- Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı
- Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler
- Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi
- Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj
- Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü
- Günübirlik Perito Moreno Buzulu Gezisi
- El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Kış Ortasında El Calafate Gezisi
- Gezginler İçin Şili Patagonyası Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberi
- Pumaların Evi Laguna Amarga Gezisi
- Muhteşem Şelale Cascada Rio Paine Gezisi
- Mirador Lago Nordenskjöld Gezisi
- Ekran Görüntünüz Mirador Cuernos Gezisi
- Mirador Salto Grande Gezisi
- Gizemli Lago Pehoe Gezisi
- Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)
- Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
- Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)
- Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs
- Penguenler Adası (Isla Martillo)
- Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)
- Tierra del Fuego’nun En Eski Çiftliği Estancia Harberton
- Dünya’nın En Güneyindeki Deniz Geçidi Beagle Kanalı
- Ushuaia’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Ushuaia Deniz Müzesi
- Dünya’nın Sonundaki Hapishane
- Panamerikan Karayolu’nun Sonu Lapataia Körfezi
- 2 Bayraklı Acigami Gölü (Lago Acigami)
- Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)
- Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)
- Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)
- Ushuaia Gezisi; Dünya’nın En Güneyindeki Şehir
Panamerikan Karayolu’nun Sonu Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia) Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) içerisinde Beagle Kanalı sahilinde yer alan bir fiyord.
Lapataia, yerli Yagan dilinde “orman körfezi’ anlamına geliyor. Körfez özellikli fiyordun girişinde ise Redonda Adası bulunuyor.
6 km uzunluğundaki söz konusu fiyordun 2 önemli özelliği var.
İlki buranın 10 bin yıldır var olduğu söylenen Yamana ya da diğer adıyla Yagan yerlilerinin yaşadığı yer olması,
İkincisi yine başlıkta belirtiğim gibi Panamerikan Karayolu’nun Sonu olması.
İşte bugünkü yazımda siz gezginlere Tierra del Fuego Milli Parkı’nın güneyini oluşturan bu körfez ve yakın çevresi ile ilgili bilgi vereceğim.
Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.
Lapataia Körfezi Gezisi
Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia)’ne Ulaşım
Evet haritada gördüğünüz gibi körfez Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) içerisinde Şili sınırına çok yakın şekilde Beagle Kanalı sahilinde yer alıyor. Doğusundaki Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui) ile de bitişik sayılabilir.
Buraya varmak için Alaska’dan Tierra del Fuego’ya kadar uzanan 30.000 km uzunluğundaki Panamerikan karayolu olarak bilinen 3 Numaralı Yolu kullanıp sapmadan sonuna kadar gelmeniz yeterli. Park içerisinde azami hız 40 km/sa.
Biz buraya turla geldik. Tren dahil 5 saatlik park turlarına kişi başı 43 $ gibi bir ücret ödüyorsunuz. Ancak park giriş ücreti buna dahil değil. Parka girerken de kişi başı ücret olarak 560 ARS alıyorlar. Park kamp yapmayacaklar için 08:00-19:00 saatleri arasında açık.
Yol parka girdikten sonra körfezi Acigami Gölü (Lago Acigami) ile birleştiren Lapataia Nehri (Rio Lapatia)’ni bir kaç kez keserek devam ediyor.
Yolun sonunda sizi hoş bir sürpriz karşılıyor. Panamerikan karayolunun sonundayız ve bu sembolleştirilmiş durumda. Bulunduğum nokta başkentin de 3100 km güneyde bulunuyor. Tabii ki herkes fotoğraf çektirip sosyal medyada yayıyor.
Genelde kombine olarak parkı gezen turların uğrak yeri olan bu bölgeye tercihen otobüs ya da taksi ile de gelebilirsiniz.
Ushuaia limanından parka belli saatlerde kalkan otobüsler var. Kişi başı 700 ARS alıyorlar.
Taksi ise saatlik 20 $ gibi bir ücret istiyor. Kalabalıksanız iyi bir tercih olacağını söyleyebilirim. Fiyat için de bekleme süresi dahil korkmadan pazarlık yapabilirsiniz.
Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia)
Arabadan indikten itibaren 5 dk kadar ahşap yürüyüş yollarını kullanarak körfeze ulaşıyorsunuz.
Buradaki bitki örtüsü ise cidden garip. Körfezin geri bölgesi içerisinde yürüyemeyeceğiniz kadar sık Macellan Ormanları ile çevrili bir yer. Sanırım Yagan dilinde buraya neden “orman körfezi’ dendiğini şimdi daha iyi anladınız.
Eğer ben trekking yapacağım sahilden doğuya doğru Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui)‘ne yürüyerek ulaşmak isterseniz 8 km uzunluğundaki yol normal hızda yaklaşık 4 saat sürüyor.
Güneye doğru ise 3 km uzaklıktaki Baliza’ya da 30 dk süren bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Körfezde bir de denizden ulaşım için iskele bulunuyor. Lapataia Nehri (Rio Lapatia)’nin girişinde bulunan söz konusu iskelenin adı Puerto Arias. Buradan adalara gitmek ya da daha doğudaki Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui)‘ne de ulaşmak mümkün.
Burada 2 önemli husus var.
İlki çöp. Burada çöp tenekesi yok. Çöp atmak da yasak. Bu nedenle getirdiğiniz çöpünüzü götürmek zorundasınız. Arabanızda mutlaka çöp biriktirecek koşullara sahip olun. Kamp yaparsanız da geride hiç bir iz kalsın istemiyorlar.
Kampı sadece izin verilen alanda yapabiliyorsunuz. Buraya gelirken Lapataia Nehri (Rio Lapatia) çevresinde 2 kamp alanı göreceksiniz. Bu alan dışında ateş yakmak yasak. Malzemenizi dışardan getirmelisiniz. Çünkü yakmak için odun toplamak yasak. Kamp yapacaksanız girişte 48 saatlik ayrı bir ücret de ödemelisiniz.
Yamana veya Yagan Yerlileri Koruma Alanı
Yamana veya Yagan Yerlileri yaklaşık 10 bin yıldır tüm kanal çevresi ya da adalarında yaşayan halka verilen isim.
Yerli erkeklerin boy ortalamaları 157 cm kadınların ise 10-15 cm daha kısaymış. Kolları ise bacaklarına göre orantısız şekilde daha uzunmuş. Kafaları ve burunları büyük boyunları kısaymış. Gözleri siyah, derileri koyu ve daha çok Çinlilere benziyorlarmış.
Yerliler Ushuaia şehrinin gelişmeye başladığı 1861 yılına kadar da bu bölgenin tek sahibiymiş.
Bu bölgede yapılan bazı arkeolojik kazılarda 1700 yıl öncesine tarihlenen buluntulara ulaşılmış. Çok iyi kano kullanıp başta deniz aslanları olmak üzere deniz memelileri ve kabuklu deniz hayvanları ile beslendiklerinden bu bölgenin zengin faunası nedeniyle burada yaşamayı tercih etmişler.
Bölgenin yerleşime açılması ile işler değişmiş. 1883 yılında buraya Ushuaia bölgesindeki ilk sanayi kuruluşu “La Argentina” kereste fabrikası kurulmuş. Fabrika körfezi çevreleyen ormanların kesilmesine yol açmış.
Daha sonra da yine burada bir deniz ürünleri paketleme fabrikası varmış.
1980’li yıllarda burası ile ilgili olarak bölgenin önceki egemeni İngiliz Kraliçesine istinaden Şili hak iddia etmiş ama Papa 1984 yılında Şili Hükümetini ikna edip bu körfezi adaları ile birlikte Arjantin’e vermiş.
Bölgede çalışmakta olan her 2 fabrika da bu bölge milli park ilan edilince kapatılmış. Görülen eski yerli yaşam bölgesi de koruma altına alınmış. Bu bölge bugün deniz kuşlarını, yunusları ve diğer soğuk su hayvanlarını izlemek için de ideal bir yer.
Evet bu körfezi ve burada yaşamış yerlileri basitçe ve özet olarak sizlere anlatmaya çalıştım. Patagonya ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.