- Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı
- Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler
- Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi
- Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj
- Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü
- Günübirlik Perito Moreno Buzulu Gezisi
- El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Kış Ortasında El Calafate Gezisi
- Gezginler İçin Şili Patagonyası Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberi
- Pumaların Evi Laguna Amarga Gezisi
- Muhteşem Şelale Cascada Rio Paine Gezisi
- Mirador Lago Nordenskjöld Gezisi
- Ekran Görüntünüz Mirador Cuernos Gezisi
- Mirador Salto Grande Gezisi
- Gizemli Lago Pehoe Gezisi
- Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)
- Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
- Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)
- Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs
- Penguenler Adası (Isla Martillo)
- Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)
- Tierra del Fuego’nun En Eski Çiftliği Estancia Harberton
- Dünya’nın En Güneyindeki Deniz Geçidi Beagle Kanalı
- Ushuaia’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Ushuaia Deniz Müzesi
- Dünya’nın Sonundaki Hapishane
- Panamerikan Karayolu’nun Sonu Lapataia Körfezi
- 2 Bayraklı Acigami Gölü (Lago Acigami)
- Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)
- Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)
- Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)
- Ushuaia Gezisi; Dünya’nın En Güneyindeki Şehir
Sanırım hiç bir gezginin aklına enler kapsamında Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo) gelmez ama gittiğiniz yer Patagonya olunca bu tür bir durumla karşılaşmanız da garipsenecek bir durum değil.
Tabii ki bununla da bitmiyor. Postane çalışanı Carlos de Lorenzo ile ilgili öyle bir şey öğrendim ki postaneyi bıraktım postanenin ortaya çıkma amacı olan bu konuya yöneldim.
Meğerse tatlı adam Carlos de Lorenzo hemen postaneye bakan Redonda Adası (Isla Redonda)’nın hukuki sahibiymiş ve adasının bağımsızlığı için çalışıyormuş. Hani alışığız ya rant için çalışanı duydum ama adasını bağımsız bir ülke yapmak için çalışanı ilk defa duydum. Zaten kendisini de Redonda Adası Başbakanı ilan etmiş. Pul bile basmış hatta isterseniz pasaportlarınıza mühür bile vuruyor.
İşte bugünkü yazımda siz gezginlere postane ve bu durum ile ilgili bilgi vereceğim.
Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Correo del fin del Mundo Gezisi
Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)’ye Ulaşım
Evet haritada gördüğünüz gibi meşhur postane Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) içerisinde Beagle Kanalı sahilinde Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui)‘nde yer alıyor.
Buraya varmak için Alaska’dan Tierra del Fuego’ya kadar uzanan 30.000 km uzunluğundaki Panamerikan karayolu olarak bilinen 3 Numaralı Yolu kullanıp sonrada Enseneda Zaratiegui tabelasından sola dönüp 1,5 km devam etmeniz yeterli olacaktır. Park içerisinde azami hız 40 km/sa.
Biz buraya turla geldik. Tren dahil 5 saatlik park turlarına kişi başı 43 $ gibi bir ücret ödedik. Ancak park giriş ücreti buna dahil değil. Parka girerken de kişi başı ücret olarak 560 ARS alıyorlar. Park kamp yapmayacaklar için 08:00-19:00 saatleri arasında açık.
Genelde kombine olarak parkı gezen turların uğrak yeri olan bu postaneye tercihen tek nokta olarak taksi ile de gelebilirsiniz.
Tabii ki biz parkı görmek için turu tercih ettik ancak taksi ise saatlik 20 $ gibi bir ücret istiyor. Kalabalıksanız iyi bir tercih olacağını söyleyebilirim. Fiyat için de bekleme süresi dahil korkmadan pazarlık yapabilirsiniz.
Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui)
Dünya’nın En Güneyindeki Postane’nin bulunduğu Enseneda Zaratiegui Körfezi 2,6 km kadar bir kıyıya sahip.
Yamana yerlilerinin 1700 yıldır yaşadığı bu bölge tarihi bir öneme de haiz. Zamanında burası ile ilgili olarak bölgenin önceki egemeni İngiliz Kraliçesine istinaden Şili hak iddia etmiş ama Papa Şili Hükümetini ikna edip bu körfezi adaları ile birlikte Arjantin’e vermiş.
Buradaki bitki örtüsü ise cidden garip. Körfezin geri bölgesi içerisinde yürüyemeyeceğiniz kadar sık Macellan Ormanları ile çevrili bir yer.
Dünya’nın En Güneyindeki Postane bir iskele üzerinde bulunuyor. Buraya da Puerto Guaraní diyorlar. Buradan adalara gitmek ya da daha batıdaki Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia)’ne ulaşmak mümkün.
Eğer ben trekking yapacağım deyip sahilden Lapataia Körfezi’ne yürüyerek ulaşmak isterseniz 8 km uzunluğundaki yol normal hızda yaklaşık 4 saat sürüyor.
Burada 2 önemli husus var.
İlki çöp. Burada çöp tenekesi yok. Çöp atmak da yasak. Bu nedenle getirdiğiniz çöpünüzü götürmek zorundasınız. Arabanızda mutlaka çöp biriktirecek koşullara sahip olun. Kamp yaparsanız da geride hiç bir iz kalsın istemiyorlar.
Kampı sadece izin verilen alanda yapabiliyorsunuz. Bu alan dışında ateş yakmak yasak. Malzemenizi dışardan getirmelisiniz. Çünkü yakmak için odun toplamak yasak. Kamp yapacaksanız girişte 48 saatlik ayrı bir ücret de ödemelisiniz.
Redonda Adası (Isla Redonda)
Bu körfezde Estorbo Adası ve daha büyük olan Redonda Adası olmak üzere Arjantin’e ait 2 ada var.
En solda gördüğünüz Redonda Adası’nın sahibi postane çalışanı Carlos de Lorenzo ve ailesi.
0,5 km²’lik adanın çevresi 1.022 m, uzunluğu 840 m. En yüksek noktası ise deniz seviyesinden 100 m yükseklikte.
20. yy.ın başında Ushuaia kentindeki hapishane mahkumları tarafından Arjantin Donanması için adada bir bina inşa edilmiş. O zaman adada bir postane de açılmış. Carlos de Lorenzo’nun dedesi ise buradaki posta hizmetlerine bakıyormuş. Daha sonradan ada terkedilince buraya yerleşmiş ve burayı sahiplenmiş.
Adanın bugün tek kalıcı sakinleri, ülkenin başbakanı Carlos ve 2 oğlu Fernando ve Luciano. Oğul Carlos de Lorenzo değişik bir fikirle adayı bağımsız bir ülke ilan etmiş. Kendini de ülkenin başbakanı ilan etmiş. Kendi pullarını ve pasaportunu çıkarmış.
Tabii ki bu ilan hükümet tarafından pek dikkate alınmasa da kendisine epey faydalı olmuş. Turizm organizasyonlarının dikkatini çekmiş.
Carlos de Lorenzo’da adada kaldıkları binayı restore ettirerek butik bir otel haline çevirtmiş. Bir de adada denizin koruyucu azizi Stella Maris’e adanmış şapel yaptırtmış. Akıllı bir adam yani.. Bugünlerde zengin aileler çocuklarını düğünlerini de bu adada yaptırıyor.
Bugün adaya ulaşım ve tur için kişi başı 26 € avro isteniyor. Ulaşım, konaklama ve 3 öğün yemek içeren bir turist paketi ise 60 € ile sunuluyor. Olağan menüler arasında rosto, et yengeci, çorba, makarna, içecek ve tatlı yer alıyor. Ayrıca geleneksel mate ve bira da var. Nefis tadı ile tanınan Patagonya et yengeci, bölgenin tipik yemek yemeği zaten.
Ayrıca adada tüplü dalış imkanı da sunulmuş. Ada, Beagle Kanalı’nın faunasını görebileceğiniz 27 m derinliğinde yosun ormanları ile çevrili.
Redonda Adası’na ulaşım ise üzerinde bugün postanenin de bulunduğu Puerto Guaraní’den sağlanıyor. Yolculuk yaklaşık 10 dk sürüyor. İsterseniz buradan da Lapataia Körfezi’ne ulaşmak mümkün.
Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)
Bu kadar çevre bilgisinden sonra sanırım artık meşhur postaneden bahsedebiliriz. Aslında Dünya’nın En Güneyindeki Postane daha önce belirtiğimiz gibi adadaymış. Ancak küresel iletişim geliştiğinden postane artık adada faydalı bir amaca hizmet edemiyormuş.
Carlos de Lorenzo stratejik bir hamle ile hem yeni ülkesini tanıtmak hem de turistlerle daha kolay iletişim kurmak için postanesini Puerto Guaraní üzerine taşımış. Gördüğünü postane 1997 yılından beri hizmette.
Yani biraz ticari biraz da politik davranmış. Tamamen duygusal da diyebiliriz yani…..Hükümetin pek umursamadığı Arjantin’den ayrılması fikrini Arjantin Postanesi için çalışmaya devam etmesi düşünüldüğünde biraz komik buldum! Ama şunu da teslim edeyim ilgi çekmeyi bilen biri. Postaneyi de tam fotoğraflık süslemiş.
Postanenin dış duvarları gibi iç duvarları kartpostallar, satılık hediyelik eşyalar ve posterlerle kaplı. Karabatak kanadı gibi deniz kalıntıları tavandan sarkıyor.
Postane sadece sezonda açık. Sezon Nisan gibi başlıyor Eylül gibi sona eriyor. İçerisi çok kalabalık. Pasaportunuza özel bir penguen “Fin del Mundo” (“Dünyanın Sonu”) damgası bastırtabiliyor, isterseniz evinize mektup ya da kartpostallar gönderebiliyorsunuz.
Çoğu insana göre buradan gönderilen postanın evlerine ya da tanıdıklara gitmesi imkansız görünüyor ancak ben de internette araştırdım ve bir şikayet görmedim.
Tek gördüğüm Carlos de Lorenzo’nun bu işten güzel para kazandığı ve sanal ortamda ünlü olduğu. Pasaport pulunun maliyeti yaklaşık 3 $. Herkes bir yandan mektup yazarken bir yandan da bu tatlı adamla fotoğraf çektiriyor.
Evet bu ünlü postaneyi ve hikayesini basitçe ve özet olarak sizlere anlatmaya çalıştım. Patagonya ile ilgili diğer yazılara buradan bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.