Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ülkenin Başkenti Delhi’de Hayat-Dillee

Yazı Dizisi : Hindistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Mine Candar

Delhi ile ilgili hoşunuza gideceğini düşündüğüm 4 yazı yazacağım, bu kapsamda ilk yazımın konusu Ülkenin Başkenti Delhi’de Hayat-Dillee.

Delhi mai aap ka swagat hai. Delhi’ye Hoş geldiniz. Hindistan renkler diyarı, cümbüş diyarı, düş diyarı.

Ganj Nehri’nin kollarından, Yamuna Nehri kenarına kurulmuş dünyanın en kaotik bir o kadar da güzel şehrine Delhi’ye hoş geldiniz. Umarım hoş bulursunuz.

Qutub Minar

İstanbul’dan Hindistan’ın başkenti olan Delhi’ye direkt uçuş 5,5 saat sürüyor. Aktarmalı uçuş yaparsanız ortalama 9,5 saat uçuyorsunuz. Hindistan saati Türkiye saatinden 2,5 saat ileridir. Uçuşunuz için aman saat farkına çok dikkat edin.

Çoğu gezgin Delhi’de çok vakit harcamayın der, hızlı hızlı şöyle bir göz atıp giderler. Bence Delhi görülmesi gereken oldukça kadim bir şehir. Delhi’nin sandığınızdan çok daha rahat, gösterişli, kozmopolit ve yeşil bir şehir olduğunu keşfedeceksiniz. Bu şehri gezmek için yeterli zamanı ayırın derim. Özellikle Eski Delhi’de trafik zaman zaman sizi çileden çıkarabilir o yüzden mümkün olduğunca metroyu kullanabilirsiniz.

Delhi’de Hayat – India Gate

Delhi’ye seyahat etmek için yaz aylarından kaçının çünkü sıcaklık 40 derecenin üzende olur. Aralık ve Şubat ayları arasında da hava soğuk olur, ayrıca yüksek muson yağmurları zamanı da gitmeyin derim. Eylül ayının ortasından, Mart ayının ortasına kadar en uygun seyahat zamanıdır. Seyahat süresini ise vermiyorum, sadece tecrübelerimi aktarıyorum sizlere, çünkü zaman sizsiniz.

Delhi’de Hayat

Baharat Kokulu Delhi İndira Gandhi Uluslararası Havalimanı (DEL)

Hindistan’a ilk defa seyahat edenler için genelde Hindistan’ın ilk giriş yapısı başkent Delhi’dir.

İndira Gandhi Uluslararası Havalimanı’na adım attığınız andan itibaren baharat kokuları eşliğinde her milletten yolcu trafiğini görünce önce bir şaşkınlık yaşıyorsunuz.

Her metrekaresi halı ile kaplı dev havalimanında pasaport kontrol noktasına doğru ilerlerken ilk olarak Mudra denilen ve parmakların sembolik duruşunu gösteren rölyefler dikkatinizi çekiyor ve keşif heyecanınız başlıyor.

Delhi İndira Gandhi Uluslararası Havalimanı (DEL)

Pasaport kontrol noktasına geldiğinizde ise ilk önce ülkeye giriş için gerekli olan bir form doldurmanız gerekiyor. Bu formlar havaalanının her noktasında var amaaa kaleminiz mutlaka boynunuzda asılı olsun. Bu formda, nerden geldin nereye gidiyorsun, hangi otelde kalacaksın, kaç gün kalacaksın gibi sorular var.

 Formu doldurduktan sonra pasaport kontrol noktasına geliyorsunuz, bir Namaste (saygıyla, hürmetle) çekin elbette görevliye. Burada da birtakım sorular soruyorlar. Ülkeye geliş amacın nedir? Ne yapacaksın? Nerede kalacaksın gibi…

İlk Hintli ile karşılaştığınızda ise en çok yüzünüzü güldüren mimik hareketi, Hintlilerin başlarını sağa sola sallamaları oluyor. Bu hareket tikhe, ok, tamam anlamına geliyor. Bu hareket ile tüm Hindistan seyahati süresince karşılaşacaksınız ve sizde de tik haline gelecek.  Artık bu muhteşem kadim kültür sizi yavaş yavaş içine çekmeye başlayacak. Bir Hintliye DELHİ nerede diye sorarsanız yönünüzü zor bulursunuz. Soru şu olacak DİLLİ  nerede? Dedim ya welcome to India.

Bir ülkeyi gezmenin en ekonomik yolu ise yerel para birimini kullanmaktır. Hindistan da oldukça ucuz bir ülkedir.

Havaalanında ulaşımınız için gerekli olan parayı havaalanından dışarı çıkmadan önce içeride bulunan döviz bürolarından birinde 50 dolar civarı bir para bozdurabilirsiniz. Hindistan’ın para birimi (Rs) Rupi’dir. 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 2000’lik banknotlar vardır. ATM’lere hemen her yerde rahatlıkla ulaşabilir ve kullanabilirsiniz.

Hindistan dünya bilişim merkezi olduğundan dolayı iletişim de oldukça kolaydır. Havaalanının hemen çıkışında ya da Delhi şehir merkezinde herhangi bir bayiden SIM Kartı hat alabilirsiniz. Telefon hattı almak için yanınızda mutlaka 2 adet vesikalık fotoğraf taşıyın, işiniz kolaylaşır. Hindistan’da yaygın olarak kullanılan Vadofone ya da Airtel telefon hatlarından birini internet paketi ile birlikte alıp kullanabilirsiniz. Yaklaşık bir saat içinde telefonunuz açılır.

Delhi Ulaşım Sistemi

Havaalanından dışarı çıktığınız anda çığlık çığlığa bir yaşam savaşı, baharat kokulu bir diyar ve bedeninizi ruhunuzdan söken gürültü selinin tam ortasında bulursunuz kendinizi. Şimdi keşif zamanı, şimdi yolculuk zamanı hem enine hem boyuna Delhi’deyiz.

-Delhi İndira Gandhi Uluslararası Havalimanı (DEL)-Delhi Şehir Merkezi Ulaşımı

Havalimanı şehir merkezine 23 kilometre uzaklıktadır. 

Havaalanından dışarı çıkmadan içeride pre-paid (ön ödemeli) denilen devletin şehir taksileri var. Kilometreye göre para ödüyorsunuz oldukça ekonomik tavsiye ederim.

İsterseniz hemen havaalanının çıkış kapısının önünden Delhi şehir merkezine giden özel taksiler de var. Bu taksiler de oldukça uygun.

Delhi’de Bir Taksi

Taksi ile seyahat etmek isterseniz mutlaka telefonlarınıza Uber ve Ola  programlarını indirin. Hindistan’ın çoğu bölgesinde bu sistem güvenle kullanılıyor.

Bunun dışında Airport Express Metrosu ile havalimanından şehre her 15 dakikada bir sefer vardır, 20 dakikada şehre ulaşıyor. 

-Delhi Metro Sistemi

Şehirde geniş bir metro ağı var, neredeyse her yere metro ile ulaşabilirsiniz.

Hindistan sömürge yıllarının izini silmek ve tekrar milli kimliğine kavuşmak adına bazı bölgelerin isimlerini değiştirdi. Bu yeni Hintçe isimleri dikkate alalım.

Connaught Place- Rajiv Chowk

Old Delhi Railway Station – Chandni Chowk

ISBT – Kashmiri Gate

Delhi Metro Haritası

Delhi Metrosu web sitesi : http://www.delhimetrorail.com/default.aspx

Metronun şu anda beş hattı çalışmaktadır. Sizin en çok kullanacağınız hat ise Sarı Renkli hattır. Şehir içinde Metro ile seyahat etmek isterseniz eğer Smart Kart almanızı tavsiye ederim.

–Sarı Renkli Metro Hattı

Bu hat ile Kutup Minar ve İndia Gate yönüne gidebilirsiniz. Old Delhi yönüne giden seferi ile de Chandni Chowk ya da Red Fort istasyonlarından birinde inerek Red Fort ve Jama Mescid’e biraz yürüyerek ulaşmanız mümkün.

–Mor Renkli Metro Hattı

Merkez istasyondan binip Nehru Place veya Kalkaji Mandir istasyonlarında inerseniz Lotus Temple ve ISKCON Tapınağı bölgesine ulaşabilirsiniz.

–Mor Renkli Metro Hattı

Paharganj’daki otellere ulaşmak için uygundur.

-Delhi Trenleri

Tren yolu ağları Hindistan’ın can damarlarıdır. Bu tren ağları Delhi’yi tüm diğer şehirlere bağlayan çok önemli bir ulaşım ağıdır.

Delhi’de Hayat- Delhi Tren İstasyonu

Delhi’de üç büyük tren istasyonu vardır. New Delhi Train Station, Old Deldi Train Station ve Hazarat Nizamuddin Train Station’dır.

Delhi’de Hayat- Delhi Tren İstasyonu

Yeni Delhi Tren İstasyonu’nda şehirlerarası yolculuk için 13 platform (peron) ve banliyö seferleri için de 3 platform ayrılmıştır. 

Delhi’de Hayat- Delhi Tren İstasyonu

Bu üç platformdan birisi Pahar Ganj yönünü diğer platform ise Ajmeri Gate yönünü gösterir.

-Delhi Otobüsleri

Delhi’de Hayat- Delhi Otobüsleri

-Rikşa

Delhi Rikşa ile gezilir. Rikşacılardan korkmayın!  

Delhi’deki büyük karmaşa, insan seli, trafik karmaşası, kültür şoku ve kaos ilk başta sizi strese sokabilir. Tavsiyem şimdiye kadar hayata dair bildiğiniz her şeyi unutun ve kendinizi keşif akışına bırakın.

Delhi’de Hayat- Rikşa

Delhi sokaklarına akın gitsin, ister rikşalar ile gezin isterseniz metro kullanın. Şahsen benim tercihim genelde rikşa olmuştur çünkü hem çok pratik hem de çok eğlenceli. Önceleri rikşacılarla kavga gürültü ede ede sonunda işi çözüyorsunuz.

Delhi’de Hayat – Paharganj

Zaten Hindistan’ın en çılgın hali, trafiği bence. Yol trafiğinde ne ararsanız var. Rikşalar yani üç tekerlekli motosiklet ve bisiklet rikşalar Hindistan’ın her köşesinde vızır vızır cirit atıyorlar… Trafiği ayakta tutan kutsal araç ise bence bu rikşalar. Ha birde rikşacılar var bu araçları kullanan şoförler. Bildiğiniz mucize gibi adamlar, her derde deva ya da tam tersi akıllara ziyan. Bu ayar tamamen sizde.

Delhi’de Hayat- Rikşa

Çatır çatır pazarlık yapın zamanla bunu da öğreneceksiniz. Tabi insan baştan düşünüyor ya bu kadar fakirliğin içinde ekmek parası peşinde koşan bu insancıklarla bu kadar sert pazarlık yapılmalı mı diye. Evet baştan çok düşündüm, ama masum olanlar kadar da bir o kadar üç kağıtçı dolu. Bu farkı ayırt edecek zamanınız olmuyor. Seyahat ettikçe hangi mesafenin kaç para edeceğini aşağı yukarı kestirebiliyorsunuz. Sonra her şey gerçekten çok eğlenceli oluyor.

Delhi’de Hayat- Rikşa

Ayrıca rikşacıların bazıları İngilizce bilmez o yüzden aman bu konuya dikkat edin. Yani ben iyi bir Hindistan gezgini olarak diyorum ki, rikşacılardan korkmayın, onlar çok tatlılar çok…yani Hintlilerin dediği gibi NO PROBLEM e hadi gezelim o zaman…

Delhi Trafiği! Hadi bir de karşıdan karşıya geçmeyi deneyin.

Trafik demişken öyle sizin bildiğiniz bir trafik değil arkadaş, aslında anlatılmaz yaşanır.  

Delhi’de Hayat Bir Sadhu

Trafikte neler mi var; Trafikte Hokkabazlar, dilenciler, satıcılar, milyonlarca rikşa, adeta karınca gibiler aman pazarlıksız rikşaya binmeyin. Sadhular (Hinduizm’de, mistik, çileci; yoga uygulayan avare münzeviler)

Bir Dükkanda Yaşayan İnek

İnekler olmazsa eğer Hindistan trafiği öksüz kalır. İnekler her yerdeler, caddelerin, otobanların üzerinde, kapıların önünde hatta bir dükkanın içinde yaşayan inek bile gördüm.

Delhi’de Hayat Sokakta Süslenmiş Bir İnek

İneklerin kutsallığı bereketinden gelir. Aslında Hindistan’da tüm canlılar kutsaldır.

Delhi’de Hayat Bir Yılan Oynatıcısı

Hindistan’ın klasik bir sokak performansı kral kobra oynatıcıları, milyonlarca insan trafiği, motosikletler, örümcek ağı gibi dehşet kablo ağaları arasından yürümek baştan beni çok ürküttü. Hindistan trafiğinde ara sıra ayna kullanılır ama normali lütfen korna çalınız (Horn Please). Karşıdan karşıya geçmek mi unutun gitsin…

Delhi’de Hayat

Hele maymunlar vallahi terör estiriyorlar. Turistik mekanlarda yaşayan maymunlar kendi aralarında çete oluşturmuşlar, bildiğiniz hırsızlık bile yapıyorlar. Sırt çantanıza, kameranıza ve gözlüklerinize dikkat edin derim.

Delhi’de Konaklama

Delhi’de her bütçeye uygun otel vardır. Asla otel sıkıntısı çekmezsiniz.

Hindistan aynı zamanda festivaller ülkesidir, neredeyse her gün bir yerlerde festival olur. O yüzden festival zamanlarında bazen otel sıkıntısı çekebilirsiniz.

Delhi de şehir merkezinde sizlere daha önce tecrübe ettiğim bazı otellerin isimlerini ve web sitelerinin linkini yazıyorum. Konakladığınız otellerin kartlarını ve city map (şehir haritası) mutlaka yanınıza alın, çünkü bazı rikşacılar İngilizce bilmezler o yüzden otel kartı ile otelinizi kolaylıkla bulabilirsiniz. Otellerde de her türlü hizmete ulaşabilirsiniz, güvenli rikşacıya kadar her türlü hizmeti sunarlar. Connaught Place’de her bütçeye uygun konaklama imkanı bulabilirsiniz.

5 yıldız- Le Méridien New Delhi – https://www.marriott.com/hotels/travel/delmd-le-meridien-new-delhi/

5 yıldız- Hotel Taj Surajkund- https://www.vivantahotels.com/en-in/vivanta-surajkund-ncr/

3 yıldız -The Prime Balaji Deluxe – http://www.theprimebalajideluxe.com/

3 yıldız- Hotel Florence- http://www.florencegroup.in/

Butik otel- Delhi Taj Princess- http://www.tajprincess.com/

-Kalmak İçin Paharganj Bölgesi

Paharganj için merkez Delhi’nin bir mahallesidir diyebiliriz. Airport Express Metrosu ile Shivaji Stadium Durağı’nda inip bir Rikşa ile Paharganj bölgesine ulaşabilirsiniz. Yeni Delhi Tren İstasyonu’na da yakındır.

Delhi’de Hayat Paharganj

Bu bölgede özellikle tüm dünyadan sırt çantalı gezginleri görebilirsiniz. Çünkü bu bölgede uygun fiyatlı konaklama imkanı bulursunuz.

Ekonomik oteller, pansiyonlar, dhabalar, kafeler, uluslararası restoranlar bulabilirsiniz. Paharganj sokakları hınca hınç kalabalıktır hem insan hem de araç trafiği bakımından.

Son yıllarda ana çarşı, Ram Nagar Pazarı, Amrit Kaur Pazarlarında düzenlemeler oldu. Yeni kaldırımlar, yeni yollar yapıldı.  Geçekten oldukça kalabalık bir yer Paharganj.

-Paharganj Bölgesi Güvenli midir?

Daha önce Hindistan seyahatleri yapmış bir gezgin mutlaka bu bölgede nelere dikkat etmesi gerektiğini çok iyi bilir. Düşük bütçeli turistler için oldukça uygun olan bu bölgede aşırı artan trafik sıkışıklığı, dolandırıcılık,  yasadışı bazı işletmelerin çoğalması, seks, uyuşturucu ticareti gibi faaliyetlerin de olduğu bu bölge çok masum bir bölge diyemeyeceğim.  Hijyen olarak da oldukça kötü bir bölgedir.

Delhi’de Hayat Paharganj

Fakat yazdığım tüm bu olumsuzluklara rağmen rengarenk çarşıları ( kınacısından, tütsücüsüne kadar) sokak sanatçıları, keyifli  kafeleri ve  kültür çeşitliliği ile hareketli ve çok eğlencelidir bu yaşayan sokaklar. Tüm bu gerçekleri bilip kendinizi ona göre kollarsanız korkacağınız hiçbir şey yok. Ben yalnız bir bayan olarak bile bu bölgede çok konakladım, gezdim, alışveriş yaptım, fotoğraf çektim, gezginler cesur olur.

Delhi’de Hayat Paharganj

Size bu bölgede tavsiye edebileceğim otelleri aşağıda yazdım.

3 yıldız- hotel le roi- https://www.leroihotels.com/leroi-delhi/

3 yıldız- Hotel Cottage Yes Please-

3 yıldız- Hotel City Star – http://www.hotel-citystar.com/

3 yıldız- Hotel The Raj

3 yıldız- Hotel Shivdev International By Staybook

3 yıldız- hotel Ajanta  https://www.hotelajanta.com/

Sokaklar Güvenli mi?

Ne mi demek istedim; Hindistan’a 40 kez gitmiş bir gezgin olarak tavsiyem akılcı seyahat edin. Ne çok güven ne de güvensizlik. Dünyanın her yerinde olduğu gibi bu şehirde de tatlı ve acı olaylar yaşayabilirsiniz. O yüzden ben derim ki, para ve pasaportunuzu güvende tutarsanız oldukça rahat seyahat edersiniz. Pasaport ve pasaportunuzdaki Hindistan vizesi sayfasının fotokopisini alıp yedekleyin.

Delhi’de Hayat- Sokak Berberleri

Delhi’de her yer adeta çığlık çığlığa yaşam savaşı, sokaklarda gezinen inekler ve havada uçuşan sinekler, ortalık panayır alanı gibi… 

Delhi’de Hayat- Sokak Ütücüleri

Sokaklarda tıraş olanlar, diş çekenler, dikiş dikenler, ütücüler, kulak temizleyenler, aklınıza gelmeyecek enteresan girişimci işler yapıyorlar.

Delhi’de Hayat- Sokak Terzileri

İlk çocuklar karşılıyor sizi, kara gözlü, keçe saçlı, ışıldak çocuklar kirlisi-temizi. Geleneksel Hint karşılama seremonisiyle çullanırlar üzerinize. “Hintgilizce” sorularıyla meraklı Hintliler sarar etrafınızı. Bai saab, bai saab…(arkadaş)

Delhi’de Hayat

– föş taym india?

– vat iş yor gut neym?

– vör fırom?

Kafa sağa sola sallanır nihayete gelinir sonunda… yu vant otel, yu vant sity tur, yu vant şoping… Kuyruğu kaptırırsanız yandınız…

Delhi’de Alışveriş

Delhi’de tüm alışveriş ihtiyaçlarınızı tek çatı altında bulabileceğiniz çok sayıda alışveriş kompleksleri ve alışveriş merkezleri var. En ucuzdan en pahalıya, yerel ürünlerden, markalı ürünlere ve aklınıza gelebilecek her şeyi burada bulabilirsiniz. Alışveriş merkezlerinin yanı sıra, Asya’nın en renkli lokal pazarları muhteşem bir kültür deryasıdır.

Chandni Chowk ve Connaught Place, Delhi’deki en eski  ve en ünlü pazarlardır ve alışveriş cennetine düşmüş gibi hissedersiniz kendinizi. Delhi’de Hindistan’ın tüm eyaletlerinin ve ayrıca uluslararası yemek çeşitlerini bulabilirsiniz.

Delhi’de Hayat Saravana Bhavan -New Delhi

Delhi’nin gezginler ve turistler için en işlek yerleri olan Palika Bazaar, Janpath, Connaught Place, Pahar Ganj gibi hesaplı konaklama yerleri ve geleneksel Hint mutfağı seçeneklerini bulabilirsiniz. Özellikle Connaught Place’deki Dhabaları ve güney Hint Dosa menülerini tavsiye ederim. Khan Market, Asya’nın en pahalı pazarlarından biridir ve burada yaşayan elit sınıf tarafından tercih ediliyor.

-Dilli Haat

Hindistan’ın pek çok eyaletinden gelen, sadece yüksek kalite  yiyecek ve el sanatları satan tezgahların bulunduğu,  harika bir alışveriş deneyimi sunan bir açık hava pazarıdır. 

Delhi’de Hayat

Rengarenk aynalı el işlemesi Rajhastani ve Gujarati kumaşlar, kıyafetler, sariler, terlikler, takılar, tütsüler, Hint kınaları muhteşemdir.

Tibet momoları ve chowmin (yani kızarmış Çin eriştesi) deneyebilirsiniz . Kerala tezgahında acılı, körili, harika vegateryan yemekleri deneyin, yada Hindistan’ın her eyaletine özel olan Thali tabağı deneyin derim. ( Benim favorim)

-Chandni Chowk

Eski Delhi’deki bu bölge Hindistan’ın en eski çarşısıdır. Oldukça kalabalık ve işlek olan bu tekstil cennetinde aradığınız her şeyi  bulabilirsiniz. Tac Mahal’i inşa eden  Babür imparatoru Şah Cihan tarafından 17. yy.da inşa edilen Chandni Chowk, bugün cam bileziklerden, baharatlara kadar her şeyi satan toptan satış pazarıdır.

-Janpath Market–Sarojini Market

Yerel marketlere mutlaka uğrayınız derim.

-Moti Çarşısı

Chandni Chowk yakınlarındaki bu popüler noktada çeşit çeşit inciler veya paşmina şallar satın alabilirsiniz.

-Kings Park Street

Batı Delhi’deki bu yeni kültür merkezi, bildiğiniz modern bir bit pazarıdır.

Delhi Gece Hayatı

Delhi’deki gece hayatı, Delhi’nin başka bir renkli yüzüdür.. Şehirdeki gece kulüpleri gece geç saatlere kadar açıktır. Barlar, diskolar, kafeler gibi birçok eğlence merkezleri vardır.

Delhi Gece Hayatı

Delhi’deki bazı ünlü barlar şunlardır: Diplomatic Enclave, Buzz, Henri’s, Gola Geoffrey’s, Cavalry Bar,Windsor Place, Golden Dragon, Civil Lines, Rick’s, Blues, Tuskers. Ring Road’da Shalom, Djinns,  Greater gibi popüler disko ve  barlar var.  Tavern ise Janpath Road’daki  her akşam ünlü Hint müzisyenlerinin canlı performanslarının olduğu restaurant ve bardır. Delhi’de gerçekten anlatılamayacak güzellikte gezilecek ve görülecek mekanlar vardır.

MİNE CANDAR❤️

Hindistan ile ilgili diğer yazılar için burayı tıklayınız.

Exit mobile version