- Bir Gezi Durağı Melemez Köyü
- Manavşa Kalesi
- Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Değirmençay Köyü (Erçel)
- Soli-Pompeiopolis Antik Kenti Gezisi
- Korykos Kara Kalesi (Antik Kız Kalesi)
- Çanakçı Nekropolisi: Kaya Mezarları ve Kabartmaları
- Kız Kalesi (Korykos Deniz Kalesi)
- Kanlı Divane Ören Yeri (Kanytellis) Gezisi
- Uzuncaburç Olba Antik Kenti Gezisi
- Aydıncık Tabiat Parkı ve İncekum Plajı
- Gerçek Bir Serinlik Aydıncık Soğuksu Çayı
- Mersin’in Yaylası Gülnar Gezisi
- Buzul Devri Gilindire Mağarası ve Aynalı Göl
Bugün sizi adını muhtemelen ilk defa duyduğunuz bir antik kentte götüreceğim, yazımın konusu Uzuncaburç Olba Antik Kenti Gezisi.
Yazıma böyle başladım çünkü gezi planı yapmadan önce kısmen Mersinli olmama rağmen bu antik kent ile ilgili en ufak bir fikrim yoktu.
Planlayıp buralara gelince gördüm ki gerçekten de insanoğlu olarak çok şey kaçırıyoruz. Kente kazılar halen devam ediyor. Tam bir korumadan söz etmek zor.
Mersin‘in en önemli ve en iyi korunmuş tarihi kalıntıları deniyor ama koca bir tarih hazinesi siz ondan habersiz burada sizi bekliyor.
İnsan tabii ki sormadan edemiyor çünkü Kanlı Divane Ören Yeri olsun Olba Antik Kenti olsun bu kadar değerli ve zengin olmalarına rağmen neden bilinir değil.
İşte burada malesef Mersin ile Antalya arasındaki fark çıkıyor ortaya. Yanyana 2 il olmalarına rağmen Mersin yurt dışı turizmden nedense pay alamıyor.
Çaba var mı inanın o kısmını da ben bilmiyorum. Mersinli gençler otellerde çalışmak için Antalya’ya gidiyor. Yoksa deniz, kum, güneş vb. malzeme inanın hazır.
Uzuncaburç Gezisi
Olba Antik Kenti’ne Ulaşım
Antik kent Uzuncaburç Mahallesi’nin 4 km doğusunda bulunuyor. Antik kentin Silifke’ye olan uzaklığı 32 km, bağlı olduğu Erdemli’ye uzaklığı ise 42 km.
Buraya ulaşmak için en kolay yol Silifke’ye içerisinden İlhan Akgün Caddesi’ni takip edip sapmadan doğru Uzuncaburç’a kadar gitmek ve oradan da levhaları takip ederek Olba Antik Kenti’ne ulaşmak.
Silifke’den arabayla oldukça zevkli geçecek 1 saatlik bir yolculuktan sonra kente ulaşabilirsiniz. Ören yerinin otopark sorunu yok.
Olba Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Antik kenti yaz dönemi 08:30-19:30, kış dönemi 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Giriş ücreti 5 TL (2020). Müze kart geçerli.
Olba Antik Kenti
Antik kent Helenistik çağda Olba Krallığı’nın en önemli ibadet ve ticaret kentiymiş. M.Ö. 3. -1.yy arasında Rahip Krallığı’nın merkezi olmuş.
Roma imparator Vespasianus zamanında M.S. 72 yılında Olba Krallığı’ndan ayrılarak Dioacaesarea (Tanrı-İmparator Kenti) adıyla özerk bir kent olmuş.
Dioacaesarea M.S. 72 yılından M.Ö. 3. yy.a kadar devam etmiş.
Zengin bir kent olduğu için kendi adına para bile basabilmiş.
Buradaki Zeus Tapınağı, burç ve piramit çatılı anıtmezar Selefkoslar; sütunlu cadde, tiyatro, tören kapısı, çeşme, şans tapınağı ve zafer kapısı Roma döneminden kalma. 5. yy.da Hristiyanlığın yörede gelişmesi ile Zeus Tapınağı kiliseye dönüştürülmüş.
Bizans döneminden sonra bölgeye gelen Türkmenler da tüm bu kalıntıların üzerine kendi köylerini kurup yerleşmişler. Buraya da Helenistik Kule’den etkilenip Uzuncaburç adını vermişler.
-Helenistik Kule
Kentin kuzeyinde bulunan Helenistik Kule, Olba yerleşiminin sahip olduğu en erken kalıntılardan biri.
Gördüğünüz 23 m yüksekliğindeki kule Uzuncaburç beldesinin de isim kaynağı. Aslen kenti çevreleyen surlara dahil olan kule 5 katlı ve her katı kendi içerisinde bölümlendirilmiş durumda.
Döneminde Anadolu’nun en yüksek savunma amaçlı kulesiymiş. Kent yöneticileri burada yaşıyormuş. Diğer taraftan kente yapılan bir saldırı anında halkın sığınması ve kent hazinesinin korunması amacıyla da kullanılıyormuş.
Tarkyares tarafından yerleşimin savunması için yaptırılan kule Zeus Olbios’a adanmış. Yazıtlardan anlaşıldığına göre kulenin M.Ö. 3. yy.da yapıldığı değerlendiriliyor.
-Anıtsal Kapı ve Sütunlu Caddeler
Antik kentte 2 sütunlu cadde var. İlki kentin girişinde Anıtsal Kapı’dan başlayıp tiyatronun önünden geçiyor. İkincisi ise Zafer Kapısı’ndan başlayıp Zeus Olbios Tapınağı’nın batısından güneye doğru devam ediyor.
Malesef M.S. 1. yy.dan kalma Sütunlu Cadde’deki sütunların hepsi yıkılmış durumda.
Caddelerin girişinde bulunan Korinth başlıklı Anıtsal Yapının yüksekliği yaklaşık 7 m. Anıtsal Yapı’nın yazıtlardan anlaşıldığına göre kulenin M.Ö. 2. yy.da yapıldığı değerlendiriliyor.
-Zafer Kapısı
Roma Kapısı da denen Zafer Kapısı ikinci sütunlu yol üzerinde ve Zeus Olbios Tapınağı’nın kuzeyinde bulunuyor.
Kapının ortasında bir büyük, yanlarında ise iki küçük kemerli girişi var. Zafer Kapısı’nın yazıtlardan anlaşıldığına göre Roma döneminde M.Ö. 2. yy.da yapıldığı değerlendiriliyor.
–Zeus Olbios Tapınağı
Anıtsal Kapı ve Sütunlu Caddeyi geçtikten sonra sol tarafta bulunan tapınak I. Seleukos Nikator tarafından yaptırılmış.
Korinth tarzında tek sıra 36 sütunla çevrili tapınak en eski tapınaklardan biri olarak Anadolu sanatsal tarihinde de önemli bir yere sahip.
42m x 22 m boyutlarındaki tapınağın etrafında kutsal alanı çevreleyen bir duvar var.
Romalılar tarafından da kullanılan tapınak Bizans döneminde 5’inci yüzyılda biz bazilikaya çevrilmiş.
–Tyche Tapınağı
Sütunlu Cadde’nin sonunda yer alan tapınaktan sadece orijinali 6 olmak üzere 5 sütunlu girişi kalmış.
Tapınak kentin soylularından Oppios ile karısı Kyria tarafından yaptırılıp kente armağan edilmiş. Yazıtlardan anlaşıldığına göre tapınağın M.S. 1. yy.da yapıldığı değerlendiriliyor.
-Tiyatro
Tiyatro oturma ve seyirci bölümleri 1993 ve 2017 yılında yapılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılmış.
Bu bölgedeki çalışmalar halen öğrenci arkeologlar tarafından devam ediyor.
Tiyatro yerel kireçtaşı kullanılarak yapılmış.
Yazıtlardan anlaşıldığına göre tapınağın M.S. 2. yy.da yapıldığı değerlendiriliyor.
Uzunburç’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?
Tabii ki bu kadar gezdikten sonra insanın karnı acıkıyor. Biz de yol dönüşü buraya çok erken geldiğimiz için kahvaltı öğle yemeği karışık bir menü tercih ettik ve Dürdane Abla’nın Yeri’ne geldik.
Sever misiniz bilmiyorum ama Mersin’de sıkma meşhurdur. Nasıl ki batı bölgelerimizde her yerde gözleme var işte mersinde de her yerde sıkma yiyebilirsiniz.
Bu mekan hakkındaki detaylı bilgileri Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Değerlendirme
Olba Antik Kenti gerçekten oldukça zengin bir yer. Tek eksiği ciddi bir tanıtım. Tek başına Zeus Olbius Tapınağı bile foto severler için harika bir fon olabilir.
Çok büyük bir alan değil. Bölgeye gelirseniz burayı görün. Görmezseniz cidden çok şey kaçırırsınız.
Eğer tam yaz sıcaklarında gidecekseniz kesinlikle saat 17.00’dan sonra gidin. Fotoğraf çekmek için de en güzel zaman 17:00’dan sonrası.
Benim bu antik kent ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Silifke ve Mersin ile ilgili diğer yazılarımız için Mersin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.