Hindistan bir festivaller ülkesidir ve Hindistan’ın kalbinin attığı Başkent Delhi’nin Muhteşem Festivalleri konusunu yazmadan geçmek istemiyorum. Bu yüzden de bu konuyu siz gezginler için ayrı bir yazı olarak kaleme aldım.
Binlerce dinin ve etnik geleneklerin karışımı ile ortaya çıkan sayısız kültür çeşitliliği bugün Hindistan topraklarında mükemmel bir ahenk içinde yaşamaktadır. Bunu da en güzel ülkenin tüm kültürlerinin harmanlandığı başkentte görebilirsiniz.
Tüm ülkede olduğu gibi başkentin değişik noktalarında da her gün büyük bir coşkuyla bir festival kutlanıyor diyebilirim. Bu nedenle de Hindistan seyahatlerinizde özellikle Delhi ya da Hindistan’nın başka bir eyalet veya şehirlerine yolculuk planladığınızda mutlaka programınız öncesi festival tarihlerini kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Cep telefonunuza Hindistan festivallerinin tarihlerinin sürekli güncel olduğu Desi Calendar uygulamasını indirebilirsiniz. Neden derseniz bazı festivaller miladi takvim dışında ay takvimine göre tarihleri güncelleniyor ve her yıl festival tarihleri değişiyor çünkü.
Hindistan’daki festivalleri saysam saymakla bitmez o yüzden şimdilik Delhi’ye geldiğinizde eğer denk gelirseniz kaçırmamanız gereken birkaç festivalden bahsedeceğim. Hindistan gezi yazılarımı takip ederseniz festivalleri şehir şehir daha geniş bir şekilde yeri geldikçe gezi yazılarımın içinde anlatacağım zaten.
Delhi’nin Muhteşem Festivalleri
Divali Festivali-Işıklar Festivali
Diwali bir Hindu festivalidir ve aynı zamanda ‘ışıklar festivali’ olarak da adlandırılır. Lord Rama’nın 14 yıllık sürgünden sonra eve dönüşü vesilesiyle ekim veya kasım aylarında kutlanır.
Uydudan çekilen görüntülerde Hindistan coğrafyası adeta bir elmas gibi ışıldar. İnsanlar, evlerini sokaklarını ışıklar ve çiçeklerle süsleyerek Rangolis oluştururlar ve Kraker, Diyas (toprak kandil) ve mum yakarlar. Bütün ülke adeta gelin gibi süslenir. Herkes alışverişe çıkıp birbirine armağanlar alır.
Diwali Festivali’nde Tanrıça Lakshmi ve Lord Ganesha’ya tapınmak geleneksel şenliklerin bir parçasıdır.
Eid-Ul-Zuha ve Eid-Ul-Fitr Festivali
Müslümanların başlıca bayramıdır ve yılda 2 kez Eid-Ul-Zuha ve Eid-Ul-Fitr isimleriyle anılır. Eid-Ul-Zuha Müslümanlar için büyük dini öneme sahiptir ve aynı zamanda Bakrid olarak da adlandırılır.
Bu bayramda küçükbaş hayvan kurban edilir ve eti herkese dağıtılır.
Ramazan Bayramı ise Müslümanlar için kutsal ay olan Ramazan ayında kutlanır. Bu ay boyunca oruçlar tutulur ve bayramın sona erdiği günün sonunda özel dualar edilir, hediyeler verilir ve ‘Sevaiyan’ denilen tatlı pişirilir..
Holi Festivali
HAPPY HOLİ….Holi Festivali’nin amacı baharın gelişini kutlamaktır. Holi arifesinde sokaklarda dev ateşler yakılır. Çocuklar Pichkaris (su tabancaları) ve su balonlarıyla birbirlerine renkli sular atarak bu festivalin tadını çıkarırlar.
Bununla ilgili çeşitli efsaneler var ancak ana efsane mitolojide ise adını şeytanların kralı Hiranyakaşipu’nun kızı Holika’dan alıyor. Holika, iyinin kötüye karşı zaferini temsil ediyor.
Hindistan da en çılgın Holi, Mathura’da kutlanıyor. Mathura, Tanrı Krishna’nın doğum yeri olduğu için hem büyük coşkuyla hem de 3-5 gün süreyle Lathmar Holi (kadınların erkekleri sopayla dövdükleri gün) gibi farklı uygulamalarla kutlanıyor.
Bu festival Delhi’de olduğu gibi tüm Hindistan’da büyük bir coşku ile kutlanıyor ve gerçekten özellikle büyük Hindu tapınakları ve sokaklar aşırı kalabalık oluyor. İnsanlar çığlık çığlığa rengarenk oluyor, tapınaklar, evler, sokaklar, inekler, maymunlar, çocuklar ve biz elbette.
Bu festival kutlamaları sırasındaki yaşanan en büyük sorun yankesicilik, taciz ve kaos. Bang denilen keyif verici maddeyi de içtikleri için kontrolden çıkıyorlar ve bazı taciz ya da hırsızlık olayları da maalesef ki oluyor.
Festival süresince insanlar burada sadece toz boya değil kova kova renkli sular ve sprey boyalar sıkıyorlar. Özellikle solunum yollarınızı ve gözlerinizi bu kimyasal boya ve sıvılardan iyi korumanız gerekiyor. Aynı şey değerli eşyalarınız için de geçerli tabii ki. Fotoğraf makinası taşıyorsanız ya su geçirmez kılıf almanız gerekiyor ya da su altı kamerası kullanın derim. Beyaz kıyafet giymenizi tavsiye ederim.
Saat öğlen 12.00’dan sonra Holi Festivali bitiyor. Cesur olun Holi’yi yaşayın bunu yaşamak bir ayrıcalıktır.
Dussehra ve Navratri Festivali
9 gün boyunca kutlanan bu Hindu festivalinde her gün farklı bir Tanrıça Durga’ya tapınılır.
Gujarati halkı giydikleri geleneksel aynalı rengarenk işlemeli Ghagra-Choli kıyafetleri ile bir araya toplanırlar ve toplu danslar yaparlar.
Süslü tahta çubuklar (Dandiya olarak adlandırılır) kullanarak çiftler halinde müthiş enerjik danslar edilir.
Navratri’nin son günü olan onuncu günü Dussehra, iblisler ‘Ravana’, ‘Kumbhakarana’ ve ‘Meghnatha’ yandığında iyinin kötülüğe karşı zaferini sembolize etmiş olurlar.
Guru Nanak Jayanti Festivali
Guru Nanak Jayanti, Sih dininin kurucusu Guru Nanak Dev’in doğum yıldönümü vesilesiyle kutlanıyor.
Sabahın erken saatlerinde başlar ve ardından Gurudwara’da (Sikh dinini tapınağı) Shabad Kirtan (dini ayetler) dinlerler.
Festival boyunca evlerini ve kutsal mekanlarını ışıklar ve mumlarla süslerler.
Lohri Festivali
Punjabiler ve Hindular tarafından ocak ayında kutlanan bu festivalde şenlik ateşleri yakılır. İnsanlar şenlik ateşinin etrafında dans eder ve ateşe mısır taneleri, yerfıstığı, susam atarlar.
Festival kutlamalarında geleneksel Punjab Dansları olan Bhangra ve Gidda Dansları yaparlar.
Punjab ailesinde ilk doğan bebeğin doğumundan sonra veya bir çiftin evlenmesinin ardından kutlanan ilk Lohri Punjabi geleneklerinde büyük önem taşımaktadır.
Bu yazıdan sonra Hindistan’ın en büyük aşk abidesi olan TAJ MAHAL ve elbette ki kutsal Ganj Nehri’nin kolu Yamuna Nehri yamacına kurulmuş olan ve hiç kıymet yitirmeyen pırlanta şehir Agra gezi yazılarımı yazacağım.
MİNE CANDAR❤️
Hindistan ile ilgili diğer yazılar için burayı tıklayınız.
Yorumlar (3)
Mine Candar’in uzun zamandır hasretle beklediğimiz Hindistan yazıların devamı geldi. Bu kez birbirinden güzel festivaller, Aralarına serpistirilmis güzel fotoğraflarla ve yine akıcı bir dille çok güzel anlatılmış. Festival tarihlerini şimdiden not etmeye başladım. Mine Candar’a hem bu güzel yazısı, hem de Çektiği güzel fotoğraflar için Teşekkür ediyorum. Her zaman söylediğim gibi Mine Candar sadece yazmıyor, yazilarinda sizi oraya götürüp yaşatıyor..
Sevgili dostum, gezdiğin gördüğün bu güzellikleri bizimle paylaştığın , bu güzel ülkeyi adım adım tanıttığın için sonsuz teşekkürler.hindistana gidenler için yeniden o günleri yaşamak, gitmeyenler için ise yaşamış duygusuna kapılmak…. Yaşadığın sonsuz güzellikleri paylaştığın için teşekkürler, yüreğine ve kalemine sağlık. Yazılarının devamını sabırsızlıkla bekliyorum .nice güzel yollara, sevgiler.
Yine bir Mine Candar klasiği olmuş. Tebrikler, kaleminize sağlık. Muhteşem bilgiler bunlar. Lütfen devamı gelsin.