atın ve fiyat konusunda mutlaka pazarlık etmeyi unutmayın. Fiyatlar 1000-1500 Baht arasında değişiyor. Ücreti 500 Bahta kadar indirebilirsiniz.

-Lumphini Park

Şehrin merkezi konumunda yer alan Lumpini Park, hem günün yorgunluğunu atmak için şehrin yoğunluğundan kaçabileceğiniz hem de farklı sportif aktiviteler yapabileceğiniz yemyeşil bir alan. Şehir halkı guruplar halinde parkın içerisinde bir eğitmen içerisinde ücretsiz olarak egzersiz, jimnastik aktivitelerine katılabiliyor. Daha önce hiçbir yerde görmemiştim. 

Bangkok Gezim Lumphini Park

Ayrıca, parkın içerisinde yer alan büyük sütunlar üzerinde bireysel olarak yapabileceğiniz uygulamaların tarifi var. Hayır ben hareket etmeyeceğim derseniz şahane manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Tayland zengin tarihinin bir sonucu belli başlı tapınakların  yanında irili ufaklı bir çok tapınağa da ev sahipliği yapıyor. Hinduizm ve Budizm etkili bu tapınaklar ziyaretçilerine görsel şölen vaad ediyor. Eğer siz de benim gibi yürüyerek gezmeyi sevenlerdenseniz mutlaka bir tanesine denk gelirsiniz dedikten sonra belli başlı merkezleri anlatmaya başlayalım.

-Grand Palace ve Zümrüt Buda Heykeli

Grand Palace, Tayland’ın başkenti Bangkok’un kalbinde yer alan her bir alanı özenle işlenmiş kraliyet sarayı.

Bangkok Gezim Grand Palace

Saray, ülkenin başkentinin Bangkok olmasına karar verilmesinden sonra inşa edilmiş ve 1782-1925 yılları arasında hanedana ev sahipliği yapmış. İç içe geçen 3 avludan oluşmaktadır.

Bangkok Gezim Wat Phra Kaew Tapınağı

Ünlü Wat Phra Kaew Tapınağı da Büyük Saray kompleksi içinde yer almaktadır. Vat Tay dilinde tapınak anlamına geliyor. Kompleks 08:30-15:30 arası ziyaret edilebilir. Giriş ücreti kişi başı 500 Baht.

Int: https://www.royalgrandpalace.th/en/home

-Wat Pho Yatan Buda Heykeli

Geleneksel Thai Masajının doğduğu yer olarak bilinen Wat Pho Tapınağı 1788 yılında inşa edilmiş. Tapınak Yatan Buda Heykeli ile ünlü. Heykelin uzunluğu 46 m ve yüksekliği 15 m. Heykel ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı mekanlardan biri . 

Heykel Buda’nın nirvanaya ulaşma anını  anlatıyor. Buda’nın nirvanada 10 kat daha büyük boyutlara ulaştığı inanılıyor. Devasa büyüklüğünün yanı sıra heykelin en ilgi çeken bölümü ayak tabanları üzerindeki 108 adet  işlemel. 108 sayısı Budist inancına göre kutsal sayılıyor.

Tapınak Destek Kaseleri

Tapınak içerisinde  bulunan 108 adet bronz kase içerisine para atarak tapınağa destek olabilirsiniz.

-Wat Tramit Altın Buda Heykeli

Wat Tramit Tapınağı’nın içerisinde yer alan Altın Buda heykeli, oturan Buda figürünü  tasvir ediyor. .

Heykelin ilginç hikayesi, 1955 yılında açığa çıkmış. Şöyle ki, heykelin gerçek değerini gizlemek için heykel bir sıva tabakası ve renkli camla kaplanmış ve neredeyse 200 yıl boyunca bu durumda kalmış. 1955 yılında heykelin  taşınması sırasında alçı kazılarak  eserin aslında altından yapıldığı  ortaya çıkmış.

Bangkok Gezim Wat Tramit Tapınağı

Heykelin yapım tarihi belirsiz olmakla birlikte, Buda’nın baş kısmının şekli nedeni ile Hint etkilerine sahip olduğunu düşündürdüğünden 13-14. yy.da yapılmış olabileceği varsayılmaktadır.

-Wat Arun Şafak Tapınağı

Vat Arun, Tayland’ın en ünlü yapılarından biri. Chao Phraya Nehri’nin kıyısında yer alan bir Budist tapınağı.

Bangkok Gezim Wat Arun Şafak Tapınağı

Vat Arun tapınağına Chao Phraya Nehri üzerinden kısa bir motor seyahati ile ulaşabilirsiniz.

Bangkok Gezim Wat Arun Şafak Tapınağı

Tapınak, Hindu Tanrısı Aruna’ya adanmış. Yapı, güzelliği ile ziyaretçilerini büyülüyor. Bembeyaz porselen ve seramik işlemler ile bezenmiş tapınak içerisinde masal dünyasında hissediyor insan. 

Bangkok Mutfağı

Tayland halkının minyon ve ince olduklarına aldanmayınız neler yediklerini gördüğünüzde hayretler içerisinde kalırsınız. Yemek yemek gündelik hayatın en önemli aktivitelerinden. Günün her saati yemek yeniyor hem de ne yemek.

Bangkok Gezim Sabah Kahvaltısında Noodle

Her damak tadına ve bütçeye  uygun lezzetli yemekler bulmak mümkün. Deniz ürünleri sevenler için cennet . Balıkların tadı hala damağımda.

Bangkok Gezim Marketlerde Yumurtalar

Sokak lezzetleri oldukça gelişmiş ve evde pişirmekten daha hesaplı. Bu nedenle aileler de dışarıda yemeyi tercih ediyorlar. Sokaklar açık hava restoranları gibi. Sokak lezzetleri deyince akla ilk gelen yer Çin Mahallesi.

Bangkok Gezim Çin Mahallesi

Çin mahallesi, Bangkok’un en işlek ve eğlenceli bölgelerinden biri. Uzakdoğu mutfağının her türlü örneklerini deneyebileceğiniz açık bir mutfak. Her tezgahta farklı bir lezzet deneyebilirsiniz. Bir çoğunda yemeğinizi masalara oturarak yiyebiliyorsunuz. Özellikle akşamları çok renkli oluyor.

Eğer domuz eti ve benzeri hassasiyetleriniz var ise benim gibi sebze ağırlıklı yemekleri rahatlıkla yiyebilir ve doyabilirsiniz. Pirinç ve Noodle çeşitleri ile birlikte lezzetli menüler oluşturabilirsiniz.

Bangkok Gezim Bingsu

Ayrıca, Tayland mutfağı hindistan cevizi ve tropik meyveler ile tatlandırdığı geniş bir tatlı kültürüne de sahip. Mango ile yapılan pirinç tatlısı ve Güney Kore’li Bingsu hala tadı aklımda kalan 2 yeni tat oldu benim için. Muzu kızartarak yiyorlar ben sevmedim.

Bangkok Gezim Hindistan Cevizli Dondurma

Yemekler göz önünde ve genellikle kadınlar tarafından pişirildiği için insana güven veriyor. Tüm seyahatim boyunca her gün farklı bir sokak yemeği denedim. Siz de deneyin pişman olmazsınız

Bazı böceklerin yendiğini duydum ama hiç şahit olmadım, sadece bir tezgahta kızarmış kurbağa, akrep vs. satıldığına şahit oldum. Müşterileri turistlerdi. Satıcı hanıma sorduğumda, turistler seviyor cevabını aldım. Halk tarafından her böcek yenmiyor. Açıkçası ilgimi çekmediği için detay sormadım. Nihayetinde ufak tefek detaylara takılmamak lazım kim ne isterse yiyebilir. Bizde de mumbar dolması var, billur yiyenler var adil olalım.

Bangkok Gezim Hindistan Cevizi

Tropikal meyvelerden bahsetmeden geçmek olmaz. El arabalarında sabah kahvaltısında hindistan cevizi suyu yudumlamanın tarifi yok. Hindistan cevizi, mango, ejder meyvesi ve niceleri. Gördüğüm her meyveyi denedim Durian hariç, hepsini çok sevdim. Durian, Bangkok kanalizasyonundan daha kötü kokuyor ama sakın ola durian hakkında kötü konuşmayın, kutsal bir meyve.

Bangkok’ta Alışveriş

Bangkok her zevke ve her bütçeye uygun seçenekleri ile tam bir alışveriş cenneti. Alışverişlerinizi batı tarzında dizayn edilmiş alışveriş merkezlerinde veya geleneksel açık pazarlarda yapabilirsiniz.

Turistik bölgelerin dışında, yerel halkın alışveriş yaptığı pasaj ve pazarları da her zaman aramak lazım tabi.

Bangkok Gezim Sokak Pazarı Hayvan Pazarı Bölümü

İlk günlerde kabul edilebilir olsa da, tatilin sonuna doğru pazarlık konusu ciddi can sıkıcı olmaya başlıyor satıcının ‘’come,come,come’’ sesi kulaklarda çınlıyor. Alışveriş yapmak istemiyorsun. Hazırlıklı olun.

-Sukhumvit-Terminal 21 AVM

Alışveriş Merkezleri Şehrin merkez bölgesi sayılan Siam ile Sukhumwit hatları arasında alışveriş yapılabilecek bolca seçenek mevcut. Şehrin en gözde alışveriş merkezi Sukhumvit-Terminal 21 AVM.

Sukhumvit-Terminal 21 AVM

Her türlü zevke ve bütçeye uygun alışveriş seçenekleri ile Uzakdoğu kültürüne ve modasına doyacağınız güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Uzakdoğulu olmayanlar için beden ölçüleri sorun olabiliyor beğendiğiniz kıyafetlere giremezseniz üzülmeyin sinir bozucu şekilde inceler bizimle ilgili bir sorun yok J

-Akşam Pazarları

Halk akşamları bu pazarlarda vaktini geçiriyor, ben de çok sevdim. Ne arasanız bulabileceğiniz renkli, eğlenceli, uygun fiyatlı yerler. Günlük yaşam ile ilgili gözlem yapabilmek için şahane mekanlar.

-Yüzen Pazarlar

Yüzen Pazarlar Seyahat listesine eklenmesi gereken değişik bir deneyim. Yüzen Pazarlar Tayland’ın önemli değerlerinden. Sabahın erken saatlerinde açılıyor ve öğlene kadar devam ediyor. Sebze, meyve, başta olmak üzere giyim ve hediyelik eşya gibi bir çok farklı alışveriş seçeneği mevcut.

Bangkok Gezim Damnoen Saduak Floating Market

Bu marketlerin en ünlüsü, Bangkok’a 100 km uzaklıkta, filmlere set olmuş ‘’Damnoen Saduak Floating Market’’.

Bangkok Gezim Damnoen Saduak Floating Market

Bangkok yüzen pazarlarına tur ile veya bireysel olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Oteliniz tur ile ilgili konularda yardımcı olacaktır.

-Çin Mahallesi

Çin mahallesi Bangkok’un en işlek ve eğlenceli bölgelerinden biri. Uzakdoğu mutfağının her türlü örneklerini deneyebileceğiniz açık bir mutfak olmasının yanı sıra alışveriş yapmak için de uygun bir yer. Bir çok farklı Uzakdoğu malzemesini bulabileceğiniz rengarenk bir bölge.

Sokak satıcıları Bu bölümde sokak satıcılarını anmadan olmaz. Hediyelik eşya başta olmak üzere bir çok ürüne ulaşabileceğiniz sokak tezgahları neredeyse günün her saati açık. Pazarlık yapmayı unutmayın.

-Kozmetik Ürünler

Kozmetik ürünler konusunda tam bir cennet. Ürün çeşitliliği ve makul fiyatlar insanın aklını başından alıyor. Ürünler genellikle Güney Kore menşeili.

Bangkok Gezim Kozmetik Reyonu

Türk firmaların Güney Kore sektörünü henüz keşfetmemiş olmalarını anlayamıyorum. Özellikle ten rengini beyazlatıcı özellikteki ürünler yoğun olarak satılıyor. Kapitalizm, batılı kadınları bronzlaştırırken dünyanın diğer bir yerinde bronz kadınları beyazlatmak üzere kurmuş sistemi.

-Masaj Yağları

Masaj yağlarını eczane ve kozmetik ürünler satan dükkanlarda bulabiliyorsunuz, mutlaka gezmelisiniz.

Bangkok Gezim Masaj Yağları

Beğendiğiniz tüm ürünleri alın hem fiyatlar uygun, hem ürünler çok iyi sonrasında üzülüyor insan cimrilik edip almadıkları için..

-Değerli Madenler

Tayland, değerli madenler yönünden de zengin bir ülke. Eğer değerli taşlara ilginiz ve tavsiye ile gidebileceğiniz bir dükkan var ise uğramadan gelmeyin. Bilmiyorsanız kandırılma riskini göze alarak alışverişinizi yapabilirsiniz.

Bangkok’ta Nerede Kalınır?

Bangkok her bütçeye uygun farklı konaklama seçenekleri ile ziyaretçilerini mutlu eden şehirlerden. Bugünlerde döviz kurlarındaki dalgalanma nedeni ile Tayland Türkler için fiyat cazibesi zayıflıyor olsa da Avrupa ile kıyaslandığında  seyahat severler için hala cazip bir rota.

Bangkok’un Sukhumwit gibi merkezi bölgelerinde çokuluslu 5 yıldızlı otellerin yoğun olarak konumlandığını görüyoruz. Bu otellerde makul fiyatlar ile konaklamak mümkün.

Tayland otellerinde rezervasyon yaptırdığınız günlere göre otel yönetimi tarafından belirlenen bir depozito ücreti alınıyor. Bu ücret genellikle konaklama bedeline denk gelen bir tutar oluyor yani konaklamanızı peşinen yapmış oluyorsunuz.

Lokasyon seçiminde tercih size kalmış, otelinize yürüyerek mi gitmek istersiniz yoksa vasıtayla mı? Türk otellerinde alışık olduğumuz konfor ve servis hizmetini de pek beklememek lazım.

Bangkok’un renkli hayatına şimdilik veda ediyoruz. Ben Bangkok’u çok sevdim tekrar gelir miyim kesinlikle evet!

Bir sonraki  durağımız Pattaya. Bakalım Pattaya’da bizi neler bekliyor.

Tayland Gezi Rehberi için tıklayınız.

Exit mobile version