Başkent ile ilgili üçüncü yazımın konusu Delhi’de Ne Yenir? Nerede Yenir? olacak. Hindistan Mutfağı’ndan genel olarak Bütün Sevgimle Namaste Hindistan! yazımda daha önce bahsetmiştim.
Başkent Delhi’nin söz konusu yazıda geçen tüm mutfak kültürünün harmanlandığı bir şehir olması ve ülkeye muhtemelen buradan giriş yapacağınız düşünüldüğünde bu konuda ayrı bir yazı yazılmasını hak ediyor.
Merak ettiğinizi bildiğim için ilk olarak soracağınız sorulara cevap vererek başlamak istiyorum.
Hindistan’da Aç Kalır mıyız?
Hindistan’a ilk defa seyahat edenlerin ya da etmeyi düşünenlerin en büyük kaygılarından birisi budur.
Hayır kesinlikle kalmazsınız. Bence Hint mutfağı inanılmaz derecede lezzetli, bir o kadar da çok çeşitliliğe sahiptir. Diğer taraftan ise neredeyse Hinduların tamamına yakını et yemez ve vejetaryendirler.
Diyebilirim ki bence burada tek sıkıntınız belki baharat yoğunluğu ve yemeklerin çok acı olması olabilir. Boşuna ben bu yemeği baharatsız ve acısız istiyorum diye sipariş verip kendinizi yormayın. Bir Hintliye geleneksel tabu gibi öğrendiklerini değiştirmeniz imkansızdır. Zerdeçal, kişniş, kakule, masala denilen baharat karışımları Hint yemeklerinin olmazsa olmazıdır.
Ekmek yemeyi unutun, onun yerine chapati, paratha, naan yani bir çeşit Hint ekmeklerini tatmaya hazırlıklı olun derim.
Hindistan’da bir restorana gittiniz hadi sipariş verin de göreyim! Ne yazılanı ne de yemeklerin ne olduğunu anlarsınız. O yüzden ya yan masalardan kopya çekin ya da klasik birkaç Hint yemeğinin adını öğrenip onunla yemek maceralarınıza başlayabilirsiniz.
Delhi için ağız tadınıza uygun genel yemek tavsiyelerime gelince ben en çok aloo paratha( patetesli gözleme), naan (bazlama ekmek), dhal(mercimek çorbası) veg biryani (sebzeli pilav), aloo zira (tane kimyonlu patates), sizzler (sebze güveç), thali tabağı (bir tepsi içinde minik kaselerde yemekler) ve güney mutfağı yemekleri yapan bir restorana giderseniz de dosa menülerini tavsiye ederim.
Haa ben yine de Hint yemeklerini yiyemeyeceğim derseniz de şehirde pizza ya da dünya mutfağından seçmeler sunan bir restorana gidebilirsiniz.
Benim gibi böyle can dostlarınız mutlaka olacaktır, Hint ev yemekleri tabi ki her şeyden çok kıymetli.
Gelelim tatlılara Hint tatlıları pek meşhurdur. Özellikle sütlü tatlıları çok meşhurdur. Tatlı yiyelim tatlı gezelim!
Sokak Yiyecekleri ile ilgili Ne Düşünüyorsunuz?
Hindistan’a ilk defa seyahat edenlerin ya da etmeyi düşünenlerin en büyük ikinci kaygıları da hijyen sorunudur.
Restoranlar dışında sokak yiyeceklerini yemenizi asla tavsiye etmem. Çünkü seyahat etmenin baş koşulu sağlıklı olmaktır. Haa ishal dediğimiz bağırsak enfeksiyonundan kurtulmanız biraz zor. Hindistan’a seyahat eden herkes eminim ki bir kez bile olsun bağırsak enfeksiyonu geçirmiştir.
Hindistan’a ilk kez seyahat edenler için sağlık yönünden genelde mide-bağırsak problemleri yaşanır. Çünkü ilk kez gelenler için kişinin bu ortamdaki bakteri ve virüslere karşı bağışıklığı yoktur. İshal ve kramplar olabilir. Şöyle bir deyiş vardır oralarda; Hindistan’da insan bir günde ishal olur ve aynı günde iyileşir. O yüzden sağlıklı olmaya özen gösterin.
Kronik bir hastalığınız varsa gerekli ilaçlarınızı yanınıza alın. Ayrıca genel bir antibiyotik, ateş düşürücü ve ağrı kesici de alın derim. Ben Hindistan seyahatine gitmeden önce mutlaka bir seyahat sigortası yaptırıyorum.
Çay İçebilir miyiz?
Çaysız olur mu? Tabi ki olmaz ama tiryakilere sesleniyorum siyah çay bulmanız biraz zor, fakat masala tea dedikleri baharatlı ve sütlü( içinde tarçın, kakule, karabiber, zencefil) çayı adım başı bulabilirsiniz. Hindistan’ın her yerinde özellikle trenlerinde Garam çai (sıcak çay) naralarını sürekli duyacaksınız.
Su Konusuna Dikkat
Seyahat boyunca mutlaka kapalı şişelerde su için. Hiçbir yerde açık su ya da içinde buz olan sıvılar içmeyin.
Yeri gelmişken belirtmeliyim. Hintliler su içerken şişeyi ağızlarına değdirmeden içerler. Bunun iki nedeni vardır, birincisi hem spritüal hem de sağlık açısından ağızdaki bakterileri temas ettirmemek. Bir diğer sebep ise, nüfusun çok yoğun olduğu bir ülkede suyunu paylaşmak oldukça güzel bir davranış.
Pan Çiğnemek
Biraz yemek biraz adet konusu. Hintliler sürekli yollara tükürürler kırmızı kırmızı. Bunu ilk gördüğümde çok ürkmüştüm, “ayy adamın ağzı kanıyor” dedim. İlk acayipliği yaşıyorum meğer “Pan” çiğniyorlarmış.
Hay tanrılarınız iyiliğinizi versin emi. Pan adında geniş bir ağaç yaprağının içine biraz tütün, kireç kaymağı kıvamında bir madde, biraz kuruyemiş, bazı baharatlar ve o Hint kırmızısı toz boya imiş. Böylece Pan neymiş onu da öğrendik.
Karnım Acıktı Delhi’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
Yukarıda genel olarak şehirde ağız tadımıza uygun neler yiyip içebileceğimizden bahsettim.
Delhi’de ulusal ve uluslararası birçok restoran bulabilirsiniz. Özellikle Janpath bölgesinde geleneksel Hint yemekleri, dhabalar, fast food restoranları ve pizzacıları bulabilirsiniz.
Yemeklerini test ettiğim birkaç restoran ismi yazayım.
-Saravana Bhavan Restaurant
Connaught Place Janpath’ta yer alıyor. Lokal bir restorandır. Güney Hindistan dosa denilen yemek servis ediyor. Oldukça kalabalık ve kuyruk oluyor. Kapının önüne gidip isim listesine isminiz yazdırıp kapı önünde sıra beklemelisiniz. Değer mi değer. Ben burayı çok seviyorum.
South İndian Poori, South İndian Chapathi, South İndian Parotta, Medhu vadai, onion vadai, sambar vadai, masala dosa, mix veg uttapam ve tatlıları da müthiş. (Buraya yazdığım yemek isimlerini anlamadınız tabi ki, benim şahsen test ettiğim lezzetler siz de hiç kafanızı yormadan bu lezzetli dosaları sipariş verin derim.)
-Parantha Wali Gali
Hindistan’ın Chandni Chowk bölgesinde Hint gözlemesi Parantha (parata) satan dükkanları ile dikkat çeken dar bir sokak.
Bildiğiniz gözleme(içinde patates, kaju, mantar,peynir, köri vb) genelde Hint turşusu (Chutney) ve yoğurt yani Dahee ile servis edilir.
-Nathu
Tatlıları ile pek meşhur burası. Ladoo, Kaju Burfi, Rasmalai, Rasgulla, Badam Burfi (en çok sevdiğim tatlı bu, şiddetle tavsiye ederim) Hiç gümüş varakh ile kaplanmış tatlı yediniz mi, ince zar gibi varak ile kaplanmış altın varakh’lısı bile var, deneyin derim.
Hindistan’da böyle tatlılar olduğunu bilmiyordunuz sanırım, nasıl bir paradoks değil mi? Ayrıca burada atıştırmalık aperatifler de bulabilirsiniz. Raj Kachori, Maharani Thali, Chole Bathura ve pastalar.
-Gujarat Bhawan
Chanakyapuri bölgesinde yer alıyor. Hindistan’ın Gujarat eyaletine özgü Thali tabağı dediğimiz büyük bir tepsi içerisinde küçük küçük kaselerde yemek çeşitlerinden oluşur. Ben en çok Gujarati Thali’yi tavsiye ederim. Bir başka thali çeşidi ise Regular Thali ya da Special Thali de yiyebilirsiniz. Bu eyaletin yemekleri biraz şekerli olur uyarmak isterim.
–Cha Bar
Connaught Place’te yer alır. Gezdiniz gezdiniz çaysadınız mı? Hadi size güzel bir kıyak geçeyim, harika bir çay kafesi adresi burası. Delhi’de başka hiçbir yerde bu kadar geniş çeşitliliğe sahip bir yer daha bulamazsınız. Çay menüsünü de aşağıya ekliyorum. Eeee afiyet olsun. Enjoy.
-Bengali Sweet Center
Güney mutfağından Bengal Eyaletine özgü geleneksel bir tatlı olan Rasgulla’yı mutlaka tadın.
-Beeryani
Biryani Hint pilavı demektir, onlarca çeşidi vardır. Jasmin pirincinden yapılır ve içine inanılmaz çeşitte baharatlar, sebzeler, kuruyemişler eklenir. Müthiş lezzetli ve gerçekten çok doyurucudur. Şık ve temiz bir mekandır.
–Momo’s Point
Kamla Nagar’da yer alır. Kamla Nagar Market oldukça curcunalı bir bölgedir, ama tabi ki buraları da görmek gerek. Oldukça ucuz bir çarşıdır, ne ararsanız burada bulabilirsiniz.
Momo dediğimiz de bir çeşit Tibet mantısıdır. Burada yani Momo’s Point’te anne elinde yapılmış lezzetli Momolar yiyebilirsiniz. Momo’nunda biryani gibi çeşitleri vardır. Chicken Cheese Momos, Paneer Momos, Steamed Veg Momos artık tercih sizin.
-Rajdhani Thali Restaurant
Connaught Place’te yer alıyor. Dal Bati Churma. Geleneksel Rajhastan mutfağının bir yemek çeşididir. Bol baharatlı ve acılı mercimek çorbası, tam buğday unu, irmik, rezene tohumundan yapılan sert bir ekmek yanında da Pudina Hint turşusu, soğan ve lassi (ayran)ile servis edilir.
-Karim’s
Mutton Korma, Awadhi mutfağına ait koyun etinden yapılan ve içine köri, çok çeşitli baharatlar, kaju fıstığı, kızarmış soğan, safran eklenerek pişirilen bir et yemeğidir. Jama Masjid yakınındadır.
Bunların dışında Paharganj bölgesinde ise turistlerin kalabalık olduğu restoran ya da kafelerde atıştırabilirsiniz.
Özellikle Chandni Chowk’ta Haldiram’s ve Jelabiwala’da başta sütlü tatlılar olmak üzere birçok tatlı çeşidini bulabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.
Meyveleri de unutmayalım. Manavlarda ve sokak satıcılarında tropik meyveleri bolca bulabilirsiniz, mutlaka deneyin.
MİNE CANDAR❤️
Hindistan ile ilgili diğer yazılar için burayı tıklayınız.
Yorumlar (4)
Mine candar’a yine bu güzel yazısından dolayı çok Teşekkür ediyorum. Mine Hanımın Tüm doğallığı ile Hindistan ve Delhi deki yaşamı , yeme ve içme kültürünü ve ilk defa gidenlere tek, tek neyi nerede yemelerini detaylı olarak anlatması bana Hindistan’la ilgili öylesine bir özgüven verdi ki ,sanki sadece Mine Candar’ın bu yazı dizisini yanıma alıp Hindistan’a gider ,gezer, yer , içer ve sağlıklı bir şekilde dönerim:)
Tabiki bu duyguyu hissetsem de onun Rehberliğinde hepimizin gitmesi çok , çok daha keyifli ve mükemmel olur.
Bence önceki yorumumda da yazdığım gibi Mine Candar Usta bir Rehber yani Master Traveler.Umarım tüm bu yazılarını okuyan okurlara ve gezi tutkunlarına , sağlıklı ve güzel günlerde Hindistana gitmek konusunda Öncülük ve Rehberlik Yapar..
Ellerinize ve Emeklerinize sağlık MİNE CANDAR Hanımefendi…
Bu ilk ziyaret hayatımın unutulmaz bir anıydı, bu vesileyle ömür boyu hatırlanacak … Bu gün anlayışlı, güzel, sevgili ve çok sevgi dolu bir arkadaş buldum ama o zamandan beri ailemin bir üyesi oldu.Onsuz ailem eksik. Bunun için Tanrıya şükür. Minaji bana başka birçok iyi arkadaş da verdi.Size en iyi dileklerimle ve teşekkür ederim. Sevgiler, Atul Patel, Julie Patel, Vishwa ve Vraj Patel …..
Hindistan’a gidip sağlık sorunu yaşamayan ender insanlardan biriyim sanırım ve bunu da sevgili dostum Mine Candar’a borçluyum. Hint mutfağının bu kadar muhteşem olduğunu asla tahmin edemezdim. Güzel anlatımın, rehberliğin ve dostluğun için teşekkür ederim. Birlikte gezdiğimiz , yiyip içtiğimiz bu eşsiz ülkeye nice yolculuklarımız olması dileğiyle, yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum, sevgiler nameste
Seninle tanışana kadar Hindistan hakkında hiçbir şey bilmiyormuşum bunu anladım. Bir gün bu yolculuğa çıkacaksam yanımda mutlaka sen olacaksın Mineciğim. Harika bir gezgin, rehber herseyden önemlisi muhteşem bir dostsun. Kalemine ve yüreğine sağlık…