Hindistan’a ya da Sri Lanka’ya kadar geldiyseniz bence Hint Okyanusu’nun Turkuaz Güzeli Maldivler de mutlaka gezi planlarınız içerisinde olmalı.
O zaman haydi uçağa atlayıp Maldivler’e de gidelim, hem gezelim hem de o muhteşem sularda yüzelim diyorum.
Maruhabaa Maldivler…..Maldivler’in tropikal dünyasının bembeyaz kristal kumları ile ihtişamlı palmiyelerin gölgesinde saklı koca gözlü yarasalara, incisine, mercanına selam olsun. Şükriyaa Maldivler.
Maldivler’e nasıl, ne tarz bir seyahat planlıyoruz? Gezgin olarak lokal halkın otel ve pansiyonlarında mı tatil yapmak istiyoruz? Yoksa lüks bir tatil yapmayı mı amaçlıyoruz ya da balayı tatili mi düşünüyoruz. Öncelikle ne tür, ne zaman ve kaç kişilik bir gezi planladığımız çok önemli.
Maldivler Gezisi
Maldivler (Maldives) Neresidir?
Maldivler Cumhuriyeti yaklaşık 2000 adadan oluşan ve Hint Okyanusu’nda yer alan dağınık yerleşimli takım mercanadaları ülkesi olup demokrasi ile yönetilir. Sri Lanka’nın 750 km güneyinde yer alır.
Maldivler’in başkenti Male’dir. İstanbul ile saat farkı 3 saattir.
Harita da gördüğünüz gibi eşsiz mercan resifler ile nerdeyse % 99’luk kısmı su ile kaplıdır. Maldivler’de hiçbir yükselti göremiyoruz. Yaklaşık 2,5 m üzerinde hiç bir yükselti yok.
Maldivler küçük küçük atol denilen adalardan oluşuyor. Tropikal ekosistemin hakim olduğu bu adalarda her yer bembeyaz kum. Mercan adaları okyanusun yağmur ormanları gibidir. Bu mercan adaları çoğunlukla sığ yerlerde bulunuyor. Yani ılık sularda gizli nazik bir ekosistem.
850 km boyunca uçsuz bucaksız uzanan 26 mercan takımadasında yer alan 2000 adanın, 280 inde insanlar yaşamakta. Geçim kaynakları ise genelde balıkçılık, denizciliktir. Şimdilerde ise turizm ve ticaret öndedir.
Maldivlerin resmi dili ‘Dhivehi’dir ve tıpkı arapça dili gibi sağdan sola doğru yazılan ‘Thaana’ adı verilen yazı dili kullanılır. Maldivler halkının okuma yazma oranı %98’dir.
Bazı Divehi dilinden kelimeler yazayım; eski(gadheemee), melek(malaaikathu), hayvan(janavaaru), cevap( javabuu), dikkatli ol( faruvaatherivaathi), sessiz ol( adamudukuraathi), afedersiniz( ahannah maafu kurey), pahalı( agubodu), açıklama( olhunfiluvaidhinun), aile( aailaa), baba( bappa), afedersin( ma’aafukurun), taze( thaazaa), meyve( meyvaa), bahçe(bageechaa), iyi( ran’galhu), iyi şanslar( heyo-naseeb), hoşçakal(dhanee), merhaba(maruhabaa), nefret(nafrath), hastane(hasfathaalu), hotel(hotaa), kaç tane(kithah), ne kadar( kihaavareh), insan(insaanee)…
Maldivlerde para birimi Maldivian Rupees’tir. Yerel para yanı sıra tüm otellerde ve Male’de tüm kredi kartları ve dolar rahatlıkla kullanılmaktadır.
Maldivler’in tarihine de bir göz atalım.
Maldivler 1400 yıllık Budist Krallık dönemi yaşamıştır. Antik Maldiv kralı Ashoka döneminde Maldivler’de Budizm hakimdi ve krallığı zamanında heykel, mimari ve sanatsal eserlerin tümü Budist arkeolojik eserleriydi. Maldivlerdeki neredeyse tüm arkeolojik kalıntılar Budist stupa ve manastırlarından gelmektedir. Bugüne kadar bulunan tüm eserler karakteristik Budist ikonografilerinden oluşmaktadır. Arap tüccarların 12. yüzyılda Hint Okyanusu’ndaki bu adaları keşfinden sonra Maldivler’de son Budist krallığından İslam inancına geçiş dönemi olmuştur.
Maldivler’e Ne Zaman Gidilir?
Ne zaman gideceğinize gelince aslında Maldivler’e her sezon gidebilirsiniz. Muson yağmurları zamanı yani Temmuz, Ağustos, Eylül ayları low season (düşük sezon) dedikleri zaman dilimi var, ancak suyun sıcaklığında bir değişiklik olmuyor. Ben Hindistan ve Sri Lanka seyahatlerim sonrasında bir çok kez Maldivler’e uçuş yaptım, muson mevsiminde de gittim hem daha da ekonomik bir tatil oluyor.
Maldivler’e Vize Var Mı?
Maldivler vize istememektedir. Sadece pasaportlarınız yeterli olmaktadır fakat pasaportlarınızın geçerlilik süresinin seyahatinizin başlangıcı itibariyle en az 6 ay olması gerekmektedir. Gümrük kapısında ülkeye giriş evrakı doldurup 30 güne kadar ülkede kalış izni veriliyor. Mutlaka otel rezervasyonu yaptırmalısınız, ülke giriş kapısında mutlaka otel rezervasyon belgesini istiyorlar.
Bir de Maldivler ülke girişinde asla herhangi bir dine ait heykel, içki ve sigara sokamazsınız. Bu ülkeye içki sokmak yasak, fakat turistler resort otellerde içebilir.
Çantamıza Neler Koyalım?
Yılın her döneminde hava sıcaklığı 26 ila 34 derece arasında değişmektedir. Tropikal muson iklimine sahiptir. Bu sebeple seyahate çıkarken yanınızda ince yazlık giysiler götürmenizi tavsiye ederim. Male ve lokal adalar dışında alışveriş yapma imkanınız yok o yüzden fotoğraf makinası, su altı fotoğraf makinası, şapka, gözlük, koruyucu deniz kremi, yanık kremleri, özel kullandığınız ilaçlarınız vb. gibi…tüm ihtiyaçlarınızı yanınıza alın.
Bazı tatil köyleri şnorkel, palet ve yüzme yeleği veriyor ama bazen de ücretli kiralamanız gerekiyor. Şahsen ben kendime ait palet ve şnorkelimi mutlaka yanımda taşırım.
Sağlık Sistemi Yeterli Mi?
Maldivler mükemmel şekilde hastane ve tedavi hizmetlerine sahiptir; başkent Male’de büyük bir devlet hastanesi vardır.
Eczaneler ve bir çok özel klinik te burada hizmet vermektedir. Ayrıca bütün otellerde de sağlık hizmetleri sunmaktadır.
Maldivler’e Ulaşım
Maldivler’e İstanbul’dan hava yolları ile tarifeli seferler haftanın 5 günü boyunca düzenli olarak gerçekleşiyor. THY ile İstanbul’dan başkent Male’ye direkt uçuş ile 8 saatte ulaşırsınız.
İsterseniz charter uçuşları da yapabilirsiniz. Dubai aktarmalı olarak haftanın 7 günü uçmak mümkün. Qatar ve Emirates Havayolları kısa süre beklemeli Doha ve Dubai aktarmalı olarak her gün uçuş var.
Ben daha çok Güney Hindistan’ın Kerela Eyaleti’ndeki Koçhin Uluslararası Havaalanı (Cochin International Airport-COK)’ndan ya da Sri Lanka Kolombo Bandaranaike Uluslararası Havaalanı (Bandaranaike İnternational Aiport’daki-CMB)’ndan Hulhumale’deki İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanı (Ibrahim Nasir İnternational Airport-MLE)’na uçtum. Bu ülkelere çok seyahat ettiğimden ve Maldivler de bu ülkelere çok yakın ve ekonomik olduğundan dolayı Maldivler’e de geçiyorum.
-İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanı (Ibrahim Nasir İnternational Airport-MLE)-Hulhumale
Adaların uluslararası uçuş merkezi başkent Male’nin hemen yanı başında Hulhumale’de bulunan İbrahim Nasır Uluslararası Havalimanı’dır.
Maldivler Havaalanına ulaştığınızda uçağınız müthiş turkuaz adacıkların manzarası eşliğinde Hint Okyanusun ortasında doldurma kısa bir piste iniyor. Kalacağınız otelin rehberleri sizleri mutlaka havaalanında karşılıyor.
Maldivler’e indikten sonra yakınlarınızla iletişim kurmak için tesislerde bulunan Wi-Fi bağlantısından faydalanabilir ya da dilerseniz havalimanından veya otelinizden Sim Kart temin edebilirsiniz.
Maldivler’de otobüse binmedim demeyin!
Buradan gideceğiniz adaya seçtiğiniz konaklama çeşidine göre bir araç ile ulaşımınız sağlanıyor.
Bu bir deniz uçağı, speed boat, ya da lokal tekne Dhoni’de olabilir.
Küçük adalarda da ada içinde motosiklet ile ulaşım sağlıyorlar.
Ben havaalanından başkent Male’ye feribot ile ulaştım. Yolculuk 15- 20 dakika sürüyor. Artık Hint Okyanusu’nun ortasındayız ve karayolu diye bir şey yok.
Hulhumale’de Central Park çimlik bir alandır ve bir göletin etrafında yer alır. Halk buraya spor yapmak, futbol oynamak ve ya gençler kaykay yapmak için gelir.
-Uinn Otel-Hulhumale
Eğer Maldivler’de konaklayacağınız adaya ilk gün gitmeyecekseniz, Hulumale’de böyle şirin bir otelde konaklayabilirsiniz.
Odaları küçük ama temiz ve her türlü ihtiyacınıza cevap verir. Otel çalışanları oldukça yardımsever ve tecrübeliler. Hemen Okyanusu sahilinde yer alıyor.
-Newtown Inn Otel-Hulhumale
Bir diğer otel seçeneği de yine Hulhumale’de yer alan Newtown Inn otel. Bu otel de gerçekten oldukça temiz, küçük odaları var fiyatı da oldukça makul. Özellikle adalardan tatil sonrası uçağınızı kaçırmamak için bir gece burada konaklayabilirsiniz. Konumu da çok iyi, Hulumale plajına 100 metre mesafede yer alıyor. B u plajda müthiş bir gündoğumu oluyor. Tekrar hatırlatmak isterim bu yerel adalarda bikini ile denize girmek yasak.
Ayrıca bu otelin Hint restaurantı da var. Maldivler’de Hint yemeklerini de tecrübe edebilirsiniz. Hulhumale Plajı’nın kuzeydoğusundaki Oishii’de de suşi yemenizi tavsiye ederim.
Yerel Halk İle İletişim
Maldivler bir İslam Cumhuriyeti ada ülkesidir o yüzden yerel halkı da İslami kurallara uygun olarak yaşar.
Maldivler halkının %97 si Müslümandır, zaten Müslüman olmayan vatandaş olamıyor ve Müslüman olmayan birisi ile evlenemiyor.
Dolayısıyla yerel halkın inançlarına saygı gereği Male Adası’na giderken ya da herhangi bir yerel adaya geziye giderken çok kısa ve açık giysilerle veya bikinilerle gidilmemesi istenir. Ayrıca lokal adalarda denize bikini ile girmek yasaktır.
Gidince göreceksiniz. ki bu ülkedeki bütün kadınların başı kapalı, genelde aynı tip giyiniyorlar, eşarplarının yan tarafında da mutlaka kocaman bir broş takılı.
Maldivler Gerçekten Çok Pahalı Mı? En Uygun Nasıl Tatil Yapabilirim?
Maldivler’de tatil yapmak için tabi ki biraz kesenin ağzını açmanız gerek. Çünkü lokal adalarda guesthouse’larda kalsanız bile buradan diğer adalara etkinlik ve yüzmek için gitmeniz gerek. Tüm bu etkinlik ve ulaşım da ekstra bir ücrete tabidir.
Bunun dışında lüks, süper lüks ve hiper lüks resort oteller ve water bungalowlar var.
Beach Bungalow denilen sahil evleri, denizin içine çakılan kazıkların üzerinde yer alan Water Bungalow denilen evlerdir.
Tüllere bürünmüş her biri lüks bu evler masal diyarı gibi. Önce gözlerim dalıyor Okyanus’un derinliklerine, rengarenk balıklarla kucaklaşıyorum kendimce.
Bu lüks resortlerde ve bungalowlarda hizmet sınırsız ve oldukça üst seviyede. Ne kadar lüks o kadar fiyat yükseliyor.
Maldivler Gezilecek Yerler
-Başkent Male
Öncelikle halkı daha iyi tanımak için başkent Male’yi gezmekte fayda var…
Maldivler dünyanın en küçük başkentine sahiptir. 75.000 nüfuslu Male adası ‘’ Maleey’’ diye bilinir. Male adası yüksek binaları, hareketli şehir hayatı ile tamamıyla farklı bir görünüme sahiptir.
Yarım günde tamamını gezebileceğiniz Male adasında alışveriş, tarihi binalar ve balıkçı marketlerinde zaman geçirebilirsiniz. Male’yi şöyle bir dolaşıyoruz.
Cumhuriyet Meydanı (Jumhoore Maidhaan) başkent Male’nin merkezinde bulunur. Etrafındaki parkın içinde yüksek bir direkte de Maldivler Cumhuriyeti’nin bayrağı dalgalanmaktadır.
Ülke ticaretinin merkezi olan bu şehir 2004 yılında Hint Okyanusunda meydana gelen Tusunami’ de büyük zarar görmüş ve şehrin üçte ikisi sular altında kalmış. Şehrin Chandhanee Magu caddesinde yürüyoruz. Bu cadde üzerinde restoranlar, kafeler ve hediyelik eşya dükkanları var. Liman balıkçı tekneleri ile dolu, çünkü bu ülkenin geçim kaynağı balıkçılık ve turizm.
Maldivlerin hazinesi ve en ünlü yapıtı olan Hukuru Miskiiy, Cuma Camisi (Old Friday Mosque) Male’deki en eski camilerden birisidir. Hukuru Miskiiy Camisi 1656 yılında dönemin Sultanı olan İbrahim İskender tarafından yaptırılmıştır. Mercan taşlarından yapılan bu eser, Maldiv halkının sanatsal anlayışını ve deniz kültür mimarisini göstermektedir. Caminin duvarlarında İslami tarzda simetrik Kaligrafik hat sanatıyla işlenmiş Kuran ve hadis ve ayetleri vardır.
-Güney Ari-Atool-Hangnaameedhoo
Burada yerel halkın işlettiği oteller var. Başkent Male’den buraya deniz uçağı ile yarım saatte ulaşabilirsiniz. Tüplü dalış ve şnorkelli dalış ile muhteşem sualtı resiflerini görebilirsiniz.
Köpek balıkları, ray manta vatozları, rengarenk balıklar, turkuaz suyun tadına doyum olmaz. Sandbank dedikleri okyanusun ortasında bembeyaz kumsal sığlık alanlar oluşur, buralarda yüzmek gerçekten çok keyiflidir.
-Rasdhoo Island-Ross Atoll
Rasdhoo Mercan Adası ülkenin başkenti olan Male’ye yaklaşık 60 km mesafededir. Kuzey Ari Mercan Adası’nda yer alan yerel bir adadır. Bu adaya ulaşmak için Male’den günlük speed boat (sürat teknesi) seferleri vardır.
Ari Mercan Adası’na (Ari Atol) birkaç mil mesafededir.
Alifu Alifu Atolü ve etraftaki mercan adalarını ise tatil adaları, yani lüks resortler, havaalanı adaları ve endüstriyel adalar oluşturur. (Yerleşik adalar ve ıssız adalar olarak bilinir.) Bu atoldeki adaların çoğu antik çağlardan beri yerleşim görmüş ve Maldiv Budist döneminden kalma arkeolojik kalıntılara sahiptir.
Benim bu adaya seyahat ettiğim dönem muson yağmurlarına denk gelmişti. Speed boat ile adaya ulaşma macerası ise oldukça heyecan vericiydi. Uçsuz bucaksız okyanus ve gök birleşmiş, dev dalgalar arasından kapkara bir yağmur seli akıyor. Bu rotasız rotada saatte bilmem kaç mil hız ile ihtişamlı dalgaların kucağında zıplaya zıplaya 2 saatte adaya ulaştık. Benzim sapsarı oldu, midem bulandı, adaya yaklaşırken gördüğüm o manzara rüya gibiydi. Kristal beyaz kumlardan süzülen turkuaz suların yansıması…Korku yerini dipsiz mutluluğa bıraktı. Burası gerçekten cennet olmalı, cennet olmalı…
Bu adada yine tecrübe ettiğim çok güzel iki guesthouse var. Sahibi Rasdhoo Adası yerlisi olan Ahmed Musthofa. Bu guesthouse’lardan biri Shallow Lagoon diğeri ise Shallow Lagoon Sunset Beach Villa. Bu iki guesthouse Ahmed arkadaşıma ait ve gerçekten dört dörtlük lüks oteller ayarında hizmet alabileceğiniz harika bir yer.
Bu adada da diğer yerel adalarda olduğu gibi aynı sistem ile turist ve gezginlere hizmet veriyorlar. Şöyle ki; konakladığımız bu yer size her türlü etkinlik, etraf mercan adalarında aktiviteler, eğlence, barbekü partileri, düğün, doğum günü ya da özel partiler organize ediyorlar.
Özellikle yerel balıkçılarla ve onların tekneleri ile akşam üstü okyanusa açılıp yaptığımız balık avını asla unutamayacağım. Yunusları seyretmeye gitmemiz de bir o kadar güzel hisler bıraktı yüreğimde. Tüm Maldiv ve resif gezginlerine burayı tavsiye ederim. Ada halkı turizm hizmet sektörünü çok iyi öğrenmiş, zaten halk çok kültürlü. Yerel halka destek verelim.
-Biyadhoo Island Resort- South Male Atoll
-Maafushi (Kaafu Atoll)
Maafushi lokal bir adadır. Burası aynı zamanda kalacağımız yer. Male’ye dhoni ile 2 saat mesafede yer alıyor.
Speed botlar ile daha kısa sürede ulaşırsınız. Ayrıca otel görevlileri sizin havaalanından otele transferinizi de yapıyorlar.
İşte sonsuz maviliğin, bembeyaz kristal kumsallarda dalgaların büyülü sesi ve dokundukça güzelleşen incinin sevinci.
Su, alabildiğine derya. Su yüzüne vuran turkuaz mutluluğumuzu da alıp salıverdik kendimizi Maafushi’nın kaybolma ihtimali olmayan minik sokaklarına. Sahil, müren balıkları ile dolu.
Bu adada yerel halk denize girmiyor.
Summer Villa Guest House benim tecrübe ettiğim çok güzel bir otel. Sahibi çok kıymetli ve gerçekten çok becerikli bir arkadaşım Naseem Lauha’dır. Kendisi bu güzel adanın yerlisidir.
Bu lokal otelin odaları gerçekten lüks otelleri aratmayacak kadar konforlu ve temiz. Ücretsiz Wİ-Fİ, odalarda su, çay, kahve ikramları mevcut. Restoranı ve bir mini barı da var. Herhangi bir özel kutlamalarınızı mesela balayı, doğum günü, evlenme teklifi gibi müthiş güzel ve romantik bir şekilde organize ediyorlar.
Otel işletmesi diğer adalara günlük etkinlik ve aktiviteler de düzenliyor. Örneğin Mahafushi Adası’ndan 40 dk mesafedeki Atoll Vaavu (Fulidhoo) snorkeling turlarına katılıp balinalar, köpek balıkları ve yunus balıkları ile beraber yüzme tecrübesini yaşayabilirsiniz. Bir diğer tecrübe ise yine lokal bir ada olan Ari Atoll (Dhigurah) yani uzun ada anlamına gelen bu adada köpek balıkları ve mantalar ile yüzebilirsiniz.
Yine Maafushi Adası’na 5 dk mesafede yer alan Maavelaathu ya da 15 dk mesafede yer alan Banana Resifinde rengarenk resifleri, su altı dünyası, çeşit çeşit balıklar (Sting Ray, Slepper Goby, Butterfly Fish, One Spot Snapper gibi balıkları) ve eğer şanslıysanız da deniz kaplumbağaları, ahtapot, Sweetlip, ıstakoz ve dev boyuttaki Ray Mantaları görebilirsiniz.
Tüm bu aktivitelerde kullanacağınız ekipmanlar (maske, can yeleği, şnorkel, isterseniz su altı fotoğraf çekimleriniz) ücretsiz olarak sağlanıyor.
Eğer lokal adalardan birinde konaklarsanız, buradan günübirlik turlar ile çeşitli etkinliklere dahil olabilirsiniz.
Ayrıca bu adalardan günlük resort otel turlarına da dahil olabilirsiniz.
Bu resortlar mesela; Club Med, Embudu Village, Adaaran Club Rannalhi, Fihaalhohi, Olhuveli, Adaaran Vadhoo, Cantara Rasfushi, Holiday inn Kandoomaa, Rihiveli the Dream gibi cennet yerlerde ister günlü birlik kalabilir, isterseniz de tüm tatilinizi bu resortlerden birinde geçirebilirsiniz.
-Piknik Adası-(Picnic Island)-Maadhoo Finolhu
Ada kaldığımız Maafushi ‘ye bir saatlik mesafede yer alıyor.
15 dakikada yürüyerek gezip bitireceğiniz bu ada, bembeyaz kumsalları ve turkuazın en canlısıyla kucaklaşmış öylece bizi bekliyor. Ada öyle zarif ki, kumlara basmaya kıyamıyorum. Palmiye ağaçlarıyla yeşillendirilmiş oldukça romantik bir ambiyans içinde yer alıyor. Çalıya çırpıya bile aşık olasım geliyor.
Hamağıma uzanıp hayal değil gerçeğin ta içinde olmanın keyfini çıkarıyorum. Adada toplasan on kişi değiliz, ve neden buraya piknik adası dediklerini öğrenme vakti. Aman yarabbi ! bu ne güzel bir barbekü partisi. Plajda beyaz tülden bir çardak içinde dillere destan okyanus balıkları BBQ ziyafeti hazır. Tuna balığı, Maldiv usulü fish curry, çeşitli mezeler, pilav, fırınlanmış patates dolması, tropikal meyveler. Maldiv mutfağının bu kadar lezzetli olduğunu bilmiyordum.
-Kuda Bandos-Nord Male Atoll
Maldivler Yapılacak Faaliyetler
-Lokal Balıkçı Teknesi ile Akşam Balık Avı
Maldivler’de yapacak ne var ki demeyin? Haydi şimdi okyanusa açılalım balık avına. Burada tercihinize göre gün doğumunda veya gün batımında balık tutma turları yapılıyor.
Yerel tecrübeli balıkçılar ile beraber gerçek balıkçı tekneleri ile Hint Okyanusuna açılıyoruz.
Koca koca balıkları yakalayınca kendinize inanamıyorsunuz. Sailfish, Tuna, Wahoo, Barracuda, Jackfish gibi çeşitli okyanus balıklarını yakalamak inanılmaz bir tecrübe.
-Maldivler’de Su Sporları
Maldivler’de su üstünde sörf, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü, deniz paraşütü gibi birçok su sporu yapabilirsiniz.
Bu arada yunus balığı seyretme turları da yapılıyor. Çok çeşitli tipte yunus balıkları görebilirsiniz.
-Maldivler Su Altı Resifleri ve Şnorkelle Dalış
Ali ibrahim, benim Maldivler’de ilk tanıştığım kardeşim. Kendisi Maldiv yerlisi ve müthiş yetenekli bir genç. Maldivler konusunda her türlü organizasyonu güvenle yapar. Su sporları konusunda da oldukça usta. Birçok gezimizi Ali’nin önderliğinde yaptık.
Gelelim su altı dünyasına. Maldivler deniz altı safarisi, şnorkelle dalış ve tüplü dalış için harika bir yer.
İnsanı hayretler içinde bırakan deniz altı zenginliği servet gibi, çeşitlilik tek kelimeyle büyüleyici. Mercan duvarları rengarenk bir dünya adeta. Süslü süslü deniz anaları, renkli tropikal balıklar… İskeleden eğilip denize bakıyorum, bakakalıyorum.
Bu resiflerde yaklaşık 700 çeşit canlı yaşamaktadır. Deniz kaplumbağaları, balinalar, köpek balığı, kırlangıç balığı, papağan balığı, morino balığı, tek boynuzlu balık, boru balığı, mavi çizgili snapper, deniz yılanı , vatoz, müren yani saymakla bitmez.
Ben tüm bu çeşitleri gördüm mü ? Elbette neredeyse hepsini. Suyun altındaki masal diyarından hiç çıkasım gelmiyor, ara sıra kafamı sudan çıkarıp beyaz kumlara bakıyorum. Siyah deniz yıldızları tam olması gereken yerde duruyorlar. Şeffaf kumları taçlandırmışlar bu zarif adanın güzelliğini tescillercesine.
Deniz de dikmiş gözlerini bana bakıyor. Mavi örtüler altındaki akvaryum gibi bu gizemli dünyada kayboluyorum.
Buradaki resortlarda dalış okulları çok var ama ben şnorkel ile görmek istediğimden daha fazlasını görüyorum. Köpek balığı var mı? E tabi tam da onların misafiriyiz bölge onların.
Yüzdüğüm adacıklarda evet oldukça köpekbalığı ile karşılaştım ilk başta biraz korktum ama buradaki köpekbalığı türlerinin zararsız olduğu söyleniyor. Özellikle sabahları ve akşam üstleri sahile doğru geliyorlar.
Ray Manta denilen dev boyutlarda vatozlar ise koca gövdeleri ve devasa yüzgeçleri ile gerçekten çok ihtişamlılar.
Yüzerken özellikle bazı bölgelerde dip akıntısı levhaları görürsünüz güvenliğiniz açısından o bölgelerde yüzmemeye özen gösterin.
Maldivlerin meşhur beyaz kum gibi görünen kumsalları aslında zaman ile kırılıp ufalanmış mercanlardan oluşuyor. O yüzden okyanusun dibini pırıl pırıl görebiliyorsunuz. Bu durum da sizde derinlik algı yanılgısı yapıyor. Benim başıma böyle bir sıkıntı geldi siz de yaşamayın, şöyle ki.. Mercanlara dokunmak için tüpsüz serbest dalış yaptım, suyun dibi o kadar şeffaf gözüküyordu ki derinliği algılayamadım. Yukarıya çıkış için neredeyse nefesim kalmadı, o yüzden tatilinizin zehir olmaması açısından bu tecrübemi sizinle paylaşmak istedim.
-Maldivler’de Bollywood Gecesi
Akşam yapılacak en güzel faaliyetlerden biri de Hulhule island Hotel’de düzenlenen Bollywood Gecesi’ne katılmak oldu bizim için. Bu otel gerçekten aşırı lüks ve pahalı bir yer. Kıymetli bir arkadaşımın doğum günü için burada bulundum. Sayesinde bu güzellikleri görme şansını ben de yaşadım.
-Bodu Beru (Maldivler’in Geleneksel Dansı)
Akşam günbatımının romantizminden süzülüp yerel halkın yaptığı müzik gösterisine gidiyoruz. Bodu Beru (büyük davul) denilen ve erkeklerden oluşan bu geleneksel gösteri nefes kesici.
Davul seremonisi yavaş bir ritim ile başlıyor ve bu ritmin giderek artması muhteşem. Yöresel danslar eşliğinde transa geçiyorlar. Biz de öyle…
Maldivler’de Ne Yenir Ne İçilir? Sabah balık, öğlen balık, akşam balık…
Maldivler mutfak kültürüne ben bayıldım, harika lezzetli yemekler ve bir o kadar da güzel sunum yapıyorlar. Turizm hizmet sektörü çok başarılı.
Maldivlerin yemek kültüründe balık önemli bir yere sahiptir. Tekne ile okyanusa açılıp geleneksel yöntemlerle balık tutmak şimdiye kadar hayatınızda yaptığınız en büyük deneyim olacaktır.
Tabi ki bu balıkları ızgarada günlerce yeseniz de bitmiyor. Lezzeti ise anlatılmaz yaşanır. Dedim ya sabah, öğlen, akşam balık. Baştan bana çok olmazmış gibi geldi ama okyanus balıklarının ve Maldivler mutfağının muhteşemliğini görünce yanıldığımı anladım.
Özellikle Ton Balığı çok kullanılmaktadır.
Asya ülkelerinin etkisiyle de baharatlar yemeklerinde önemli bir yer tutmaktadır fakat tüm tesislerde diğer ülkelere ait mutfakları da tadabilirsiniz.
Evet tatilimiz süresince sürat tekneleriyle çeşitli adalara günübirlik gidiyoruz. Koca okyanusun ortasında kum tanesi gibiyiz ama yapacak çok şey var.
Gördüğüm her kare tablo gibiydi. Sanki ressamın fırçasından yeni çıkmış da henüz kurumamış gibi. Yeni yazılarda görüşmek üzere…
MİNE CANDAR❤️