Yazın Yaptığımız Burdur Gölü Gezisi, pandemi dönemi kapsamında bölgeye yönelik yapabildiğimiz planlamanın ikinci göl gezisi oldu.
Daha önce Göller Bölgesi’ne yönelik olarak kasım ayı gibi bir gezi yapmış mevsiminde güzelliği ile Göller Bölgesi Gezi Rehberi için oldukça güzel fotoğraflar çekmiştim.
Göller bölgesinin göz bebeği olan göle temmuz ayında ailemi de alıp gelmek nasip oldu.
Tabii ki bölge yine güzel. Tek fark kasıp kavuran sıcak.
Adı Burdur gölü olsa da gölün kuzeyi Isparta, batı, güney ve doğusu Burdur ili sınırları içerisinde kalıyor. Göl, Burdur şehir merkezinin hemen kuzeyinde yer alıyor.
Göl, 153 km² yüzölçümü ile Türkiye’nin 7. büyük gölü ünvanına sahip. Malesef bu değer 50 yıl önce 250 km² olarak ölçülmüş. Bugün gölün uzunluğu 30 km ve en geniş yeri 5 km civarında.
Tektonik bir göl olması nedeniyle derin de bir göl. En derin noktası bugün 80 m civarında.
Burdur Gölü Gezisi
Burdur Gölü’ne Ulaşım
Havayolu düşünürseniz en yakın havalimanı Keçiborlu ilçe sınırlarındaki Süleyman Demirel Havalimanı. İzmir-Aydın Demiryolu’nun bir uzantısı olan Isparta Demiryolu da buraya kadar uzanıyor. Isparta Gümüşgün Durağı ile Burdur arasında otobüslerle aktarma yapılıyor.
Biz buraya Ankara’dan geldik. Otobüs derseniz Ankara’dan yolculuk yaklaşık 7 saat sürüyor. En iyi alternatif kendi arabanız ya da araba kiralamanız. Biz de araba kiraladık ve 5 saatte buraya ulaştık.
Yol olarak ise Afyon üzerinden değil Polatlı’dan itibaren girdiğimiz Yunak-Akşehir istikametinden devam ettiğimiz D695-D330 Numaralı Yolları tercih ettik. Bu yola kısmen Burdur-Isparta-Konya yolu da diyebilirim.
Kuyucak-Denizli yönünde ilerlerken gölün kuzeyinden Salda-Ankara yönünde ilerlerken gölün güneyinden geçip neredeyse tüm gölü gözlerimizle görme imkanı bulduk.
Değişik yol deneyimi ve trafiksiz olarak doğanın içerisinde sürüş yapıp mutlu olmak isterseniz bu yolları sizlere de tavsiye ederim.
Burdur Gölü
Tabii ki tüm Göller Bölgesi gölleri gibi çevresindeki tarım arazileri ve bağlı derelerin aşırı kullanımı nedeniyle malesef bölgedeki her göl gibi kuraklık tehlikesi altında. Buna son dönemde su tutan Karaçal Barajı da eklenmiş.1959 tarihinde yapılan ölçümde gölün denizden yüksekliği 851 m iken 2015 yılında 841 m olmuş. 60 senede göl 10 m büyüklüğü kaybetmiş. Gerçekten çok yazık.
Bu duruma buharlaşma da eklenince gölünün suyu iyice tuzlanmış. Hatta deniz suyundan 2 kat tuzlu olduğu bile söyleniyor. Aslında böyle olunca bu suyun tarıma elverişli olduğunu da söyleyemeyiz her halde…..
Burdurlular köftelerinin yanında Burdur Dişli Sazancığı’nı da övüyor. Bu balığın özelliği bu tuzlanmaya adapte olması ancak suyun çekilmesi bu göle özgü balık türünün neslini de tehlikeye atmış.
Tehlike bununla da sınırlı değil. Göl kışın donmadığı için kuşların da tercihi…Eskiden 144 farklı kuş türü görülen gölde bu sayı bugün 25 türe düşmüş. Söylenene göre Dünya popülasyonunun %70’inin bu gölde kışladığı Dikkuyruk Ördeği’nin nesli de tehlike altına girmiş.
Burdur Gölü
Burdur Gölü’nün kuzeyi ile güneyi kullanım olarak farklı bir anlayışa sahip. Benim gördüğüm kadarıyla gölün kuzeyi birazda Kuyucak Köyü’nün son dönemdeki Provence benzeri lavanta turizmi etkisi ile tarımı geri planda bırakarak lavanta yoluna dahil olmayı seçmiş gibi.
Bunun en güzel etkisini Kuyucak Köyü’nden çıkıp Senir Ardıçlı yolunu takip ettiğinizde görebiliyorsunuz.
Gölün güneyi ise tamamen tarım arazileri ile çevrili. Gezi teknelerinin kullandığı göle çıkan tek bir iskele var. O da çekilme sebebiyle kullanılamaz halde….
Gölü gezerken gölü turlayan bisikletçilere rastladık. Gölün çevre yol uzunluğu 105 km imiş ve bu yolu Burdur çıkışlı ve varışlı olarak 5 saatte alabiliyorlarmış.
Lisinia Doğa Proje Alanı
Eğer gölün kuzeyinden geçen sahil yolunu kullanırsanız Lisinia Doğa Proje Alanı’na uğramayı unutmayın.Yaralı hayvanların koruma altına alınması güzel bir şey. Bütün mekanın ahşaptan olması da ayrı güzel. İçeride foto çekebileceğiniz çok ilginç objeler var. Burada bir çay molası iyi olur.
Yine haziran temmuz döneminde burada bir sürpriz de sizi bekliyor olacak. Lisinia Doğa Proje Alanı’nın karşısı Türkiye’nin en büyük lavanta ekim alanlarına sahip. Uzayıp giden tarlalar hem de Burdur Gölü sahnesinde muhteşem kareler veriyor. Fotoğrafçıların dikkatine…
Göller Bölgesine yönelik bir gezi planlayacaksanız diğer göller ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Göller Bölgesi Gezi Rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.