Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Soğanlı Botanik Parkı

Yazı Dizisi : Bursa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Hasan Sayınhan

Bursa gezilecek yerler denince ilk akla gelen yerlerden biri de Soğanlı Botanik Parkı. New York’un Central Park’ı varsa Bursa’nın da Soğanlı Botanik Park’ı var dersek sanırım abartmış olmayız.

Peki nerede? Kent merkezine yakın bir bölgede, hayvanat bahçesinin hemen yanında Soğanlı’da. 1995 yılında yapımına başlanan ve 24 Nisan 1998 tarihinde hizmete açılan park, yeşil kuşak kapsamında kente oksijen sağlamak, ova ile şehri doğal yaşam kültürünün zengin örnekleri ile birleştirmek ve kente yeni bir dinlenme ve sağlıklı spor alanları kazandırmak amacıyla projelendirilmiş.  

Bursa Soğanlı Botanik Parkı

400 bin metrekarelik geniş bir alana yayılan park bu büyüklüğü sayesinde Bursa Ovası’nın sınırlarının korunmasına olanak sağlıyor.

150 türde 8000 ağaç, 76 türde 100 bin çalı, 20 türde 50 bin yer örtücü ve 27 türde 6000 gülün yer aldığı park, bitki araştırma ve bilimsel çalışmaya da açık.

Parkta ayrıca Japon bahçesi, Fransız bahçesi, İngiliz bahçesi, gül bahçesi, açelya-orman gülü bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, renk bahçeleri, kaya bahçesi, şekilli bitkiler bahçesi gibi tematik bahçeler de yer almakta. Ayrıca her yıl uluslararası lale festivali kapsamında 250 bin civarında lale dikimi de yapılmakta.

Yorucu bir haftanın bitiminde ailecek gezilip stres atılabilecek bir yer Soğanlı Botanik Parkı. Nitekim Bursa halkı bunun bilincinde olmalı ki haftaiçi sessiz ve sakin olan park, haftasonu hatırı sayılır bir nüfusu konuk ediyor.

Doğal zemine sahip 12 bin metrelik yürüyüş ve 2500 metrelik koşu yolu spor yapma imkanı da sağlıyor. Üstelik bu yol çeşitli kültür-fizik aletleriyle zenginleştirilmiş. 1800 metrelik soğuk asfalt kaplamalı bisiklet yolu ve model otomobil pisti de parkı ziyaret etmek için gereken diğer sebepler arasında.

Bursa Soğanlı Botanik Parkı

Göletler, su oyunları havuzu, çocuk oyun alanları, tuvalet ve büfeler, bisiklet evi, pastahane ve idari bina bulunuyor parkta.

Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş bu tesisler, parkta aşırı yapılaşmaya izin vermeyecek şekilde planlanmış.

Parkın güneyinde oluşturulan Bursa’nın tarihi evleri bölümü ise ziyaretçilere alternatif bir mekan sunuyor. Bu bölümde 17-18 ve 19. yy.larda Bursa’da bulunan Halıcı İzzet evi, Havuzlu Konak, Çift bacalı ev, Abdülvahap evi gibi yapılar aslına uygun birebir olarak yeniden canlandırılmış.

Barındırdığı zengin bitki dokusu sebebiyle 1998 tarihinde 1.derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan parka gitmişken hemen yanıbaşındaki hayvanat bahçesini es geçmek olmaz.

Bursa eski belediye başkanlarından Erdem Saker’in büyük emeği olan tesis 206 bin metrekare alan üzerine kurulmuş. Özellikle çocuklar başta olmak üzere insanlara sevgi duygusunu aşılayıp yerleştirmek maksadı temel alınarak kurulan parkta Küba’dan Güney Afrika’ya dek dünyanın birçok bölgesinden getirilen hayvanlar bulunuyor.

Bursa Soğanlı Botanik Parkı

Aslan’dan ayıya, tavşandan kurta dek çok sayıda memeli; papağandan akbabaya, kartaldan pelikana dek pekçok tür kuş; kaplumbağadan timsaha, yılandan iguanaya kadar çeşitli sürüngenlerin yanı sıra bir de kuş gözlem evini bünyesinde barındıran hayvanat bahçesinde öğrenciler için eğitimler de düzenleniyor.

Farklı, renkli ve dolu dolu bir hafta sonu geçirmek isteyenler için ideal bir mekan olan Botanik park veya hayvanat bahçesine şehir merkezinden 35/A, 15 ve 15/E numaralı otobüslerle veya Kent meydanından minibüslerle, şehrin batı bölümünden ise terminal otobüsleriyle ulaşmak mümkün.

Bursa ile ilgili diğer yazılarımıza Bursa Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version