- Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı
- Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler
- Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi
- Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj
- Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü
- Günübirlik Perito Moreno Buzulu Gezisi
- El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Kış Ortasında El Calafate Gezisi
- Gezginler İçin Şili Patagonyası Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberi
- Pumaların Evi Laguna Amarga Gezisi
- Muhteşem Şelale Cascada Rio Paine Gezisi
- Mirador Lago Nordenskjöld Gezisi
- Ekran Görüntünüz Mirador Cuernos Gezisi
- Mirador Salto Grande Gezisi
- Gizemli Lago Pehoe Gezisi
- Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)
- Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
- Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)
- Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs
- Penguenler Adası (Isla Martillo)
- Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)
- Tierra del Fuego’nun En Eski Çiftliği Estancia Harberton
- Dünya’nın En Güneyindeki Deniz Geçidi Beagle Kanalı
- Ushuaia’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Ushuaia Deniz Müzesi
- Dünya’nın Sonundaki Hapishane
- Panamerikan Karayolu’nun Sonu Lapataia Körfezi
- 2 Bayraklı Acigami Gölü (Lago Acigami)
- Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)
- Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)
- Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)
- Ushuaia Gezisi; Dünya’nın En Güneyindeki Şehir
Beagle Kanalı ile ilgili dördüncü yazım Penguenler Adası (Isla Martillo) ile ilgili olacak. Eğer burayı haritada araştırsanız İngilizcesi de daha çok Hammer Island olarak geçiyor. Çünkü ada şeklen bir çekiç şeklinde.
Daha önce bu ada Türkçe yazılmış bir yazıya rastlamadım çünkü ülkemizden Dünya’nın bir ucuna Tierra del Fuego topraklarına gelen insan sayısı takdir edersiniz ki oldukça sınırlı.
Bunların içerisinden buraya gelip bu adayı görenlerin sayısı ise her halde bir elin parmaklarını geçmez. Bu nedenle de benden sonra buraya gelecek gezginlere yardımcı olmak için bu yazıyı yazmakta fayda gördüm.
Gelelim yazımda anlatacağım bu küçücük adaya; ada adından da anlaşılacağı gibi Macellan Pengunleri’nin oluşturduğu büyük penguen kolonileriyle ünlü. Ben de sizlere aşağıda bu konu ile ile ilgili deneyimlerim çerçevesinde detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.
Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Penguenler Adası Gezisi
Penguenler Adası (Isla Martillo)’na Ulaşım
Ada, Ushuaia açıklarında Beagle Kanalı’nın doğu tarafında bulunuyor. Buraya ulaşabilmenin tek yolu buraya gelen ya da programında söz konusu ada da olan bir tura katılmak. Ben de oğlumla birlikte böyle bir planlama yaptım.
Sadece kanal adalarını içeren 3 saatlik turlar kapsamına göre 40-70 $ civarında satılıyor. Bu adayı görebilmeniz için tüm kanalı içeren turlara katılmanız lazım. Tercihinize göre tüm kanalı içeren günlük turlar ise kişi başı 120 $ civarında satılıyor.
Biletleri Turist İskelesi dedikleri yerde bulunan büfe tipi acentelerden 1 gün önce alabilirsiniz. Tur günü dedikleri saatte acente önünde olursanız onlar sizi iskelede bineceğiniz tekneye yönlendiriyor.
Bundan sonra tek yapacağınız teknede yerinizi alıp turun keyfini çıkarmak.
Çok şanslıyız ki hava da fotoğraf çekmek için ideal. Tüm yolcuların gelmesi ile birlikte Ushuaia’dan ayrılıyoruz.
Tabii ki böyle bir turda bir dakika bile içeride oturmayı düşünmüyoruz. En rahat fotoları çekebileceğimizi değerlendirdiğim yer olarak geminin kıçında yerimizi alıyoruz.
İlk olarak Beagle Kanalı’nda Ushuaia’nın 3 mil açığında Tierra del Fuego Adaları’na uğruyoruz. Karşı tarafta gördüğünüz dağlar Şili toprakları…
İster sadece adalar turu yapın ister Harberton Limanı dahil Beagle Kanal Turu yapın turlar burada bulunan yaban yaşamının devam ettiği sırasıyla Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros), Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) ve Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’na uğruyor.
Bu geziler ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) , Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros) ve Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.
Bu bölgede son olarak ise Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’nda bir kayalıkta bulunan Dünya’nın sonundaki fener Faro Les Éclaireurs’ı görüyoruz.
Fener ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Buradan itibaren Beagle Kanalı boyunca muhteşem manzaralar eşliğinde doğuya doğru seyrediyoruz. Bundan sonraki hedefimiz Penguenler Adası (Isla Martillo).
Yaklaşık 1 saat sürecek bu yolculuk boyunca gerçek denizcilerin donattığı Büyük Okyanus’u geçen yelkenlileri selamlıyoruz.
Sağ tarafımızda gördüğümüz küçük şehir Şili Antarktika İlinin merkezi Puerto Williams.
Burayı da geçtikten sonra sol tarafımızda kalan adaya ulaşıyoruz.
Macellan Penguenleri
Adayı tanıtılmaya başlamadan önce sizlere Macellan Penguenlerinden bahsetmek istiyorum.
Buraya gelmeden önce penguenlerin bir çok çeşidinin olduğunu bilmiyordum. Meğerse 17 türü varmış.
Buradaki penguenlere onları ilk olarak burada Portekizli denizci Ferdinand Magellan gördüğü için onun adını vermişler.
Şili, Arjantin ve Falkland Adaları’nda yaşayan bu tür ise 60-70 cm uzunluğunda ve 4 kg ağırlığında oluyor ve orta boy sınıfında kabul ediliyor. Mesela Antartika Penguenleri’ne göre oldukça küçükler. Onların boyları 1 m üzerinde.
Yetişkinlerin siyah sırtları ve beyaz karınları var. Baş ve göğüs arasında iki siyah bant var ve alt bant ters bir at nalı şeklinde. Bebek ve genç penguenlerin sırtları gri-mavi renkte.
Penguenler literatürde kuşlar grubunda gösteriliyor. Malesef uçamıyorlar ama su altında saatte 25 km gibi inanılmaz hızlı yüzüyorlar ki zaten en hızlı yüzen kuş türüymüş. Bunun nedeni de güçlü ve kısa kanatları ile ayaklarındaki perdelermiş…
Yemekleri denizlerdeki kabuklular, balık, kalamar, karides, denizanası ve yengeçler. Yetişkin penguenler, avlarını aramak için 20 ila 50 m derinliklere dalabiliyor.
Macellan penguenleri vahşi doğada 25 yıla kadar yaşayabiliyor. Malesef küresel ısınma, petrol sızıntıları ve besin kaynağı azalımı en çok söz konusu penguenleri etkiliyor ve kitlesel olarak ölüyorlar. Deniz aslanları, dev kuşlar ve leopar fokları en büyük düşmanları. Diğer taraftan bu koloninin Deniz Aslanları Adası’na bu kadar yakın olması da ilginç olanı..
Şu anda bu hayvanların nesli tükenme riski içeriyor. Küresel ısınma bu şekilde devam ederse malesef 20 yıl içerisinde yok olmaları öngörülüyor.
Penguenler Adası (Isla Martillo)(Hammer Island)
Evet artık biraz da adadan bahsedeyim. Penguenler Adası ya da yerlilerin söylemiyle Martillo Adası, her yıl Eylül ayından itibaren dünyanın en büyük penguen kolonilerinden birine ev sahipliği yapıyor.
Çünkü bu ada Macellan Penguenleri’nin en önemli üreme yerlerinden biri. Ada üzerinde Penguen doğal hayatını izlemek üzere kurulmuş bazı tesisler var.
Biz adaya çıkmayacağız ancak Penguenler ile yürümek isteyenler için adaya çıkmalı daha özel turlar da yapılıyor. Tabii ki aralarına dalıp onları rahatsız etmek yasak çünkü burası bir üreme bölgesi. Penguenler de genelde kuluçka dönemindeler.
Sonunda teknemiz Isla Martillo’ya neredeyse 0 seviyesinde yaklaşıyor. Herkes ön taraftan fotoğraf çekme çektirme derdinde.
Çünkü bu ada Macellan Penguenleri’nin en önemli üreme yerlerinden biri.
Üreme mevsimi, Eylül ayında başlayıp bebek penguenlerin kolonileri terk edecek kadar olgunlaştığı Mart ayına kadar uzanıyor. Şu anda fotoğraflarda yere kapaklanmış şekilde gördüğünüz penguenler kuluçkada. 15 gün bu şekilde kalacaklar.
Çok ilginç Macellan penguenleri her yıl aynı partnerle çiftleşiyor. Erkek, önden gelip önceki yıldan kalan yuvasını onarıp temizleyip dişi partneri bekliyor.
Dişi penguen üreme döneminde 2 veya 3 yumurta yumurtluyor. Kuluçka süresi 39-42 gün. Kuluçka dönemi ise 10-15 günlük vardiyalarda erkekle nöbetleşe…Biri kuluçkaya devam ederken diğeri avlanmaya gidiyor.
Değerlendirme
Öncelikle şunu belirtmeliyim. Penguenleri görme deneyimi bu ve yukarıdaki bilgileri öğrenme deneyimi gerçekten harikaydı. Ayrıca buraya gelirken gördüğüm deniz aslanları ve kuş çeşitleri de cabası.
Soracaksınız bu nedenle cevabını da vereyim. Değdi mi bu kadar yol gelmeye…Evet arkadaşlar kesinlikle değdi. Bu bölge gerçekten öğrenmek için güzel bir yer. Bu turlara mutlaka katılın.
Isla Martillo ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.