- Akgöl-İnaltı Mağarası
- Sinop Tarihi Cezaevi Müzesi
- Sinop’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?
- İnceburun Deniz Feneri
- Erfelek Şelaleleri
- Hamsilos Koyu: Türkiye’nin Tek Fiyordu
- Akliman, Amazon Kadınlarının Koyu
- Sinop İnceburun Yarımadası
- Sinop Adası Gezisi
- Sinop Plajları ve Beachleri
- Yazın Yaptığımız Sinop Gezisi
Sinop’ta Ne Yenir? Nerede Yenir? başlığı şehir ile ilgili ilk yazımın konusu olacak çünkü bunu hak ettiğini düşünüyorum. Türkiye’de malesef kendine has yemek ve kültürü olan fazla şehir yok.
Sinop ise kendine has yemek ve kültürü olan ender şehirlerimizden biri. Zaten bir şehir bunu başarabiliyorsa turizmde de öne çıkabiliyor. Avrupa da da bu böyle. Turizmde öne çıkmış şehirlerin mutlaka kendine özgü tatları var.
Şehrin yemek kültürü balık ve hamur üzerine kurulu. Diğer çeşitler ise biraz daha geri planda ve destekleyici konumda.
Şehir Karadeniz kıyısında olmasının avantajını net olarak kullanıyor. Biz büyük şehirlerde yaşayanlar tüm seneyi evlerimizde 3-5 çeşit balık ile geçiriyoruz. Burası ise biraz farklı; hamsi, barbunya, mezgit, kalkan, istavrit, iskorpit (çarpan), çinekop, lüfer, çupra, levrek, somon, iksiri, kırlangıç, karagöz, kefal, palamut, torik ve palamut balıkları yemekler ile bütünleştirmiş. Ortaya harika tatlar çıkmış.
Diğer taraftan Sinop hamur işlerini kendine has damak zevkleriyle buluşturmuş bir şehir. Bunu da çok güzel başarmışlar. Kendine özgü yemekleri olan ender şehirlerden.
Neyse, aşağıda topladığım başlıklarda ne yazıyorsam eşim ile birlikte bizzat gittim, yedim ya da içtim. Siz giderseniz seçim tabii ki sizin ama alınan ders ya da tecrübe bildiğiniz gibi her zaman esastır. Keyifli okumalar diliyorum.
Sinop Yemek Kültürü
Sinop yemek kültürü balık ve hamur üzerine kurulu. Özellikle hamur işlerini kendine has damak zevkleriyle buluşturmuş bir şehir. Diğer çeşitler ise biraz daha geri planda ve destekleyici konumda.
-Deniz Mahsulleri
Şehir Karadeniz kıyısında olmasının avantajını net olarak kullanıyor. Biz büyük şehirlerde yaşayanlar hem evlerimizde 3-5 çeşit balık ile günlerimizi geçiriyoruz. Burası ise biraz farklı hamsi, barbunya, mezgit, kalkan, istavrit, iskorpit (çarpan), çinekop, lüfer, çupra, levrek, somon, iksiri, kırlangıç, karagöz, kefal, torik ve palamut balıklarını yemekleri ile bütünleştirmiş. Ortaya harika tatlar çıkmış.
Bir de her sokakta karşınıza çıkan o midyeciler yok mu? Ah ah kendini durdurabilene aşk olsun. Neredeyse her akşam üstü 10’ar tane tüketmeden yemeğe geçemedik.
-Hamur İşleri
Hamur iş denilince Sinop mutfağının en güzide lezzeti Sinop Mantısı. Açıkçası bölgenin Kayseri ile bir atışması var sanki. Kastamonu en iyi pastırma, Sinop en iyi mantı bizde diyor. Bize de tatmak karşılaştırmak kalıyor.
Mantı genel anlamı itibariyle Avrupa’dan Çin’e kadar değişik adlarda sunulan bir yemek. Ben bu tadı Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Nepal’de yemiş biri olarak en güzel mantının Türk Mantısı olduğunu iddia ediyorum.
Sinop Mantısı da ülkemizin güzel mantılarından biri ancak mantının ayırt edici özelliği olan cevizle birlikte sunulması bence uygun değil. Ben kıyma ile cevizi içli köftede yakıştırsam da mantıda yakıştırmıyorum. Zorlama buluyorum. Tercih tabii ki sizin.
Bunun dışında öne çıkan diğer bir ürün tarihi de çok geçmişe dayanan Nokul. Zamanında gelen fırtınadan kaçıp limana sığınan ve uzunca bir dönem limandan çıkamayan denizciler ellerinde kalan un, şeker, üzüm ve cevizden yemek yapmak için Sinoplulardan yardım istemiş. Sinoplu usta ahçılar da bu malzemeden asırlar önce Nokul denen yiyeceği türetmiş ve bu Sinop’a özgü bir ürün olarak tarihe geçmiş.
Nokul bugün coğrafi işaret sahibi Sinop’a tescilli uluslararası bir tat olarak geçiyor. Biz de tabii ki tadına bakmak istedik. Bunun içinde şehir merkezinde bulunan Dolunay Pastanesini seçtik. İçeri girdiğimizde öğleden sonra idi. Sinoplu Nokul’u bu saatte yediğinden pastanelerde bu saatte sıcak sıcak Nokul çıkıyor.
10 dakikaya çıkıyor denince biz de oturup çıkmasını bekledik. Hoş bir tadı var. Hoşunuza gideceğine eminim. İsteyenlere kilo ile de satış yapılıyor (65 ₺) (2019). Mutlaka deneyin.
-Mısır
Bunların dışında değinmeden geçemeyeceğim bir tat da mısır. Mısır da Sinop yemeklerinin ana malzemelerinden biri. Ancak süt mısırın da tadı bir başka. Mısır bahçeleri içerisinde büyümüş biri olarak itiraf edeyim hayatımda yediğim en güzel mısırları Sinop’ta yedim.
Hal böyle olunca buranın bir diğer özel lezzeti de mısır çorbası oluyor tabii ki. Özellikle mısır tarhanası daha çok kış sofralarının vazgeçilmezi olsa da menüde görürseniz mutlaka deneyin. Çorbanın normal tarhanadan tek farkı Sinop bölgesinde yetişen mısırların kurutulup değirmende öğütülmesi ile elde edilen mısır ununun ana malzeme olarak kullanılması.
Hamur işi denince bir Tatar gözlemesi olan Katlama da yenilecekler arasında aklınızda olsun.
-Restoranlar
Restoranlar genel olarak 11:00 gibi açılıyor saat 10:00 gibi kapanıyor.
Yemekler yine daha çok ya balık ya da hamur üzerine. Yerel restoranlarda daha değişik yemekler de bulmak mümkün.
Restoranlarda hamsi, barbunya, mezgit, kalkan, istavrit, iskorpit (çarpan), çinekop, lüfer, çupra, levrek, somon, iksiri, kırlangıç, karagöz, kefal, palamut, torik ve palamut balıklarını mevsimine göre taze olarak bulmak mümkün. Yani mevsimine göre balık çeşitlerine en taze haliyle ulaşabiliyorsunuz. Buzluktan çıkmayan balığı yemek gerçekten güzel bir şey.
-Para/Hesap
Tüm şehir böyle ama restoranlarda gördüğüm en önemli olay net ve saf samimiyet. Genelde alışmışızdır ya büyük şehirlerde hep kafamızda bir düşünce vardır ya acaba bizi kazıklayacaklar mı diye. Hayır arkadaşlar Sinoplu o kadar saf ve temiz ki inanın istese de bunu yapamaz. O kadar çok olay yaşadık ki gerçekten şaşkına döndük. Adam servisi yapıyor. Ekmek alamadık getirdiğim ekmek bayat diyor. İsterseniz yemeğe de para vermeyin diyor. Yemek söylüyorsunuz. Eksikliklerini söylüyorsunuz. tadına bakıyor haklısınız deyip isterseniz para vermeyin diyor. Alışmamışız anlayamıyoruz. Bahane yok. Alışamadık cidden.
Diğerlerinde yok ama balık restoranlarında cüzi de olsa bir kuver ücreti var. Ancak inanın Avrupa’da neredeyse her yerde ekmeğe bile para alıyorlar. Bırakın o kadar da olsun. Bahşiş olarak ise gönlünüze kalmış tabii ki ama % 10 bir bedel hoş karşılanıyor.
Kahvaltı-Sinop’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?
Sinop’ta Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında Kahvaltı bazında deneyimlediğimiz tek yer Leb-i Derya Çay Bahçesi oldu. Açıkçası bu kahvaltı aslen bir zorunluluktu çünkü biz Sinop’a Ankara’dan geldik. Otobüsümüz müthiş bir zamanlama ile sabah 5 gibi şehre vardı. Otele giriş ise 14:00. Tabii ki bu ara zamanı ben 09:00 başlangıçlı çevre gezisi olarak planlamıştım. Ancak o saate kadar bir yerde oyalanmalı ve kahvaltı da yapmalıydık.
İşte bu zamanda Leb-i Derya Çay Bahçesi bizim için bir kurtarıcı oldu. En azından sabah 06:00 gibi açıldı. Sadece biz de değildik. Bizim durumumuzda olan bayağı bir insan da vardı. Hep birlikte buraya sığındık.
İşletmeciler sağ olsunlar kahvaltı servisi de yapıyorlarmış. Basitte olsa hızlıca gördüğünüz kahvaltıyı getirdiler.
Daha sonra da gelip henüz çok erken olduğu için yeni ekmek alamadıklarını söyleyip ekmekleri bayat diye özür dilediler. Kahvaltı parası da almak istemediler. Daha şehre gelişimizin ilk dakikalarında büyük şok yaşadık. Ancak bu olay aslında sıradanmış bunu şehirden ayrılırken daha net olarak anladık.
Sonuç olarak burada bayağı bir oturup bayağı bir çay içip 40 TL (2019) ödeyerek ve çok çok teşekkür ederek ayrıldık.
Bundan sonra da kahvaltılarımızı kaldığımız Zinos otelde yaptık. Orada yaptığımız kahvaltılarda gerçekten doyurucu ve harikaydı.
Öğle Yemeği-Sinop’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?
Genel olarak günü çevre gezileri için planladığımızdan şehirde çok zaman geçirmedik. Bu nedenle de Sinop’ta Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz sadece 2 yer var.
-Saray Restaurant
Öğle yemeği bazında ilk deneyimlediğimiz yer bir çok sitede şehrin en iyi restoranı olarak gösterilen Saray Restaurant.
Burası liman içerisinde yüzer bir restoran olarak hizmet veriyor. Hem kapalı hem açık alanı var. Ama esas hizmet duba üzerinde bulunan kapalı alanda.
Genelde şehrin prestij yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Bu nedenle de tercih edilen bir yer. Rezervasyon kabul etmiyorlar.
Burada yediklerimizi o kadar beğendik ki daha sonra bir de akşam yemeği için burayı tercih ettik.
–Menü
Daha çok deniz mahsulleri ağırlıklı bir menüye sahip. Etraftaki restoranlara göre biraz daha pahalı bir yer. Yemek çeşit ve fiyatlarını akşam yemeği bölümünde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
–Yemekler
Biz burada daha önceden yiyip çok da sevdiğimiz için birer porsiyon çarpan ve barbunya söyledik.
Yanına da çoban salata ve sadece su aldık. Sunum muhteşemdi. Balıklar taze ve tatlar harikaydı. Tam kıvamında pişirilmişti.
Çok başarılı bulduğumuz bu mekandan bahşiş dahil 125 TL (2019) ödeyerek ayrıldık. Aşağıda akşam yemeği başlığında daha ayrıntılı göreceksiniz. Bu restoranı herkese tavsiye ediyorum.
Çalışma Saaatleri 12:00-23:59. Buraya gelmek için limana gelmeniz yeterli. Sahilde yürürken karşınıza çıkacak.
Adres: Camikebir, Meydankapı Mahallesi İskele Caddesi, Rıhtım Sokak No : 18, 57000 Sinop Merkez/Sinop, Tel:(0368) 261 17 29
-Beyaz Ev Restaurant
Öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz yer yine bir çok sitede şehrin en iyi restoranı olarak gösterilen Beyaz Ev Restaurant.
Burası şehrin dışında sahilde Babacan Yolu’nun altında kalıyor. Plaja bakan bir restoran. Aynı zamanda Beyaz Ev Oteli’nin de restoranı.,
Genelde şehrin prestij yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Bu nedenle de tercih edilen bir yer. Özel bir günde düşünüyorsanız rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim.
–Menü
Daha çok deniz mahsulleri ağırlıklı bir menüye sahip. Sinoptaki restoranlara göre biraz daha pahalı bir yer.
Çorba, meze, ara sıcak, ana yemek, balık ve salata fiyatlarını (2019) karşılaştırma yapabilmeniz için buraya aktardım. Kişi başı kuver olarak da 1 TL alıyorlar.
–Yemekler
Biz burada yerinde denemek amacıyla 1 porsiyon kalkan (100 TL) ve 1 porsiyon jumbo karides (40 TL) ve 1 adet etli katlama (20) söyledik. İçecek olarak da küçük rakı (80 TL) aldık. Her şey harikaydı. Malesef telefonum bozulduğu için foto alamadım.
Ayrıca, o gün şehir çok fazla kuzeyli rüzgarlara tabi olduğu için güzel bir plaj günü değildi. Biz de içeride yemeyi tercih ettik.
Balık çok taze ve güzeldi. Karides ve katlama mükemmeldi. Çok başarılı bulduğumuz bu mekandan bahşiş dahil 250 TL (2019) ödeyerek ayrıldık. Bu restoranı herkese tavsiye ediyorum.
Çalışma Saaatleri 12:00-23:59. Buraya gelmek için arabanız olması şart. Şehrin biraz dışarısında giriş tarafında kalıyor.
Adres: Gelincik, Mobil Mevkii Korucuk 7. Sokak Beyaz Ev Hotel, 57000 Merkez/Sinop Merkez/Sinop, Tel:(0368) 261 17 29
Akşam Yemeği-Sinop’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?
Yemeklerimizi daha çok merkez bölge restoranlarında almayı tercih ettik. Akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz 3 yer var.
-Saray Restaurant
Öğle yemeği bazında ilk deneyimlediğimiz yer olan restoranı sonraki akşam yemeğinde de tercih ettik. Saray Restaurant, bir çok sitede şehrin en iyi restoranı olarak gösteriliyor.
Burası liman içerisinde yüzer bir restoran olarak hizmet veriyor. Hem kapalı hem açık alanı var. Ama esas hizmet duba üzerinde bulunan kapalı alanda.
Genelde şehrin prestij yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Bu nedenle de tercih edilen bir yer. Rezervasyon kabul etmiyorlar.
Burada yediklerimizi o kadar beğendik ki daha sonra bir de akşam yemeği için burayı tercih ettik.
–Menü
Daha çok deniz mahsulleri ağırlıklı bir menüye sahip. Etraftaki restoranlara göre biraz daha pahalı bir yer.
Çorba, salata, ızgara, balık, meze, ara sıcak ve içecek fiyatlarını (2019) karşılaştırma yapabilmeniz için buraya aktardım.
–Yemekler
Önden keyif ve muhabbet için mezelerimizi, çoban salatamızı ve 35’lik rakımızı söyledik.
Meze olarak acılı ezme, patlıcan salatası, rus salatası ve peynir söyledik.
Biz burada balık olarak daha önceden methini duyduğumuz bölgenin kendine has balığı olarak lanse edilen çarpandan birer porsiyon aldık.
Yemek sonrası ise hazımlık bir porsiyon helva aldık.
Balıklar çok taze ve güzeldi. Mezeleri çok beğendik. Servisler hızlı ve güzeldi. Ekmekler tazeydi. Mekan sevimli, hafif sallantılı ve sıcak bir ortama sahipti. Geçirdiğimiz vakitten çok keyif aldık. Sinop’taki ilk gezimizde bize çok keyifli bir deneyim yaşama fırsatı sundu. Mutlaka buradaki muhteşem lezzetli balıkları denemelisiniz. Bu restoranı herkese tavsiye ediyorum.
Çok başarılı bulduğumuz bu mekandan bahşiş dahil 310 TL (2019) ödeyerek ayrıldık. Belki biraz pahalı değil mi diyenler olabilir, emin olun büyük şehirlerde aynı menüye 2 katını verebilirsiniz.
Çalışma Saaatleri 12:00-23:59. Buraya gelmek için limana gelmeniz yeterli. Sahilde yürürken karşınıza çıkacak.
Adres: Camikebir, Meydankapı Mahallesi İskele Caddesi, Rıhtım Sokak No : 18, 57000 Sinop Merkez/Sinop, Tel:(0368) 261 17 29
-Sinop Örnek Mantı
Akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ikinci yer Sinop Örnek Mantı oldu. Mekan, şehirde mantı yemek için ideal yerlerden biri olarak gösteriliyor. Tercih edilen bir yer.
Yeri merkezi ve salaş bir yer. Bir akşam yemeğimizi de burada aldık.
–Menü
Adı üzerinde mantı üzerine çalışan bir yer.
Sinop mantısının özelliği yukarıda anlattığım gibi cevizle birlikte sunulması ki bence uygun değil. Tercih tabii ki sizin.
İsteyenlere karışık tabak da yağıyorlar. Genelde gelen müşterilere yarısı yoğurtlu yarısı cevizli mantı tabağını tavsiye ediyorlar. Böyle bir seçenek olması hoş olmuş farklı lezzetleri aynı tabakta birleştirebiliyorsunuz. Tüm mantı tabakları 23 ₺ (2019).
Menü mantı ile sınırlı değil. Kıymalı ve üzümlü Nokul servisi de var. Kıymalı Nokul’un porsiyonu 13 ₺ (2019) den sunuluyor.
–Yemekler
Sinop mantısının özelliği yukarıda anlattığım gibi cevizle birlikte sunulması ki bence uygun değil. Tercih tabii ki sizin.
Ben gün boyu yaptığımız çevre gezileri neticesinde çok yorulup çok acıktığım içim önden bir mercimek tarhanası aldım.
Daha sonra ise eşimle birer porsiyon mantı aldık (23 ₺) (2019) ve içecek olarak kola aldık.
Hava sıcak ve çok tercih edilen bir yer olduğu için bahçe ve cadde kenarında oturacak yer bulmak zaman alıyor. Ismarladıklarınızın da. Onlar da mantılar gelene kadar size çay ikram ediyorlar.
Mantılar ince ince ve tane taneydi, süsleme ve sunumu daha güzeldi.
Çalışan personelin daha nazik olmasını da yazmadan geçemeyeceğim. Çay ikramları vardı. Çekinerek ikinciyi istedik ama güler yüzle karşılandık.
Fakat fiyat performans olarak 5 yıldızı hak ediyor. Başarılı bulduğumuz bu mekandan bahşiş dahil 65 ₺ (2019) ödeyerek ayrıldık. Sinop mantısı denemek için bence ideal bir yer. Ayrıca, kilo olarak kuru manti alabilirsiniz. Bu restoranı herkese tavsiye ediyorum.
Çalışma Saaatleri 07:30-23:30. Buraya gelmek için limana gelmeniz yeterli. Sahilde yürürken karşınıza çıkacak.
Adres: Camikebir, Bülent Ecevit Cd. No:3, 57000 Sinop Merkez/Sinop, Tel:(0368) 261 32 53
-Kafe 117
Akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz üçüncü yer bir restoran bar kıvamında ki Kafe 117 oldu.
Sinop’a Yalı Kahvesi’nin sırasında Otel 117’nin altında otelin bir işletmesi. Harika dekorasyonu ile de dikkat çekici bir yer. Hemen denizin ve balıkçı teknelerinin yanında harika bir objektifte bulunuyor.
–Menü
Akşam takılmak için gayet hoş bir mekan. Menü de ona göre. Şişe şarap fiyatları 100-200 ₺, bira fiyatları 25-20 ₺ ve çerez fiyatları 10-20 ₺ arasında sunuluyor.
–Yemekler
Akşam takıldığımız bu mekanda bir şişe Talay marka şarap aldık (125 ₺) (2019). Merak edenlere Talay bir Bozcaada markası…Yanına da bir peynir tabağı söyledik. Tabii ki bölge bu konularda çok tecrübeli değil. Bunu da gelen tabakta gördük.
Normal şartlarda şaraba uygun peynirler padano vb. malesef çok pahalı olduğu için onlar da çözümü örgü peynirinde bulmuş. Açıkçası gülsek de takılmadık. Çünkü önemli olan biraz tutucu gördüğüm Karadeniz’de böyle bir mekanı açabilme cesareti. Zamanla her şey gelişir. Bize eleştirmek değil alkışlamak düşer. Bu hür anlayış tabii ki zamanla şehrinde turizm açısından gelişmesine ve zenginleşmesine yol açacak.
Çok eğlendiğimiz bu mekandan bahşiş dahil 160 ₺ (2019) ödeyerek ayrıldık. Denize sıfır rahatlıkla oturabilecek sakin bir yer. Bu mekanı herkese tavsiye ediyorum.
Çalışma Saaatleri 11:30-23:30. Buraya gelmek için limana gelmeniz yeterli. Sahilde yürürken karşınıza çıkacak.
Adres: Camikebir, Bülent Ecevit Cd. No:3, 57000 Sinop Merkez/Sinop
Diğer Sinop yazılarımız için Sinop Gezi Rehberi‘ne, planlamaya yönelik bölge yazılarımız için de Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmanızı tavsiye ederim.